Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam u mnie nic nowego:)zima trzyma a i dobrze choć mogło by troszkę słabiej wiać:)

Jeśli chodzi o gęsi z linku Ani to wyglądają super tak więc tylko cena trochę odstrasza tyle że z nimi to jest taka sytuacja że jak najbardziej jak zauważył Robert to lokata kapitału:)

Co do kury Robercie no to szkoda bo nie dużo jej brakło:( no ale sam widzisz jaka pogoda i to może nie najlepszy moment na klucie naturalne

Co do modelatora to Marcinie startuj śmiało:)

Pozdrawiam

Posted

oj Robercie, no to szkoda ze kurka jajka zaziębiła i to przed koncem wysiadywania w zasadzie. ja w tamtym roku miałam taką wredną kwokę, ze wszytskie małe mi zadziobała, ani jednego nie udało mi się uratować :/ miałam ochotę ją zabić, ale zostawiłam, śmierć jednak jej nie ominęła bo lis ją porwał.

Marcinie, dzięki za wyjaśneinie :) co do dziobów to moje gąskimają szare dzioby z pomarańczową obwódką, tak samo jak w okół oczu mają takie pomarańczowe obwódki, tak jak by kreski pomalowane :D a łapki mają pomarańczowe, specjalnie dzisiaj im sie przypatrzyłam, bo rano to wiedziąłam ale pewna nie byłam :P co do białego gąsiora, to jaki jest taki jest, ale bardziej mnie właśnie interesowało jakie te moje gąski są, kubańskie czy garbonose :P

Posted

Witaj Sławku;] też i ja do niej żalu nie mam;] ale już pisałem czekam do wiosny i raczej nigdy więcej o tak wczesnej porze jaj nie zostawię kurze, czy innej kwoce? co do tych gęsi to myślałem że w Polsce ich nie ma a tu taka niespodzianka;] ale trzeba im przyznać wyglądają super;] i do tego duże rosną [ tzn. ciężkie] ;]

Aniu i ja na początku miałem problem z rozpoznaniem co mam za gęsi? bo te dwa gatunki są podobne do siebie w kolorze siwym? ale i moje wątpliwości rozwiał Marcin;]

Posted

Co do tych gęsi no to muszę przyznać że takich jeszcze nie widziałem:( i oko potrafią nacieszyć:) tylko żeby sobie taką parkę sprawić no to trzeba by przeznaczyć jakieś 1500zl bo drogę też trzeba by policzyć ale jak na razie to nie na moją kieszeń:( ale milo by było popatrzeć jak sobie po podwórku spacerują.

A co do tych garbonosów to tak myślałem że Marcin sprawę wyjaśni:) czyli czyste garbonosy powinny być ciemne tzn ciemny dziób i łapki:) dobrze to myślę?:)

Posted
Pewnie i tak ale zanim się namnoży tyle żeby potaniały do powiedzmy granic rozsądku to pewnie parę lat minie:( bo niema co się oszukiwać bo w Polsce chyba zbyt wiele nie ma osób co taki gęsi posiada:( Bynajmniej nie ma co na razie zaprzątać sobie głowy:) i na razie jak najbardziej skupie sie na kubańskich z tym że teraz nie wiem za bardzo co zrobić czy kupić jajka czy dorosłe sztuki bo kupując jajka to można trafić na jakieś mieszańce:( a ja bym wolał kupić czyste więc kupując dorosłe sztuki bym widział co kupuje:)
Posted
no tak, ale są plusy i minusy dołączenie do swoich zwierzaków już dorosłych gęsi/kaczek/kur...plus taki że widzisz co bierzesz, ale minus taki ze jak od małego się wychowują to wszytsko żyje w zgodzie, a jak dojdzie coś obcego to się konflikty zaczynają, które trzeba niestety przeczekać...
Posted
Co do kupna tych sprowadzanych no to trochę ryzykowna sprawa bo kasę pewnie trzeba wcześniej wpłacić no a co jak gość jakiś badziew przywiezie?bo inaczej by sprawa wyglądała jak by gość miał na miejscu i można by było pojechać i kupić tak jak Ania swoje kupiła:) a ja to jeszcze nad kupnem dla siebie to jeszcze pomyśle no chyba że trafił bym na jajka od jakiś ładnych garbonosów:)
Posted
Tak to jest z takimi ''transakcjami''z drugiej ręki Sławek a czemu zależy ci na czystym gatunku kubańskim? te gęsi nawet takie jak ja mam maja swój urok chyba ze masz jakiś plan taki jak z biegusami?
Posted
Mi chodzi głownie oto żeby miale piękne duże gluty bo jak oglądam ogłoszenia to nie wszystkie maja, bo duży garb daje dużo uroku takiej gęsi więc na takich mi zależy:) a jeśli chodzi o handel no to pewnie nad wyżkę chętnie bym sprzedał:)bo do gara to chyba by mi było szkoda taka wsadzić no chyba że w ostateczności:)
Posted
Do zjedzenia to myślę kupić 2-3 gęsi białe bo sądzę że w smaku będą podobne a co do królików to musisz je do mnie podesłać to zaraz je podduszę i z sosikiem wszamie:)
Posted

hehe takie mięsko tak się marnuje:)mniam mniam

co do białych gęsi to nawet u mnie w s-rzu mają razem z kurczakami tak więc z nimi nie będę miał problemu:)cena to 18-20zl/szt

a tak propo jedzenia to dziś wszamałem pól wczorajszego kaczorka i mogę powiedzieć niebo w gębie:)

Posted
Nie wiem ja jakoś nie mogę zasmakować w kaczynie[rosół lubię] ;] a co do królika to wygląda jak kot? więc jakoś chyba nigdy nie spróbuje;[u mnie gęsi też były w podobnej cenie dokładnie już nie pamiętam?
Posted

A mi tam nie przeszkadza czy to kaczka czy kura byle szpek był:) co do królika to nie wiem czego porównujesz go do kota że niby futerkowe?ale przecież mięso inne (choć kota oczywiście nie jadłem:))

Posted

Robercie to zależy jak sie na to patrzy swego czasu jak u teścia były to wcale nie myślałem że przypominają kota tylko wszamałem bez większych oporów:)

Marcinie no to nie zły meksyk u ciebie jak tak wieje u mnie spokojniej choć też wieje ale wielkiej tragedii jak na razie nie ma jedynie teściowa nie dawno dzwoniła to u nich tak na wiało że odcięło ich od świata bo od poniedziałku żadnego pługa na drodze nie było:)