Jump to content

Recommended Posts

Posted

hej Chłopaki :)

a ja tylko czytam co piszecie, bo na tych kurkach o których piszecie się nie znam :P

u mnie dzisiaj nic nowego, z kurnika przyniosłam 4 jaja, dość ciepło dzisiaj bylo, teraz jest tylko -4 wiec idzie ku lepszemu :)

Posted
A wszystko możliwe;] ale dobra nie będę go obgadywał jak nie słyszy że tak powiem ;];];] a kurki to mi podchodzą najlepiej łaciate, różnokolorowe, takie mixy kolorów i żeby dużo piór miały? takie jak kohiny lub brahmy?
Posted

Ja też nie chce obgadywać ale Marcin to zawsze kolo 20 sie urywa no ale to jego sprawa:) a co do kur to mamy podobne typy:)

Aniu widzę że te twoje kurki za bardzo wolnego nie maja bo cały czas ci noszą za to moje odpoczywają na całego bo obecnie to mam jedno jajko na 2-3dni:( a co do ciepła to się zgadza bo tu u nas na południu coraz cieplej mówią:(

Posted
Tofik, moje 4 starsze kurki odpoczywają, 2 się jeszcze pierzą a 2 niosą sie co kilka dni, natomiast ja mam 3 młode kurki z konca wrzesnia i one mi sie niosą, dopiero zaczęły :)
Posted

no, właśnie przeglądałam prognozę pogody na 2 tygodnie i ma być już ciepło, w dzień od 2-9 stopni a w nocy do -3, tak więc już wiosny wypatruję :)

lubię zimę ale w tym roku śpieszy mi sie do wiosny bo chcę żeby kacznik jak najszybciej stanął i wybiegi chce porobić, tak więc śpieszy mi sie do wiosny :D

Posted

A ja tam bym wolał żeby zima była chociaż do 20 lutego a potem spokój bo jak teraz sobie pójdzie to nie wiadomo czy jeszcze w marcu nie zaatakuje a to mi nie jest na rękę no ale może sobie pójdzie i będzie wiosna i oby tak było:) a z tego co słyszałem to kolo 10go ma być 14-15 stopni ale to chyba na zachodzie

A co do kurek to grunt że sie niosą:)

Posted
no, ja tam na moje kurki nie narzekam :) nawet na te co sie teraz nie niosą, bardzo długo dawały mi jajka codziennie, całą ubiegłą zimę sie niosły, nie było dnia zeby od każdej kurki nie było jajka, więc one też mają prawo odpocząć :)
Posted
Zima zimą, ale ja to szczerze mam jej dosyć serdecznie;[ ale Sławek ma rację zima to lepiej żeby była krócej niż ostatnia;[ a kury to muszą mieć odpoczynek, ja na swoje też nie narzekałem względem nieśności, bo jajek miałem sporo ale teraz to mnie po rogach robią że hej;[ od tygodnia nic?
Posted
Odpoczną zrobi sie cieplej i wszystko wróci do normy ja tam na temat swoich sie nie wypowiem bo mam ich nie wiele ale jajko do klusek czy na placek sie znajdzie:)
Posted

Ja wiem że na to nic nie poradzę? wiem że jak temperatura wzrośnie to i jajka będą;]

Zonk28 a jaką tą paszę zadajesz kurom? my w większości dajemy paszę bez dodatków paszy gotowej i innej hemi?

Posted

Właśnie o to chodzi że by jeść w miarę zdrową żywność;] ale jeden lubi rybki? drugi akwarium? a trzeci wodę z akwarium;]

ja jestem tego zdania że kury to tak dużo nie kosztują? zacząłem nawet zeszyt prowadzić z takimi danymi jak; ilość zniesionych jajek i zadanej paszy? ale po co mi to ważne że jem coś zdrowego;] jedno można by tylko poprawić,aby w kurniku było w miarę ciepło? ale to już wyższa szkoła jazdy;[ no i dodatkowy koszt;[

Posted

Robercie masz jak najbardziej racje bo nawet kluski całkiem inaczej wyglądają niż po kupnych bo ja o wiele ciemniejsze:)

co do ocieplenia no to nie jest zły pomysł no ale i kasta bo styropian kosztuje poza tym dokładnie trzeba wszystkie winkle dotrzeć bo w innym przypadku kury wydziobią:) a tak na marginesie to można sie na takim budynku nauczyć jak to sie robi bo ja jak na razie nie miałem z taką robotą styczności:(

Posted
No ja też nie[ ale w moim przypadku to raczej bezcelowe bo tam jest po prostu za wysoko nie mierzyłem ale z 3,5-4 metry jutro jak mnie skleroza nie złapie to zmierzę? a tak poza nawiasem, to ciekawe dlaczego kury tak go lubią? i to wszystkie, kiedyś kurze podłożyłem w gnieździe, to od razu wzięła się za robotę;[ a przykryłem sianem?
Posted

hehe nie wiem może dlatego że białe i ona to traktuje jak np. jajka robactwa i natura każe jej to dziobać:)

a co do wysokości no to u mnie sie dużo zmniejszyło po wylewce bo będzie trochę więcej jak 2m tyle że lepiej jest ocieplić od zewnątrz niż od wewnątrz no a na zewnątrz to chyba ze 3m będzie no a szczyt jeszcze wyżej:(bynajmniej ja nie mam na zamiarze ocieplać bo to stary budynek więc lepiej by sie wyszło jak by jakąś większą modernizacje przeprowadzić a przede wszystkim dach bo jest dachówka po części po gradobiciu wymieniona ale to już nie to samo a na dodatek przez te wiatry to kupę śniegu na wiało na strych:(

Posted
Ale dach zrobić i postoi jeszcze;] wiadomo jak mrozu nie ma w środku a kur sporo to i cieplej mają,ja to się zastanawiam dlaczego u mnie jest śnieg[szron]w oborze niby jest z pustaka betonowego a w środku kilka zwierząt no i obornika nie wywoziłem aby trochę grzał a tu taka zimnica, co do kurnika to mam wedle niego plany o których kiedyś pisaliśmy,a kury i resztę do niższego budyneczku;]
Posted
Co do dachu no to potłuczone dachówki wymieniłem no ale to już nie jest to co powinno być bo ten kurnik jest z początku lat 70tych więc jak wszystko było razem uleżałe no to i dziur nie było no a teraz szpary sie pojawiły a niby dachówki takie same:( a na strychu to mam stare siano co ma ze 20lat:)ale nie zabieram żeby było cieplej bo stropu nie ma lanego tylko same deski no a w środku no to jak jest duży mróz no to i czasem woda kurom zamarznie a szron to najczęściej przy drzwiach ale on sie chyba pojawia przez różnicę temperatury bynajmniej tak mi sie wydaje
Posted
Pewnie tak jest z tym szronem zwierzęta chuchają i się para robi i zamarza;[ a w kurniku to nie ma bo kury nie narobią tyle ciepła;[ a z tego siana to tylko na ocieplenie trzymaj?za stare na paszę;[ u mnie na poddaszu są trociny i kolki stare metody ocieplania;] tak to jest że nowe do starego nie pasuje;[ ja mam eternit;[ ale na oborach dachy przydało by się porobić, ale tyle kasy to ja nie mam ;[
Posted
Siana to ja nie będę ruszał bo po pierwsze chodzi żeby coś tam leżało co by izolacja była a po drugie nie mam zwierząt co by je pożarły poza tym jak piszesz za stare:) no a co do dachu to zawsze tak jest że zawsze coś bo jak tu sie coś zrobi to znowu i tam by sie zdało no ale tak dobrze nie ma co by na wszystko starczyło od razu:(ale jak to sie mówi łyżeczka a nie chochlą człowiek sie na je:)
Posted

No to jak masz na jedną stronę no to masz duży plus bo kupisz"kiedyś" arkusze i nie będziesz musiał się męczyć ze szczytami:)ja bynajmniej o takich modernizacjach nie myślę choć wszystko zależy co rok przyniesie bo jak na razie to z zeszłego roku niewiele mi już zostało bo z kapusta lipa wyszła:( no ale chociaż kury maja kupę zieleniny:)ale mniejsza z tym

A tu znalazłem ciekawego koguta pierwsze i ostatnie zdjęcie:)

http://tablica.pl/oferta/drob-ozdobny-ges-bernikla-bailolica-kogut-arakuana-goloszyjke-wloszke-CID757-ID4keTw.html#5b2a338e94

Posted
No nieźle się prezentują ten pierwszy ładny a ten ostatni to golas;]a mi się też podoba ten przedostatni bez ogona,i znowu mamy amatora dziczyzny gęsi są dobrymi lotnikami oglądałem film o nich ostatnio;]