wiejskieżycie Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 To mają niewesoło. Niedawno u mojego kolegi niedaleko Zamościa rozwaliło generatory i przez 2 dni w ogóle nie mieli w kilkuset domach prądu. Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Hehe to znowu u teściów jakoś w zeszłym tygodniu też prądu nie było bo po ostatnich opadach deszczu a potem śniegu pozrywało linie a nawet powaliło kilka slupów tak więc 4 czy 5go dnia dopiero prąd mieli ale dużo też robili ludzie bo chcieli kolosalne pieniądze za postawienie słupa na polu(choć wcześniej takie slupy tam stały) a i sami prądu nie mieli no ale nie których ludzi sie nie zrozumie bynajmniej Marcinie trzymaj sie cieplutko:) Quote
wiejskieżycie Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Przeżyję. Wczoraj obiło mi się o uszy, że w lutym Polskę ma nawiedzić iście wiosenna pogoda. To by dopiero było. Jak zima to zima. Niech będzie i śnieżek i mrozek, ale nie ze skrajności w skrajność. Mój królik o którym kiedyś wspominałem, że dostałem już zabitego, też do tej pory nie został skonsumowany. Jednak jak się czegoś nie jadło od wieku dziecięcego to tak trudno się do niego przekonać w późniejszym okresie. Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Królik jest bardzo smaczny:)ale to moja opinia a co tej odwilży no to też słyszałem i nawet obiło mi się że kolo 10 lutego ma być nawet 14stopni tak wiec żeby nie było tak jak w zeszłym roku że zima jeszcze powróci i skończy sie w kwietniu bo to chyba nikomu nie jest na rękę Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Ja zimę toleruję ale teraz to przesada idę na 15 min na dwór i rąk nie czuje;[ Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Jak ma być zima to niech będzie zima a nie ciapa mi osobiście taka pogoda odpowiada bo śniegu jest sporo a mróz kolo -10 (w nocy na pewno większy) ale skoro zima to ma być zimno:) bynajmniej jak dla mnie może tak być do marca a potem wiosna ale pewnie jak zwykle pogoda jeszcze na miesza:( Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Ja zgadzam się z tobą z 100% ale przy takim wietrze jak wieje u mnie;[ to lekka przesada;[ ja jestem z ludzi ciepłolubnych;] w pełnym tego słowa znaczeniu , a zwierzęta też mają przerąbane;[ krowy się z szopką przeprosiły? teraz tam siedzą,a cała zimę siedziały na dworze,powiedzmy tak że zima zimą ale nie tak jak teraz? Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 No właśnie a jak tam twoje stadko i Gucio? Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 To właśnie o nich pisałem;] siedzą pod swoją szopką wychodzą tylko na jedzenie i żeby wody się napić,te krowy boją się tylko wiatru i ulewnego deszczu?a Gucio mieszka sobie z konikami i świnkami w oborze,od tego czasu jak mi woda zamarzła to duże drzwi założyłem słomą, a małe materacem al ei tak całe ściany są lodem pokryte a on się poci;[ a jak dawałem mu siano to podbrykiwał sobie że mało kopniaka nie zarobiłem;[ ale ich nie wypuszczam bo i tak by stały pod oborą za zimno jest;[ Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Tak też myślałem:)Znakiem tego nie ma co Gucio narzekać no a poci sie pewnie dla tego że w oborze jest w miarę ciepło a on z natury powinien mieszkać na dworze:) poza tym sam wiesz jakie ma futro tak czy inaczej zimy "chyba" już dużo nie zostało tak więc pewnie wywędruje na pole i będzie mógł brykać do woli:) Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Oj tak oby do wiosny i pójdzie do swoich wypuścił bym go i teraz ale mam wygodniej go karmić,ten skubaniec tylko mleko pije i trochę sianka zje kupiłem mu otręby ale jakoś mu nie smakują;[ ,zdaję sobie sprawę że mu ciepło choć woda zamarza w pojemnikach w oborze,no i lepiej żeby powoli się przyzwyczaił do takich temperatur jak są teraz,następną zimę to już spędzi na dworze;] Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Tyle że jak od wiosny będzie na dworze to na zimę z czasem sie zahartuje poza tym będzie większy a i "futro" pewnie mu się zmieni a co do jedzenia to pewnie sie jeszcze przeprosi i do otrąb:) bo teraz pewnie starcza mu ilość mleka jaką co dzień dostanie. Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Też tak myślę że na wiosnę pójdzie na dwór i tam już zostanie a na jedzenie można go zaprosić na podwórko,a mleka wypija 7-8l na dzień;] żarłok jeden;] Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 To to pijak jak mój jeden pies tyle że on wypija podobną ilość ale wody tak więc nie ponoszę kosztów tak jak ty:) bo chyba kiedyś pisałeś że to mleko proszkowe? Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Tak i to po 120zł za worek a wypił już chyba z 5 20 kg woreczków więc jego wartość wzrasta;] a tak co do psa to one tak dużo wody nie piją? Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 No to rzeczywiście kosz rośnie bez wątpienia:) a co do psa to nie wiem czemu tak ma on podobnie pije jak i suka pila z tym że w lecie to nic dziwnego ale podobne ilości wypija też w zimie choć teraz jak te mrozy to tylko trochę nie wiem czy to czasem nie przez suchą karmę choć drugi nie pije prawie wcale Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 I masz odpowiedz sucha karma i piesek ma kaca;] ale co się dziwić ja też pije dużo wody a stworzenie też potrzebuje Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 No ale takie ilości? ale mniejsza z tym kurczaki już wykurowałeś czy jeszcze w kozie siedzą ? Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Ja w lato to i 3 butelki 1.5 wypije;]a kurczaki wypuściłem do kurnika dwa dni temu na razie koza będzie pusta za zimno tam jest poczekam trochę i kury zamknę ale coś patrzę że to im za bardzo nie pomaga,coraz częściej się zastanawiam nad likwidacją kur szkoda mi co nie których osobników;[ale poczekam do wiosny i zobaczę jaka będzie ich kondycja? a przed mrozami znalazłem klijęntów na jajka i to prawie wszystkie co mam od kur ile by nie zniosły;[ Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Ale pijak z ciebie:)ja to jakieś 0,7 i jestem szczęśliwy:)Co do kur no to nie dobrze bo szkoda takiego ładnego stada no ale wygląda na to że nie wiele możesz na to poradzić:(a co do klientów to dobra sprawa szkoda że nie wiadomo co będzie z kurami Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 07 nie dam rady najwyżej pół litra;];];] trochę się tym ucieszyłem zawsze mniej muszę dołożyć do ich utrzymania;]ale się okaże? męczy mnie to co jest z tym moim drobiem ale co zrobić trzeba jakoś pomyśleć nad nowym stadem?najlepiej było by mieć dużo zielonych ich jajka są najchętniej kupowane?, i z tego co zauważyłem to kury na rosół znalazły by nabywców, Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Ja tak 0,7 wchłonę:)tyle że musi być dobry podkład poza tym dobrze wiesz że dużo czynników sie na to składa:) kiedyś z bajdakiem wypiliśmy 0,7 we dwóch i poszedłem spać jak dziecko:) tak że jak to sie mówi zależy od dnia:)ale wróćmy do kur bo z tego co piszesz no to wygląda że żeby mieć bezpieczne stado no to musisz sie obecnego pozbyć przeprowadzić dezynfekcje i zakupić nowe stado bo przy większej ilości możesz liczyć na zysk skoro masz szanse na sprzedaż jajek jak i całych rosołowców:) Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Tak tylko znowu od początku wszystko trzeba zaczynać?a to mi się nie uśmiecha;[ tylko co z kaczkami i gęsiami ?one zostają nie mam innej możliwości? muszą zostać;] nie wiem na razie kury zostaną do wiosny a potem się zobaczy co z nimi zrobić starych kur to i tak planuje jakoś się pozbyć bo z nich jajek nie będę miał, to zostaną mi zielone i młodsze towarówki,a ozdobne? czasem to mnie przerasta wizja pustego kurnika;[ Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 No zaczynać od nowa to nie brzmi zbyt ciekawe no ale ja tam Ci za wiele nie mogę poradzić bo to twoja sprawa i jak zadecydujesz tak zrobisz i fakt pusty kurnik h...wo wygląda bo widzę po własnej grzędzie:(dobrze że chociaż kaczki zajmują pomieszczenie:) a tak propo kur to znalazłem ciekawe zdjęcie koguta http://tablica.pl/oferta/kogut-cochin-olb-karmazyn-kaczor-pizmowy-ges-gegawa-CID757-ID4GhsD.html#174a35d9ed Zwróć uwagę na ułożenie palców koguta na ostatnim zdjęciu Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 No zdrowo to on nie wygląda;[ ciekawe czemu mu te nogi tak pokręciło? widziałem kiedyś gęsi na targu co dzioby miały jak nożyczki;[ Quote
Recommended Posts