Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13181 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 07:09

Hej, interesuje mnie ułożenie jaj w inkubatorze. Wczoraj słyszałam że pani z końca wsi układa w inku jajka piętrowo, jajko na jajku. Podobno dużo jaj wchodzi i wyniki lęgów zadowalające. Co o tym myślicie? Praktykował ktoś?
Ja układam jajka normalnie albo parterowo na siatce lub do koszyczków.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13182 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 08:16

Tak, zdarzyło mi się raz "upchnąć" do inku coś koło, albo ponad 100 jaj ;) Jedno na drugim. Ale oczywiście coś odpadło w między czasie. No i liczyłam na to, że odpadnie, aby jednak do klucia, kurczaki miały miejsce ;)

A czy wyniki lepsze? Nie zauważyłam, takie same jak normalnie ;)

• 0

#13183 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 16:28

Robert ma piętrowy inku to optymizmu jakoś u mnie go nie widać :( a co do układania jaja na jaju to jakoś tego nie widzę bo jak niby te jaja obracać? Ja jakoś tego nie widzę :) chce sie kluć więcej to trza sobie kupić większy inku a nie kombinować :)

Pozdrawiam

• 0

#13184 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 17:33

Już zapytałam, ściąga jajka te co są na górze i obraca te co są na dole, no trochę roboty jest, nie raz coś utłucze. Nie wietrzy ich, tyle tylko co przy obracaniu. Prześwietla w 3 dobie i coś odpada czystego, a i od 3 doby zaczyna dopiero je obracać. Jak klują się, to wtedy kombinuje i te bardziej nadklute daje na wierzch. Ciekawe dosyć. A niech jej się tam klują jak chcą pionowo, poziomo, parterowo czy też piętrowo. Tak pytałam co Wy na to.
U mnie zostało na razie 44 jaja araukan i 22 jaja niosek, 13 doba.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13185 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 kwiecień 2016 - 18:19

Faktycznie mam piętrowy ale jest nie doskonały i nie polecam tego modelu, jak miałem jajka na obu piętrach leżały obok siebie nigdy na sobie , może się i kluja zawsze większa szansa na małe wiadomo więcej jaj na raz można włożyć, ale chcąc zrobić to poprawnie to tak jak Sławek pisał większy inkubator i po temacie
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13186 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 06:44

Jeden dzień do klucia. Akuszerka na gwałt potrzebna :P

Nie panikujemy. Tylko się co rusz upewniam, że wszystko robię jak należy. Ten pierwszy raz wolę z kimś... kto doradzi, pomoże, potrzyma za rękę ;) :P

Zaparowało mi częściowo miejsce gdzie jest wyświetlacz. Pewnie coś słabo izolowany model dostałem. Nie będę teraz rozkręcać, znając swoją skłonność do psucia w najbardziej nieodpowiednich momentach... :(

• 0

#13187 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 06:53

(...)

Jak już się wyklują wszystkie, to wcześniej kup lampę kwokę, przygotuj im "kącik" i tam je trzymaj ;)

Nie mam lampy kwoki. Może teściowie mają - dopytam. Ale... mam gąskę. Tę kubańską, która zniosła ale nie siadła - nie wygrzeje młodych?

• 0

#13188 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 07:21

Jak nie siadla to nie kwoczy a jak nie kwoczy to nie będzie się opiekować.
  • 0

#13189 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 07:54

No ona właśnie taka jest, że w nocy to siedzi na jajach opatulona słomą pod sam łeb. A w dzień wyłazi. Ale z tego co pisał wiejskieżycie to niekoniecznie jak nie siedzi to się nie zaopiekuje...

• 0

#13190 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 10:33

Greg, nie kombinuj, tylko kup lampę ;) Żarówka to koszt 10-12 zł. Jak nie masz chwilowo na oprawę, która kosztuje ok. 40-60zł. to nawet w zwykły gwint do zwykłej zarówki przykręć. Lepsze to niż nic.

A gąska jak nie siedzi na jajach to nie ma szans, nie wychowa Ci młodych. No i pytanie, jaka to gąska? Bo tez jak duża, to mogła by zagnieść tak maleńkie cipciaki...Moje są pod indyczkami, sporo odchudzonymi, bo długo siedziały na pusto, a i tak 2 zostały zgniecione, plus 2 w czasie klucia...

• 0

#13191 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 10:34

"Zaopiekuje się", to znaczy że może je przygarnąć na podwórku i nie pozwoli do nich podchodzić, ale to nie znaczy że będzie się nimi prawidłowo opiekowała i na pewno nie będzie ich ogrzewać ciepłem własnego ciała. Gąska która sama nie wysiadywała jaj, nie przyjmie maluchów na takiej samej zasadzie jak gąska która wysiadywała i której po odpowiednim czasie podłożysz pisklęta. Możesz oczywiście spróbować pod nadzorem podłożyć pod nią gąski. Musisz być jednak cały czas w pogotowiu i pilnować czy je ogrzewa czy nie. Gąska która wykluje pisklęta przez pewien czas nawet się nie rusza z gniazda. Siedzi,a maluchy jeśli chcą wychodzą spod niej i skubią to co im podsuniesz. Taki pisklak potrzebuje bardzo dużo ciepła. W warunkach sztucznego odchowu przez pierwsze dni życia, ciągle musiałbyś świecić im żarówkę typu "kwoka". Jeśli zauważysz, że gąski są chłodne nie ciągnij tematu dalej. Nie powinny takie być. Gąska jest od tego, żeby je ogrzewać. Jeśli tak się nie dzieje, nie poczuła takiego instynktu macierzyńskiego jaki powinna czuć. To normalne jeśli sama nie wysiedziała piskląt.

• 0

#13192 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 10:36

Napisaliśmy Aniu niemal równocześnie. Oboje mówimy stanowcze NIE pewnym próbom z młodym narybkiem. :)

• 0

#13193 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 08 kwiecień 2016 - 12:26

Witam u mnie kaczka zniosła jak narazie 3 jajka :) i to wybrała sobie gniazdo gdzie musi wyfurgnąć :) bo to nad ziemią w klatkach gdzie kury niosą

• 0

#13194 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 09 kwiecień 2016 - 21:12

"Zaopiekuje się", to znaczy że może je przygarnąć na podwórku i nie pozwoli do nich podchodzić, ale to nie znaczy że będzie się nimi prawidłowo opiekowała i na pewno nie będzie ich ogrzewać ciepłem własnego ciała. Gąska która sama nie wysiadywała jaj, nie przyjmie maluchów na takiej samej zasadzie jak gąska która wysiadywała i której po odpowiednim czasie podłożysz pisklęta. (...)

O! Dziękuję za sprostowanie ;) No to "kwoka" już przygotowana (teście jednak mieli), pudło gotowe, wymoszczone, starter zakupuję jutro. Pełen optymizmu obgryzam pazury do żywego :P

A gąska zniosła 14-naste (nie licząc tych 20 co poszły wcześniej do inku) a jedno jajo z gniazda wywaliła :/ Siedzi/nie siedzi na tych jajach. Jak jej się uwidzi to przesiedzi cały dzień a w kolejny wyłazi. Nic z tego jej matczenia nie wyjdzie, czuję... :(

• 0

#13195 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 10 kwiecień 2016 - 17:52

U mnie siadła dziś pierwsza kwoka podłożyłam jej 9 jaj perliczych i 9 jaj kurzych.

• 0

#13196 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 kwiecień 2016 - 19:10

Gospodyni, ale od razu? Bo pamiętasz, ze kurczaki 3 tygodnie okres inkubacji, a perliczki 4 tygodnie ;)

• 0

#13197 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 06:43

wiem wiem bo miałam taki przypadek w tamtym roku :) ale odrazu dałam

• 0

#13198 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 07:24

To nie dobrze. Bo kurczaki się wyklują i z perliczych jaj kwoka może Ci zejść i nie wysiedzi do końca...Zależy od kwoki. Ale tydzień różnicy to sporo, bo małe cipciaki będą już chciały chodzić po stajence. No, chyba, że będziesz zabierała cipciaki kwoce...

• 0

#13199 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 11 kwiecień 2016 - 12:15

nie będe zabierać w tamtym roku ta sama kwoka siedziała do samego końca a kurczaki jak chciały to sobie chodziły same po klatce

• 0

#13200 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 kwiecień 2016 - 07:16

Hej drobiarze, jak idzie inkubacja? Kluje się coś u kogoś? U Roberta to już chyba biegają wyklute?
U mnie 18 doba inku jaj kurzych mija wieczorem. Jak wtyczka ostygnie wtedy nastąpi załadunek jaj gęsich, później zamierzam kurzych dorzucić ale zastanowię się jeszcze gdzie ja to wszystko upchnę? Muszę teraz załadunek zrobić, bo kolejnej szansy na inkubację w tym roku już nie będę miała. No chyba że po cichu pod kwoką. Jedne kurczaki podrosną pójdą na swoje, to następne zajmą ich miejsce chyba, no dylemat. Za mało miejsca kurczę, trzeba będzie coś zakombinować. No jakby nioski stare przeznaczyć na rosołowe, to miejsca full ale nie da rady tak, bo jaj nie będzie wcale, a one jeszcze produkują się dosyć nawet.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych