Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13061 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 20:21

W sumie coś w tym jest że nie niosą sieb, a mocno kaczki , ale i gęsi coś słabo,być może że zjadają jajka france :-( ale to musiał byś przylapac któraś na tym, a czemu jeden zacier tylko? Liczysz na kwoki ja chce kilka z inku a reszta z kwok mam z 8 kaczek piżmowych i indyczke to będzie komu siedzieć aby jajka były w odpowiednim czasie, ja myślę jeszcze zebrać z 10 jaj i włączę niech się grzeją
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13062 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 20:49

Zacier tylko jeden bo mam już sporo kur i co mam z nimi robić? jajek i tak nie przejadamy, wiadoma sprawa że koguty idą do gara :) Jeżeli by tak sie złożyło że lęg tfu tfu będzie lipny no to pomyśle żeby załadować drugi zacier ale na dzień dzisiejszy w planie jest tylko jeden poza tym liczę na kaczki bo wole kaczki niż kury, wiadoma sprawa że kaczka dłużej rośnie i o wiele więcej musi napchać do flaka no ale rosół o niebo lepszy z kaczki niż z koguta (takie moje zdanie :)

Co do podejrzenia kury to może kiedyś uda mi sie trafić ale los takiej kury marny oj marny :)

No to kolega do rozrodu sporo kaczek sobie zostawił :) Ja mam 6 tyle że nie wiem czy kaczor nie za młody bo parka czekoladowych jest z sierpnia tak że nie wiem kiedy kaczor stanie na wysokości zadania :( poza tym na razie koczki go podskubują a on ucieka :)

Tak czy inaczej jak by któraś siadła kolo maja to było by dobrze bo późnych lęgów nie chce bo już to przerabiałem :(

Pozdrawiam

• 0

#13063 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 20:55

A ja myślałem że o kaczkach myślisz raz tylko a to o kurach, dziś się w malarza bawiłem, to pewnie dla tego umysł mam za ciemniony:-( wiadomo że lepiej wcześniej aby w lato urosły, ja też chcę sporo kaczek a mam dużo bo jakoś skubac się nie chciało a mam dwa kaczory jeden młodszy drugi starszy, i 11 gęsi w tym 3 gasiory ale tylko dwa zostaną z kaczek też kilka jeszcze pójdzie na pyszny rosolek;-)
  • 0

#13064 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 21:28

heh to na czarno malowałeś :) no to przy takim składzie u ciebie zanosi sie na przyzwoite potomstwo.

Ja kaczki poślę na pniak dopiero po lęgach bo ma na zamiarze zostawić tylko 3 kaczki plus młodzież :) bo liczę że jakieś stadko mi sie uchowa :) heh chociaż ze 30szt tak na obiad żeby było :)

Pozdrawiam

• 0

#13065 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 21:36

Akurat zgadles na czarno malowalem, że trzydzieści sztuk na obiad toni niemało ;-) ale tygodni jest w roku więcej, żeby było komu skubac planował bym więcej a tak to po kilkanaście sztuk na rosół i tyle musze jakieś kury kupić albo jajka z dobrego(zdrowego źródła ) bo młode nioski drogie babcia kupiła 20 sztuk za 450 zl ale takie już duże jak dorosłe
  • 0

#13066 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 marzec 2016 - 22:01

U mnie jest tak że ja posyłam na pniak i skubie a porcjowanie itd. to Agi działka :) noi 30 szt to nie tak dużo bo przy dobrym lęgu to dwie kaczki powinny sobie z taką ilością poradzić :)

Kupować dorosłe kury to drogo wychodzi bo trzeba dać kolo 20zl/szt no ale z takich ma sie już gotowe nioski :) no a kurczaka to trzeba sobie uchować, ciężka sprawa znaleźć dobre źródło żeby nie było jakiś zainfekowanych bo przecież prawdy nie powiedzą :( no a myślałeś może o jakimś instytucie?

Pozdrawiam

• 0

#13067 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 04 marzec 2016 - 10:18

Ja kupowałem kury z hurtowni (tak nazywam te masowe klatkowce do produkcji jajek) - roczne. Niektórzy twierdzą, że one są już wyniesione ale w rzeczywistości trzeba przetrzymać okres pierwszego miesiąca, gdy jeszcze w ciele pasza i niosą jak wściekłe. Potem mają miesiąc przerwy a potem zaczynają ale już na spokojnie i zdrowo, bo z tego co znajdą na łące. I po roku Pani Kura bywa całkiem dobra Panią Kwoką :). Koguta tez wolę z Hurtowni - przynajmniej jest o wiele większa szansa, że będzie płodny. Dwa lata temu kupiłem na targu dwa, jeden musiał iść do gara. Niestety po ciemku wybrałem nie tego co trza i zamiast przyzwoitego lidera został... (przepraszam) taki pizduś plastuś. W tamtym roku co tylko usłyszał samochód zmykał do kurnika i siedział tam zestrachany... W tym roku ma już więcej odwagi ale patrząc po jajkach, to chyba jednak albo homo albo nie-tego.

Yyy... widzę słowo zacier i raczej kojarzy mi się z piwniczką niż kurnikiem :D

18-ste jajo gąski. Inku zamówiony. Zazdroszczę Wam tych -dziestu sztuk. Ledwie udało mi się raz małż przekonać do 20kur. Gęsi w tamtym roku kupiłem 15 i jaki był raban bo miało być 10...

No nic... kuję "żelazo" powolutku... :D

Pozdrówko

• 0

#13068 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 marzec 2016 - 11:17

Stwierdziłam że zamówię sobie 10 jaj lęgowych gęsi Landes jeszcze z innego gniazda po 6 zł za szt. Tylko że nie do mojego inkubatora ale znajomej, bo u mnie już inkubują się. Ona w połowie marca nastawia inku z kaczymi jajkami, to weźmie mi dorzuci te gęsie i będzie. A prześwietlenia dokonam sama, wystarczy podjechać.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13069 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 marzec 2016 - 15:48

Czy jajka 18-dniowe kurze będą nadawały się do inkubatora? Czy raczej za stare będą?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13070 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 marzec 2016 - 15:56

Najpelsze są do dwóch tygodni a potem z każdym dniem szansa na małe spada ale można spróbować jak wartościowe jaja
  • 0

#13071 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 marzec 2016 - 14:29

Sprawdzałam to jedno jajko gęsie, co było niepewne. I tak, są trzy pręgi żył, nadal kiepsko widać, po środku jest cień centymetrowy który rusza się. Piszę cień bo na tą chwilę tak wygląda. A ogólnie to pół jajka jest pomarańczowe w środku, także nic innego nie widzę. A skoro coś tam pulsuje, to niech się inkubuje.

Z tych kurczaków mam kogutka araukany, nie ma nawet 5 miesięcy, a deptać chciał silkę i to kilka razy. No ale nie wychodziło mu to.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13072 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 marzec 2016 - 19:41

A mnie kaczka siadła na jajkach, chyba? Zobaczę jutro jak będzie siedzieć dziśna mnoc została na gnieździe.kaczka piżmowa młoda z tamtego roku
  • 0

#13073 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 06 marzec 2016 - 10:57

gallery_4370_68_492725.jpg

Ta liliputa mniejsza usiedziała całego jednego cipciaka:) resztę jajek porzuciła.

• 0

#13074 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 marzec 2016 - 11:08

Widać nie były dobre to po co miała by siedzieć,ale dobry i jeden;-)
u mnie kaczka nocowala w gnieździe ale jak dalej będzie się zobaczy
  • 0

#13075 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 06 marzec 2016 - 11:12

Gratuluję pierworodnego. :)

U mnie nic jeszcze nie wysiaduje. Nie wiem nawet czy chcę cokolwiek nowego w tym roku poza gęsiami jeśli będą się dobrze niosły i jajka będą zapłodnione. Dzisiaj rano gąsior w przeciągu dosłownie 4 minut z mam nadzieję powodzeniem pokrył dwie gąski. Przy drugiej miał problem, bo nie odczekał :) ale mam nadzieję, że jest płodny.

• 0

#13076 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 marzec 2016 - 08:54

Mam pytanie, bo już świruję, ulotkę z inku gdzieś wcięło mi. Jak np kaczki mają kluć się 28 dnia, to kiedy zalać dno w inku? W 25 dniu inkubacji? Nie pamiętam jak to było ostatnio.

Lotto,słodki maluch.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13077 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 marzec 2016 - 18:40

Kurczak fajny ciekawe co z niego urośnie :) może to przyszły rosolowiec :) niech sie zdrowo chowa.

Brumbrum u mnie pisze tak :) "Nie obracać jaj po 24 dniu inkubacji, zalewamy 2 kanały i pozostała część dna"

Pozdrawiam

• 0

#13078 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 08:43

Rosolowiec nie będzie bo to raczej ma oko cieszyć a nie żołądek. Ruchliwa bestia jak diabli. Chciałem złapać żeby sprawdzić co to ale to nie na mój refleks.
Nie dziękuję żeby nie zapeszyc
  • 0

#13079 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 09:59

Dziś wymieniłam wodę w kanałach, umyłam je, syfu było faktycznie sporo. Jajka tętnią życiem, temp stabilna.

Dzięki za odp. Moja znajoma leje wodę na dno dopiero wtedy jak widzi przy prześwietleniu, że któryś pisklak przebił komorę powietrzną. No nie wiem czy to dobrze, czy źle ale jakoś klują się jej.
Czy Wy też tak robicie? Czy ściśle trzymacie się poradnika?
Mój poradnik rano odnalazł się, wpadł za szafkę.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13080 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 11:53

Brumbrum ale przecież dlatego sie zwiększa powierzchnię wody aby zwiększyć wilgotność co by drób mógł sie łatwiej wydostać z jaja więc zbyt późne zwiększenie wilgotności może spowodować zmniejszenie lęgu, oczywiście też duże znaczenie ma wilgotność pomieszczenia.

Ja osobiście staram sie inkubować wedle zaleceń :)

U drobiu po staremu nawet pojawiły sie kacze jajka :)

Pozdrawiam

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych