chciałam zapytać się was z ciekawości w jakim wieku kaczki piżmowe zaczynają się nieść ??? szukam w googlach i nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi.... Mam obecnie dwie kaczki i dwa kaczory, jeden pójdzie na rosół bo wogóle nie interesuje się kaczkami, zresztą jest mały i piórka ma opadniętę taki dziwny jakiś. Za to drugi kaczor nadrabia jest piękny
Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 08 marzec 2016 - 12:20
Napisano 08 marzec 2016 - 18:42
Pusia zniosła 20-ste jajo. Dzień po 19-stym. Ani myśli budować gniazda, nie skubie się, codziennie oddaje Stefciowi, krótko mówiąc gździ się ale do matkowania nie przymierza...
Więc dopytowuję - ile jeszcze może znieść? Inku dotrze dopiero jutro
Pomyślałem sobie, że poczekam czy zniesie kolejne jajko i wtedy nastawię inku z tego co dotychczas a co od tej pory zniesie, to albo na tym siądzie albo pójdzie na straty...
Napisano 08 marzec 2016 - 18:49
Różne źródła różnie podają. Spotkałem się na przykład z wersją, że gąska jak Twoja znosi ponad 50 jajek. Nie odpowiem na swoim doświadczeniu bo nierealnym jest bym wiedział która z 5 gąsek zniesie które jajko. U mnie gąski rasy jak Twoja nigdy sobie nie rwały puchu z piersi. Nawet jeśli udawały przez dzień czy dwa, że mają zamiar wysiadywać jajka.
Napisano 08 marzec 2016 - 19:25
Napisano 08 marzec 2016 - 19:38
U mnie są 2 na 4 kaczki, ale jeden na dniach niechybnie skończy, bo waży się podnosić dziób z zamiarem kopulacji na najstarszego ptaka w podwórku, a to niewybaczalny błąd.
Napisano 08 marzec 2016 - 19:40
Wiekowo to coś kolo 8-9 miesięcy a co do kaczora to moja ciotka z wieloletnim doświadczeniem zawsze mi mówiła że najlepszy kaczor jest dwuletni bo z młodzikami to różnie bywa
Jeden kaczor na 4 kaczki da sobie rade , a jeżeli jest zbyt malo kaczek w stosunku do kaczorów to różnie może być bo jeden drugiego będzie zganiał
Pozdrawiam
Ps.czyżby gąskę atakował??
Napisano 08 marzec 2016 - 19:41
Napisano 08 marzec 2016 - 19:45
Ma czelność od kilku dni. Na szczęście mam go ciągle na oku i nie zrobił niczego niestosownego, bo w przeciwnym razie automatycznie straciłby głowę. Myślę, że w niedzielę czeka go nieuniknione. Sam jest sobie winien. Nie ma już dla niego miejsca w tym podwórku. Kaczek Piżmowych i tak nie chcę mnożyć. Jest młodszy od niego. Ten pożyje tyle ile nie będzie smalił cholew do ulubienicy podwórka. 4 kaczki kaczor ma, a lata za gęsiom. Byłem prawie pewien, że to w końcu nastąpi.
Napisano 08 marzec 2016 - 19:58
Różne źródła różnie podają. Spotkałem się na przykład z wersją, że gąska jak Twoja znosi ponad 50 jajek. Nie odpowiem na swoim doświadczeniu bo nierealnym jest bym wiedział która z 5 gąsek zniesie które jajko. U mnie gąski rasy jak Twoja nigdy sobie nie rwały puchu z piersi. Nawet jeśli udawały przez dzień czy dwa, że mają zamiar wysiadywać jajka.
Jest taka scena ze Shreka jak dławi się łyżeczką. Nigdy nie mogę znaleźć gifa z tego fragmentu filmu ale niemal tak zareagowałem po przeczytaniu powyższego. W konsekwencji poplułem się miodem...
50 jaj!!!??? Mogłem kupić 2 inku...
No to nie mam na co czekać - wystarczy że dobije do 35, to pierwsze zdążą się już wykluć... ehhh założę fermę...
...baba mnie zatłucze...
Napisano 08 marzec 2016 - 20:07
Napisano 09 marzec 2016 - 13:22
dzięki za informacje przedtem gdy byłam na polu usłyszałam że kacza się strasznie drze myślałam, że jakiś intruz się przedostał do ogrodzenia i ją goni idę patrze a to kaczor ją gonił a ona uciekała...
Napisano 09 marzec 2016 - 17:07
Napisano 09 marzec 2016 - 21:33
A moja gąska jest cicha. Za to gąsior po każdym... ten... no... akcie spełnienia obwieszcza całemu światu że właśnie... no... się dokonało
Czy to prawda, że gęsi boją się czerwonego koloru?
Napisano 12 marzec 2016 - 07:47
Witam u mnie drugi cipciak się wykluł z tych jajek co podłożyłem pod drugą kwoczkę po porzuceniu jajek przez pierwszą Teraz obie prowadzają sobie po jedynaku.
Napisano 12 marzec 2016 - 08:53
Robert, moje kaczki jak się w kupę zebrały, to też takie dośc specyficzne dzwięki wydawały Ale dla mnie to za mało i wszystkie na pniaku wylądowały, kaczka ma sie drzeć, co najmniej tak jak biegus
Indyczki dostały prywatną kwaterę Siedzą w sumie na 41 jajkach. Niestety, tak jak ja im zrobiłam gniazda nie siadły, a po swojemu Przykryte po dziób, że ledwo je widać No, oby coś wysiedziały A dostały jajka kurze...
Zdęcie moze mało wyraźne, ale robione telefonem i do latarki
Napisano 12 marzec 2016 - 09:01
A u mnie kwoka zgniotła 1 jajko niestety.
Jaj lęgowych od Leghornów nie dostanę, bo kobieta dała znać że są czyste. A to już nie będę kombinować i uzbieram jaj od swoich kur, najwyżej wyjdą mixy niosek z silką.
Napisano 12 marzec 2016 - 10:21
Te indyczki wyglądają jakby się do snu zimowego układały a nie do lęgów.
Napisano 12 marzec 2016 - 10:34
Aniu fajnie wyglądają mi babcia kiedyś mowiła że indyczki robią takie gniazda w gałęziach itp to niedziwne że tak się opatulily ;-)
A ja wczoraj załadowalem inku jajkami gęsi i kilka kaczych, z nasiadki z kaczki piżmowej nici poszła sobie a jajek jest tam tylko 9.
Miałem dziś jechać na targ z gesiami aby je sprzedać ale po chorowałem się i nici będzie rosół;-)
Napisano 12 marzec 2016 - 18:37
Cześć wszystkim piszącym.
Robercie lecz się lecz, bo zaraz sezon lęgowy.
Pytanie do wszystkich tu zaglądających. Słyszeliście o czymś takim jak preparat P. B. H. Spray? To środek mający zniechęcać ptaki do wzajemnego wydziobywania sobie piór. Niestety nie mogę znaleźć w sieci miejsca w którym tego typu środek można kupić. Tutaj prośba do Was. Jeśli będziecie u swoich lokalnych weterynarzy lub w sklepach rolniczych (u mnie w okolicy niestety niczego takiego nie ma) spytajcie o ten środek i dajcie cynk również co do ceny i ilości środka w pojemniku. Być może jeśli wyrazicie chęć będę potrzebował pomocy kogoś z Was w formie zakupu i przesłania mi go.
Napisano 12 marzec 2016 - 19:02
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych