Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#13541 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 10:11

Podobne różnice będą jeżeli inkubator postawisz np. na stole który łatwo odprowadza ciepło z dna inkubatora i przez to woda na dnie jest chłodniejsza i paruje znacznie wolniej co przekłada się na spadek wilgotności. Jeżeli przez podłoże na którym stoi inkubator temperatura obniży się o 1 stopień Celsjusza to wilgotność wewnątrz obniży się o 4-5%.

Może banalne pytanie ale jakby go postawił na styropianie?(na tym stole oczywiście :)) zrobić taki izolator od blatu.

Pozdrawiam

• 0

#13542 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 10:31

Ciepło które powinno odparowywać wodę idzie na ogrzewanie podłoża na którym stoi inkubator. Jak to ciepło nie pójdzie na ogrzewanie podłoża to pójdzie na odparowanie wody. Pozdrawiam!

• 0

#13543 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 10:48

Logiczne :) no ale jak by inku postawić na styropianie to jednak była by izolacja.

Zaciekawiło mnie to zagadnienie bo może przez to finał inkubacji był by bardziej zadowalający choć ja i tak sie cieszę z każdego wyklutego cipciaka :)

A tak z innej beczki :) to wyczytałem w Tygodniku Rolniczym że zakaz wypuszczania drobiu będzie częściowo anulowany tz.drób będzie mógł być wypuszczany ale karmiony będzie w pomieszczeniu to tak w skrucie  ma wejść to w pierwszej połowie kwietnia tak że można powiedzieć że na dniach :)

Pozdrawiam

• 0

#13544 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 16:33

Trzeba by sprawdzić wilgotność aby wiedzieć o co chodzi. Można też zważyć jajka. Mają tracić w czasie inkubacji 12-13% wagi.

Nie bardzo rozumiem jak można anulować coś czego nie ma, na dodatek anulować częściowo. Tak naprawdę to w ogóle nie rozumiem a nie tylko nie bardzo. Pozdrawiam!

• 0

#13545 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 17:15

Prawdą jest to że tam gdzie stoi inkubator jest dość zimno, od spodu jest termoizolacja (rąk w skrócie)
Wilgotność jest pokazywana na ekranie regulatora i było za niskie , ostatnio co prawda mialem inne ważniejsze sprawy na głowie i stąd moje zaniedbanie inkubowanych jaj , ale te może lepiej dojze i coś się wykluje
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#13546 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 19:28

Na wilgotnościomierzu miałem coś kolo 60% o ile dobrze pamiętam ale czy dobrze pokazywał to nie wiem, przy oby zalanych kanałach czyli ostatnie 48 to nie wiem ile wychodzi wilgotności bo do inku nie zaglądam :) W tym roku podłoże pod inku styropian i wtedy sie okaże czy procent wyklutych jaj sie zwiększy :)

Co do tego zakazu to pewnie zależy jak sie go interpretuje ale w gminie u teściów chodzili i sprawdzali to wiem że kary były ale w jakiej wysokości to nie wiem. Oczywiście pewnie kary (mandatu) można było nie przyjąć ale czy rolnik "drobiarz" ma czas szlajać sie po sądach i walczyć z systemem?

Robercie POWODZENIA

Ja coś u siebie mam w planie nastawić inku dopiero po świętach ale w jakiej ilości to nie wiem bo to wszystko zależy od kur :) tzn. ile będzie jajek

Pozdrawiam

• 0

#13547 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 19:28

Co to za inkubator? Może ma sterowanie wilgotnością skoro pokazuje wilgotność? Pytam bo zazwyczaj w domowych inkubatorach pomiar temperatury jest rezystancyjny. Mogłeś Kolego postawić inkubator na poduszce elektrycznej i spróbować tak dobrać moc aby wilgotność była odpowiednia.

U mnie pierwszy lęg idzie w inkubatorze z jajek które porzuciły kwoki i Stefany. Jest ok. 30 ale muszę zobaczyć co z tego będzie bo było ok. 90 lecz tylko te 30 dawało szansę na sukces.

Chyba w Wielki Poniedziałek będę miał coś z jajek rasowych kur. Pozdrowienia!

• 0

#13548 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 22:18

Inkubator mam kupny obudowa cienka plastykowa , a regulator to sam Grzegorzu powinieneś wiedzieć ;-) jaki mam bo mam go od ciebie;-)
Teraz wilgotność jest jak trzeba, jest cieplej a po drugie zdjełem piętro, warto podłożyć coś pod spód mniej się chłodzi Inkubator zwłaszcza ten z plastyku, a o tej poduszce elektrycznej nie pomyślałem dobry pomysł na przyszłość, mój regulator la funkcje aby podłączyć grzałkę, nawilżacz powietrza ale szczerze nic nie kupowałem bo nie miałem w planach nic mnożyć .
  • 0

#13549 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 03 kwiecień 2017 - 00:07

Jakoś nie kojarzę tego regulatora. Kiedyś kupiłem kilka uszkodzonych regulatorów i naprawiłem. Pewnie to jeden z nich. O ile pamiętam ma przyzwoity czujnik półprzewodnikowy i przekaźnik na triaku z optoizolatorem. Jeżeli ma dwa takie białe układy scalone o sześciu nóżkach czyli optotriaki to będzie to. O ile pamiętam triaki (to te z blaszką z dziurką) nie mają chłodzenia więc nie przekraczaj 1,0 A czyli 230 W. Inkubator raczej moc ma znacznie mniejszą. Poduszka też ma znacznie mniejszą moc 100 lub 150 W. Wystarczy aż nadto 100 W. Pozdrawiam!

• 0

#13550 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 05 kwiecień 2017 - 11:41

dziękuje :) u mnie kaczka piżmowa już siedzi miała ok 17 jaj, ale druga kaczka jej donosi, upatrzyła sobie to samo gniazdo, to nie wiem czy obydwie będą siedzieć i co w ogóle z tego będzie.. mogłam pozaznaczać jaja tej pierwszej kaczki.. no ale cóż mądry polak po szkodzie ...

• 0

#13551 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 08 kwiecień 2017 - 08:08

Tego znajomego co od niego miałem brać jajka odwiedził lis. Jajka miały być na poniedziałek i nic z tego nie będzie. Może będzie coś po Świętach bo gadałem z takim drugim znajomym. Pozdrawiam!

• 0

#13552 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 kwiecień 2017 - 19:45

Grzegorzu pamiętaj że co sie odwlecze to nie uciecze :)

Moje jak na razie siedzą w kozie tzn. wloszki i parka miniorów

O ile pamiętam to mają siedzieć 3 tyg.?

Pozdrawiam

• 0

#13553 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 kwiecień 2017 - 19:49

U mnie z bananów nici jakoś nie ten rok dla nich , może jakaś kura zechce coś wysiedziec ;-) na święta jajka będą ale na twardo
  • 0

#13554 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 06:57

Grzegorzu pamiętaj że co sie odwlecze to nie uciecze :)

Moje jak na razie siedzą w kozie tzn. wloszki i parka miniorów

O ile pamiętam to mają siedzieć 3 tyg.?

Pozdrawiam

Kogut może zapłodnić 2-4 jajka. Do tego trzeba dołożyć 1-2 jajka które są w trakcie formowania. Po zniesieniu sześciu jajek siódme powinno być zapłodnione przez koguta z którym przebywa. Pozdrawiam!

• 0

#13555 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 19:28

Licząc jajko co 2 dni to wychodzi 2 tyg tak że jak zaczekam te 3 tygodnie to będą same włochy :)

Ogólnie zacier nie będzie duży ale mam nadzieje że kolo 30 jaj załaduje :)

Pozdrawiam

• 0

#13556 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:24

Po 10 dniach powinno być ok.

U mnie Stefany są niezalężone. Wszystkie co włożyłem dzisiaj wywaliłem. Te co przełożyłem spod kwoki której dwa dni nie było na gnieździe też kiepsko wyglądają. Klapa na całej linii. Pozdrawiam!

• 0

#13557 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 10 kwiecień 2017 - 11:11

Ja tam jestem nie co przezorny dlatego wolę zaczekać co by mi cuda potem nie wyszły :) (chociaż te 2 tyg) żałuje że trochę wcześniej ich nie oddzieliłem a co do stefanów to u mnie sie w ogóle nie niosą :( chociaż nie bo jedno jajko w zeszłym tygodniu było.

Pozdrawiam

• 0

#13558 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 16 kwiecień 2017 - 22:54

Drugie nałożone w sobotę tydzień temu Stefany wyglądają że coś będzie. Prześwietliłem dwa i oba zalężone. Z kurzych jaj zostało pięć. Wygląda na to że te dwa dni bez kwoki przeżyły tylko te które były młodsze niż 4 dni. Dzisiaj wykluł się pierwszy. Jest czarny z takim jakby srebrnym nalotem. Jakoś nie mogę się dochować takich ślicznych żółciutkich kurczaczków. Nałożyłem inkubator ten "hitlerowski". To pewnie jedyny w użyciu inkubator z czujnikiem eterowym i wyłącznikiem rtęciowym. Pamiętam czasy kiedy takie były w wylęgarniach. Muszę jeszcze nałożyć Buckeya (przerobiony z naftowego na elektryczny).

Znajomy w zamian za jajka lęgowe dał mi do naprawy sterownik RT-2C. Pierwszy raz zaglądałem do takiego i na pewno był to ostatni raz. Pozdrawiam!

• 0

#13559 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 kwiecień 2017 - 09:36

Gratuluję przychuwku lepiej mało niż wcale ;-)
a ten regulator rt2c to jakiś szajs, czy tak uszkodzony był? dużo tego w necie jest w ogłoszeniach , piszą że takie super-hiper?
  • 0

#13560 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 17 kwiecień 2017 - 12:47

Jest drugi kurczaczek. Żółciutki jak przystało na kurczaczka. Ale ja mam do kurczaczków pecha i radość była krótka. Jak go obejrzałem to się okazał że łapki też są w żółciutkim puchu.

Dawał zbyt wysoką temperaturę o ok. 2,5 stopnia Celsjusza. Nie mogłem go dokładnie skalibrować bo nie trzyma nastawy. Wykonanie tragiczne, a jakość elektroniki fatalna. Temperatura zależy od temperatury pomieszczenia w którym działa. Wsadzili przekaźnik mechaniczny i dali dużą histerezę aby go nie wykończyć w parę godzin. Ja bym to zrobił zupełnie inaczej. Nie dałem gwarancji że moja kalibracja dotrwa do końca lęgu. Pozdrawiam!

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych