Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13161 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 marzec 2016 - 12:24

To fajnie Iza będzie sporo jajek;-) a ja wczoraj wyrzuciłem kilka jaj z inku mało było rozwijających się:-( szkoda bo sporo się marnuje
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13162 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 marzec 2016 - 12:44

No szkoda, szkoda...a właśnie znajoma ma w inku jaja kaczek, a jedne rozwijaja się i piękne zarodki mają i duże, a inne są takie malutkie jakby dopiero miały robić się, to też nic z nich nie będzie u niej? I to jest 6 doba inkubacji.
A u mnie pewnie większość kogutów mi wyjdzie. I tym razem nic kombinować nie będę z wilgotnością, może lepiej na tym wyjdę. Muszę uzupełnić stado młodą krwią.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13163 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 marzec 2016 - 12:47

Jeśli się rozwijają to będą małe, pewnie człowiek ma plany ale niestety nie zawsze się spełniają
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13164 farmerka

farmerka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 27 marzec 2016 - 19:40

Wesołych Świąt :-)
Ps zrobilam usg jajkom no i w 4 pływają i ruszają się kurczaczki :-P :-P
  • 0

#13165 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 28 marzec 2016 - 11:40

Witam drobiarzy większych i mniejszych :)

U was inkubacja w pełni a u mnie nawet nie jest w zarodku :( ale jest światełko w tunelu :) bo kury jakoś mi wiosnę poczuły bo noszą mi coraz więcej jajek tak ze może jednak coś sie nazbiera do inku :)

Pozdrawiam

• 0

#13166 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 31 marzec 2016 - 10:18

Hej, u drobiu znaczna poprawa w jajkach, po 20 szt dziennie, a czasem i więcej, rozniosły się pannice po krótkiej przerwie. Na koniec kwietnia, po wylęgu gęsi "spółkowych", nastawiamy kolejne jajka gąsek w taki sam sposób, już są zaklepane i też z innej hodowli, tym razem po 7 zł za jajo. Czyli w sumie z trzech obcych gniazd.
I jeszcze powiem że dziwna sprawa jest, bo z gajorka zrobiła się nagle samiczka. Czy jest to możliwe?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13167 farmerka

farmerka

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 02 kwiecień 2016 - 19:37

Jeszcze tydzuen do klucia i chcialam się zapytac o żywienie kurczaków. Czytałam w necie że kurczaki należy karmic dopiero od drugiej doby życia serem żółtkiem i sproszkowanymi ziarkami i wodą 20 stopni i że co dwie godziny. No i tak przez pierwszy tydzuen. Czy to co przeczytalam to prawda? Co dajecie kurczaczkom do jedzenia? Aaa temperatura ma mieć niby 32 stopnie w odchowalniku w pierwszym tygodniu?? No i jeszcze czy jak sie ma karmic je co dwie godziny to czy w nocy tez? Czy kurczaki w nocy śpią?
Jestem troche podekscytowana tym że jednak mój eksperyment byc moze zakonczy się sukcesem :-P :-P
Prosze Was foświadczonych o odpowiedz :-*
  • 0

#13168 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 17:27

Z tak małymi kurczakami miałem mało do czynienia. Miałem teraz dwa swoje i nic wielkiego nie kombinowałem. Oczywiście rozpieszczane były jajkiem i serkiem twarogowym ale nie co dwie godziny ale dwa razy dziennie. do tego jadły to co im kwoki z karmnika wysypały. Co do snu to moje spały tak jak i kwoka. 

Myślę że szaleć nie ma co i obserwować czy, ile i czego pochłaniają. Będzie im ubywać to dokładać. Oczywiście temperatura jest bardzo ważna i tu nie ma co oszczędzać. Po tygodniu trzeba stopniowo obniżać temperaturę. Czy to ma być 32 stopnie czy też inna. Czytałem gdzieś mądrą radę, może nawet tutaj. 

Obserwujemy cipciaki i jeżeli się gromadzą pod lampą w zbitej gromadzie to mają za zimno a jak uciekają i chowają się po kątach to mają za gorąco.

To chyba tyle co mi się przypomniało z mądrej literatury jaką czytałem. 

• 0

#13169 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 kwiecień 2016 - 19:35

Pierwsze słyszę, aby kurczaki karmić co 2 godziny ;) Moze pomyliło Ci sie z innym zwierzem? ;)

Moje cipciaki dostają sypkie jedzenie, które mają cały czas i kiedy chcą jedzą. W skład sypkiego wchodzi [wszystko oczywiście mielone drobno] zboże, kukurydza, płatki owsiane, kawa zbożowa fusiasta. Zboże takie jakie akurat mam. Jak mam tylko pszenicę, to tylko ona, jak mam owies, to i jego dokładam. Parzę im kaszę jęczmienną drobną i podaję samą, albo z siekaną pokrzywą. Ale takie jedzenie to po trochu, coby długo nie stało. Jajko siekane czy inne rarytasy, podaję tak samo 2 razy dziennie, ale tylko tyle aby szybko zjadły, jak nie zjedzą powiedzmy w przeciągu godziny, to wywalam. Ale raczej daję na tyle mało, ze szybko znika...

Temp. tak jak napisał Lotto, jak sie tulą, to im zimno, a jak uciekają od światła to im gorąco. Na noc warto włączyć nie zwykła białą lampe kwokę, a rubinową. Czerwony kolor ich nie rozprasza i pozwala spać "zdrowym" snem ;)

Co do wody...podaję prosto z kranu zimną, nigdy nie sprawdzałam temp. ;) Chyba, ze np. podaję jakieś herbatki ziołowe, no to wtedy sprawdzam paluchem, aby nie była za ciepła :P

• 0

#13170 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 kwiecień 2016 - 07:39

Jeżeli chodzi o karmienie kurcząt to ja podaję w pierwszych dwóch dniach płatki owsiane błyskawiczne i kawę zbożową Kujawiankę, woda kranówa. W trzecim dniu to samo plus pasza starter. Po tygodniu zielenina siekana plus witaminy do wody polfamix, makaron i kaszę gotowaną. Śruty zbóż podaję po 2 tygodniach jeżeli posiadam takowe.

W inku zalężonych jest 69 jaj, w tym 47 szt zielonych ok a odpadło tylko 6 czystych, czyli zapłodnienie super. Od niosek 22 jaja ok, 5 czystych odpadło. Teraz tylko cierpliwości.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13171 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 kwiecień 2016 - 09:23

Iza, no to trzymam kciuki za pozytywne klucie ;)

U mnie wyklutych w sumie 13 małych. Jeden spóźnialski o kilka dni, ale siedzi nadal pod indyczką, bo bardzo głośno się "drze" ;) Jego brat/siostra też spóźnialski dopiero tej nocy sie wykluł, a reszta jest kluta między 30 marca, a 1 kwietnia ;)

Dzisiaj nastawiam perlicze jajka w inku. Miałam inku nie odpalać, no...ale kwoki sa i owszem...drą sie od miesiąca, ale żadna jeszcze nie siadła. Mam uzbierane juz ponad 50 jaj, więc dzisiaj do inku trafią, a nóż w między czasie jakie kwoki sie pojawią, to jak sie młode wyklują, miały by "matki" ;)

Gąski małe chciałam kupić, u nas w wylęgarni juz są, ale młode po 28 zł. :o Sztuka. Jednak chyba mnie nie stać, na aż taki wydatek... Poczekam, moze jak 2 inne wylęgarnie będą miały gęsi, to chociaż o parę zł. w dół pójdzie cena. Bo jak nie, to kiepsko widzę moje plany z gęsiami na ten rok :(

• 0

#13172 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 kwiecień 2016 - 10:11

WOW masakra jakie u Was drogie gąski, u nas po 13 zł odchowane ok 2 tygodniowe, a w maju cena skoczy do 15 zł i na tym koniec, zwykłe białe Kołudzkie.
Pekin ok 2 tygodniowy po 6 zł, a mulard 8 zł, piżmówki też po 6 zł jak i dworki. Indyki zwykłe ok 2 tygodniowe po 13 zł będą w maju. Perliczki brojlery tygodniowe po 8.50 zł będą na koniec kwietnia. Obeznałam się już trochę w cenach, bo u mnie z rodziny będą zamawiać. Ja sobie odpuszam zakupy drobiu w tym roku, no nie licząc np jaj do inkubacji, bo gryzie mnie tylko ten Leghorn jeszcze.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13173 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 09:07

Dziś 11 doba inkubacji, jedno jajko odpadło, czerwony okrąg zrobił się, pozostało 46 jaj zielonych i 22 jaj niosek. Blaszkodzioby chowają sie, a także sporo jedzonka pochłaniają.
Dałam jajko perlicze do sprawdzenia do inkubatora, nadal czyste. Pewnie znów dopiero w połowie maja będą płodne.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13174 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 09:26

A ja odwiedziłam rynek, i kupiłam 5 gąsek, 2,5 tygodnia po 21 zł. :) cieszę się, bo w porównaniu z wylęgarnią, to spora różnica... Oby się ładnie odchowały ;)

Iza, nawet mnie nie strasz, ja wczoraj pełny inku załadowałam perliczymi jajami ;) Czyli ponad 50, nie pamiętam ile się tam mieści

• 0

#13175 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 10:00

O jak fajnie, no to masz nowy przybytek, powodzenia, niech rosną wielkie, silne i zdrowe.
Aniu pamiętam że w tamtym roku miałaś perliczki już wyklute, gdzie ja musiałam kupić tygodniowe, bo jajka były czyste. No ale wtedy samiec miał jakieś 4 lata i był spokrewniony, poszedł wreszcie na pniak. Później kupiłam perlice i perliki, każde z innego gniazda, powinno być ok. Na razie 1 z nich niesie, odprawiają swoje tańce i gonitwy, kury przeganiają, to napewno będzie u mnie szansa na młode ale raczej w późniejszym terminie. Gdzieś czytałam że pierwsze jajka zawsze czyste są.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13176 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 13:45

u mnie chyba dzis pierwsze jajo kacze :P bo jeszcze takiego jaja nie mialam , sliskie i kolor zielonkawy... to raczej od kaczki pizmowej? bo kury mam zwykłe pozatym wyczekiwałam na jajo kacze bo mam dwie kaczki :P kurze zbieram z gniazda a jej bede zostawiac...

• 0

#13177 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 19:48

Hejka

Mam pytania (kolejne ;) ) do gęsio-hodowców:

- standardowo nic nie znalazłem, czego mam oczekiwać podczas trzeciego prześwietlania. Spora część jaj jest niemal nie do prześwietlenia tylko w dole jaja (tym szerszym dole) widać że prześwietla na wylot. Reszta jaja ciemna, w niektórych widać żyłki (zdecydowanie grubsze niż podczas drugiego prześwietlania). Więc? Co to oznacza? Mi - jako że to mój pierwszy raz - to kompletnie nic nie "mówi".

- Klucie - co ja mam robić? - wg instrukcji inkubowanie trwa 30-31, klucie 5 dni - w ramach ostatnich dni inkubowania czy kolejnych? Jest tak napisane, że nie rozumiem. Czy mam jakoś pomóc?

Wg instrukcji; do 28 dnia codziennie schładzać i obracać dwa razy. Zraszać co drugi dzień. A po 28 dniu już nie schładzać. A co z obracaniem? I zraszaniem? Zero info :(

Wilgotność utrzymywać na poziomie powyżej 70% - wg instrukcji jak jest zalane dno + kanaliki to to powinno sie taką wilgotność utrzymać - ale jeśli nie podniosę pokrywy to nie mam jak dolać wody. A jak podniosę to czy się nie schłodzi?

I jak się pierwsze wykluje to kiedy następne i co robić z tym pierwszym?

I jak długo czekać na klucie kolejnych?

I jak się wyklują to gdzie je trzymać?

Jestem coraz bardziej przerażony... :s

• 0

#13178 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 20:06

Nie jestem gęsio-hodowcą ale ... :)

Jak w jajku widzisz żyłki ja mówię pajęczynki :) to jest wszystko ok :)

Jak masz jajka w koszykach to w 28dniu wykładasz na siatkę i więcej  nie obracasz tylko zalewasz wodą do oporu tak jak pisze w instrukcji jak zalejesz do oporu to wody wystarczy na 3 dni :) a nawet jak będziesz chciał dolać to jajkom nic sie nie stanie bo takie dolanie wody to raptem max minuta :)

Co do samego klucia wyklucia to może być jedno a może być i na raz z pięć tak że na to nie ma reguły tak czy inaczej jak jakieś sie pokaże to w ogóle nie otwieraj inku tylko czekaj końca :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia w debiucie

• 0

#13179 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 06 kwiecień 2016 - 06:50

Greg, jaki masz inkubator? Mogę pomóc na własnych błędach. U nas termin wylęgu 8 jaj gęsich na 17 kwietnia.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13180 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 kwiecień 2016 - 10:24

Hejka

Mam pytania (kolejne ;) ) do gęsio-hodowców:

- standardowo nic nie znalazłem, czego mam oczekiwać podczas trzeciego prześwietlania. Spora część jaj jest niemal nie do prześwietlenia tylko w dole jaja (tym szerszym dole) widać że prześwietla na wylot. Reszta jaja ciemna, w niektórych widać żyłki (zdecydowanie grubsze niż podczas drugiego prześwietlania). Więc? Co to oznacza? Mi - jako że to mój pierwszy raz - to kompletnie nic nie "mówi".

- Klucie - co ja mam robić? - wg instrukcji inkubowanie trwa 30-31, klucie 5 dni - w ramach ostatnich dni inkubowania czy kolejnych? Jest tak napisane, że nie rozumiem. Czy mam jakoś pomóc?

Wg instrukcji; do 28 dnia codziennie schładzać i obracać dwa razy. Zraszać co drugi dzień. A po 28 dniu już nie schładzać. A co z obracaniem? I zraszaniem? Zero info :(

Wilgotność utrzymywać na poziomie powyżej 70% - wg instrukcji jak jest zalane dno + kanaliki to to powinno sie taką wilgotność utrzymać - ale jeśli nie podniosę pokrywy to nie mam jak dolać wody. A jak podniosę to czy się nie schłodzi?

I jak się pierwsze wykluje to kiedy następne i co robić z tym pierwszym?

I jak długo czekać na klucie kolejnych?

I jak się wyklują to gdzie je trzymać?

Jestem coraz bardziej przerażony... :s

Greg, po pierwsze: NIE PANIKUJEMY ;)

Co do reszty...

Tak jak napisał Sławek, żyłki/pajączki, czyli dobrze ;) Znaczy, że sie życie rozwija. Gdyby jakieś było na etapie z ostatniego prześwietlenia, tzn. bez zmian, to znaczy, ze zarodek zamarł. Zobaczysz różnicę między zarodkami dobrze rozwijającymi się, a tymi co padły ;) W razie wątpliwości, ja zostawiam w inku takie jajko.

Klucie...No i znowu, tak jak napisał Sławek...Nic nie robić, wody wlać do oporu, jajka na siatkę przełożyć 3 dni przed planowanym kluciem i nie kombinować...nie zaglądać. Jak sie pierwszy wykluje, to nie zaglądać ciągle, bo spada wilgotność i kolejne będą miały problem z kluciem, albo w  ogóle się nie wyklują, bo błonka im się wysuszy i zwyczajnie się uduszą. Ja wiem, ze to ciężkie, szczególnie przy pierwszych, ale posłuchaj "doświadczonych" w kluciu w inku i nie zaglądaj ;)

W dniu planowanego klucia, jeszcze dolać wody do oporu. I jak by sie okazało, ze mają się długo kluć, to ja tak w 2 dniu od pierwszego kurczaka, czy tam innego ptaka, dolewam wody w kanaliki jeszcze.

Jak już się wyklują wszystkie, to wcześniej kup lampę kwokę, przygotuj im "kącik" i tam je trzymaj ;)

A ile się klują? Czasem wszystkie w jednym dniu, a czasami i kilka dni ;) Nie ma reguły...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych