Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13041 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 13:31

Tylko mają po 100W a nie 160W (jak ten co proponujesz) - nie wiem na ile jest to ważne...
http://www.infermo.p...-na-56-jaj.html

http://www.hodowlany..._na_56_jaj.html

I jeszcze chyba dobrze byłoby coś takiego (prześwietlacz)

http://www.infermo.p...h-15W-220V.html

Choć czytałem, że można sprawdzić wsadzając do ciepłej wody (nie pamiętam jaka temp) i po 10 min niezalężone spadną na dno.

• 0

#13042 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 13:35

Ten inku dałem dla przykładu jaki jest sprawdzony, ale czy kupisz taki czy inny twoja sprawa, owoskop (lampka jest przydatna) można sobie poradzić w inny sposób, rolka z papieru toaletowego i dobra latarka i masz to samo,za kilka zł.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13043 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 13:56

Ja tam zwykłą latarką prześwietlam i jest ok.

Czy trzeba pławić gęsie jajka przed wylęgiem, ze względu na tą grubą i twardą skorupę? Czy zostawić je poprostu w spokoju i nie ingerować w nic? Jak robicie?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13044 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 14:13

Cześć. Na szybko muszę zadać pytanie Izie. Co to jest ten płynny fiolet, który stosujesz? To coś ogólnodostępnego i nieszkodliwego dla ptaków? Muszę to zdobyć jeśli jest skuteczne.

• 0

#13045 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 14:32

Marcin, w każdej aptece można kupić ok 5 zł buteleczka, wydajny, odkaża od razu i krwi nie widać, co dwa dni stosuję.
Dziś niektóre młodsze kaczki chodzą na fioletowo. Ale w tym przypadku kaczor zawinił, bo deptać idiota chciał je.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13046 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 17:12

Witam to jak może dorzucę swoje 5gr :)

Greg-u te inku są wszystkie takie same jedyna różnica to albo regulacja temp albo nie więc jeżeli chcesz przez kilka dni przetrzymać wyklute osobniki w inku no to warto kupić ten z regulacją temp (ja mam z taką funkcją) a jeżeli tylko do klucia to wystarczy ten ze stalą temp.

higro możesz sobie odpuścić bo jak dla mnie to on guzik daje bo wystarczy zalewać wodą kanały tak jak w książce pisze i będzie ok :)

Co do prześwietlania to tak jak Robert napisał latarka i rurka ale oczywiście jak chcesz to możesz kupić profesjonalną prześwietlarkę bo wszystko zależy od budżetu :)

Pozdrawiam

• 0

#13047 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 17:25

Dzięki Iza. Myślałem, że to jest jakiś środek którego smak ptakom nie odpowiada i po jego zaaplikowaniu dziobanym ptakom kolejne nie są chętne na ich dziobanie, bo smak tego fioletu skutecznie je od tego odwodzi. :( Pozbyłem się już Silek bo od nich zaczęło się dziobanie w stadzie Białoczubów, ale niestety w krew weszło czubatym i bez tamtych też wydziobują sobie czubki.

• 0

#13048 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 19:34

Ten płynny fiolet to wydaje mi się że chodzi o nadmanganian potasu. Takie coś mi ze szkoły zostało. Ma on faktycznie oprócz właściwości mocno barwiących też anty septyczne. Ale jak kuraki na niego reagują to w szkole nie uczyli:)

• 0

#13049 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 21:52

Marcin, dla kur kup w spray. Kani stop sie to nazywało czy jakoś tak. Na kaczki nie działa, bo one się zaraz wykąpią, ale na kury powinno działać. W smaku bardzo gorzkie, sprawdzałam :P

Iza, ja nie pławiłam jajek przed kluciem, bynajmniej nie pamiętam nic takiego ;)

Greg, tak jak koledzy wczesniej pisali, rolka od papieru i latarka diodowa i ciemnośc w pomieszczeniu gdzie prześwietlasz ;)

Co do Piżmowych kaczek...To coś czerwone koło dzioba, to narośl ;) Mi tam sie podobają. Ale jak dla mnie za długo rosną. O ile kaczory mają super wagę, o tyle kaczki, to masakra. Do 2 kg. ciężko zeby dobiły bez paszy, a tak sa moje chowane. Więcej ich nie chcę, wolę Mulardy. 3 miesiące i 3,5kg. mięska ;) No i Mulardy się drą, a Piżmowe nie. A mnie wkurza jak mam kaczki, a ich nie słysze ;)

• 0

#13050 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 07:12

Jak ja się cieszę, że tu trafiłem.

No właśnie chciałem dopytać o ciąg dalszy gęsiaczków.

Zakładając, że muszę skorzystać z inkubatora, to czy lepiej trzymać je kolejne kilka dni pod kloszem czy... no właśnie, gdzie?

Jeśli gąska nie siądzie, to czy poczuje matczyną miłość do wyklutych z inku?

Wyprowadzi je na łąkę czy sam muszę przejąć rodzicielskie obowiązki?

Pewnie to jeszcze trochę minie czasu nim pojawią (o ile) się pisklaki ale wolę też zawczasu dopytać o jedzonko dla takich maluchów, tuż po wykluciu i na kolejne dni.

Dwutygodniowym - jakie kupiłem w zeszłym roku - dawałem paszę z antybiotykiem. Nie pamiętam teraz nazwy. Ale już po kolejnych dwóch zacząłem dodawać posiekanej marchewki i pokrzywy. Potem owies a potem jak dorwały się do trawy to przez długi czas nic innego nie chciały. No ale do tego to jeszcze trochę.

Latarkę mam, rolka też się znajdzie. Ok, na budżet nie patrzę gdy chodzi o jakość, zdrowie i bezpieczeństwo maluchów ale jeśli nie ma potrzeby, to nie kupuję.

• 0

#13051 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 07:29

Moje gąski, co więcej, mój gąsior zaadoptowały bez mojej wiedzy gąski takie podrostki kupione na targu ;) Gąski były w kurniku, jak wszystko. Ale oddzielone od reszty deskami. Gęsi, albo gąsior, nie wiem bo tego nie widziałam. Zabierały małe z tej zagródki i chowały pod siebie ;) A spróbował byś do nich podejśc i odebrać młode ;) Gęsi mają z moich obserwacji bardzo silny instynkt macierzyństwa i nawet jeśli same nie wysiedzą, to się zaopiekują ;) Ale to sa tylko moje doświadczenia. Skromne, ale jednak ;)

Co do jedzenia...Moja kaczka która wysiedziała mi gąski, z małymi była w stodole, bo tak sobie uwidziała siedzieć. I dostawała z małymi paszę, plus serek jajeczny. Serek jajeczny. To było jak sie nie mylę 1 jajko na szklankę wody plus płatki owsiane. Oczywiście jajko się gotuje na mleku. Taka jajecznica na mleku. Wpisz w google, to Ci przepis wyskoczy ;) Natomiast gąska wykluta pod gęsią i chodząca po wybiegu dużym, nie mająca dostępu do paszy, bo kury wszystko by wyjadały, a nie było jak oddzielić, była maleńka. Fakt, że moje gąski miały wadę jakąś. Podejrzewałam, że geny i że gęsi które kupiłam były jednak spokrewnione, bo wszystkie młode po nich mi w końcu padły. Ale przez ten krótki okres czasu, widziałam jak sie które chowają.

Zresztą, mam przykład na kaczkach. Kaczki do 4 tygodnia chowane tylko na paszy, plus tam dodatek tego serka jajecznego, potem i zimeniaków. A mam porównanie z takimi chowanymi bez paszy. Jestem przeciwniczką pasz, ale na start nie ma nic lepszego. Bo jak na start im zapewnisz to co dobre, to potem naprawdę pięknie i zdrowo sie chowają ;)  Stare zdjęcie. Takie gąski zostały "przejęte" przez gęsi. Ten biały, to gąsior ;)

http://www.garnek.pl/annorl/30993786/dawne-dzieje

• 0

#13052 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 08:44

Aniu, klikam w link i nie otwiera mi się on, luknąć też chciałam.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13053 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 08:54

Dobra, sorry, widziałam, słodkie maluchy.
Dziewiąte jajko gęsie w inku, jest jakieś dziwne. Jedna gruba żyła, a zarodka nie widzę jeszcze dobrze, takie kółeczko jest. No zobaczymy co to będzie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13054 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 09:46

Jeśli to okrag jest z czerwonej żyłki to jajo do wyrzucenia, ale może poczekaj jeszcze czy się coś nie zmieni
  • 0

#13055 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 14:05

Te co mi wujek wyświetlił, to miały takie coś czerwone wokół oczu i wyglądało to niewyględnie (krótko mówiąc; brzydactwa). Oczywiście to tylko moje odczucie ;) - mamy różne gusta.

Patrzyłem i nawet właśnie o takich myślałem. Znalazłem na innych stronach - nie allegro w podobnej cenie. Jeszcze tylko wyczytuję dane techniczne. Pewnie zamówię - nie będę ryzykował, że stracę wszystkie jaja, jak postanowi jednak nie siąść

no bo tak wlasnie wyglada kaczor a to ,,coś,, jest to narośl czerwona bo tak powinnien kaczor prawidłowo wyglądać taka jego uroda. Nie liczy się wygląd tylko wnętrze! Mi się podobają kaczki piżmowe wysiadują jajka i wyprowadzają młode a mi właśnie o to chodzi .... każde zwierze ma coś w sobie pięknego, żadne brzydkie nie jest poprostu taka ich uroda.........

• 0

#13056 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 14:07

Z tych młodych kaczek wyszło, że jest 13 kaczorów i 7 kaczek.
Jedna chętna chce kupić 3 żywe do dalszego chowu, tzn kaczora i 2 kaczki.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13057 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 17:41

Gospodyni dokładnie nie liczy się wygląd tylko wnętrze, jak ja lubię mięso i rosół z kaczki
  • 1

#13058 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 20:01

Fakt Kolego Robercie nie ma to jak rosół z młodego piżmowca :)

Pozdrawiam

• 0

#13059 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 20:05

Zbieracie już jajka do legow, ja mam kilka gęsich i kaczych obłożonych,ale jeszcze mało żeby inku odpalić, coś się przestały nieść
  • 0

#13060 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 20:14

U mnie kaczki to całkowicie zastrajkowały bo od dłuższego czasu nie ma żadnego jaja :( a na kury nie narzekam bo na chwilę obecną nie przejadamy :) ale te w izolatce to różnie i czasami sie zastanawiam czy któraś cholera nie zjada bo kur jest 6 i czasami 3-4 jajka a czasami 1 albo wcale i dlatego takie moje podejrzenia :(

Co do załadunku zacieru to tak myślę coś kolo 20go załadować :) bo w tym roku planuje jeden zacier :)

Pozdrawiam

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych