Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13081 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 12:20

chciałam zapytać się was z ciekawości w jakim wieku kaczki piżmowe zaczynają się nieść ??? szukam w googlach i nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi.... Mam obecnie dwie kaczki i dwa kaczory, jeden pójdzie na rosół bo wogóle nie interesuje się kaczkami, zresztą jest  mały i piórka ma opadniętę taki dziwny jakiś. Za to drugi kaczor nadrabia jest piękny :)

• 0

#13082 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 18:42

Pusia zniosła 20-ste jajo. Dzień po 19-stym. Ani myśli budować gniazda, nie skubie się, codziennie oddaje Stefciowi, krótko mówiąc gździ się ale do matkowania nie przymierza... :(

Więc dopytowuję - ile jeszcze może znieść? Inku dotrze dopiero jutro :(

Pomyślałem sobie, że poczekam czy zniesie kolejne jajko i wtedy nastawię inku z tego co dotychczas a co od tej pory zniesie, to albo na tym siądzie albo pójdzie na straty...

• 0

#13083 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 18:49

Różne źródła różnie podają. Spotkałem się na przykład z wersją, że gąska jak Twoja znosi ponad 50 jajek. Nie odpowiem na swoim doświadczeniu bo nierealnym jest bym wiedział która z 5 gąsek zniesie które jajko. :) U mnie gąski rasy jak Twoja nigdy sobie nie rwały puchu z piersi. Nawet jeśli udawały przez dzień czy dwa, że mają zamiar wysiadywać jajka.

• 0

#13084 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 19:25

Gospodyni u mnie kaczki z zeszłego roku już robią gniazda i znoszą jajka, kaczki i młodsze nadają się do rozrodu kaczor musi być starszy, moim skromnym jeśli kaczek jest ponad 4 to Kaczory można miec dwa mamy większą szansę że jajka będą zapłodnione
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13085 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 19:38

U mnie są 2 na 4 kaczki, ale jeden na dniach niechybnie skończy, bo waży się podnosić dziób z zamiarem kopulacji na najstarszego ptaka w podwórku, a to niewybaczalny błąd.

• 0

#13086 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 19:40

Wiekowo to coś kolo 8-9 miesięcy a co do kaczora to moja ciotka z wieloletnim doświadczeniem zawsze mi mówiła że najlepszy kaczor jest dwuletni bo z młodzikami to różnie bywa :)

Jeden kaczor na 4 kaczki da sobie rade :) , a jeżeli jest zbyt malo kaczek w stosunku do kaczorów to różnie może być bo jeden drugiego będzie zganiał

Pozdrawiam

Ps.czyżby gąskę atakował??

• 0

#13087 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 19:41

Na białą gęś się miał czelność narwać?
  • 0

#13088 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 19:45

Ma czelność od kilku dni. Na szczęście mam go ciągle na oku i nie zrobił niczego niestosownego, bo w przeciwnym razie automatycznie straciłby głowę. Myślę, że w niedzielę czeka go nieuniknione. Sam jest sobie winien. Nie ma już dla niego miejsca w tym podwórku. Kaczek Piżmowych i tak nie chcę mnożyć. Jest młodszy od niego. Ten pożyje tyle ile nie będzie smalił cholew do ulubienicy podwórka. 4 kaczki kaczor ma, a lata za gęsiom. Byłem prawie pewien, że to w końcu nastąpi.

• 0

#13089 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 19:58

Różne źródła różnie podają. Spotkałem się na przykład z wersją, że gąska jak Twoja znosi ponad 50 jajek. Nie odpowiem na swoim doświadczeniu bo nierealnym jest bym wiedział która z 5 gąsek zniesie które jajko. :) U mnie gąski rasy jak Twoja nigdy sobie nie rwały puchu z piersi. Nawet jeśli udawały przez dzień czy dwa, że mają zamiar wysiadywać jajka.

Jest taka scena ze Shreka jak dławi się łyżeczką. Nigdy nie mogę znaleźć gifa z tego fragmentu filmu ale niemal tak zareagowałem po przeczytaniu powyższego. W konsekwencji poplułem się miodem... :shy:
50 jaj!!!???  :o Mogłem kupić 2 inku... :-/

No to nie mam na co czekać - wystarczy że dobije do 35, to pierwsze zdążą się już wykluć... ehhh założę fermę...

...baba mnie zatłucze... :P

• 0

#13090 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 20:07

Ja w zeszłym roku miałem dwie gęsi,a jaj mnogość nie liczyłem ale było ich dużo inkubatory chodził na okrągło od kwietnia do końca nośności gęsi i kaczek.inku jest przydatny.trzba było żonie złożyć życzenia w dniu kobiet może była by bardziej na tak Co do gęsi ;-)
  • 0

#13091 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 09 marzec 2016 - 13:22

dzięki za informacje :) przedtem gdy byłam na polu usłyszałam że kacza się strasznie drze myślałam, że jakiś intruz się przedostał do ogrodzenia i ją goni idę patrze a to kaczor ją gonił a ona uciekała...

• 0

#13092 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 marzec 2016 - 17:07

Ja dziś też zauważyłem ciekawe zdarzenie indyk deptal indyczke, jednak dźwięk indyczke jest dość oryginalny, a i kaczki piżmowe nie są całkiem nieme, kaczki zbierają się w grupki i wydają dość oryginalne dźwięki
  • 0

#13093 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 09 marzec 2016 - 21:33

A moja gąska jest cicha. Za to gąsior po każdym... ten... no... akcie spełnienia :P obwieszcza całemu światu że właśnie... no... się dokonało :D

Czy to prawda, że gęsi boją się czerwonego koloru?

• 0

#13094 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 12 marzec 2016 - 07:47

Witam u mnie drugi cipciak się wykluł z tych jajek co podłożyłem pod drugą kwoczkę po porzuceniu jajek przez pierwszą:) Teraz obie prowadzają sobie po jedynaku. 

• 0

#13095 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 marzec 2016 - 08:53

Robert, moje kaczki jak się w kupę zebrały, to też takie dośc specyficzne dzwięki wydawały ;) Ale dla mnie to za mało i wszystkie na pniaku wylądowały, kaczka ma sie drzeć, co najmniej tak jak biegus :D

Indyczki dostały prywatną kwaterę :D Siedzą w sumie na 41 jajkach. Niestety, tak jak ja im zrobiłam gniazda nie siadły, a po swojemu ;) Przykryte po dziób, że ledwo je widać :P No, oby coś wysiedziały :D A dostały jajka kurze...

Zdęcie moze mało wyraźne, ale robione telefonem i do latarki :Poz1662528aw0.jpg0lpxnnfpj3w8.jpg

• 0

#13096 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 marzec 2016 - 09:01

Ha, Aniu ale opatuliły się fajnie.
A u mnie kwoka zgniotła 1 jajko niestety.
Jaj lęgowych od Leghornów nie dostanę, bo kobieta dała znać że są czyste. A to już nie będę kombinować i uzbieram jaj od swoich kur, najwyżej wyjdą mixy niosek z silką.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13097 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 12 marzec 2016 - 10:21

Te indyczki wyglądają jakby się do snu zimowego układały a nie do lęgów.

• 0

#13098 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 marzec 2016 - 10:34

Lotto gratuluję kolejnego malucha, dobre i to;-)
Aniu fajnie wyglądają mi babcia kiedyś mowiła że indyczki robią takie gniazda w gałęziach itp to niedziwne że tak się opatulily ;-)
A ja wczoraj załadowalem inku jajkami gęsi i kilka kaczych, z nasiadki z kaczki piżmowej nici poszła sobie a jajek jest tam tylko 9.
Miałem dziś jechać na targ z gesiami aby je sprzedać ale po chorowałem się i nici będzie rosół;-)
  • 0

#13099 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 marzec 2016 - 18:37

Cześć wszystkim piszącym.

Robercie lecz się lecz, bo zaraz sezon lęgowy. :)

Pytanie do wszystkich tu zaglądających. Słyszeliście o czymś takim jak preparat P. B. H. Spray? To środek mający zniechęcać ptaki do wzajemnego wydziobywania sobie piór. Niestety nie mogę znaleźć w sieci miejsca w którym tego typu środek można kupić. Tutaj prośba do Was. Jeśli będziecie u swoich lokalnych weterynarzy lub w sklepach rolniczych (u mnie w okolicy niestety niczego takiego nie ma) spytajcie o ten środek i dajcie cynk również co do ceny i ilości środka w pojemniku. Być może jeśli wyrazicie chęć będę potrzebował pomocy kogoś z Was w formie zakupu i przesłania mi go.

• 0

#13100 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 marzec 2016 - 19:02

Będę u weta w poniedziałek to spytam PBH spray
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych