Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13361 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 czerwiec 2016 - 13:09

Hej, okupuje forum nie?
Perliczusie tych 9 szt odsprzedałam, było 12 szt ale nie upilnowałam i kury nioski maluchy zeżarły mi, powyciągały przez siatke małpy podłe, zła jestem, nie myślałam że tak może być. Jak pech to pech...

Zamieniłam się ze znajomą za kurę, dałam jej silkę młodą, która weszła w drugą nieśność właśnie, to i pewnie zechce usiąść. A znajoma dała mi nioskę młodą 19 tygodniowa też Lohmann Brown, lubię takie. Wszystko byłoby ok, gdyby nie minęło od tej transakcji ok 45 min, kura dostała kataru, wyciek z oczu, matko jedyna, mam dość. Trzymam ją osobno, procedurę znam, Doxy RW... zobaczę co będzie, piszczy jej w piersi ale widać że ma chęć do życia, wole pełne. To się zamieniłam nie? Dzwonię do niej, a ona mówi że jej pół stada zdechło. Ludzie no....ja byłam uczciwa do cholewki. I weź tu bądź człowiekiem.
Bosz, zawsze wiatr w oczy...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13362 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 12 czerwiec 2016 - 07:34

Ja bym na Twoim miejscu sprawdził paszę bo wiele wskazuje że objawy się nasiliły na gruncie alergicznym, choć nie musi tak być.

Mam po raz pierwszy perliczki. Rosną bardzo szybko ale wariaty. Co one wyczyniają to pojęcie przechodzi. Też mam Włoszki ale srokate. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#13363 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 czerwiec 2016 - 15:04

Witam Iza okupuj ile się da jest choć co poczytać, choć ostatnio czasu mało na czytanie,
Ja czejam na perliczki niestety nie pamiętam kiedy jajka podkładem:-( musze iść w nocy z latarką i zobaczyc czy coś żyję choć pod ta kura dzis i wczoraj położyłem pod kury 40 jaj kurzych zwykłych niosek , mialem jajka od kur czerwonych a kogut biały i wyszły wszystkie białe.mam tylko nadzieje ze beda kury a nie koguty, choc tu kolor nie ma znaczenia
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13364 Manio501

Manio501

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 13 czerwiec 2016 - 11:02

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i potrzebuje porady. Moje kury mają katar. Katar pojawia się co roku na wiosnę od kilku lat. Byłem niedawno u weterynarza, pani doktor powiedziała że jest to wirus i nie chciała przypisać mi żadnego antybiotyku/leku, pomimo że rok temu u tego samego weterynarza zostały mi przypisane na katar takie leki: DOKSY RW i Enrobioflox. Gdy jej podałem te nazwy, pani doktor powiedziała że nie można ich stosować u kur niosek. To dlaczego rok temu dostałem te leki? Chociaż kurom po ich stosowaniu wcale się nie poprawiło. I tu prośba do forumowiczów, może ktoś wie jak wyleczyć ten katar? Bardzo proszę o pomoc.
  • 0

#13365 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 czerwiec 2016 - 13:19

Hej, ja mam "do dyspozycji" dwóch wet i jak coś dolega moim kurom to od razu dzwonię i leki czekają gotowe np. Na katar jak Doksy nie pomagała przez 10 dni, to dawali mi Enrofloxan na 7 dni. Wtedy karencja na jaja była i mięso też. Po 3 dniach od zaprzestania leczenia kazali odrobaczać, a później przez 3 kolejne dni podawać witaminy typu Polfamix czy Metavit. Na tym katarze "zęby zjadłam" już. Jest jeszcze jeden lek Amoxy...nie pamiętam, miałam go dostać dla kur jakby tamte nie pomogły np. Sama wiem po moich kurach, że na ich katar czosnek nie pomagał jako naturalny lek np.
Wet powinien wypisać lek i poinformować o karencji na jaja i mięso.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13366 Manio501

Manio501

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 14 czerwiec 2016 - 14:30

Dziękuję bardzo za pomoc i radę. Czyli ten Enrofloxan 10 Ci pomógł na ten katar? I mam pytanie, w jakim mieście masz tych weterynarzy? I jaki preparat podawać na odrobaczanie po tym leczeniu? Z góry dziękuję za pomoc.
  • 0

#13367 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 czerwiec 2016 - 08:42

Manio masz priv.
Tej młodej kurce niby polepsza się, wycieku z oczu brak, katar ma ale w nozdrzach, brzydki, gęsty, nie wypływa jej. Wet mówił żebym jej te nozdrza czyściła pałeczką do uszu, to tak robię. Szkoda jej, ładnie je, pije, wole zapełnione, odchody normalne. I tak leczę tą 1 kurę. Natomiast nowe lokatorki wczoraj zaczęły już wychodzić przed kurnik, bo tak to bały się i fruwały po kurniku. Rano stały już przy drzwiach pierwsze. Planuję nastawić inku. Nie wiem co z tego będzie...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13368 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 czerwiec 2016 - 14:39

Inku odpalony, 29 jaj perliczych grzeje się, za tydzień dorzucę jaj kurzych, ile tam wejdzie, dam znać.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13369 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 czerwiec 2016 - 16:20

No to powodzenia w inkubacji;-);-) moich pereł jak na razie nie widać
  • 0

#13370 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 czerwiec 2016 - 20:27

A u mnie nici z zakupów bo gościa na giełdzie nie było :( ale może za tydzień przyjedzie heh trzeba być optymistą :)

a tak poza tym nic nowego kaczki i kury nadal siedzą na kaczych jajach więc chociaż może coś z nich będzie :) o ile coś z nich będzie bo ich nie prześwietlałem i nie wiem czy kaczor stanol na wysokości zadania

Pozdrawiam

• 0

#13371 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 czerwiec 2016 - 21:51

U mnie jedna kaczka siedzi drugi raz teraz ma sporo jaj bo we dwie się niosły, w jedno gniazdo , to kaczka piżmowa wel francuska,
Może i się do kupisz jak facet w miarę słowny to przywiezie a że go nie było różnie to bywa niema się co spinać
  • 0

#13372 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 16 czerwiec 2016 - 08:13

Biegam i zaglądam, bo przyłączyłam młodszego gajora do tamtych gęsi. Rozlewu krwi nie ma ale ganiają go jak podejdzie do nich blisko. Jedna gąska ma na szyi wyszarpane pióra, chyba pekin ją gania, bo na gajora to za wcześnie. W inku tym razem też nic nie zgadza się ale patrze na wilgotnościomierz. Wody odlałam bo i tak pokazuje 55%, do wieczora powinno ubyć.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13373 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 czerwiec 2016 - 15:33

Tak czasem bywa z dołączaniem do stada młodych osobników, a z tą oskubana szyją to na pewno kaczor, nie może dostać do głowy to szyję skubie.
A u mnie w końcu do czekałem się pereł;-) spod kury ale franca zadziorna:-( nie da zobaczyć ile ich jest, musze zrobić kurczakom eksmisje, do innego lokum. A kure i małe perły przeniose do szczelnej klatki aby nic nie miało dostępu do nich.
  • 0

#13374 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 czerwiec 2016 - 12:27

Pereł jest 11 są fajne różnokolorowe, w sumie dobre jajka mi się trafiły z 14 jaj 11 małych to dobry wynik;-)
  • 0

#13375 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 17 czerwiec 2016 - 14:34

A no to fajnie, świetny wynik, oby dobrze uchowały się. Ta jedna niebieska araukana denerwuje mnie, juz ponad miesiąc niby kwoczy ale niesie jajka, wygania kury z gniazda, a na zniesionym jajku siedzi do wieczora. Nie rozumiem jej, niesie, niesie i wynieść się nie może, chyba raczej nie będzie z niej kwoki ale nie martwi mnie to, bo inku chodzi. Oczywiście walkę stoczyłam o inka.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13376 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 czerwiec 2016 - 21:48

A u mnie po burzy prądu brak i inku pewnie padnie, tzn jaja w nim włożone
  • 0

#13377 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 czerwiec 2016 - 07:05

Hej, Robert, jak tam inkubacja?

U mnie jaj perliczych zalężonych 25/29. W środę rano dorzucam jaj kurzych, niech grzeją się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13378 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 czerwiec 2016 - 09:10

http://www.rolnik-fo...żnych-kolorach/

witam po przerwie w dostawach Energi wyklulo się dwie gąski wiec jednak woda w butelkach się sprawdziła
a w linku są perły z 14 jaj wyklulo się 11 cudakow;-)
Pozdrawiam i miłego dnia ;-)
  • 0

#13379 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 czerwiec 2016 - 13:50

Śliczne perełki.
I nadszedł dzień, w którym araukana wreszcie siadła na 12 jajkach perliczych. Jest zabezpieczona, żadna kura nie zniszczy jej jaj. Jedne kurczaki mają już 9 tygodni, a te młodsze miesiąc. Resztę kogutków odsprzedam jednak. Sobie zostawię tylko te 4 koguty roczne, jasno i ciemno kuropatwiane. Co więcej, silka dziś kukała po gniazdach, jaj już kilka zniosła, może zechce usiąść.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13380 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 czerwiec 2016 - 08:55

Dorzuciłam do inku 40 jaj araukany i 47 jaj niosek. Perlicze bz 25/29. Temp stała-37.8st, wilg 45-50%, rotacja jaj co 6 dni, wymiana wody w kanale na świeżą co tydzień, wietrzenie jaj-tylko tyle ile zajmie obracanie ręczne wszystkich jaj, obrót jaj 2 razy dziennie, RTG jaj co tydzień. W sumie przy tej inkubacji czuję spokój, nie denerwuję się, panika minęła. Teraz tylko czekać na efekty. Planowany lęg wszystkich jaj na 13 lipca.
Pod kwoką sprawa świeża, planowany lęg na 18 lipca.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych