Tofik Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 No przyszły rok będzie odwrotnie bo 1,5ha pszenicy a 2ha prosa bo tu u mnie za proso płacą 900-1100 bo cena zależny od jakości i popytu bo np w zeszłym roku zapłacił po 950 a 2 lata temu 1100 tak więc cena nie zła a co lepsze wymłócisz i od razu zawozisz tyle że wilgotność musi mieć max 12% albo 13% bo nie pamiętam dokładnie Wszystkiego dowiesz się w żniwa bo zakładam że wszystko ładne przezimuje były rok sam wiesz jaki był i mały plus dla kupujących był taki że np. pszenica nie była taka droga więc i koszta nie były takie straszne a co do tej ququ to nie masz jakiegoś kawałka żeby zasiać tak 10-20arów co by ci dla drobiu starczyło? Quote
Robert ;-) Posted January 16, 2014 Author Report Posted January 16, 2014 No niby mam takiej ziemi jak to piszesz kawałek;]ale ja nie bardzo mam czym to później skosić nie wiem czy mój kombajnik sobie poradzi bo przystawki nie mam;[ale tak czy inaczej mam zostawione 80a na grykę i coś jeszcze? się zobaczy. A obornik zbieram na to pole i tam nawiozę,Tych upraw to i tak za mało bo np pszenicę i kuku daję też świnkom do ospy żeby mniej koncentratu sypać w końcu toja je będę konsumował;]a co do drobiu to właśnie mój gąś się wydzierał i z kurnika go słyszę;[ a koguty to o 1 w nocy zaczynają swoje pieśni;] niestety mam okno od strony podwórka i słychać;[ Quote
Tofik Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Co do młocki takiej ququ no to oberwać rękami a krzaki orkanem:) fakt pracochłonne tak polatać po polu no ale ...A co do gąsiora to może któraś panna sie za nie go bierze:)ja mam tak czasem z biegusami jak wychodzę z psem na dwór (bo takiego kundelka pokojowego:)) to właśnie Stefany drą dzioby, na porządku to nie wiedziałem o co chodzi i zaraz leciałem zobaczyć co sie dzieje no ale nic sie nie działo więc teraz nawet zbytnio nie zwracam uwagi:) Idę Robku spać bo śpioch mnie już łapie bo po godzinie 0:00:)Dobranoc Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 16, 2014 Author Report Posted January 16, 2014 To stefany odbierają robotę pieskom;] dobranoc i ja idę w kimę bo jutro te widły muszę skączyć pozdrawiam Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Witam no i jak tam Robercie prace skończone?Ja dziś pól dnia w ogrodzie i pleców nie czuje:( ale jeden rząd jutro skończę(mam nadzieję)no ale zależy jaka będzie pogoda bo jak będzie padać no to nigdzie nie pojadęA co do mojego drobiu to pozbyłem sie kogutów tzn zostało jeszcze 2:) Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 Witam to widzę że się napracowałeś i jeszcze kogutów się pozbyłeś ;] a ja skączyłem ramę zostało obmyśleć zatrzask nie mam na niego pomysłu? ale coś wymyśle albo z sieci ściągnę;] właśnie przeglądam szukając pomysłu;] a u mnie dziś to na leżący śnieg padał deszcz normalnie przerąbane;[ Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 No trochę sie pogimnastykowałem i pilą pociachałem bo pogoda była dziś można powiedzieć wyśmienita:) pochmurno ale cieplutko no a koguty to cichłem:) do wiadra postawiłem w kuchni na ciągnik i do ogrodu:) a jak wróciłem to jeden już był nawet upieczony wiec go od razu wszamałem:)A u ciebie widzę że postępy w robocie co do zatrzasku to popatrz ile kosztuje gotowy bo może lepiej kupić jak samemu kombinować a pogoda fakt jak taka ciapa to nie ma sie za bardzo chęci do roboty:( Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 to widzę że kobita w domu się czasem przydaje;] a tak w ogóle to ile ten kogut warzył ze cały poszedł na raz?;] atak poważnie to mam fart że garaż pod domem i ogrzewany to tylko na przymiarki chodziłem na dwór ale mam do wyboru ustawić zatrzask na stałe albo kombinować regulowany mam niby widły od starego tura ale szkoda z nich wycinać części bo są stare ale nie używane;] a co do kur to część nawet z grzędy nie zlazła jak w dzień u nich byłem;[ Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Moje koguty to szkoda gadać takie jakieś bidy że czasami całego wszamie i mam ochotę na jeszcze:( a co lepsze to myślałem że mam ich jeszcze 10 jak kiedyś pisałem bo tamte jakieś małe to myślałem że kurki a tu guzik bo teraz podrosły i po grzebieniu wyglądają na koguty:( więc w tym roku załaduje same duże jaja do inku i zobaczę co sie wylegnie bynajmniej nie mam na zamiarze kupować a co będzie to będzie:)a nie jak ten gość mówi że kokoszki a tu 90% koguty:(W ogrzewanym pomieszczeniu to całkiem inna robota:)a co do kur no to sam widziałeś jaka pogoda tak więc nie masz co sie dziwić że nie chciało sie im wyjść na dwór:( Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 to znaczy że będziesz miał więcej wyżerki;] wiadomo kury też dobre bo jajka? a czemu duże bo z nich maja być kurki?mi się nie chciało na dwór wychodzić to i kury się nie były chętne na spacery;[ Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 hehe no zazwyczaj duża kura znosi duże jajko:)więc może z dużego jajka będzie duża kura albo kogut a nie takie wypierdki jak moje co kupiłem:(No a kury to pewnie zaszły z grzędy pojadły i spowrotem na grzędę bo u mnie czasami jak jest zimno to tak jest:( jedynie mongołów wszędzie pełno a zwykle kury to na grzędę i spowrotem Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 Tak się zastanawiam nad sensem wypuszczania ich na śnieg? ostatnio jastrząb się kręci sąsiadowi temu mojemu ulubieńcowi tylko piórka zostawił;] ale mam wątpliwości jak kaczki i gęsi potraktują kury przy paśniku a mam tam tylko jeden i na dworze dwa więc można przenieść? nie wszystkie siedziały w środku dwa koguty i kilka kur reszta na dworze spacerowała ;] Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Drób ma to do siebie że jak wie gdzie ma papu:) to sobie poradzi bo jak jedne pojedzą to podchodzą następne:)bynajmniej tak jest u mnie a na chama to nie ma sensu wyganiać kur bo one i tak pewnie zaraz wrócą do kurnika a jak będą chciały wyjść nawet na chwilkę co by świeżym powietrzem pooddychać to i tak sobie wyjdą Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 Dla tego wola bym żeby posiedziały w kurniku kilka dni? po drugie tam są 3 metrowe wrota i gorzej się wychładza;[ jutro ich nie bee wypuszczał tylko zajrzę kilka razy co się będzie działo? Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 hmmm no to może w tych wrotach zrób małą furtkę i po problemie:) no a jak będą zamknięte to nic im nie będzie byle miały tylko wodę i papu:) Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 będą będą miały wszystko co im potrzeba zapomniał bym mam jeszcze kredę pastewną na zimowy czas to się wsypie osobno i skorupki jajek, całe lato zbierane;] Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 To że nic im nie zabraknie to ja wiem tylko tak napisałem:)Ja kredy nie daje a skorupki to dostają na bieżąco:)a w zimie to na kawałku co nie ściele to sypie im piasek wiślany i sobie w nim buszują Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 Tak kiedyś robił jeden sąsiad tylko on miał dużą oborę i zero innych zwierząt sypał piasek i [popiół chyba] ale kury to mu się niosły;] ja zbieram skorupki na zimę w lato mają tyle kamyków i innych takich że uważam że im wystarczy? a mam takie pytanko dajesz jakieś witaminy doi wody ja się zastanawiam czy nie zacząć podawać? choć do czasu lęgów? Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 No moje jako że zamknięte no to muszą skądś kamyków zaczerpnąć tak więc w piasku jest go sporo poza tym jak pikuje ogóra to piasek przesiewam tak więc kamyków raczej im nie brakuje a co do witamin to mieszam z jedzeniem "dolfosan"czy jakoś tak bynajmniej to jakieś witaminy dla drobiu:) Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 Ja swoim nie dawałem do tej pory witamin poza tym jak leczone były to potem im podawałem na wzmocnienie;] z drugiej strony nie chciałem im podawać chemii ale to chyba nie dotyczy witaminek? a tak do piasku wiślanego z twojego postu to na serio z wisły biały piach im podajesz? Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Kopiłem jakieś 3 lata temu całą wywrotkę bo małych samochodów nie było noi część mi poszła na moje prace trochę wziął sąsiad a reszta leżakuje i nie mam co z nim zrobić bo do pikowania to idzie jakaś taczka a w tym miejscu co leży no to na wiosnę chce zagrodzić kaczkom więc muszę się go trochę pozbyć żebym miał mniej do przewiezienia jak będę im grodziłTak więc piasek sypie na wybiegu i kaczki z kurami sobie w nim buszująa co do witamin no to mam na zamiarze im dawać dopóki jaj do inku nie na zbieram:)Ps. niby z tym piaskiem to co nie teges??? Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 Nie tylko tak sobie myślałem że może jakiś on lepszy czy coś?;] to taka historia ale jak masz to przewozić to kaczki i reszta mają zajęcie;] a z tymi witaminami to ja tak sobie pomyślałem właśnie względem jaj do inkubacji? choć raczej im nie szkodzą w końcu to witaminy;] Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 z tego co wiem to drób potrzebuje kamyków i takich tam:) a w piasku jest ich po dostatkiem w różnych rozmiarach i oczywiście te największe zawsze zostają a tak to wszystko drobne i część piasku jest zjadane:) A co do witamin no to raczej im nie szkodzą bo to przecież tylko witaminy tak jak napisaleś Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2014 Author Report Posted January 17, 2014 podobno kura to i szkło przerobi taki ma mocny żołądek;] ale mnie oczy pieką znowu podglądałem;[ a jak z jajkami u mnie kury zaczeły sie lepiej nieść i znowu spadek mocy wytwórczych;[ Quote
Tofik Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 A u mnie to rożnie od 1-3 dziennie ale ja to za bardzo kur nie mam:( i czasami jest tak że nie ma żadnego jajka:(a ten ból ze spawarki to ja dobrze znam bo nie raz sobie naświetliłem zwłaszcza jak więcej czegoś spawałem:( ale niestety tak już jest Quote
Recommended Posts