ania1983 Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 heh, no to fajna taka "uparta" kurka oj, nie wydaje mi się zebym aż tak oswoiła gąski, ale fajnei by było jak by nie były takie płochliwe no, moja gąska biała zanim trafiła do gara też była bardzo oswojona, jako ze chodziła z kaczką pekin luzem to jak z mężem byliśmy na polu siedziała przy nas, a dokłądniej to pasła sie przy nas no ale biała była u nas od małego, a te to co innego... Quote
wiejskieżycie Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 Moje gąski Kubańskie, jak jedna są wyklute u mnie. Biała gąska została kupiona jako jednodniowe pisklę za 8 zł. Tylko biała dała się oswoić, a właściwie to nawet nie oswoić, bo nikt tego nie robił. Taka już jej natura. Zanim dokupiłem jej do pary te szare gąski, przez rok chodziła po podwórku sama, bo jej pobratymcy skończyli wiesz gdzie. Tak więc dla zabicia nudy trzymała z moją poprzednią suczką. Wspólnie jadły z psiej miski i nawet wspólnie posiadywały przy budzie. Wszystko się skończyło w momencie wpuszczenia do stada nowych nabytków. Gąski Kubańskie nawet mięso mają podchodzące pod mięso dzikich gęsi, więc taka już ich natura. Wątrobę mają znacznie ciemniejszą niż zwykłe białe gąski, wiec coś w tym ich podejściu do człowieka musi pochodzić od praprzodków. Quote
Tofik Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 Witam no to widzę że temat gęsi:)ale jako że ja jakich jak na razie nie posiadam to opowiem zdarzenie z dzisiejszego dnia:)a mianowicie kaczorek biegusek poczuł mięte do zwykłych kaczek wiec wszystkie biegusy wylądowały razem z odizolowanymi silkami i kura kochinką a po południu na wybiegu pojawił sie dziki kaczor i na pierwszą myśl myślałem że biegus jakoś sie wydostał bo kaczor zajadał w najlepsze pszenice i dogaduje coś do kaczek:) ale jak bliżej podeszlem to kaczor ogon podkulił i w górę poleciał:)ciekawe czy jeszcze wróci Quote
ania1983 Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 Tofik, no to pięknego miałeś gościa szkoda ze nie zrobiłeś zdjęcia Quote
Tofik Posted January 28, 2014 Report Posted January 28, 2014 To była sekunda jak mnie zobaczył i pofrunął tak że szansa by była nie wielka:( ciekaw jestem czy się z bestwi i będzie systematycznie przylatywał bo w sumie bym nie chciał bo jak sie zacznie chędożyć z kaczkami to dopiero mi cuda powychodzą bo kiedyś jak bylem mały i kaczki chodziły na bagna to sie z dzikimi pokrzyżowały i powychodziły takie cuda:) Quote
ania1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 witam, no niestety ale u mnie dobrej wiadomości dzisiaj nie ma, jak otworzyłam kurnik u gęsi na słomie była krew, obrażenia poniósł gąsior garbonosy, podejrzewam ze z białym się biły. niestety ale na chwilę obecną nie mam możliwości ich rozdzielenia, tak jak wiele osób mi mówiło/pisało tak trzeba będzie zrobić, jednego gąsiorka zlikwidować. z racji tego że biały jest przywódcą i gąski bardziej do niego idą niż do szarego, to biały zostanie.szkoda mi gąsiorka, no ale jak się mają bic i jeden drugiemu krzywdę zrobić to chyba w tym wypadku najlepsza opcja. Quote
wiejskieżycie Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Nie sądzę, żeby jeden drugiego miał zabić. Siniaków na pewno nie unikniesz, ale to gąski a nie lwy, żeby miały sobie jakąś straszną krzywdę zrobić. Jeśli szkoda Ci zabijać tego drugiego to jeszcze daj im szansę się porozumieć. Temu podziobanemu przemyj wodą utlenioną ranę, jeśli masz chęć i nic więcej narazie nie rób. Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Witam ja też uważam że jeden drugiego nie zabije a skutek ich potyczek będzie taki że jeden drugiego przepomorze i ten silniejszy będzie całym wodzirejem stada:)wiec uważam że nie masz czym sie martwićCo do mojego stada to nic nowego silki siedzą z biegusami w "kozie" a reszta siedzi w kurniku i na dworze, przeważnie kaczki bo kury to nie chętnie wychodzą no chyba że na chwilę:)a i dziś na pniaka poszły 2 kaczory tak że jeszcze 7szt pójdzie pod toporek:)bo kaczki zostają do maja a 2 kaczory zostają przy czym koło maja-czerwca i ten dwu letni trafi na pniaka a roczniak zostanie:) Robercie pytałeś ile warzy mój kaczor po zabiciu itd. tak więc jeden ważył 3,3kg a drugi 3,6kgPozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 U mnie dzisiaj, jak zresztą przez ostatnich kilka dni wieje niemiłosiernie. Chociaż 2 kury zdążyły na podwórko zwiać i mimo że ziemia zmarznięta na kość, próbowały coś sobie skubnąć. Kura która mnie prześladuje dzisiaj jak by przystopowała. Może nie chciała tracić energii na nierozumiejącego jej właściciela. Gęsi jak co dzień zjadły całą główkę kapusty i domagały się jeszcze. Nawet kilka jajek się w gniazdach pojawiło, co wciąż mnie zadziwia. Quote
ania1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 oj Chłopaki, wiem ze gąsior jeden drugiego nie zabije ale skoro gąski siedzą z białym, do tej pory sie mi nie sparowały, to już sie nie sparują, a trzymać gąsiora tylko po to zeby był bo jest ładny i przy okazji mieć bójki w zagrodzie to jakoś mi się nie uśmiecha. z mężem już zdecydowaliśmy że jak tylko mąż będzie w domu rano, jeszcze nie wiem jak jutro pracuje, to gąsiorka trzeba zabić. gdybym chociaz miała gdzie go przenieść, ale do wiosny dopóki nie ruszymy z kacznikiem nie ma szans. Tofik, a o jakich kaczorach teraz mówisz? jakie zabiłeś i miały taka wagę?u nas też wieje, dzisiaj było tak fajnie, słoneczko, ciepło bo -2 stopnie, ale o 13 już zamknęłam towarzystwo bo tak okropnie zaczęło wiać że aż nieprzyjemnie sie zrobiło. oczywiście co się gąsior nagęgał przy tym to jego Quote
Robert ;-) Posted January 29, 2014 Author Report Posted January 29, 2014 Witam u mnie zima szaleje:( wieje minus 10 a kury to już 3 dni w kozie siedzą a co do kaczorów Sławek to całkiem niezła waga:) Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Aniu chodzi o moje kaczorki bo wreszcie wziąłem sie z bicie:)bo mam ich 11szt więc jako że damo jedzą a i przy okazji walki sobie odczyniają:)to stwierdziłem że najwyższa pora stadko trochę ukrócić tak więc dziś sobie dwa pyłem noi wrzuciłem na wagę bo kiedyś Robert pytał tak więc przypuszczam że średnia waga takiego kaczorka waha sie od 3-3,5kgPozdrawiam Quote
ania1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Tofik, ale ja pytałam o rasę co do gąsiora, mąż przyjechał z pracy i powiedział ze przemyślał sprawę, gasiorek zostaje Quote
wiejskieżycie Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Dziwne. Jak na Twojego męża nawet bardzo. Co się stało, że chce oszczędzić biedaka? Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Aniu ja mam muladry:)Czyli gąsiorek to szczęściarz:) Quote
ania1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 mój mąż bardzo lubi gąski, podobają mu się i nie lubi zabijać zadnych zwierzaków, jak już musi to zabija, ale powiedział że przemyślał sprawe i gąsiorka jeszcze nie trzeba, bo na wiosnę jak sie zrobi kacznik to będzie można je oddzielić, a do wiosny muszą przeczekać i jakos wytrzymać chyba ze sytuacja by się zrobiła groźna dla jednego gąsiorka, ale w takim wypadku to on go nie zabije Tofik, to ładna waga jak na naturalne karmienie ptaków ja w tym roku planuje kupić ze 2 kaczuszki pekinki, to za rok miała bym swoje mulardy ale to plany, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce, bo jak by mi znowu same kaczory się dostały to nie byłą bym zbyt zadowolona Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 hehe to twój mąż patrzy na te gąsiory jak ja na biegusy:) jeśli masz chęć inkubować kaczki to jak byś chciała to mogę ci jajka wysłać bo u mnie i tak psy kacze jajka jedzą:)a w ten sposób moje sie z twoimi krwią wymieszają i na przyszły rok będziesz miała jak znalazł Quote
ania1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Tofik, ale Ty miał byś czysto rasowe jaja pekinek? bo jak tak to chętnie kupiła bym od Ciebie kilka jajek heh, a no tak, gąski są śliczne takie ważne i dostojne czasem śmieję się z gąsiora białego bo jak on idzie to nei patrzy pod nogi tak ma łepek do góry zadarty, że nie raz już się władował w wiadro z wodą czy miskę z żarciem Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Czysto rasowo to na pewno nie bo moje kaczki to krzyżówka piżmowej z pekinką a ty napisałaś że masz na zamiarze skrzyżować więc z tond moja propozycja ale ja do niczego nie namawiam:)Co do tego gąsiora to jakiś kamikadze:) Quote
ania1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 heh, Tofik to jak Ty masz mieszanke pekinki z piżmówką to masz mulardy, a mulardy sa bezpłodne wiec nic mi z ich jajek ale dzięki za dobre chęci :* Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 hehe znakiem tego muszę mieć pomieszane dwa kolory kaczki piżmowej:) standardowej biało-czarnej z biało-siwą z tym że nie wszystkie przypominają kaczki piżmowe choćby patrząc na dziób kaczora no ale skoro mulardy nie mogą teges:) no to nie mogą być krzyżówką z pekinkami bo w innym razie skąd bym miał co roku potomstwo? Quote
ania1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 hahaha, nie wiem Tofik nie znam się ale wszędzie piszą na necie ze kaczki mulardy są bezpłodne...babka od której mam nadzieję dostanę jajka piżmówek ma śliczne kaczory, czarny, szary, biały, i takie pomieszane wszytskie oczywiście czyste rasowo b o ona tylko te kaczki od lat trzyma.. Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Ja wywnioskowałem że mam mulardy z tego co pisałem z Robertem bo szczerze mówiąc to do tego specjalnej wagi nie przykładałem:)bo zwykłe kaczki to dla mnie obiad:) no a jak masz babcie z jajami:) no to nie ma tematu Quote
ania1983 Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 z piżmówkami nei ma problemu bo mam obiecane a i mam porządnego kaczorka młodego jedynie pasuje mi zdobyć pekinki i jak już kupię to oby mi się udały kaczuszki a nie kaczorki Quote
Tofik Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 Myślę że na to nie mamy wpływu bynajmniej u mnie jest zazwyczaj tak że są kaczki jak i kaczory bo np teraz miałem 10 kaczorów i chyba 12 kaczek(w sumie to nie wiem bo kaczek nie liczyłem) bynajmniej nie mam powodów żeby na potomstwo narzekać Quote
Recommended Posts