Tofik Posted January 20, 2014 Posted January 20, 2014 To z pewnością wytrzyma bo co innego jak być miał jakieś większe ciężary przenosić choć jak dobry materiał i dobrze pospawany to i większe ciężary da rade:) Quote
Robert ;-) Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 temat o kurach itp a ja znowu o czym innym;[coś głowa mnie boli trzeba chyba iść spać dobranoc pozdrawiam;] Quote
wiejskieżycie Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Witam. U mnie wczoraj tak wiało, że o matko. Na szczęście dzisiaj jest dość spokojnie i poza mrozkiem nawet słonecznie. W nocy było jakieś -16, a na dzisiejszą zapowiadają -19. Mam nadzieję, że jeśli już nawet, to bez wiatru. Moje kury dokazują ile wlezie. Słoma z gniazd znika w zatrważająco szybkim tempie. Kury są tak oswojone, że nie ma możliwości wejść spokojnie do zagrody, żeby dać jeść. Jak któraś nie siądzie pod nogami, to prawie na ręce wskoczy. Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Witam a u mnie cieplej niż u Marcina:) bo takiego mrozu nie ma ale mimo to mam jedno wielkie lodowisko dookoła:( tak że podopieczne jak wyszły na dwór to zaraz spowrotem do kurnika:) ale jak im pościeliłem lodowisko to kaczki cały dzień przesiedziały na dworze:)a na jutro zapowiadają opady śniegu więc zima chyba i do mnie przyjdzie:) Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 Witam Marcinie;] u mnie dziś tak samo jak wczoraj wiatr i jeszcze raz wiatr i zimno;[a co do kur to twoim to chyba koguta brakuje że pod nogami siadają;[ Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Robercie co do wymiarów kurnika to sie okazało że w obecnej sytuacji jest mniejszy niż twój bo dziś przemierzyłem i na chwile obecną wyszedł mi 5.20/4.30:) czyli wychodzi ze mam trochę więcej jak 20m2:)A inku przyjechał dziś po południu więc pozostało mi czekać na jajka i można działać Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 To kurnik masz spory nie jest taki mały;] a co do inku to jak to wygląda tak jak w necie i wykonanie na dobrym poziomie?ale jak by co to szybko przysłali od niedzieli? Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Cała długość to ponad 10m tak że całość kurnika coś kolo 50m2:) gdybym oczywiści cale pomieszczenie zagospodarował na kurnik.Co do inku to wygląda dokładnie tak jak w necie a tak w ogóle to kawal plastiku a w sumie dwa kawałki:) no a przesyłka no to 2 dni bo tak tam pisze z tym że jak wysyłali to wysłali maila do brajdaka i dzwonił do mnie że wysłali i inku przyjechał coś po 15 Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 Ale jesteś z niego zadowolony[no tak z wyglądu] ? a i za pobraniem płaciłeś? Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Zadowolony:) zadowolony będę jak sie w nim dobrze jajka kluć będą ale ogólnie rzecz biorąc no to fajnie wygląda:) i tak za pobranie brałem bo to w sumie 5zl więcej poza tym w banku i tak trzeba by za wpłatę zapłacić tak że na jedno by wyszło a wyglądało to tak że dal mi paczkę i zobaczyłem czy nie jest pęknięty no a potem kasa i podpisw sumie brajdak mówił żeby najpierw zobaczyć czy aby nie jest pęknięty czy coś bo jak tak no to żeby od razu pisać protokół że przesyłka uszkodzona no ale wszystko było ok więc żadnych problemów nie było Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 właśnie dla tego pytam;]ważne aby był cały i działał[włączał się] wiadomo tego czy dobrze bezie kluł to dowiesz jak jajka nastawisz;] Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 No myślę że kolo 20 lutego już go nastawie:) poza tym zależy kiedy zrobimy biznes z Grzegorzem i jajami:) bo jak od nie go będę miał jaja to zaraz go nastawiam:) a i mam higrometr analogowy Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 to przydatna rzecz pokazuje jakiś poziom wilgotności? to na zbieranie jaj masz czas ;] do lutego sporo czasu Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 No fakt mam nadzieje że nie będzie oszukiwałA co do klucia to nie ma co zbytnio sie śpieszyć i termin kolo 20 chyba będzie ok:)a odchownik to wymyślałem że zrobię ze starej zamrażalki bo stoją 2 szt bez użytecznie więc chyba zorbie z nich użytek:) Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 ale nie zapomnij o oddechach? bo kurczaki się poduszą;[ale pomysł dobry tylko jakieś ogrzewanie i będzie git;] a z czego właśnie ogrzewanie zrobisz? coś pomyślałeś? Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 hehe na razie to tylko koncepcja tak więc wszystko na razie jest w zarodku:) ale mam kupę czasu tak więc coś trzeba będzie wymysleć Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 Ale dobra koncepcja;] izolacja super tylko jakieś źródło ciepła? i super będą miały,najlepiej jak by była podwójna podłoga [siatka i półka na pomiot] Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Z podłogą to nie problem bo dno bym wysłał np. gazetami co by łatwiej było sprzątać a kurczakom bym zrobił podłogę z drobnej siatki (bo taka posiadam) tak że kurczaki mogły by po niej latać gorzej z grzaniem bo to elektryka a to nie jest moja mocna strona:(a tutaj znalazłem fajne kaczki bo z takimi sie jeszcze nie spotkałem:)http://tablica.pl/oferta/kazarki-CID757-ID3f9BX.html#174a35d9ed Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 no fajne kaczki i te pod nimi te dzikiego koloru też są fajne;] ja dziś nie szukam w necie bo tak mi wolno net chodzi że strona to wgrywa się długo;[ Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 No ja sie szczerze mówiąc z takimi nie spotkałem:(ale fakt fajnie wyglądająjeszcze wrócę do inku bo tak sobie myślę że nie mam gdzie go postawić bo tam jest napisane że nie może stać w pomieszczeniach gdzie jest sprzęt audio i urządzenia rtv które są obsługiwane na pilota bo przy takich urządzeniach jest możliwe rozregulowanie tak więc chyba inku wyląduje w "kiblu":) Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 to najbezpieczniejsze miejsce w domu;]więc nic mu tam nie będzie;] tak poważnie a to ma swoje wymagania?w sumie to nie za ciekawie że elektronika mu przeszkadza;[ jedno dobre że raczyli napisać w instrukcji;] Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Tak co nie co poczytałem i tam było napisane że może ulec rozkalibrowaniu a ponowna kalibracja 100zl:( a tak sie składa że wszystko teraz jest na pilota więc lepiej być przezornym i umieścić go w bezpiecznym miejscu:) poza tym na twojej instrukcji będzie napisane to samo bo one sa z tej samej firmy o ile sie nie mylę Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 tak z tej samej,po to jest instrukcja żeby ją przeczytać;] i wykorzystać informacje i zalecenia,a to i byli na tyle uprzejmi żeby napisać że kalibracja 100;[cwaniaki Quote
Tofik Posted January 21, 2014 Posted January 21, 2014 Pisze czarno na białym:)Poza tym tak jak napisałeś instrukcja jest po to żeby ją przeczytać no a w niej wszystko jest wyjaśnione jak kluć ile jaka temp i wilgotność noi przewracanie jajek kiedy i do kiedy a tak że zraszanie po prostu wszystko co potrzebne do klucia:) Quote
Robert ;-) Posted January 21, 2014 Author Posted January 21, 2014 i jak wrażenia po przeczytaniu inst.jak wykluwać łatwe? czy nie koniecznie? jak myślisz ktoś mało rozgarnięty też dałby sobie radę?;] Quote
Recommended Posts