Oby wykluły się wszystkie które rozwijają się, a coś z tego będzie.
Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 28 luty 2016 - 10:12
Napisano 29 luty 2016 - 10:53
Napisano 29 luty 2016 - 11:05
Iza, widać kwoka sie dobrze nie rozsiedziała, a Ty ją za wczesnie zamknęłaś i za wcześnie jej dałaś jajka. Niestety, ale z jajek moze już nic nie być. poczekaj kilka dni i zobaczysz. Ale dla mnie to kiepsko wygląda. Kwokę bym wypuściłą całkiem, bo coś mi sie zdaje, że ona jednak siedzieć jeszcze nie chce. Ile czasu wcześniej Ci siedziała, zanim ją na jajka posadziłaś i zamknęłaś?
Napisano 29 luty 2016 - 11:31
Napisano 29 luty 2016 - 11:52
(...)Tym razem się zalogowałem, żeby wtrącić się w dyskusję o gęsiach. Według tego co piszesz moim zdaniem masz albo gąskę rasy Kubańskiej albo Garbonosej, a gąsiora albo czystego Landesa (musiałbyś sprawdzić kolor pazurów, bo czystej rasy Landesy jeśli sobie dobrze przypominam mają wyłącznie ciemne pazury natomiast krzyżówka z tą rasą może mieć pazury różnej barwy w jednej łapie, no i pręga na szyi u jej góry, jeśli jest nawet lekko widoczna to nie jest to już czysty Landes). Najlepiej gdybyś załączył jakieś zdjęcie lub wysłał je do kogoś na skrzynkę e-mail, to już jak wolisz.
15 jajek to moim zdaniem zdecydowanie za mało, żeby gąska już się wyniosła. (...) Nie wiem czy ta gąska w ogóle zechce prawidłowo wysiadywać. (...) Zostawiam tylko 2-3 najstarsze, a czasami nawet żadnego, a gęś i tak jeśli chce usiąść to usiądzie, nawet na gnieździe bez jaj i wtedy jej kijem nie zgonisz. Mam doświadczenie z 15 już letnią gęsią białą,(...) Nie polecam zostawiania jaj tym bardziej, że skoro masz jedną gąskę to ona niesie się co 2 dni czyli tych jajek specjalnie dużo nie zniesie, a po co niepotrzebnie ma brudzić te które zniesie. Twoja decyzja.
U mnie gąsior nie zganiał gąski z gniazda i nie chciał z nią kopulować gdy wysiadywała, czego najprawdopodobniej zwykle boją się hodowcy. Ale u mnie nigdy nie było tak że gąsior miał tylko jedną gąskę, więc skupiał się na pozostałych którym nie w głowie wysiadywanie, a skojec zajmowały wspólny. Zostaw gąsiora, tym bardziej że innych gęsi nie masz, bo jeśli okaże się że jajka są nie zapłodnione to co wtedy. Będziesz na już szukał kolejnego przed kolejnym cyklem gąski.
(...)
Po kolei...
Dziękuję, że jednak się zalogowałeś
Utrzymuję, że Garbonosa ale zdam się na werdykt
Mój gąsior najwyraźniej modelem nie będzie - nieczysta rasa...
linki do fotek na końcu
Dziś zniosła 16-naste i wyszła z partnerem. I oddała się mu zaraz po pierwszej kąpieli.
Zbieram zatem jajka - niestety mój błąd - nie znaczyłem kolejności jaj i tylko ostatnie wiem które są Są częściowo brudne - mam je przemywać czy zostawiać tak jak są? Wylegują się na sianie w koszyczku.
Nie martw mnie, że nie siądzie
Gąsiora zatem przestałem separować, siedzą razem w kojcu. Tak, tak... mają wodę i jedzonko. Wyczytałem, że na czas niesienia gąska potrzebuje więcej pożywnych "pasz" bogatych w białko. Kupiłem śrutę kukurydzianą i rzepakową... a i tak najchętniej wcina chleb. Prócz tego mają mieszankę zbóż - mogą wybierać.
Czy gdyby się okazało, że gąska jednak nie siądzie, sens jest kupować inkubator? Od razu uprzedzając - tak "chcę się w to bawić" A jeśli tak, to czy ktoś poleci sklep z nowymi lub używanymi? - Nie zależy mi na pełnej automatyzacji - nie prowadzę hurtowni produkcyjnej. Tylko, proszę nie odsyłać mnie na alledrogo.
Na marginesie - 15-letnia gąska?? :-o Gąsiora to sobie zostawiłem, bo czytałem, że; raz przywiązuje się, dwa - potrafi pilnować niemal jak pies, trzy... no... polubiłem drania
https://vpx.pl/i/2016/02/29/taaaki.jpg
https://vpx.pl/i/2016/02/29/giry.jpg
https://vpx.pl/i/2016/02/29/gaska.jpg
https://vpx.pl/i/2016/02/29/parka.jpg
https://vpx.pl/i/2016/02/29/gryzie.jpg
Pozdrówko
MRT
Napisano 29 luty 2016 - 13:52
Jeśli o inkubatory chodzi to Ania 1983 , tofik , i koleżanka brumbram mają inkubatory z allegro i są ok, ja też mam ale ja swojego nie polecam, ogolnie inkubator w hodowli drobiu jest bardzo potrzebny i sie sprawdza w takich sytuacjach jak u ciebie, ale koszt około 300 zł:-( ale w końcu też nie kupuję się tego na raz
Napisano 29 luty 2016 - 19:35
A jakby dać te kurze jajka od kwoki do inku z jajami drobiu wodnego? Nie potopiły by się z dwoma kanałami wody? Praktykował ktoś? Nerwice mam na tą kwokę normalnie idiotka siada obok. Jedno jajko czyste, reszta żyje jeszcze, a ona struga wariata.
Napisano 29 luty 2016 - 19:38
Napisano 29 luty 2016 - 20:16
Takie fiku miku to chyba Ania robiła bo ona lubi takie miksy ale czy drób grzebiący mieszała z pływającym to nie pamiętam może jak sie pojawi to sprawę wyjaśni bynajmniej tak jak Robert pisze finał musi być w jednym terminie
U drobiu po staremu
Co do kolegi GREG-a to z tego gąsiora to jakiś agresor
Pozdrawiam
Napisano 29 luty 2016 - 21:33
No, dobrze Sławek pamiętasz Coś tam klułam razem. Coś było specjalnie. Ale raz to był przypadek Klułam kaczki, a tam się jakoś "znalazło" kurze jajo. Kogutek sie wykluł tydzień przed kaczkami jak ta lala Poszukam notes, to napiszę co jeszcze klułam, bo wiem, ze jeszcze mieszałam. I kury wtedy były klute z taką wilgotnościa jak kaczki. A potem to juz w ogóle klułam kurczaki z 2 zalanymi kanałami jak na ptaki wodne. I miałam dużo większy procent klucia
Napisano 29 luty 2016 - 21:45
Do inku włożone 6 jaj gęsich, po tygodniu dołożone 12 kurzych. Klute jak ptaki wodne. Wykluło się 4 gąski i 10 kurczaków. 1 jajko kurze było puste wywaliłam w pierwszych dniach. 1 gąska się nadkluła, ale nie wykluła, 1 nie dała rady.
58 jaj kurzych, 10 jaj kaczych, 25 perliczych, 2 indycze. Klute jak kury. Wykluło się: 7 kaczek, 1 indyk, 14 perliczek i 32 kurczaki.
Tyle znalazłam z zapisków mieszanych. Ale coś jeszcze było, tylko już nie zapisywałam.
Napisano 01 marzec 2016 - 10:08
zakupilismy dzis kaczora pizmowego, bo ten pierwszy jakis taki nie ograniety bo jeszcze mlody ale ten piekny 3 razy wiekszy niz tamten......
Napisano 01 marzec 2016 - 13:36
(...)
Co do kolegi GREG-a to z tego gąsiora to jakiś agresor
Pozdrawiam
Nie... to tylko takie figle. Zawsze gdy jestem na ich wypasie, biegnie sprawdzić czy nie mam czegoś w ręce do jedzenia. A gdy się okazuje, że nie, to zaczyna mnie podgryzać Za to w kojcu daje się pogłaskać po szyi i grzbiecie.
Robert (jeśli pozwolisz) - napisz jaki masz ten inkubator i nie polecasz, żebym wiedział czego nie kupować
Biedne moje kury, muszą siedzieć na wybiegu pod tymczasowym schronieniem, żeby gąska mogła w każdej chwili wejść do kojca. W dodatku nie zabezpieczyłem dna schronienia po bokach deskami i rozgrzebały sobie całe siano po wybiegu. Teraz jajka znoszą na tycim skrawku siana... A jakby tego było mało, dziś zaś zaczęło sypać tym białym g...
Chciałem napisać jaki piękny ten kaczor piżmowy ale zobaczyłem obrazki. Ojć... wstrzymam się...
Napisano 02 marzec 2016 - 08:03
Nie... to tylko takie figle. Zawsze gdy jestem na ich wypasie, biegnie sprawdzić czy nie mam czegoś w ręce do jedzenia. A gdy się okazuje, że nie, to zaczyna mnie podgryzać Za to w kojcu daje się pogłaskać po szyi i grzbiecie.
Robert (jeśli pozwolisz) - napisz jaki masz ten inkubator i nie polecasz, żebym wiedział czego nie kupować
Biedne moje kury, muszą siedzieć na wybiegu pod tymczasowym schronieniem, żeby gąska mogła w każdej chwili wejść do kojca. W dodatku nie zabezpieczyłem dna schronienia po bokach deskami i rozgrzebały sobie całe siano po wybiegu. Teraz jajka znoszą na tycim skrawku siana... A jakby tego było mało, dziś zaś zaczęło sypać tym białym g...
Chciałem napisać jaki piękny ten kaczor piżmowy ale zobaczyłem obrazki. Ojć... wstrzymam się...
to ostatnie zdanie to do mnie? przeciez ja zadnych zdjec nie wstawialam to nie wiem jak mozesz wyrazac opinie na temat czegos czego nie widziales
Napisano 02 marzec 2016 - 08:49
szukaj czegoś takiego, takie mają trzy osoby z tego wątku i im sięsprawdza
Ja mam piętrowy tego nie polecam na allegro znajdziesz to zobaczysz o czym mówię.
Napisano 02 marzec 2016 - 09:30
Gospodyni, no to zapodaj fotki kaczora, oblukamy chętnie.
Napisano 02 marzec 2016 - 12:17
gospodyni19 - widziałem obrazki u wujka googla - na tej podstawie określiłem - w żadnym wypadku nie miałem zamiaru obrazić Ciebie ani nabytku Też chętnie zobaczę fotki - może efekty mojego wyszukiwania były błędne i będzie mi dane pozachwycać się
Napisano 02 marzec 2016 - 12:25
Napisano 02 marzec 2016 - 13:21
Te co mi wujek wyświetlił, to miały takie coś czerwone wokół oczu i wyglądało to niewyględnie (krótko mówiąc; brzydactwa). Oczywiście to tylko moje odczucie - mamy różne gusta.
Patrzyłem i nawet właśnie o takich myślałem. Znalazłem na innych stronach - nie allegro w podobnej cenie. Jeszcze tylko wyczytuję dane techniczne. Pewnie zamówię - nie będę ryzykował, że stracę wszystkie jaja, jak postanowi jednak nie siąść
Napisano 02 marzec 2016 - 13:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)