Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13121 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 17 marzec 2016 - 13:08

Ok.
Kurczaków nie będzie, kwoka stoi nad zimnymi jajkami. Zero oznak życia. Bywa i tak.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13122 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 marzec 2016 - 13:56

Nie tylko tobie nie idzie, u mnie w inku są chyba same puste jajka a w gnieździe kaczki jajecznica:-(
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13123 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 17 marzec 2016 - 17:59

nie straszcie...  :-/  ja w niedzielę mam pierwsze naświetlanie - niech coś z tego będzie...

Bo jak nie to kupuję 80 jaj kurzych i inkubuję az się zrobi ferma drobiu! :angry:

Ale wole gąski... :s

• 0

#13124 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 marzec 2016 - 18:25

Ja nie strasze ale wychodzi na to że jaja są puste, może następne będą zapłodnione, a w kaczym gnieździe jaja potluczone i wszystkie brudne oj słaby ten początek roku, kury to i ja mam plan kluc, ale później latem.
A z gęsi się zobaczy ile będzie w zeszłym roku miałem dwadzieścia sztuk a w tym roku ile będzie sie okaże
  • 0

#13125 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 marzec 2016 - 12:13

Koleżanka miała termin lęgów kaczek na tamtą sobotę, jajka od kaczek staropolskich, dworek i kilka pekinów. W sumie jaj było dobrych 30 szt. Do tej pory ma 13 piskląt, a jedno jeszcze tam wychodzić chce i nie może. Temp ma stałą, wilgotność ponad 70 procent. Telefonicznie kontaktowała się ze mną to jej mówiłam co i jak robić, kiedy zalać dno inku itp. I jest tak, że te co się kluły po terminie, to leżały na siatce każde jedno z woreczkiem żółtkowym na wierzchu i dopiero po dobie ten woreczek wciągał się. Nie mam pojęcia co zrobiła nie tak. Może zbyt często otwierała inku? Inne wykluło się wykrzywione.
Inkubator ma identyczny jak wasze.

A u mnie 25 doba inkubacji jaj kaczek głównie pekińskich i 4 jajka pęknięte już są. Jedno udawało martwe ale jednak raczej spało. Gęsie milczą jeszcze ale turlają się po siatce.

Robert głowa do góry, ładuj inku od nowa.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13126 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 marzec 2016 - 14:40

Jutro wybieram się na giełdę popatrzeć za nioskami, może i coś przybędzie do kurniczka.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13127 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 19 marzec 2016 - 20:24

Mi sie wydaje że za często zaglądała do środka i w inku była zbyt mala wilgotność zwłaszcza podczas klucia dlatego też kaczki nie mogły sie powykluwać a i te co sie z woreczkiem na wierzchu wykluły i to i tak pewnie padną :(

Ja jak już zalewam kanały na koniec klucia to w ogóle do inku nie zaglądam co by nie tracić wilgotności.

Udanych łowów na giełdzie :)

U drobiu po staremu

Robercie po co Ci cipciaki na koniec lata????

Pozdrawiam

• 0

#13128 farmerka

farmerka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 18:46

Mam do Was pytanko :-P. Czy ktoś kluł jajka pod żarówką w kartonie? Przypadkowo wpadłam na strone h t t p://kanionek.pl/?p=1438 gdzie Pani niby taki inkubator zrobiła i kurczaczki wyszły z niego. Oczywiście bardziej z nudy albo może z chęci eksperymentowania zrobiłam sobie taki inkubator, który idealnie zachowuje temperature 37,8 stopnia i od wczoraj jajka się w nim wygrzewają przykryte szmatką by ich bezpośrednio nie przypiec zarówką( na termometrze pokazalo mi 40 stopni bez przykrycia a prawie 38 pod przykryciem sprawdzałam bez jaj) od siebie dodałam pojemnik z wodą która niby ma zwiększyć wilgotność. Yyy może jako doświadczeni coś mi powiecie w tym temacie. Prosze o Was o rady lub krytykę :-P w galerii mój kartonik za chwile będzie :-P.
  • 0

#13129 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 19:26

Sławek dlatego latem bo teraz chce kaczki i gęsi, puki się będą niosły;-) a kury niosą się cały rok
farmercia inkubator może być i ze styropianu zrobiony, z drewna plastyku? ale czy sama żarówka utrzyma porządana temp wątpię:-( tu jest potrzebmy tegulator temp najtańszy na allegro to rt2c za 60 zł , jako źródła ciepła można użyć żarówki, to że wstawilas pojemnik z wodą to bardzo dobrze teraz żeby ustawić poprawny poziom wilgotnosci trzeba prób i błędów z wielkością pojemników(woda paruje objetoscia nie głębokościa) ale jak już wspomniałem widze to słabo, jeśli temp wzrośnie do 40 stopni to mogiła:-(
  • 0

#13130 farmerka

farmerka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 19:34

No temperatura i w pokoju i w inkubatorze na razie jest stała. Jak wzrośnie do 40 stopni to będzie lipa ale tym się nie przejmuje :-P. W przyszłym roku planuję zakupic (oczywiście jak finanse pozwolą) inkubator no i jak wtedy nic mi sie nie wykluje to będę się martwic ale narazie esperymentuje może się uda a może nie. A tak chciałam zapytac co by było gdyby temperatura wzrosła na 30 minut do 40 stopni? Czy przez taką chwile jajka się" ugotują"?
  • 0

#13131 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 19:38

Nie ugotuja się ale zarodki zamra i nici z tego, jak to eksperyment włóż kilka jaj potem odczekaj kilka dni i prześwietl za pomocą latarki rolki od papieru toaletowego, nie zapominając o przekrecaniu dwa razy dziennie
  • 0

#13132 farmerka

farmerka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 19:42

Czyli jak przekręciłam rano o 7 i teraz o 19 to moze byc? Dzięki Robert :)
  • 0

#13133 farmerka

farmerka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 19:46

Aaaa :-P. A po czym stwierdze że jajko żyje i ma się dobrze? Zobacze jakiegos kurka małego w jajku? :-P
  • 0

#13134 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 19:55

Po kilku dniach zobaczysz jakby czerwoną kropkę i taką pajęczynke a z przekrecaniem ta dokładnie.
  • 0

#13135 farmerka

farmerka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 20:00

Dziękuję :) może pytania śmieszne zadaje i jak male dziecko ale nigdy z tym stycznosci nie mialam :-P
  • 0

#13136 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 20:06

Na 20 jaj, 14 zalężonych; z czego 7 najświeższych i 7 pierwszych czyli niemal miesięcznych. Bałem się, że nie rozróżnię, które zalężone a które nie. Niepotrzebnie.

Jestem taki podekscytowany :shy: 

Dziękuję za dotychczasowe rady. Choć zapewne jeszcze nieraz będę dopytywać ;)

• 0

#13137 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 20:15

Farmerka niema głupich pytań są tylko takie odpowiedzi masz pytanie pytaj, choć wielkich nadziei nie miej:-( ale jakby ci się udało to było by coś, trzymam kciuki
kolego Greg to dobry wynik u mnie jest podobnie połowę jaj wyrzuciłem a kilka zostawiłem też nie pewnych ale niech zostaną do następnego prześwietlania, życzę udanych legow;-)
  • 0

#13138 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 20:45

Farmerka a masz tam otwory wentylacyjne? Jajko musi oddychać , ogólnie masz talent;-)
  • 0

#13139 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 21 marzec 2016 - 19:25

Tak sobie myślę że do wynalazku farmerki zdał by sie jakiś mały wiatraczek co by w tym "inku" był ruch powietrza co by ciepło nie było skierowane na jajka w jedno miejsce.

Co do wilgotności to jak bym postawił 2 lub 3 mniejsze pojemniki z wodą a to dlatego że gdzieś czytałem o samoróbce :) gdzie z wilgotność odpowiadała miska z woda i wszystko było ok z tym że kurczaki wykluwały sie tylko od strony miski z wodą dlatego dal bym więcej mniejszych pojemników z wodą a niżeli jedną większą.

Robercie co do otworów to wydaje mi sie że tam są jakieś szczeliny bo to przecież pudło kartonowe :)

U drobiu po staremu tyle ze jaj na lekarstwo :( heh kurom sie święta pomyliły :) bo na Boże Narodzenie jaj nie przejadaliśmy a teraz bida :(

Pozdrawiam

• 0

#13140 farmerka

farmerka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 21 marzec 2016 - 19:52

Ruch powietrza jakis tam jest są porobione dziury w kartonie od boków i od góry a karton sam.w sobie szczelny trz nie jest. Dzięki za radę postawie 3 mniejsze pojemniki z wodą bo na tyle jest miejsca. Jeszcze jakieś pomysly? Z chęcią przeczytam i zastosuje :)
A u mnie kurki się jakoś nie zapeszając bardzo dobrze niosą mam 17 kur i raz 14 raz 12 jajek więc niosą, że hej a to juz stare kury :-P

Bym zapomniala bo przeczytalam w necie że na pół godziny na dzien powinnam wyłączyc żarówke bo kura też schodzi z jajek coś więcej na ten temat mi powiecie? ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych