spróbuj z środkiem kani-stop.
Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 21 czerwiec 2018 - 09:10
Napisano 21 czerwiec 2018 - 09:40
Napisano 21 czerwiec 2018 - 13:17
Reaguję i to bardzo. Póki co gęsi dostały do paszy zdecydowanie więcej białka - ześrutowany bobik. A jeśli to nie pomoże gęś na dniach zostanie wyeliminowana ze stada. Daję jej szansę. Jeśli kolejne będę podobnie się zachowywały również z nich zrezygnuję. Nim połączę je z moimi muszę mieć pewność że nie zrobią im krzywdy. O środku o którym wspominasz Rolniczko słyszałem i czytałem, ale nie pamiętam czy jego nie rozprowadza się na ściany w miejscach bytowania ptactwa. Grzegorzu spójrz proszę na FB.
Napisano 21 czerwiec 2018 - 13:37
Reaguję i to bardzo. Póki co gęsi dostały do paszy zdecydowanie więcej białka - ześrutowany bobik. A jeśli to nie pomoże gęś na dniach zostanie wyeliminowana ze stada. Daję jej szansę. Jeśli kolejne będę podobnie się zachowywały również z nich zrezygnuję. Nim połączę je z moimi muszę mieć pewność że nie zrobią im krzywdy. O środku o którym wspominasz Rolniczko słyszałem i czytałem, ale nie pamiętam czy jego nie rozprowadza się na ściany w miejscach bytowania ptactwa. Grzegorzu spójrz proszę na FB.
Nie, to mieszanka paszowa, dodajesz do paszy.
Napisano 21 czerwiec 2018 - 13:46
To musiało mi się pomylić. Albo pod tą nazwą występuje szereg preparatów do stosowania w różny sposób.
Mój dzisiejszy wylęg. Przyjmuję gratulacje. Na opijanie przyjdzie pora.
Załączone pliki
Napisano 21 czerwiec 2018 - 14:15
gratulacje, niech rosną duże i silne
Napisano 21 czerwiec 2018 - 14:42
Niech się Pani jesienią zapuści w miejsce mojego zamieszkania, to pomyślimy coś w sprawie gęsi.
Napisano 22 czerwiec 2018 - 07:25
chętnie kupię kilka gąsek
Napisano 22 czerwiec 2018 - 08:27
nie znam się na codowli gęsi , ale spróbuj może zmienić paszę , dj im jakieś gałęzie z krzaków do skubania , i gdzieś mi się obiło że może być za dużo światła , w sensie mamy akurat teraz najkrótsze noce , ptactwo jest nie wypoczęte i nerwowe, ale nie wiem ile w tym prawdy
Napisano 26 czerwiec 2018 - 14:02
wiejskie życie jak Twoje gęsi? Nadal bojowe czy opanowałeś sytuację?
Napisano 27 czerwiec 2018 - 19:17
Póki co coś tam podskubuje, ale krwi nie widzę. Może dodatek białka w postaci śruty z bobiku zrobił swoje. Wyspać też się ostatnio mogą bo nieco skróciłem im kilka dni wstecz.
Napisano 28 czerwiec 2018 - 09:14
no to najważniejszy postęp, podeślij kiedy jakieś zdjęcia do galerii
Napisano 28 czerwiec 2018 - 18:46
Moje pozować nie chciały. Tych za moje nie uważam, ale są tak natrętnie przyjacielskie że wygonienie ich i wgonienie do zagrody z chlewa zajmuje zdecydowanie za dużo czasu.
http://wiejskiezycie...pis/12639489/#w
Napisano 29 czerwiec 2018 - 06:37
no piękne te Twoje gąski. Mam nadzieję że w przyszłym roku i ja będę miała.
Napisano 29 czerwiec 2018 - 06:55
To te kupne na które narzekam. Życzę Pani by kupiła Pani jak najzdrowsze i oczywiście najładniejsze. U mnie wykluło się dzisiaj ostatnie pisklę gęsie - Sebastian i o 12 zmienia właściciela. Idzie tam gdzie ktoś poświęci mu tyle uwagi ile potrzebuje taki maluch.
Napisano 26 sierpień 2018 - 10:54
Temat zamarł. Czyżby wszystko o hodowli drobiu zostało już napisane.
Jakiś czas temu donosiłem o problemie z agresywną młodą gęsią. Sprawa została rozwiązana w ten sposób, że rzeczony osobnik największy w stadzie jeśli mnie pamięć nie myli 3 tygodnie spędził w odosobnieniu od reszty stada. W tym czasie inne osobniki które cały czas były wypuszczane na dwór (gąsior z braku czasu i możliwości spędził ten czas w kojcu w chlewie z dostępem do światła dziennego, zieleniny, paszy i wody) dorównały mu wielkością a nawet go przerosły. Niedawno wypuściłem agresywnego gąsiora na podwórko z resztą stada i dzięki temu że nie jest większy od żadnej z pozostałych gęsi problem rozwiązał się sam. Wnioskuję że teraz delikwent nie czuje się już tak pewny siebie jak wcześniej. A i drugie stado gęsi na tym samym wybiegu skutecznie ustawiło sobie białą ferajnę w tym tego konkretnego ptaka. Mam nadzieję, że sytuacja została rozwiązana na dobre, bo patrząc po gęsiach zaczyna się pierwsze w życiu pierzenie a jak pierzenie to i pałki, pałki i jeszcze raz pałki. Oby wredny typ nie szalał bo w przeciwnym razie po raz kolejny wyląduje w kozie.
Chwalimy się ładnie co u Państwa w obejściach nowego/ciekawego/interesującego. :)i
Napisano 26 sierpień 2018 - 14:16
Napisano 26 sierpień 2018 - 14:46
Arce Noego po parze
Napisano 27 sierpień 2018 - 08:30
Mój pies załatwił sąsiadowi 7 młodych kur, pogardził tylko kogutem. Pierun jeden ma zrobiony pastuch elektryczny ale zrobił sobie dziurę w siatce i przez nią uciekł. Sąsiad przyszedł do nas informacyjnie, bez pretensji, oczekiwań itd. Oczywiście chcemy zwrócić koszty i jakoś się zrekompensować. Myślicie, że 150 zł + pasza będzie ok ?
Napisano 27 sierpień 2018 - 12:14
To niestety masz trochę strat, współczuje. Ale najpierw bym sąsiadki dopytał sie o jakość jej ogrodzenia dla kur, czy ma dobre i solidne? Takie, żeby kury nie przechodziły ani też żaden zwierz do ich wybiegu, żeby ich nie ukatrupił. Bo Ty odkupisz jej kury a znowu coś jej "zje" i możliwe że znów do Ciebie zwróci się z pretensjami.
Co do ceny to sprawdziłem szybko na ogłoszeniach lokalnych, cena za kurę nioskę w wieku 16-17 tygodni to 20-23 zł za sztukę, także możliwe że to trochę mało, tym bardziej że z dostępnością dośc słabo, nie wiem jak w waszych rejonach trzeba by było to sprawdzić...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych