Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#141 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 20:40

Witaj Robercie jak juz chyba zauwarzyles wzucilem kurczaki:) co do twoich strat to szkoda ale na wsi nie brakuje drapierznikow, ja mialem 2 lata temu plage szczurow ale na szczescie sie ich pozbylem(sam wynioslem ponad 40 sztuk a ile dokladnie bylo to nie wiem bo przeciez wszystkich nie znalazlem) pozatym u nas w okolicy tez sa kuny laski itd ale jak narazie wielkich szkod u mnie na szczescie nie robia.
Co do mojej ziemi to kolo domu mam 3,5h z czego 3 uprawiam (mam 2ha sadu 4 folie z ogorkami a reszta to warzywa) plus mam taki ze na gielde do sandomierza mam niedaleko wiec jakos to sie kreci a drugie 3,5h to zony ktore uprawiamy od tego roku (mamy tam jara pszenice) klasa ziemi u mnie 2-3kl ale jakies 70% to 3 a tamten kawalek zony to taka mieszana ale wiekszosc tez 3 Co do pracy to staralem sie po wojsku ale skonczylo sie ze zostalem w domu:) a zona pracowala ale juz od roku niepracuje bo firma splajtowala a w obecnej sytuacji prace jaka mozna w s-rzu dostac to szkoda gadac jaka kasa i jakie warunki(pozatym sam wiesz jak jest) i dlatego od tego roku uprawiamy pole od tesciow choc ja tak wogole to nie chcialem bo mam szwagra takiego ze szkoda gadac a po co mam sie wku...c To chyba tyle:)Jak cos to pytaj:)
Pozdrawiam
  • 0

#142 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 20:45

Właśnie to jest plus bycia rolnikiem że jesteś swoim szefem i jeśli splajtujesz to tylko przez własną niegospodarność, a jak robi ktoś u prywaciarza to może działać na 101% a firma i tak niezależnie od niego może splajtować :/ Polskie realia dotyczące pracy są smutne.... Pozdrawiam
  • 0

#143 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 20:57

Witaj tofikarius to masz o tyle dobrze że klasa ziemi jest dobra ja mam 5-6 4 tylko kawałek,jeśli masz możliwość utrzymać się z gospodarki, tak jak pisze wojtek, to pogratulować,kurczaki raczej jeden w kilku odsłonach jest super;-],co do drapieżników to prawda jest tego mnóstwo u mnie ostatnio, od kilku miesięcy nic mi nie zniknęło poza tymi kurczakami ale dziś u babci 50m ode mnie coś zabiło kurę nad ranem szczęście że do mnie nie przyszło bo kaczki małe i te 3 kurczaki już chodziły,popzdrawiam
  • 0

#144 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 20:57

Wojtku takie zycie teraz chcac isc do pracy to odrazu trzeba sie liczyc z wykorzystaniem:(
Pozdrawiam
  • 0

#145 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 21:09

Ja pracuję w warsztacie sam mam dobrą kasę tylko godzin bardzo dużo wstaję o 5.30 a do domu wracam na 21 tak 5 albo i 6 razy w tygodniu,ale wcześniej robiłem po 300 godzin na 1400zł to dopiero był wyzysk
  • 0

#146 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 21:09

Robercie ja tam nie narzekam choc jak to na roli bywa roznie poztym gospodarze tak na dobre dopiero 3 rok bo wczesniej to z ojcem ale to tez roznie bywalo:) A co do obecnego roku to nie mam powodow do nazekan i oby tak dalej:) chodz w tym roku jablek mam tak sobie ale za to w zaszlym roku daly sporo no ale znowu w tym roku pare groszy jeszcze wpadnie za pszenice bo sie dobrze zapowiada chodz mam troche owsika:( ale na caloksztalcie nie zle wyglada wiec powinna nie zle sypnac
Co do kurczakow to 2 czarnobiale sa identyczne a 4 sa ciemne ale tylko 1 dal sie sfotografowac:) pozatym widziales, ciekaw jestem jak beda wygladac jak urosna bo jak narazie maja sie niezle
Pozdrawiam
  • 0

#147 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 21:17

Wiadomo życie na wsi i utrzymanie się z pracy na roli nie jest proste zależy od wielu czynników pogody urodzaju i wielu innych,ale radzić sobie trzeba;-],co do tych kurczaków ciekaw jestem co ci urośnie zapowiadają się[no ten jeden] ciekawie,pozdro
  • 0

#148 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 21:20

Oby sie tylko wychowaly a fotkami napewno sie podziele:)
  • 0

#149 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 21:29

oby tak było żeby nie zapeszyć a poczekam na fotki ;-], ja jutro może zrobię kilka fotek moich zwierzaków to wrzucę na forum ;-]
  • 0

#150 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 21:37

Chetnie obejze:) ja ze zwiarzakow to mam 3 psy i 2 koty a ktorych juz pisalem:)
  • 0

#151 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 lipiec 2013 - 21:39

No ja myślałem o drobiu ale zobaczymy na co starczy czasu
  • 0

#152 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 07:17

Cześć z już nie ranka. Straszna rosa na podwórku, ale "maluchy" już piszczą od świtu, bo z samego ranka mają otwarte drzwi na świat i się wietrzą. ;) Chyba je za moment wyprawię na podwórko. Robercie, składam zamówienie na zdjęcie stada - całego bez wyjątku Twojego bydła. :)
Jak to się mówi coś za coś. Pracujesz po tyle godzin, wiesz właściwie za co, ale jednak kosztem czegoś, bo życie poza pracą Ci ucieka. Realia w Polsce są okrutne.
Kurczęta ze zdjęć to moim zdaniem Mongołki, ale jednoznacznie ciężko to ocenić, choć posturą i wyglądem ogólnym raczej nie przypominają Kochinków Miniaturowych. :) Tak czy inaczej dobrze się zapowiadają. Muszę raz jeszcze spojrzeć, bo jeśli na zdjęciach są wszystkie zakupione (już nie pamiętam - a chyba napisałeś o tym w postach powyższych - skleroza :) ) może obstawimy u bukmachera co kogucik a co kurka. :)
  • 0

#153 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 20:31

Witam co do twojej pracy Robercie to po czesci ci wspolczuje bo caly tydzien tylko w pracy no ale z drugiej strony trzeba sobie jakos w zyciu radzic
Co do kurczakow to jest ich 6 2 czarnobiale i 4 ciemne(czarne z brazowymi koncowkami pior) co do obstawiania to te 2 czarnobiale to chyba parka a tamte 4 to 1 kogucik i 3 kurki ale zemnie zaden znawca:) i moge sie mylic
Pozdrawiam
  • 0

#154 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 20:36

Czemu żaden znawca. Widzisz je w realu i po zachowaniu możesz dużo wywnioskować. Z moimi maluchami urwanie głowy, bo ciągle skaczą po kurkach, tych malutkich z którymi się wychowują. Widać weszły w wiek męski. :) 2 koguciki na 4 kurki bardzo sensowny komplecik. U mnie się okazało, że podejrzewany o bycie kogucikiem kurczak to jednak kurką. To dobrze, bo wykluł się z zielonego jajeczka i była by to już druga kurka w tym roku, bo jego poprzedniczki jestem pewien. :)
  • 0

#155 xmichaelx

xmichaelx

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 21:14

A tak przy okazji, to jaka jest optymalna proporcja kogutów do kurek? Jeden kogut na stado kur, czy warto dawać więcej?
  • 0

#156 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 21:26

Tak na prawdę to zależy także od rasy kur, ale możemy przyjąć tak pi razy oko, że jeden kogucik z 15 kurkami powinien sobie poradzić. Nie musi co dziennie kryć tych samych kurek, bo nasienie koguta odznacza się przeżywalnością w organizmie kury około 10-cio dniową. Więc jeśli nawet w stadzie z jakiś przyczyn zabraknie koguta, to przez pewien czas jajeczka z takiego stada i tak będą zapłodnione. Podobnie jest u reszty ptactwa. W tym roku na przykład tak się u mnie złożyło, że liczba kogutków była nieproporcjonalnie zbliżona do liczby kurek. W zestawieniu 5:10 jajeczka powinny rokować niezbyt pomyślnie, a jednak się udało i cała masa była zapłodniona.
  • 0

#157 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 21:39

Kolego Michał jeden kogut to na stado ale zależy na jakie ,10 czy 100 kur a to już różnica?.Marcinie krowom zrobię zdjęcia ale jutro bo cały dzień przy kombajnie robiłem pierwszy raz po zimie do niego zajrzałem a czasu mało,co do czasu który poświęcam pracy to masz rację tydzień za tygodniem a czas leci mam 3 dychy a z życia mało użyłem tylko robota jak nie w warszawie to w domu- sianokosy, żniwa, siew i tak w koło pierdoło,nie chcę się żalić ale tak jest i być musi,a drób to moja pasja byłem na targu dziś ale nic ciekawego nie mieli żadnych fajnych kur czy kaczek zwykłe gęsi kackzi kury, pozdrawiam
  • 0

#158 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 21:43

Nie ma pośpiechu. Nigdzie nie wyjeżdżam. :) A tak na poważnie, to kiedyś przy okazji. Dziwię się, że po całym dniu pracy zamiast odpocząć siedzisz przed kompem. Pożyj trochę w domu. :) Co Ty na to?
Jutro niedziela. Kilkadziesiąt kilometrów ode mnie jakiś rynek jest. Może czas się wybrać.
  • 0

#159 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 22:04

Życie juz takie jest ze czasami meczy nas monotonia bo w kolko to samo ale przeciez w zyciu sa tez male przyjemnasci ktore nam je umilaja:)
  • 0

#160 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 22:10

Tak właśnie odpoczywam po dniu pracy przy kompie posiedzieć to jest to;-] mam dwa fora do przejrzenia i to wszystko zdjęcia zrobię jutro a przy kombajnie wypadła mi niespodzianka zejdzie mi ze dwa dni roboty,może trafisz coś na tym targu ciekawego? u mnie mieli koguty zielononóżki kuropatwianej po 25 zł mniejsze jak moje, a tak poz tym to nic. sorki za pisownię, pozdrawiam

Witaj tofikarius tak masz rację w 100%. co słychać u twoich kurczaków [pod prądem]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych