Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z tym co zostanie u mnie. Ja zostawię sobie 55. Zobaczę co zostanie. Na dzisiaj zdecydowany jestem tylko na Wyandotte, ale tak 8 max 10. Pozdrawiam!

P.s.

Spotkałem się z nim przypadkiem i tak na szybko on mówił co ma ja podawałem czy chcę i ile. Może coś dorzuci przy odbiorze.

Posted
co tam więcej ciekawego słychać dziś to i u mnie kury i reszta się zbuntowały i na dwór ani rusz tylko krowy tych to nic nie rusza sobie spacery urządzały a kochiny znów pod szopa przesiedziały;[ a ja sobie ślepaki naświetliłem trochę bo mnie teraz ekran wkurza;[
Posted

W drobiu u mnie cisza jutro biorę sie za resztę kogutów tak więc zostanie mi tylko 2 jeden z czubkiem a drugi taki nakrapiany bo ja chciałem zostawić nakrapianego a Aga tego z czapka no i stanęło że zostają obydwa:)

największym dzisiejszym wydarzeniem była wiadomość że posiadam kawałek lasu:)

No a z patrzałkami tak jest jak sie mało co przez maskę patrzy:)

Posted

Umówiłem się na połowę lutego. Na początku lutego mam się z nim skontaktować. Małżonka chce karmazyny i tylko karmazyny i kilka ozdobnych więc te co sobie chcę zostawić to i tak będę musiał przemycić w większości jako karmazyny. Właśnie się zastanawiam które rasy można wmówić że to karmazyny. Na razie jestem zdecydowany tylko na ok 8 Wyandotte.

Właśnie do mnie dzwonił że raczej nie będzie Araukanów więc da z pozostałych ras. Pozdrawiam!

Posted
Ja wybrał bym z czubkiem bo takich nie mam;] a co do lasu to pewnie możnowładcy jakiś podatek wymyślili;[ a o do maski patrzyłem tylko chciałem dobrze przy celować bo mam zwykłą;[ a ja już wypuściłem koguty zielone a teraz feniksy [8szt] siedzą w kozie i maja przymusowe leczenie;[
Posted

Czyli mamy jeszcze czas około miesiąca tak że mamy kupę czasu żeby sie przygotować:)

Hehe Grzegorzu no to może zrób pisanki i wszystkie będą wyglądały podobnie i uda się zmylić żonę:)

Jeśli o mnie chodzi to ja jestem chętny tak jak wcześniej pisałem Wyandotte i Orpingtony no ale jak już będzie wiadomo co jest i co zostaje to na pewno się jakoś dogadamy między Anią i Robertem:)

Robercie co do koguta z czubkiem to jest zwykły czerwony kogut z czapką tak więc nic w nim specjalnego:)

a jeśli chodzi o las to masz racje bo to chodzi o podatek i w starych papierach znalazłem ze jak rodzice kupowali to gospodarstwo to było 14 arów lasu z tym że zawsze podatek był płacony od 1ha i nikt o żaden las nie pytał no ale jak zwykle pewnie chodzi o kasę

Posted

Sprawdzałem dziś tel i dobrze wyświetla tak więc jak jutro będzie w porządku no to parę fotek pstryknę:)

Co do opłat to moja gmina za budynki liczy m2/70gr a u teściów 20rg/m2 nie wiem jaka różnica jest w podatku rolnym bo jeszcze nakazów na ten rok nie ma ale tą sprawę w swoim czasie obadam:)

a tu mam ciekawego kaczorka:)

http://tablica.pl/oferta/kaczka-czubata-czybatka-CID757-ID4Gpyz.html#e1af190f00

Posted

Ja też się uśmiałem jak tego kaczor zobaczyłem

A co do tego podatku no to widzę że u ciebie jeszcze drożej no al ety bliżej w-wy:)a ja od teściów raptem 20km a taka różnica choć fakt inna gmina.

Posted
Ciekawe jak ta kaczka te kaczki, wyglądają na żywo? tak jakby założyły nauszniki na mróz;] mój kaczorek ten co przetrwał atak szczurów ma trochę potarmuszoną czuprynę ale on w genach jej nie ma i młode po nim jej nie odziedziczą ;[
Posted

No na żywo to na pewno śmiesznie wyglądają:) widziałem rożne fotki kaczek czubatych ale z takimi nausznikami jak ten kaczor to po raz pierwszy:)

A tak zapytam bo mi sie już miesza:( bieguski to noszą Ci jajka?

Posted
Tak spytałem bo u mnie kaczor strasznie szaleje a efektu nie widać:( jak i u biegusów jak i u zwykłych choć te nawet sie nie deptają choć zauważyłem że zaczynają kaczory coś sie bić między sobą tak więc może chodzi o dominacje nad kaczkami:) i może w końcu będzie efekt chociaż i tak kaczki będę inkubowal dopiero po kurach tak więc maja czas żeby sie skusić na noszenie:)
Posted
Ja to już nie wiem co z tymi zwierzętami jest jedne znoszą jajka a nie potrzebnie[kaczki] a te od których bym te jajka chciał to jakoś nie wszystkie się starają [kury]a tak poważnie to nie wiem jak to jest u mnie wszystkie się deptają a jajka tylko dwie znosiły,to może jeszcze są za młode[nie dojrzałe] albo uważają że za wcześnie?ja mam zamiar najpierw kaczki i gęsi ale które pierwsze to zależy jak będzie z jajkami które wcześniej zaczną się nieść?
Posted

Ja to myślałem najpierw inkubować te że od Grzegorza (liczę na 20 jaj)a resztę włożę od swoich kor bo cześć zwykłych i coś silków bo bialoczuby i mongoły to nie wiem czy coś naniosą:( no a potem włożę kacze bo myślę że mi zdążą nanosić + 10 garbonosów bo mam nadzieję że coś uda mi się kupić:)

Bynajmniej będę tak kombinował żeby 2 razy cały inku załadować:) no a potem jak by mongoly i bialoczuby coś naniosły to bym trzeci raz z kurczakami załadował i jak by to wypaliło to miał bym mięsa na cały rok:)

Poza tym jeszcze nie jest powiedziane że żadna kaczka mi nie siądzie bo przecież jak będzie jakaś chciała siedzieć no to przecież jej nie zgonie:) no chyba że będzie już późno no to sie zastanowię

Posted
masz obmyślane;] ja chcę kaczki i gęsi gęsi tak z 15 a kaczek to ile się da;] znaczy ze 30 -40 może więcej;] i to jak najwcześniej żeby urosły do jesieni a kury to najwyżej kohiny no i te co mamy mieć,
Posted
A ja tam myślę z 60kaczek i podobnie z kurami z tym ze koguty do odstrzału:)oczywiście prócz tych ozdobnych i podobnie z kaczkami kaczory do odstrzału i cześć kaczek a biegusy i garbonosy jak by udało sie zakupić i wykluć to część do handlu a reszta do chowu:)bo białe gęsi do gara ale to parę sztuk:)
Posted
to jak sam zjesz tyle to dopiero przytyjesz;] ale to dość duże stado? ponad 130szt a one więcej zjedzą niż kury;[ ja bym się bał że nie dam rady wyżywić tyle sztuk;[ sam nie wiem jak to jeszcze wyjdzie? wiem tylko tyle że nastawić trzeba więcej bo jakieś straty też wchodzą w grę;] w sumie kaczek miałem może 15 do ubicia, a potrzeba by mi było ze trzy razy więcej więc trzeba szykować karmę;]
Posted
No ja pszenicę myślę zostawić z 80arow bo ta druga idzie na sprzedaż do tego jeszcze zostawię trochę prosa no i ziemniaki i jak sie uda to jeszcze kupie trochę ququ a z zielonego to pewnie będzie pekinka:)jak co roku bynajmniej na razie nie ma co gdybać ale taki mam plan a jak mi to wyjdzie to będę wiedział dopiero pod koniec kwietnia bo wtedy będzie wiadomo co i ile sie w kluło poza tym jak np. sprzedam jakieś 20 biegusów no to od razu będzie widać ubytek w stadzie:(
Posted
a proso siałeś już choć raz ? kiedyś o tym pisaliśmy miałeś od teścia czy jakoś tak? to jak będzie dobry rok to wystarczy ci paszy ja w tym roku to mam po 80a pszenżyta i owsa i tylko 1 ha żyta a reszta na groch, łubin,no i gryka z 40a i 40a na ziemniaki i jakieś warzywo zostawię,tak sobie wymyśliłem bo cena za żyto 40 zł a owies 60 to ja wolę strączkowe bo i tak kuku i pszenice muszę kupować;[
Posted
Osobiście to ja nic nie sialem:)bo tym sie teść zajmuje ja to orka agregat itp a od siewu jest on:) a co do prosa to teść sieje co roku tak wiec siew pozostawiam do nie go:) ty masz słabsze ziemie tak więc musisz siać to co ci może urosnąć no a ja no to 2-4klasa tak więc mogę sobie pozwolić na więcej a na razie mam zasiane 2h pszenicy (2 gatunki) a w maju będzie wsiane 1,5h prosa bo można go z pnia sprzedać w nie zlej cenie i tyle mojego siewu a jeszcze 30-40ar ziemniaka ale ziemniak będzie na spółkę bo pewnie podzielimy się na pól tylko nie wiem ile będzie wsadzone:( a u siebie to w tym roku będę miał samą kapustę:) bo jedną wsadzę na wiosnę a druga na zimę tak więc i zieleniny na pewno będzie dla kur:) noi folie ale to inna bajka:)
Posted
to 1,5 ha prosa to sporo ;]wiem jakie są możliwości na lepszej ziemi? niby u nas jeden sieje kuku ale ile on tam obornika ładuje?a mi dla kur i reszty to i sporo wychodzi paszy ale cóż takie hobby;] mieliśmy siać kuku dla krów ale pomysł upadł;[ szkoda bo bym, kolb sobie zostawił dla kur,ja wiąże nadzieję z gryką w tym roku słabo sypnęła bo ją przypaliło i kury tylko czasem dostają resztę trzymam na zasiew, a o pszenicy to nie wiem w tym roku dosypałem do pszenżyta zobaczę co z tego wyjdzie,tak ze 20arów pomieszałem zobaczę czy w ogóle zaplonuje itp.