Jump to content

Recommended Posts

Posted

Grzegorz, jasne że jest to możliwe, nie będzie problemu z jajkami :)

u nasz przez noc popruszył śnieg, na tą szklankę więc aż strach z domu się ruszać, na zewnątrz -3 stopnie, a ja muszę zwierzyniec iść wypuścić bo jak otworzyłam okno w ganku to słysze jak gęsi i kaczki nawołują :P

Posted

Witam a u mnie wreszcie zima bo jest nie zły mróz a i w nocy trochę śniegu sypnęło:) tak że jak zwykle rano cala załoga wyszła na dwór ale kury zaraz cofnęło:) ale kaczkom nie przeszkadzało i nawet jak poszedłem je zamknąć o godzinie 15:30 to 5 sztuk jeszcze twardo siedziało na dworze:) i teraz sie tak zastanawiam czy ta zima to tylko tak na chwilkę czy na dobre:)

Pozdrawiam

Posted

Tofik, to widzę że u Ciebie kaczuchy tak twarde jak u mnie :P tyle ze u mnie jak wypuściłam zwierzyniec rano to mróz nawet kurom nie przeszkadza, szczególnie młode przesiadują na polu :P

ja też w końcu czekam na zimę...

dzisiaj doszła ostatnia siatka na powiększenie wybiegu, tak więc 1/3 wybiegu jest kupiona :)

Posted
Witam i jak po wyborach? widzę że dyskusja się rozwinęła;] i jakie są typy? ja stawiałem na sebrytki i sułtany a podobało mi się takie kury o jakich wspomniała Ania? ale ja ciśnienia nie mam;] więc co zostało? internet mi szwankuje więc nie wiem jak długo zabawię ;[pozdrawiam
Posted

Robercie z tego co ja zrozumialem to:

ja biorę 10 Wyandottów srebrnołuskowanych i 10 orpingtonów łuskowanych:)

Ania bierze 10 Wyandottów srebrnołuskowanych i 10 jajek Australopów czarnych:)

Więc jeśli ty chcesz syberytki i sułtany to pewnie dostaniesz gdyż te nie były przez nas typowane:)

a pozostałe jajka które zostają bierze Grzegorz:)

Posted
Grzegorz pisał że będzie zadowolony z tego co zostanie:) bo ogólnie nie ma upatrzonej rasy a te rasy co my weźmiemy to weźmie od nas jajka w przyszłym roku:) tak że i on i my będziemy mieli te same rasy:)
Posted
to wiem czytałem jego posty;] to w połowie lutego jajka będą? a co tam u kurek i spółki słychać? u mnie dziś zrobiłem podgląd jajek u nasiadki i zobaczyłem jajka kurze jakaś jej podrzuciła;] normalnie jak kukułka;]ale kura twardo siedzi ciekawe czy coś z tego będzie ?
Posted

No to podział jajek dobiegł końca:) musi tylko Grzegorz zatwierdzić:) a kiedy będą to nie wiem ale Grzegorz tak jakoś pisał że kolo polowy lutego bynajmniej jak będą to na pewno nas poinformuje że jajka ma w swoim posiadaniu:)

Co do twojej kwoki no to skoro siedzi jedna no to druga sie dosiadła i teraz masz efekt:)

A co do jajek to mi sie wydaje że jak kura jajek nie zaziębi to będą pisklaki jak nic:)

Posted
Właśnie ja się o to trochę martwię o temp.ale ociepliłem jej gniazdo że tak powiem i myślę że będzie ok,te jajka kurze wyrzuciłem tzn na pokłady będą,a kura siedzi na kaczych jajkach;]takie oszustwo jak będą siadać feniksy a mam kurek 7 to im też podłoże bo z nich dobre mamki są one niby dużo nie obsiądą ale zawsze można im podrzucić małe kaczki;]
Posted
hehe ale z ciebie cwana bestia:) ładnie tak oszukiwać?:) ale ja to dobrze znam bo u nas też czasami tak sie robiło ale zazwyczaj kaczka siedzi na kaczych a kura na kurzych poza tym ta kura co co roku siedzi to sama gniazdo w krzakach zrobi jaj naniesie i potem kurczaki przyprowadzi:) a raz jak jej gniazdo znalazłem to go pozostawiła i w innym miejscu sobie zrobiła:)
Posted
miło mi ;] a ta kura to dobra nioska jedna jedyna co siedzi już drugi raz w tym samym gnieździe, a na kaczych bo kur nie mam w zamiarze rozmnażać tych co mam poza kochinami o czym wspominałem nie raz bo mam sklerozę;] a kury to cwane są że jak znajdzie się gniazdo to drugie sobie zrobi? ta to w kurniku zawsze siadała tylko pierwsze raz to w innej skrzynce;]
Posted
A no tak to już jest z kurami że jak sie dobra kura trafi to sama dobrze wie co robić i w żaden sposób nie trzeba jej pomagać:) Co do twojej kury to tylko żeby sie jej nie od myślało jak będzie zimniej:( bo szkoda jajek bo u mnie czasami tak bywało że kura zasiadła posiedziała ze 2 tyg i schodziła:( skutek był taki że czasami udawało sie inną kurę na to miejsce wsadzić ale nie zawsze była akurat druga kwoka i niestety jajka sie marnowały bo w sumie rzecz biorąc no to trochę nie ta pora na wysiadywanie jaj:)ale oby wysiedziała w spokoju to będziesz miał zimowe potomstwo:)
Posted

Czyli każdy dostanie co chce?;] nie licząc Grzegorza;]

Tak naprawdę wybierać co chciał to mógł Tofikarius bo był pierwszy. Ania już miała kolizję.

W tych rasach to właściwie nie ma ras które bym chciał, ale darowanemu koniowi ....

Podaj Robert co chcesz z tych co zostały.

Myślę jeszcze nad Olbrzymem z Jersey. Co o tym myślicie. Moja małżonka nie chce się zgodzić na te rasy co dostanę więc muszę jeszcze wymyślić jakąś wiarygodną śpiewkę że np. to rody karmazynów. Zresztą dlatego muszę części się wyzbyć. Pozdrawiam!

Posted

Z tego co poczytałem o Jerseyach no to wychodzi że to kawal kury:) tak że ja mogę być chętny ale na przyszły rok:) bo podobają mi sie duże kury a obecnie nie chce być zachłanny:)

Co do tych karmazynów no to powiedz może że to są 3 lub 4 odmiany jednej rasy:)

Posted
Sławek tu nie ma zachłanności;] tak to więcej kur możemy razem wychować i potem się podzielić z powrotem;]by najmniej ja tak to widzę?a mi też się duże kury podobają jak patrzę na kohiny i inne nioski to różnica jest dość duża nawet kaczki są małe wedle nich choć moje kury są chude;[ale wysokie ;]
Posted

Wiem Robercie ale trochę mi głupio prosić o więcej:)

a co do dużych kur to mi sie podobają bo jest na czym oko zawiesić noi w większości duże kury są nielotami tak że nie trzeba im skrzydeł obcinać poza tym duża kura to duże jajko a co za tym idzie to 6 jajek = duża jajecznica na boczku z cebulką:) bo od zwykłej kury to minimum 8szt cieszy mój żołądek:)

Posted
duża kura to nie koniecznie duże jajka;[ a co do twoich upodobań to tylko o jedzeniu;] a tak serio to duża kura ładnie się prezentuje i do tego duży ładny gąsior i indor i już spełnienie marzeń;] nie licząc strusia;]
Posted
No ja zazwyczaj przeliczam na papu:)bo lubię dobrze zjeść choć tego nie widać:( ale masz racje bo duże sztuki bardzo ładnie sie prezentują zwłaszcza jak mają ciekawe ubarwienie a te Łuskowane w szczególności