Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13401 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 09:37

No to Iza ładny wynik widać masz dar do drobiu i dobrze że idzie ci dobra ręką ;-)
Pozdrawiam;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13402 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 10:08

Te małe ptaszki wszystkie chcę odsprzedać wtedy będzie na karmę dla dużych.Perliczki pod kwoką jeszcze mają kluć się w poniedziałek. Te zostają z kwoką dla mnie, niech sobie chowa je. W sierpniu planuje dokupić z 10 dużych kur najlepiej takich z jajkiem. Zobaczymy czy uda się. A moje stare kury pójda na rosołowe, część już poszła w sumie. Zostawię sobie tylko 2 stare kury sprawdzone kwoki.
Taaaa Robercie, szkoda że nie mam szczęścia do ludzi, z każdej strony pod górkę......
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13403 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 11:13

Niestety nie można mieć wszystkiego, albo szczęście do zwierząt albo do ludzi , dobrze kombinujesz jedne sprzedać drugie ubić i kasa i jedzenie jest ;-)
  • 0

#13404 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 11:57

No fakt, nie można mieć wszystkiego. Kombinuję jak mogę. Z tych 10 zakupionych kur ostatnio to jedna niesie się. Zamówienie już poczyniłam, najpierw przemyślałam wszystko. Zadzwoniłam do odchowalni i zamówiłam 10 kur Leghorn i koguta do nich, dowóz po drodze do mnie akurat będzie, to z głowy. Kurki mają być z pierwszymi jajkami, kwestia ok 3 tygodni. Tak będzie najlepiej, jak już płacić, to za coś co niesie się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13405 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 lipiec 2016 - 12:41

W sumie taka prawda że lepiej zapłacić drożej i mieć albo od chowane albo już w wieku produktywnym zwierzęta,
A z małymi są same problemy w tym roku mam już po dziurki w nosie odchowywania młodych i dobrze się zastanowie czy chce na drugi rok się w to bawić ?
  • 0

#13406 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 lipiec 2016 - 12:53

Araukan wykluło się 17/30. Przed samym lęgiem 5 jaj zamarło, 5 po drodze odpadło, a 3 pisklaki naddziobały skorupkę i "szczeliły kopytami". Inkubator odkażony idzie do pudła, odpalę go dopiero na gąski. No trudno. 5 szt już odsprzedane, reszta czeka na właścicieli. Perliczkom i mixom klucie szło lepiej. Pod kwoką perliczki "ruszają płachtami"-próbują przebić się do komory powietrznej.

http://www.rolnik-fo.../1131-araukany/
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13407 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 lipiec 2016 - 13:18

W sumie z każdego małego trzeba się cieszyć;-) dobre i to ;-)
a mnie czeka jeszcze leg bazantow dla wujka , ja osobiście nie chce juz żadnych młodych w tym roku
  • 0

#13408 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 lipiec 2016 - 08:40

Pod kwoką 9 piskląt próbuje przebić się do komory powietrznej, a jeden "wyciągnął kilof" i stuka w skorupkę. Wszystkie ptaszki małe już mają nowych właścicieli, a i klienci zadowoleni i o to chodzi, a jak zobaczyli jakie żwawe i kolorowe to brali więcej niż było zapisane.
Te ptaszki spod kwoki zostawię sobie, podrosną z miesiąc, samiczki zostaną a samczyki odsprzedam jako odchowane.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13409 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 16 lipiec 2016 - 10:06

Perlicząt wyszło 10/11.
Mam kolejną kwokę.

http://www.rolnik-fo...143-spod-kwoki/

http://www.rolnik-fo...142-spod-kwoki/
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13410 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 lipiec 2016 - 11:30

Pogratulować przychuwku ;-) oby zdrowo się chowały ;-)
  • 0

#13411 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 16 lipiec 2016 - 14:22

Witam nie wiem jak u was ale u mnie jak kwok nie było to nie było a w tym roku to nawet Leghorny za kwoczenie się zabrały. Normalnie szaleństwo z nimi. A jaj jak na lekarstwo.

• 0

#13412 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 lipiec 2016 - 17:11

Odsprzedałam te perliczęta spod kwoki wczoraj. Jeden kupiec mnie tak prosił aż uprosił. Nawet nie żałuję, bo i tak na wiosnę muszę dorwać jajka lęgowe od perliczek z innej hodowli w celu zmiany krwi w stadzie. Tak będzie najlepiej. No i dołożę sobie do Leghornów kasę i kupię ich więcej. Teraz na sprzedaż czeka 11 kurek araukana plus kogutek do nich.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13413 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 lipiec 2016 - 17:45

Ważne aby na dobre to wyszło , zmieniać trzeba samce najlepiej bo inaczej lega się różne kaleki i choroby mogą się też przenosić z pokolenia na pokolenie .
a tak z czystej ciekawości po ile sprzedajesz młode perły? w jakiej są wielkości wieku
  • 0

#13414 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 lipiec 2016 - 20:39

Robert, można by powiedzieć, że za śmieszne pieniądze, bo po 6 zł sztuka 4 dniowe np. Dlatego tak, bo ja nie wysyłam ptaków, bo nie mam jak.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13415 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 08:10

Hej :)

Wieki mnie nie było, ale czasu brak, bo zaczęłam pracować, a i nie ma co pisać. Ten rok u mnie z młodymi to gorzej jak pod górkę. Lęgów było kilka, podrostków w różnym wieku powinno latać po wybiegu około setka, a jest ich może ze 20. Szkoda gadać.

U mnie kolejne 3 kwoki. 2 z nich siadły w sianie koło siebie, a ja myślałam, że je lis zabrał. Nie mam pojęcia na kiedy lęgi. Wykluje się, to się wykluje, nie wykluje się, to tez mnie to rybka. Moje kury, po tych okropnych upałach w końcu zaczęły się jako tako nieść.

Indyczki jak się wyniosły grudzień/styczeń tak koniec. U dziadka indyczka ode mnie ponad tydzień temu wysiedziała 12 młodych indycząt. A moje jaj ciągle nie mają. Perliczki się niosły i to nieźle, ale co z tego, jak z około 20 jeśli nie ponad perlicząt do teraz jest tylko 4.

Kaczki bieguski wraz z młodą gąską wysiedziały sobie 3 małe bieguski. Ale koniec końców żadnej nie odchowały.

Iza, dobrze że przynajmniej u Ciebie z tymi kurczakami się udaje :)

• 0

#13416 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 08:42

Witajcie

Dawno nie zaglądałem bo i pracy doszło z latem sporo i gości i wszystkiego.

Gąsek u mnie 21 - z pierwszego lęgu - 9 mają już 3 miesiące, z drugiego dwumiesięczne - 12. Jako że się obsada gospodarcza zwiększyła, dobudowałem do kurnika gęsiarnię. Teraz mają wygodnie ale jeszcze się żrą stare z młodymi więc póki co oddzielam je na noc. W ciągu dnia siedzą na tej samej łące i się tolerują. Trudno nazwać przyjaźnią bo każda grupka trzyma się osobno.

Dobra - było fajnie, czas na niefajnie :(

Jedna z gąsek ma wypchane wole ale nie schodzi jej to do żołądka. Otwiera dziób, wyciąga szyję, napina się i nic. Kupol już wodnisty leci. Nie wiem jak jej pomóc :(

Pomożecie?

Pozdrówko

• 0

#13417 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 12:29

Greg, moja perlica czekoladowa miała tak ostatnio, rozmasowałam jej wole i udało się. Zaś druga perlica niestety kaplica...nie udało się.
Aniu, co z tego że tyle młodych miałam, jak wszystko muszę odsprzedawać aby było na karmę dla reszty. A co ja zimą zrobię? Nie wiem kurde.
Tą kwokę, co perliczki wylęży w sierpniu, to już też kupiec zaklepał.
Sprzedam tylko araukany, dokładam i zamawiam więcej Leghornów. Postanowiłam już i osiągnę cel.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#13418 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 16:35

Czyli jeśli dziś nie dam rady jej rozmasować, to jutro gęsina na obiad? To jedyna opcja? Nie da się tak żeby np zwróciła...? Nie wiem; kuper w górę, łeb w dół, wsadzić palec w gardło...? Nie chcę czekać aż sama klapnie albo ją inne gęsi zatratują. Zbyt wiele już w tym roku zwierzaków pochowałem :(

• 0

#13419 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 16:47

Nie ty jeden straciłeś małe drobiowe , u mnie z wielu jaj i młodych mam jedną gęś a i reszta słabo się chowa:-( szkoda gadać:-(
  • 0

#13420 MRT_Greg

MRT_Greg

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 22 lipiec 2016 - 16:49

och - ja nie twierdzę, że tylko ja straciłem i rozumiem, że nikt za tym nie przepada, szukam jedynie rozwiązania bez uciekania się do ostateczności ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych