Tofik Posted January 22, 2014 Report Posted January 22, 2014 oooooooooo na to pytanie to nie odpowiem bo szczerze mówiąc i nie licząc kohinów i bracham to pozostałe 3 poznałem przez Grzegorza bo nie napisałeś wyandottów:) poza tym wcześniej jakoś na to zbytnio na zwracałem uwagi ale jak poczytałem trochę i pooglądałem fotki to od razu mi sie oczy zaświeciły:)a tak w ogóle to jak by poczytał to na pewno by znalazł więcej kur co maja 4 albo i więcej kilo:) Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Grzegorz, jak będziesz to napisz ile jajek Cie interesuje od moich kurek, tylko pamiętaj że ja nie gwarantuję ze z każdego będzie biały kurczak i napisz na kiedy Cię te jajka będą interesowały zwierzyniec od 8 na polu sobie chodzi, jest przyjemnie niby -4 stopnie ale nie ma wiatru wiec fajnie miłęgo dnia Quote
wiejskieżycie Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 U mnie około -20. W końcu bardzo blisko ode mnie do polskiego bieguna zimna, więc nie ma co się dziwić. Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 skleroza mnie dopadła, więc zapytam ogólnie któryś z Was sadzi kapustę pekińską dla zwierzyńca, takie pytanko ile kupujesz tych nasion na pekinkę? w opakowaniach jest max.po 2gpomału trzeba zamawiać nasiona a nie wiem ile jej zamówic Quote
wiejskieżycie Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Na pewno Sławek, vel Tofikarius . Ja sadzę tylko kamienną głowę i jestem z niej bardzo zadowolony. Mnie na szczęście kwestia zakupu nasion nie dotyczy. Mam ich mnóstwo z ubiegłego i jeszcze wcześniejszego sezonu. Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Marcinie, ja też mam sporo z poprzedniego roku i wcześniejszego ale część muszę dokupić a tą kamienną głowę drób Ci chętnie zjada? ja dzisiaj na obiad robiłam krokiety i resztki z kapusty posiekałam i rzuciłam ptactwu, byłam w szoku bo gęsi chciały sie zabic o tę kapuste tak wcinały...nie było tego dużo ale wcinały, wiec może o takiej też by pomyślec? Quote
wiejskieżycie Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Moje ptactwo przepada za kapustą tą zwykłą białą. Dzisiaj mało dostały, bo przy tak dużym mrozku jak u mnie zaraz im zaczęła podmarzać, ale przy mnie trochę poskubały. Do 2 główek dziennie skarmiam. Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 a jak Ty im ją dajesz? całą główkę dostaja i sobie skubią czy im siekasz?jakie warzywa jeszcze sadzicie albo dajecie jak macie w nadmiarze ptactwu?sezon zaraz się zacznie, w tym tygodniu zamawiam nasionka i chciała bym wszytsko albo prawie wszytsko juz mieć. na pewno planuję tak jak pisałam dyniowate, kukurydzę, kapustę chyba się skusze jarmuż też chcę zasiać bo ładnie rośnie a zwierzyniec za nim przepada juz niestety nie ma, ale w tym roku muszę duzo posiać zeby miały w zimie zieleninę co jeszcze? Quote
wiejskieżycie Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Gęsi dostają zarówno w postaci całych liści urwanych z główki, jak i tartą na tarce o dużych oczkach. Kurki mogły by jeść z całej główki, ale musiałbym rzucać ich kilka na raz, żeby się pomieściły, a jak zetrę i podam w korytka to pięknie znika ich zawartość. Być może problem z sadzeniem czegokolwiek i dalszą hodowlą już mnie nie będzie dotyczył dzięki ludzkiej podłości, kłamstwu, obłudzie i braku zrozumienia. Ale nie chcę drążyć bo to moje problemy. Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Marcinie, czyżby chodziło o tą samą sprawe co ostatnio?nie możesz tak się dawać, bo Ci ludzie na głowe wejdą Quote
wiejskieżycie Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 To już nawet nie o to chodzi, bo wejść na głowę sobie nie pozwalam, ale kiedy troje ludzi skacze z gębami na jednego, a do tego wkłada mu w usta to czego w życiu nie powiedział, to Ja nie widzę sensu dyskutować. Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 ale nie dyskutuj z takimi ludźmi tylko rób swoje Quote
Tofik Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Witam dzisiaj chyba i u mnie przymrozi:( u drobiu ok pobawiłem sie widłami w kurniku tak że mają świeżą słomęTak Aniu ja sadze pekinkę ale nie dla drobiu tylko "ja z tego żyje":) a że zawsze coś zostaje no to i dla drobiu coś zostaje bo zawsze jest trochę liści które z chęcią zjadają a pakowana jest po 2500szt w torebce a czy są takie małe saszetki to nie wiem:( co do białej kapusty to drób też zje ale biała kapusta jest twarda a pekinka czy liście z kalafiora to drób szamie jak szalony z tego względu ze liście są miękkie i np latem liście z kapusty zazwyczaj leżą i nikt ich nie rusza bo mają pod dostatkiem innej zieleniny:)Marcinie nie bądź dupa i nie przejmuj sie ludzkim gadaniem tylko rób to co lubisz!!! Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 aha, a ja myslałam że Ty specjalnie sadzisz jeśli chodzi o pekinkę to sa mniejsze opakowania nasionek dostępne, więc z tym nie ma problemu co do liści kalafiora to wiem ze lubią bo w tym roku kilka posadziłam i jak dostały liście to wcinały az miło zreszta tak samo jak brukselkę no właśnie, musze też wiecej brukselki posadzić coby i zwierzyniec miał bo brukselkę można i zimą zbieraać więc miały by zielone Quote
Amelia83 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Ależ ten świat mały,nawet ten netowy Cześć Aniu ,witam też pozostałych bywalców tego tematu:)Całkiem ciekawe rozmowy tutaj prowadzicie.Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Amelko, a tak się zastanawiałam czy to Ty czy to przypadek super to jest super forum na tym temacie sa fajni ludzie mam nadzieję ze zostaniesz z nami Quote
Robert ;-) Posted January 23, 2014 Author Report Posted January 23, 2014 Wítam co tam dzis ciekawego w podwórku? witam i zapraszam do udziału w naszych rozmowach nową koleżankę Amelię pozdrawiam Quote
Amelia83 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Ja też nie byłam pewna czy Ty to Ty.Ale fotki potwierdziły przypuszczenia Zaglądam tutaj od kilku dni to może czasem i coś skrobne;) Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 witam Robercie na podwórku bez zmian. ale w kurniku zmiany, wczoraj miałam 5 jaj a dzisiaj tylko 1, ale to był dla mnie szok! mam nadzieję ze sie nie powtórzy a moje gęsi się dzisiaj zbuntowały i jak je zaganiałam wieczorem juz do kurnika bo one jakoś nie miały ochoty, to biały gąsior stanął naprzeciwko mnie i sie ze mną najzwyczajniej w świeci kłócił, nie syczał tylko się darł [hahaha] ale i tak na moje wyszło bo je zagoniłam Quote
Robert ;-) Posted January 23, 2014 Author Report Posted January 23, 2014 To u mnie tak samo z jajkami ostatnio tylko jedno już kilka dni:( a ten gąsior to jakiś odważny ale musialo to wyglądać Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 oj Robercie, nawet nie wiesz jaki mój mąż miał ubaw no, u mnie ostatnio codziennie 3-5 jaj więc dzisiaj jak 1 zobaczyłam to się z deka zdziwiłam, nawet wyszłam na stryszek i w sianie i słomie szukałam ze moze tam coś będzie, ale nie, nic nie było Quote
Amelia83 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Dziękuje Robercie za zaproszenie:)U mnie dziś na podwórku ciekawego nic się nie działo,za to w kuchni koło pieca w wielkim pudle na termoforze siedzi młody kogutek i się dogrzewa.Znalazłam go pare minut po 15,skulonego i wyziębionego.Już nawet myślałam,że po nim,bo po wzięciu na ręce głowa poleciała bezwładnie w dół.Teraz już jest dobrze,nawet troszkę zjadł.Za to koty,sztuk 5,zgłupiały na widok koguta w ich miejscówce Nie odstępują pudła na krok. Widać,że gąsior u faceta był chowany.Nie miał gdzie się nauczyć,że z babami się nie dyskutuje:P Quote
ania1983 Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 Amelko, Ty to masz serce do tych Twoich milusińskich, cieszę sie że udało się kogutka uratować może gdzieś się przypadkiem wykąpał ze on taki skulony i wyziębiony był? a koty na pewno maja teraz niezłą łamigłówke co to za kota przyniosłaś do domu a gąsior prawda, u faceta był wczesniej Quote
Robert ;-) Posted January 23, 2014 Author Report Posted January 23, 2014 To widzę że koleżanka też drób hoduje? my tu w kilka osób no w 5:) tu debatujemy w sprawach drobiu i nie tylko napisz co z tym kogutkiem ? Quote
Tofik Posted January 23, 2014 Report Posted January 23, 2014 No właśnie Amelko pochwal sie co tam masz w kurniku:)A tak w ogóle to witam na forum:)hehe świętokrzyskie a skąd bliżej? Quote
Recommended Posts