Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 27 marzec 2016 - 12:24
Napisano 27 marzec 2016 - 12:44
A u mnie pewnie większość kogutów mi wyjdzie. I tym razem nic kombinować nie będę z wilgotnością, może lepiej na tym wyjdę. Muszę uzupełnić stado młodą krwią.
Napisano 27 marzec 2016 - 12:47
Napisano 27 marzec 2016 - 19:40
Ps zrobilam usg jajkom no i w 4 pływają i ruszają się kurczaczki :-P :-P
Napisano 28 marzec 2016 - 11:40
Witam drobiarzy większych i mniejszych
U was inkubacja w pełni a u mnie nawet nie jest w zarodku ale jest światełko w tunelu bo kury jakoś mi wiosnę poczuły bo noszą mi coraz więcej jajek tak ze może jednak coś sie nazbiera do inku
Pozdrawiam
Napisano 31 marzec 2016 - 10:18
I jeszcze powiem że dziwna sprawa jest, bo z gajorka zrobiła się nagle samiczka. Czy jest to możliwe?
Napisano 02 kwiecień 2016 - 19:37
Jestem troche podekscytowana tym że jednak mój eksperyment byc moze zakonczy się sukcesem :-P :-P
Prosze Was foświadczonych o odpowiedz :-*
Napisano 03 kwiecień 2016 - 17:27
Z tak małymi kurczakami miałem mało do czynienia. Miałem teraz dwa swoje i nic wielkiego nie kombinowałem. Oczywiście rozpieszczane były jajkiem i serkiem twarogowym ale nie co dwie godziny ale dwa razy dziennie. do tego jadły to co im kwoki z karmnika wysypały. Co do snu to moje spały tak jak i kwoka.
Myślę że szaleć nie ma co i obserwować czy, ile i czego pochłaniają. Będzie im ubywać to dokładać. Oczywiście temperatura jest bardzo ważna i tu nie ma co oszczędzać. Po tygodniu trzeba stopniowo obniżać temperaturę. Czy to ma być 32 stopnie czy też inna. Czytałem gdzieś mądrą radę, może nawet tutaj.
Obserwujemy cipciaki i jeżeli się gromadzą pod lampą w zbitej gromadzie to mają za zimno a jak uciekają i chowają się po kątach to mają za gorąco.
To chyba tyle co mi się przypomniało z mądrej literatury jaką czytałem.
Napisano 03 kwiecień 2016 - 19:35
Pierwsze słyszę, aby kurczaki karmić co 2 godziny Moze pomyliło Ci sie z innym zwierzem?
Moje cipciaki dostają sypkie jedzenie, które mają cały czas i kiedy chcą jedzą. W skład sypkiego wchodzi [wszystko oczywiście mielone drobno] zboże, kukurydza, płatki owsiane, kawa zbożowa fusiasta. Zboże takie jakie akurat mam. Jak mam tylko pszenicę, to tylko ona, jak mam owies, to i jego dokładam. Parzę im kaszę jęczmienną drobną i podaję samą, albo z siekaną pokrzywą. Ale takie jedzenie to po trochu, coby długo nie stało. Jajko siekane czy inne rarytasy, podaję tak samo 2 razy dziennie, ale tylko tyle aby szybko zjadły, jak nie zjedzą powiedzmy w przeciągu godziny, to wywalam. Ale raczej daję na tyle mało, ze szybko znika...
Temp. tak jak napisał Lotto, jak sie tulą, to im zimno, a jak uciekają od światła to im gorąco. Na noc warto włączyć nie zwykła białą lampe kwokę, a rubinową. Czerwony kolor ich nie rozprasza i pozwala spać "zdrowym" snem
Co do wody...podaję prosto z kranu zimną, nigdy nie sprawdzałam temp. Chyba, ze np. podaję jakieś herbatki ziołowe, no to wtedy sprawdzam paluchem, aby nie była za ciepła
Napisano 04 kwiecień 2016 - 07:39
W inku zalężonych jest 69 jaj, w tym 47 szt zielonych ok a odpadło tylko 6 czystych, czyli zapłodnienie super. Od niosek 22 jaja ok, 5 czystych odpadło. Teraz tylko cierpliwości.
Napisano 04 kwiecień 2016 - 09:23
Iza, no to trzymam kciuki za pozytywne klucie
U mnie wyklutych w sumie 13 małych. Jeden spóźnialski o kilka dni, ale siedzi nadal pod indyczką, bo bardzo głośno się "drze" Jego brat/siostra też spóźnialski dopiero tej nocy sie wykluł, a reszta jest kluta między 30 marca, a 1 kwietnia
Dzisiaj nastawiam perlicze jajka w inku. Miałam inku nie odpalać, no...ale kwoki sa i owszem...drą sie od miesiąca, ale żadna jeszcze nie siadła. Mam uzbierane juz ponad 50 jaj, więc dzisiaj do inku trafią, a nóż w między czasie jakie kwoki sie pojawią, to jak sie młode wyklują, miały by "matki"
Gąski małe chciałam kupić, u nas w wylęgarni juz są, ale młode po 28 zł. Sztuka. Jednak chyba mnie nie stać, na aż taki wydatek... Poczekam, moze jak 2 inne wylęgarnie będą miały gęsi, to chociaż o parę zł. w dół pójdzie cena. Bo jak nie, to kiepsko widzę moje plany z gęsiami na ten rok
Napisano 04 kwiecień 2016 - 10:11
Pekin ok 2 tygodniowy po 6 zł, a mulard 8 zł, piżmówki też po 6 zł jak i dworki. Indyki zwykłe ok 2 tygodniowe po 13 zł będą w maju. Perliczki brojlery tygodniowe po 8.50 zł będą na koniec kwietnia. Obeznałam się już trochę w cenach, bo u mnie z rodziny będą zamawiać. Ja sobie odpuszam zakupy drobiu w tym roku, no nie licząc np jaj do inkubacji, bo gryzie mnie tylko ten Leghorn jeszcze.
Napisano 05 kwiecień 2016 - 09:07
Dałam jajko perlicze do sprawdzenia do inkubatora, nadal czyste. Pewnie znów dopiero w połowie maja będą płodne.
Napisano 05 kwiecień 2016 - 09:26
A ja odwiedziłam rynek, i kupiłam 5 gąsek, 2,5 tygodnia po 21 zł. cieszę się, bo w porównaniu z wylęgarnią, to spora różnica... Oby się ładnie odchowały
Iza, nawet mnie nie strasz, ja wczoraj pełny inku załadowałam perliczymi jajami Czyli ponad 50, nie pamiętam ile się tam mieści
Napisano 05 kwiecień 2016 - 10:00
Aniu pamiętam że w tamtym roku miałaś perliczki już wyklute, gdzie ja musiałam kupić tygodniowe, bo jajka były czyste. No ale wtedy samiec miał jakieś 4 lata i był spokrewniony, poszedł wreszcie na pniak. Później kupiłam perlice i perliki, każde z innego gniazda, powinno być ok. Na razie 1 z nich niesie, odprawiają swoje tańce i gonitwy, kury przeganiają, to napewno będzie u mnie szansa na młode ale raczej w późniejszym terminie. Gdzieś czytałam że pierwsze jajka zawsze czyste są.
Napisano 05 kwiecień 2016 - 13:45
u mnie chyba dzis pierwsze jajo kacze bo jeszcze takiego jaja nie mialam , sliskie i kolor zielonkawy... to raczej od kaczki pizmowej? bo kury mam zwykłe pozatym wyczekiwałam na jajo kacze bo mam dwie kaczki kurze zbieram z gniazda a jej bede zostawiac...
Napisano 05 kwiecień 2016 - 19:48
Hejka
Mam pytania (kolejne ) do gęsio-hodowców:
- standardowo nic nie znalazłem, czego mam oczekiwać podczas trzeciego prześwietlania. Spora część jaj jest niemal nie do prześwietlenia tylko w dole jaja (tym szerszym dole) widać że prześwietla na wylot. Reszta jaja ciemna, w niektórych widać żyłki (zdecydowanie grubsze niż podczas drugiego prześwietlania). Więc? Co to oznacza? Mi - jako że to mój pierwszy raz - to kompletnie nic nie "mówi".
- Klucie - co ja mam robić? - wg instrukcji inkubowanie trwa 30-31, klucie 5 dni - w ramach ostatnich dni inkubowania czy kolejnych? Jest tak napisane, że nie rozumiem. Czy mam jakoś pomóc?
Wg instrukcji; do 28 dnia codziennie schładzać i obracać dwa razy. Zraszać co drugi dzień. A po 28 dniu już nie schładzać. A co z obracaniem? I zraszaniem? Zero info
Wilgotność utrzymywać na poziomie powyżej 70% - wg instrukcji jak jest zalane dno + kanaliki to to powinno sie taką wilgotność utrzymać - ale jeśli nie podniosę pokrywy to nie mam jak dolać wody. A jak podniosę to czy się nie schłodzi?
I jak się pierwsze wykluje to kiedy następne i co robić z tym pierwszym?
I jak długo czekać na klucie kolejnych?
I jak się wyklują to gdzie je trzymać?
Jestem coraz bardziej przerażony...
Napisano 05 kwiecień 2016 - 20:06
Nie jestem gęsio-hodowcą ale ...
Jak w jajku widzisz żyłki ja mówię pajęczynki to jest wszystko ok
Jak masz jajka w koszykach to w 28dniu wykładasz na siatkę i więcej nie obracasz tylko zalewasz wodą do oporu tak jak pisze w instrukcji jak zalejesz do oporu to wody wystarczy na 3 dni a nawet jak będziesz chciał dolać to jajkom nic sie nie stanie bo takie dolanie wody to raptem max minuta
Co do samego klucia wyklucia to może być jedno a może być i na raz z pięć tak że na to nie ma reguły tak czy inaczej jak jakieś sie pokaże to w ogóle nie otwieraj inku tylko czekaj końca
Pozdrawiam i życzę powodzenia w debiucie
Napisano 06 kwiecień 2016 - 06:50
Napisano 06 kwiecień 2016 - 10:24
Hejka
Mam pytania (kolejne ) do gęsio-hodowców:
- standardowo nic nie znalazłem, czego mam oczekiwać podczas trzeciego prześwietlania. Spora część jaj jest niemal nie do prześwietlenia tylko w dole jaja (tym szerszym dole) widać że prześwietla na wylot. Reszta jaja ciemna, w niektórych widać żyłki (zdecydowanie grubsze niż podczas drugiego prześwietlania). Więc? Co to oznacza? Mi - jako że to mój pierwszy raz - to kompletnie nic nie "mówi".
- Klucie - co ja mam robić? - wg instrukcji inkubowanie trwa 30-31, klucie 5 dni - w ramach ostatnich dni inkubowania czy kolejnych? Jest tak napisane, że nie rozumiem. Czy mam jakoś pomóc?
Wg instrukcji; do 28 dnia codziennie schładzać i obracać dwa razy. Zraszać co drugi dzień. A po 28 dniu już nie schładzać. A co z obracaniem? I zraszaniem? Zero info
Wilgotność utrzymywać na poziomie powyżej 70% - wg instrukcji jak jest zalane dno + kanaliki to to powinno sie taką wilgotność utrzymać - ale jeśli nie podniosę pokrywy to nie mam jak dolać wody. A jak podniosę to czy się nie schłodzi?
I jak się pierwsze wykluje to kiedy następne i co robić z tym pierwszym?
I jak długo czekać na klucie kolejnych?
I jak się wyklują to gdzie je trzymać?
Jestem coraz bardziej przerażony...
Greg, po pierwsze: NIE PANIKUJEMY
Co do reszty...
Tak jak napisał Sławek, żyłki/pajączki, czyli dobrze Znaczy, że sie życie rozwija. Gdyby jakieś było na etapie z ostatniego prześwietlenia, tzn. bez zmian, to znaczy, ze zarodek zamarł. Zobaczysz różnicę między zarodkami dobrze rozwijającymi się, a tymi co padły W razie wątpliwości, ja zostawiam w inku takie jajko.
Klucie...No i znowu, tak jak napisał Sławek...Nic nie robić, wody wlać do oporu, jajka na siatkę przełożyć 3 dni przed planowanym kluciem i nie kombinować...nie zaglądać. Jak sie pierwszy wykluje, to nie zaglądać ciągle, bo spada wilgotność i kolejne będą miały problem z kluciem, albo w ogóle się nie wyklują, bo błonka im się wysuszy i zwyczajnie się uduszą. Ja wiem, ze to ciężkie, szczególnie przy pierwszych, ale posłuchaj "doświadczonych" w kluciu w inku i nie zaglądaj
W dniu planowanego klucia, jeszcze dolać wody do oporu. I jak by sie okazało, ze mają się długo kluć, to ja tak w 2 dniu od pierwszego kurczaka, czy tam innego ptaka, dolewam wody w kanaliki jeszcze.
Jak już się wyklują wszystkie, to wcześniej kup lampę kwokę, przygotuj im "kącik" i tam je trzymaj
A ile się klują? Czasem wszystkie w jednym dniu, a czasami i kilka dni Nie ma reguły...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych