Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ta izolatka nie jest taka mala bo na noc tam chodzą spać małe kurczęta z kaczkami wiec miejsca ma sporo tyle ze w zamknięciu ale widzi wszystkie kaczki bo one i tak jak jest goraco to sie chowają w kurniku bo niestety od rana gdzies do 15 jest slonce a dopiero potem sie chowa i jest cien bynajmniej przez ostatnie zakupy:)(i raczej nie ostatnie) postanowiłem powiększyć im wybieg i wtedy beda mialy cien przez cały dzien i przy okazji wiecej miejsca, wada tego wybiegu bedzie taka ze trzeba bedzie więcej je ganiac żeby poszly na wieczór do kunika no ale cos za cos:) noi na wiosne trzeba bedzie porobić im boksy zeby sie nie pokrzyżowały wiec po czesci bede juz przygotowany tyle ze najpierw musze sie obrobić a dopiero wtedy na spokojnie sie mala modernizacja zająć:)
Posted
To jak sobie tam posiedzi zanim kupisz mu kaczkę to nic mu się nie stanie to miło słyszeć ze coś planujesz dokupić do swojego stada z powiększeniem wybiegu to dobry pomysł wiadomo teraz ciężko z czasem na takie prace ale może w wolnej chwili coś pomysłisz ,z tymi temperaturami to wszystkie zwierzęta maja problem,nawet ludziom ciężko wytrzymać te upały,
Posted

Kiedys tam juz bylo ogrodzone ale plotem ze sztachetek no i jak to z drewnem zaczol sie rozlatywac wiec byla kupiona siatka ale w sumie zostalo inaczej zagrodzone i na tamten kawalek zabraklo siatki i tak zostalo bo kurnik taki sobie wiec stwierdziliśmy ze miejsca wystarczy no ale teraz sytuacja sie zmienila:)wiec wezme sie z niego jak tylko uporam sie z pekinka i uwiaze ogora:)bo z tego mam jak narazie nie zla kase no i jeszcze zostaja zniwa ale z nimi powinienem sie uwinac w 1 dzien(oby tylko nie bylo zadnej awarji)

a tak propo to inkubator za 400 na 80jaj to wygurowana cena? bo w tym temacie jestem zielony:)

Posted
Wiadomo najpierw są ważniejsze rzeczy do zrobienia ale jak zrobisz większe ogrodzenie kurki i inne skorzystają,masz swój kombajn do zboża czy teść ci kosi ?. jeśli o inkubator za 4 stówki to nie najgorsza cena jest to zapewne plastikowy z tackami na których leżą jajka obracanymi jednym ruchem ręki ja też taki chcę kupić taki automatyczny kosztuje 600 parę zł,posiadanie inkubatora to jak dla mnie możliwość klucia piskląt wczesną wiosną żeby mieć dwa mioty do czerwca,chcesz sobie fundnąć takie cacko
Posted

Co do kombajnu to tesc ma a ja tylko daje paliwo i oczywiscie jak chce to sam moge sobie nim skosic:)

Co do inkubatora to znalazlem taki na allegro i dlatego pytam o cene a co do kupna to myslalem nad tym bo sam wiesz jak to jest z nasadami:( tylko nie wiem czy warto taki kupic czy lepiej dolozyc i kipic cos lepszego:)

Posted

To masz spoko teścia że da pokosić ale ja już w tym przyjemności nie widzę ten kurz mnie dobija ale ogólnie to jak jazda ciężarówką.

pewnie myślimy o tym samym takim żółtym tez o nim myślałem dla mnie by wystarczył ten, Ale lepszy by był ten automatyczny za 600 parę tylko trzeba dolewać wody aby utrzymać wilgotność zależy jaki miał byś na to budżet, pewnie chodzi ci o taki żeby więcej jajek wchodziło?

Posted

Co do tescia to gosc jest OK:)

Co do budżetu to trzeba to dobrze przemyśleć czy aby nie lepiej bylo by dołożyć pare groszy ale na to jak narazie jest czas a co do ilosci to mysle ze takie 80 jaj to by mi starczyło:) bo przy takiej ilości razy 2 "mioty" to mozna by sie nastawić na sprzedaż maleństw bo prąd by sie zwrócił no i inkubator a i na dodatek pare groszy by wpadlo:)

Bynajmniej Robku ja ide spac bo mam nocke nie przespana a i jutrzejsza bedzie taka sama wiec dobranoc

Ps. pogadamy jeszcze na ten temat

Posted

Witaj Robercie plany mi sie po zmieniały i mielem dzis kosić pszenice z tym ze musiałem najac kombajn z sieczkarnia bo ta tescia to "wrak" i gosc powiedział ze moze ja zrobic gdzies za 2 tyg aja tyle nie moge czekac wiec na jolem goscia i mial byc na 18 jak zadzwonilem po 18 to mowi ze na 20 no to dzwonie po 20 a gosc mowi ze dzis niedarady wiec sie zjezylem noi zgadałem sie z innym i ma byc jutro na 10 wiec tak sobie dzień zmarnowałem:( ale za to wrzuciłem fotke kurki:)

Pozdrawiam

Posted
Witaj tak to jest z kombajnistami obiecują a potem olewają i dzięki jednemu takiemu mam kombajn od 3 lat ale cóż może ten drugi przyjedzie na umówioną godzinę widziałem zdjęcie kurki ale mój internet tak kiepsko chodzi że żal gadać i nie nadążam z wczytywaniem stron;-[ a czemu z sieczkarnią bierzesz słoma ci nie potrzebna? ,teść naprawi na drugi rok będzie dobra a tak apropo co mu się popsuło?
Posted
Ten co ma przyjechac to odrazu powiedzial ze moze jutro bo jak bylem u tego pierwszego i powiedzial ze na 18 to pojechalem do drugiego to powiedzial ze moze jutro rano wiec jak zadzwonilem to powiedzial ze na 10 moze byc wiec mysle ze jest slowny i przyjedzie a co do kombajnu tescia to padla sieczkarnia bo ma straszne bycie i peka cala du.a a co do slomy to juz mam bo tesc ze swojej pszenicy zostawil slome pozatym w mojej pszenicy jest troche owsiku:( wiec wolal bym go nie przywozic ze sloma do siebie:)a wracajac do kombajnu to jest francuz i ciezko do niego części dostać wiec jest rozważane pozbycie sie go a w zamian kupienie jekiegos innego
Posted
Właśnie jeden jest słowny a drugi nie,a czemu owsika ze słomą nie chcesz do domu to dziadostwo jakoś przełazi ja też mam w owsie ale słomę sprzątnę,a co do kombajnu to wyważyć tą sieczkarnię i powinno być ok a tak apropo co to za marka bo jakoś francuzów nie kojarzę
Posted
U mnie owsika na polu sie nie zobaczy bo ponad 80% pol to sady:)tak czy inaczej tyle slomy mi nie potrzeba, sieczkarnia jest do kapitalnego remontu bo noze lataja a i glowny walek jest dosyc mocno rozbity i dlatego nia tak zuca a kombajn to INTERNATIONAL 321 (nie wiem czy dokladnie napisalem nazwe ale jakos tak:))
Posted
teraz wiem co to za kombajn[zawsze myślałem że international to sprzęt z USA] no to faktycznie tylko 20% pól ornych to nie wiele masz przy nich roboty to i żniwa szybko ci miną przy sadzie większość czasu pracujesz u mnie nie ma sadów są pola uprawne ale coraz więcej brzeziny rośnie i ugorów leży ale co zrobić takie czasy i słaba ziemia
Posted
No tak tylko jak chcę hodować sobie świnkę na kiełbasę czy parę kur dla jajek i kaczek na rosół to mam swoją ziemię zasadzić lasem a zboże kupować,mająć wystarczające maszyny do zbioru zbóż ziemniaków itp.To że ludziom robić się nie chcę to nie znaczy że na takiej ziemi ma las rosnąć a tak chcę unia zrobić żeby w Polsce rósł las,ale to temat na inny dział forum[którego nie ma].
Posted
Robercie ja pisalem ogolnie o mojej okolicy chodz sad tez posiadam:) a jezeli chodzi o zboze to w tym roku zasialem po raz pierwszy bo wczesniej zona pracowala wiec "jej" pole obrabiali tescie bo to ponad 20 km odemnie wiec troche za daleko wladkiem tam jechac:) a ze od jesieni nie pracuje no to doszlismy do wniosku ze lepiej wziasc te jej 3,5ha we wlasne rece a nizeli jak ma chodzic do roboty za 1200zl a po odliczeniu kosztow to nie wiem czy wyszedl by 1000 dlatego z mojego 3,5ha zrobilo sie 7ha:) noi bedzie tez sznsa kupna pewnej dzialki 4,60ha wiec jak pujdzie po mojej mysli to to pole lykne z tym ze bede musial sie zapozyczyc:( ale cos za cos(a tak na marginesie to wogole ciezko prace znalesc w mojej okolicy a jak juz to nie wiadomo jak dlugo sie popracuje:() co do ugorow to u mnie takich nie ma bo jak ktos ma jakies pole do sprzedania to zaraz ktos lapnie pod sad bo u mnie 2-3klasa a i ha nawet do 80tys dochodzi, dwuch takich jak sie licytowalo o pole z ktorym graniczyli obydwaj to poszlo za prawie 120tys a bylo tego nie caly ha a dzialki budowlane dohodza do 10000/ar wiec mozna powiedziec ze ziemia u mnie jest na wage zlota:)
Posted
Czyli w twojej okolicy lepiej siać i zbierać niż iść na pensje widzisz Polska jedna a różnie w niej się żyje u mnie ciężko z pola wyżyć trzeba gdzieś dorobić ja osobiście nie brał bym się za powiększanie areału i zwłaszcza na kredyt choć u mnie ziemia tania 20000 za hektar a ugorów do oporu choć miedzę wyorują jak u pawlaków;-] jeśli ci się uda to będziesz miał spory kawałek ziemi i to dobrej, sad też dobra sprawa można na tym zarobić a co do tego pola to naprawdę daleko tam to lepiej zasiać coś przy czym najmniej roboty żeby przejazdy nie zjadły zysku z uprawy
Posted
Sławku ceny u Ciebie są jeszcze dość przystępne, u mnie we wsi pewna niezbyt rozgarnięta pani wystawiła 1 hektar 3 klasy za 250 tysięcy..... Chociaż o tak to ceny kształtują się na poziome takim jak u Ciebie to ewenementy czasem się zdarzają. Pozdrawiam :)
Posted

zagłębie sandomierskie podobne ja grójeckie same sady a co do pola tego 4,60 to jest to ziemia u teściów to tam chodzi kolo 20tys/ha wiec podobnie jak u ciebie chodz przez ostatnie 5 lat(bo tyle znam swoja zone:)) zauważyłem ze i tam coraz wiecej sadów chodź ziemia gorsza

Jak by umnie by taki kawal ziemi do kupienia w kawałku to nawet nie mial bym szans go kupić bo jak to powiedzieć "jestem za cieki":) i bambry jablkowe by mnie zeżarli

A co do mojej gospodarki to ja dopiero dzialam trzeci rok tak ze mozna powiedziec ze sie rozwijam i nawet jestem gotow sie zapożyczyć aby zwiekszyc gospodarke bo przeciez na ziemi sie nie straci a zawsze można ja sprzedać a kto wie czy za pare lat nie weźmie sie drugie tyle a niżeli sie dalo chodz ja tego nie przewiduje bo lubie siedziec na ciągniku i ryć w ziemi:)

Wojtku to zalezy od ludzi bo taki jeden kupil kiedys (jakies 15lat tem) takie "pole" wykopal tam staw postawil drwniany domek ogrodzil metalowym ogrodzeniem posadzil jakies drzewka ozdobne itd. bynajmniej byglada to dosyc fajnie, teraz chce to sprzedac ale wystawil cene 3,5miliona

i naprawde szczerze wądpie żeby ktos mu to kupil ze te pieniadze:)

Posted
Widzę że mamy takie samo hobby ja też to lubię inaczej bym tego nie robił ja już na roli pracuję sam od 11 lat czyli jak skończyłem 19 lat ale powiem szczerze nie mam zapału do powiększania wystarczy mi to co mam może jak bym miał z kim na tym robić to czemu nie ale tak,w sumie masz rację ziemia będzie coraz droższa nie którzy w mojej okolicy wykupywali ziemię już ze 20 lat do tyłu może coś wiedzieli tego nie wiem,
Posted

W mojej okolicy panuje dość duży glod ziemi a zwłaszcza większych dzialek a niektórzy nawet w dobrej lokalizacji to dziela pola na dzialki przekształcają i sprzedają na budowlane (chodzi o dzialki do 0,5 które dzielą bo z takiej działki robia 3:))

U mnie klasa ziemi lepsza wiec i wiecej mozna wyciągnąć bo np. biorac takie 3,5 ha to mozna ukosic ze 20ton np. pszenicy (wiadome trzeba dac) wiec policzyć to po 800zl/t (w tym roku raczej nie osiągalne) to można wyjsc więcej a niżeli chodzić do roboty za 1200 zl

Posted
właśnie o to chodzi czym ziemia lepsza tym droższa i jest więcej chętnych na nią także jak ci się uda to bierz to pole, o takim plonie to ja tylko mogę pomarzyć ja w tym roku z 1,20 zebrałem 1.5 tony żyta klasa 6.tak że porównania nie mamy[w sumie takiego biednego roku to u ,mnie w okolicy daaawno nie było ale za rok może będzie lepiej;-]