Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 tak na pierwszy rzut oka no to wygląda ładnie gorzej z jego nagami choć gość napisał że ma złamanego palca wiec może on ma łapy normalne tylko tak się wykręcił i stąd takie zdjęcie:) bynajmniej u mnie taki kogut już dawno by trafił do GARA:) Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Coś mi się nie wydaje żeby to tylko palec jakaś ściema,papier wszystko przyjmie;[ co innego ten kochin ciekawe ma kolory;] Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Może sie ktoś skusi i kupi a co do kochina to ładny choć ja wole jednobarwne, szkoda że moje kury są pomieszane (czarna z żółtym) dlatego chętnie bym kupił czarnego albo żółtego żeby już więcej barw nie mieszać. Ten jest nawet ładny:) http://tablica.pl/oferta/kogut-kochin-cochin-olbrzymi-zolty-CID757-ID4y89P.html#12129ad70d Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Mi się wydaje że kohiny to jedne z najładniejszych ras kur?a te to też w dwóch odcieniach są;]ale są ładne i cena też dobra jak na tak duże osobniki;] Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Fakt kochinów jest do oporu choć dużo jest rożnych ptaków a zwłaszcza tych mniejszych jak liliputki czy miniaturki a takich rzadszych ras to nie wiele a jak już są to cena powala choć czasami są i ladne jak i cena przystępna jak np. te gąski:)http://tablica.pl/oferta/sprzedam-gesi-kubanskie-CID757-ID4EVrf.html#5424c086cd Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 W sumie niedaleko ode mnie i ładna parka;] a cena spoko 75zł sztuka;] a to prawda że małe kurki mają swój urok i przeważnie są wielokolorowe;] na jednej aukcji widziałem też takie ładne gęsi? Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 No jak bym ja miał nie daleko to za ta cenę bym sie skosił ale z tego co zauważyłem to w mojej okolicy garbonosów nie ma:( bo albo podkarpackie gdzieś za Rzeszowem albo znowu za Kielcami:( a reszta to szkoda gadać kawal drogi:( poza tym kolo mnie to jakoś mało tego drobiu a najwięcej to chyba z wielkopolski:)patrząc po ogłoszeniachCo do małych kurek to niektóre super wyglądają, ostatnio oglądałem syberytki to też mi wpadły w oko:) a jeszcze wrócę do moich mongołów to niektórzy sprzedają je jako mini kochin lokowany:) bo po niektórych zdjęciach są bardzo podobne do moich Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Być może tak jest że sprzedają je jako inne gatunki handlarz wszystko powie aby sprzedać;[a co do gęsi to pewnie gdzieś blisko są tylko trzeba trafić;] mi się wydaje że na gęsi to już pora[lub późno] jeśli się chce kupić duże, bo potem to jajka tylko będą?tak to już jest że to czego szukamy to akurat nie ma;[ Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Pozwolisz że cie zacytuje "tak to już jest że to czego szukamy to akurat nie ma;[" ja mam tak bardzo często że jak coś szukam bo na gwałt potrzebne to nie mogę znaleźć a potem samo mi w ręce wpada:) no a z handlarzami to tak już jest niestetyco do garbonosów no to pewnie są tylko sie ludzie nie ogłaszają z okolicy:( najwyżej zaryzykuje i skończę z jajkami a co mi sie wykluje no to się zobaczy:) może akurat na fajne jakieś trafie:) Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Trzeba mieć nadzieję ze coś trafisz;] ja to też tak mam że jak czegoś szukam to znaleźć nie mogę;[ z jajek powinno się coś wykluć? a co będzie to z tego trzeba się będzie cieszyć;] taka niespodzianka;] ja jestem zdania; a co ma być to będzie i nic na to nie poradzimy? Quote
Tofik Posted January 30, 2014 Report Posted January 30, 2014 Fakt co ma być to będzie:)może bliżej wiosny coś trafie na giełdzie w Opatowie albo może będą małe garbonosy ale to wszystko się okaże a na razie to idę spać bo rano trzeba wstać a już po godzinie 0:00:)Dobranoc Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted January 30, 2014 Author Report Posted January 30, 2014 Dobranoc pozdrów małżonkę;] ja też idę w kimę;] Quote
Tofik Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Witam miałem napisać że u drobiu nic nowego ale nie mogę tak napisać:(bo zdążyła sie tragedia a mianowicie poległa moja kurka białoczuba:( tak że jakoś nie mam do nich szczęścia i teraz mam tylko koguta z którym nie wiem co zrobić no a u reszty w porządku kaczki i cześć kur na dworze bo o dziwo mam dzisiaj ładną pogodę słoneczko świeci i wiatru praktycznie nie ma tak że gdyby nie poranna tragedia z dnia bym był zadowolony a tak to dzień do d..y:(Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Tofik, witaj szkoda kurki u mnie też dzisiaj nic dobrego w kurniku, w nocy zdechła mi kaczuszka z tych małych, nie wiem czemu, wieczorem miała sie jeszcze dobrze, a rano jak przyszłam juz sztywna była. dobra wiadomość to taka jak u Ciebie, ładna pogoda, słoneczko świeci i nie ma wiatru. na polu wszystkie kury, nawet "stare" Quote
Tofik Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Może Aniu coś jej dolegało a nie było widać i przez to padła:( Quote
ania1983 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 nie wiem Tofik, ciągle mi sie te kaczuszki wydają podejrzane, aj wiem że kaczuszki wolniej rosną niż kaczorki, ale bez przesady, one ciągle mają puszek, tylko kaczor jest porządny i wszytsko z nim w porządku...zobaczymy jak 2 pozostałe kaczuszki, czy dożyją do wiosny Quote
Tofik Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Myślę że jak by było cieplej to i kaczki by były w lepsze kondycji bo w ostatnim czasie jest zimno a one są dość młode poza tym jeszcze w puchu jak sama pisałaś i może ona była najsłabsza i dlatego zdechła:( ale wiosna niedaleko tak więc nie ma co sie martwićPozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 A mi się wydaje, że pogoda pogodą, ale skoro jedna kaczuszka rośnie lepiej od pozostałych, to nie wina pogody i stanowczo odradzałbym dalsze rozmnażanie tych bidulek, jeśli wychowają się do postaci dorosłej. Nie jest to na 100 procent powiedziane, ale może się zdarzyć tak, że maluchy po tych słabszych kaczuchach odziedziczą po nich tendencję do przypadłości na którą same w tej chwili cierpią. Quote
Tofik Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Pewnie Marcinie masz racje ale weź pod uwagę że jak jest ciepło to wszystko całkiem inaczej rośnie bo weźmy kurczaki wyklute zaraz z wiosny i te co są wyklute pod koniec lata to w oczach widać różnice w przyroście masy i ogólnie wigorze kurczaków.Bynajmniej ja tak to widzę Quote
wiejskieżycie Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Zgadzam się. Mnie niepokoi tylko to, że jedno z piskląt normalnie przyrasta, a te pozostałe daleko w tyle są za nim. Quote
Tofik Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Ja z tego co za uwarzyłem to kaczki różnie przybierają na masie a kaczory to zazwyczaj równo rosną bynajmniej takie sa moje odczucia w czasie obserwacji mojego stada i pamiętam jak 2 lata temu jedna kaczka tak późno wykluła bo koniec sierpnia to kaczki to takie bidy były nawet jak już obrosly pierzem:( Quote
wiejskieżycie Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 U mnie raz się zdarzyły zimowe lęgi. Kurka siedziała jakoś w listopadzie lub pod koniec października. Już nie pamiętam, bo to jakieś 5 lat temu było. Co ciekawe kurka dosiedziała do końca i wykluła chyba wszystkie jajka, które ważyła się nanieść bez konsultacji z właścicielem. Pamiętam, że maluchy przeżyły wszystkie, ale tylko dlatego, że całą zimę spędziły za ścianą mojego pokoju w pomieszczeniu z piecem co. Kurka była cwana. Moje ptaki jakoś tak mają zakodowane, że pierwsze lęgi zaczynają się w miesiącu maju, choć wolałbym kwiecień, ale kwoki wtedy jakoś nie mogę uświadczyć. Ps. Trochę z innej beczki. Wiecie w jaki sposób przyznaje się reputację na forum? Chcę kilku osobom przyznać pozytywy, a jestem zielony w temacie. Quote
Tofik Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Tak czy inaczej jak jest ciepło to wszystko inaczej rośnie poza tym jest dłuższy dzień więc i dłużej taki kurczak sobie "wędruje":) no a na krótkim dniu to ledwie wstanie a zaraz jest ciemno i idzie spać Quote
ania1983 Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 Marcinie, zgadzam sie z Tobą z tym ze nierównomiernie rosną kaczuszki, za duza róznica między nimi, od początku mi sie to nie podobało i dlatego juz dawno powiedziałam, ze jesli te cherlawe do wiosny przeżyją to jak tylko jako tako podrosną idą na rosół, kaczorek zostaje i dlatego własnie byłam załatwiać kacze jaja bo liczę na kaczuszki i wtedy miał by partnerki co do polubień to nie mam pojęcia...Tofik, masz rację, teraz nie dośc że krótkie dni to jeszcze zimne... Quote
Tofik Posted January 31, 2014 Report Posted January 31, 2014 teraz to już chyba nie ma co gdybać tylko tak jak Aniu piszesz jak podrosną i sie upierzą to do odstrzału i po problemie:)a tu znalazłem ciekawe w barwie białoczuby bo brązowych to jeszcze nie widziałem:)http://allegro.pl/kury-ozdobne-bialoczuby-holenderskie-i3903078074.html Quote
Recommended Posts