Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Witam to widzę ze Paweł masz spokojne kurki moje to dają dyla jak tylko bliżej podejdę;[ a i moje też dziś chodziły po podwórku ale jajek brak może jutro?;] Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Pawle, nie pamiętam w jakim wieku masz te kurki, więc nie wypowiem się czy mało czy dużo jaj z kur u mnie dzisiaj 3 jajka, młode kogutki z końca wrzesnia się dzisiaj pobiły, ale już nie tak jak do tej pory że sie bawiły, ale konkretnie się pobiły. kaczor pilnuje kaczki i dzisiaj pogodnił koguta i gąsiora, bo kaczka jadła z podajnika a one przyszły do tego samego, jak widać jak je kaczka to inne zwierzaki nie mogą z nią jeść strasznie jej pilnuje ostatnio. tak więc u mnie na wybiegu teraz rządki kaczor a ja myślałam że to gąsior będzie najważniejszy, jak widać waga i rozmiar tu nie ma znaczenia małe kaczuszki już śpią sobie w pudełku cichutko w łazience, ani nikt nie wie że w domu kaczki są Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Aniu do czasu kaczor będzie rządził? gąsior się zadomowi i to on zacznie się rozpychać łokciami tak samo gęsi;] pamiętam jak moje gęsi były małe to kaczki je goniły;[ ale jak gęsi podrosły role się odwróciły;] a koguty to jak zaczęły się bić to już będą?;[ widać żelaza im brakuje;] Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 nie no, jakiego żelaza? taż one jeszcze malutkie nawet nie było by co obgryźć ;Dgąski też sie panoszą, bo koguta już nie raz pogoniły, ale kaczor od 2-3 dni jest taki agresor w stosunku do innych zwierzaków, ja myślę że może kaczka niebawem zacznie sie nieśc i o to chodzi, bo i kaczor ją depta już kilka razy dziennie, nie wiem czy to ma jakiś związek ale tak mi się wydaje. a z tym kuprem to nie zauważyłam czy ma niżej czy nie... Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 A być może? że kaczka już nie długo zacznie się nieść? a on chce być maczo;] wiesz Aniu koguty to jak zaczną się bić to już będą;[ tak jak u mnie? aż czasem cały paśnik we krwi umazany;[ Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 no na szczęście to tak groźnie jeszcze nie ma nigdy nie było u mnie z krwią problemu na szczęście, poza jednym jedynym incydentem gąsiorów kogutów młodych jest tylko 2, a moze 3? wczesniej było 8 i jakoś dały rade Quote
Tofik Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Witam no to Robercie nie złą rzeźnie tam masz:) no ale tak z kogutami jest a jeszcze gorzej jak miedzy kogutami jest liliput bo te mimo że małe to strasznie zadziorne:)Aniu kaczor z czasem sie uspokoi a teraz pewnie poczuł wiosnę i przez to jest pobudzony i chce rządzić Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Skoro dwa to jakoś jeden przemoże tego drugiego a i tak pewnie wiosną jeden trafi do gara?;] oj tak Sławku leją się jak nie wiem ;[ a pamiętam jak był start kogut koloru krogulczego to i lał się z feniksem a ten konus to jest zakapior;]śmiesznie to wyglądało jak ten mały podskakiwał do tego dużego;] Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 dokładnie, jak tylko koguty zaczną sie interesować to jeden trafi do gara, ale nie wiem który ;( bo mam białego i takiego jak chciałam czarnego, ale oba sa sliczne a biały ma w genach ogromne zainteresowanie kurami i dzięki temu jajka nie trafiają sie puste, nie wiem jak z czarnym, a moze oba zostawię? w końcu mam teraz 7 kur, a tych z końca wrzesnia też będzie 7, a moze 8? zobacze jak będą sie zachowywały na razie nie ma co planowac na zapas Quote
Tofik Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Wiem coś o tym bo miałem takiego powiedzmy liliputa z tym że był większy od zwykłego małego liliputa to żadnemu kogutowi nie przepościł ale potem jak reszta urosła to sie rewanżowała i czasami trzeba było go ratować ale czasami to i dużemu kogutowi dawał rade tak że zakapior był:)ale doczekał starości i zdechł a obecnie to mongoły zaczynają mi szaleć i chyba jednego wywiozę do teściów i nie tam robi zamieszanie:) Obecnie u mnie jest 5 kogutów z czego jeszcze 3 trafi do gara ale na razie są spokojne więc degustuje sie kaczorami:) Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Na te kurki to jeden starczy? ale jak trudny wybór to może oba zostaw? ale do walk musisz się przyzwyczaić;[ Pamiętam jak były japonki to dopiero zakapiory były,jeden to kiedyś padł po zwycięskiej walce z dużym kogutem,a poza nawiasem to kiedyś japonków było w każdym podwórku;] a teraz to ze świeca szukać;[ a to fajne małe kurki były;] Quote
Tofik Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Nigdy nie wiadomo jak sie koguty będą zachowywać i może być tak że nic sie nie będzie działo bo np mogą sie podzielić kurami albo jeden sobie wybierze kurkę a resztę pozostawi drugiemu ale oczywiście mogą być walki kogutów jak nic:) poza tym to tylko moje gdybanie ale bynajmniej wszelakie scenariusze mogą sie sprawdzić Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 dlatego właśnie nic nie zakładam co będzie to będę widziała wiosna nie znam kurek japonek, a moze znam ale nie wiem że to one? Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Nie wiem jak one się fachowo nazywają ale kogutki są podobne do kogutków zielonych tylko samice były innego koloru Quote
Tofik Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Ja znalazłem coś takiego:) więc Aniu możesz sobie popatrzeć:)choć nie wiem czy oryginały:(http://tablica.pl/oferta/kury-kurki-japonki-CID757-ID4HVZJ.html Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 heh, dzięki Tofik to już mniej więcej wiem o jakie chodzi Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Właśnie takie jak zapodał Sławek tylko u nas były czerwone ale i takie kolorowe się zdarzały;] Quote
Tofik Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 A to też musicie obejrzeć mimo że z kurami nie wiele maja wspólnego:)http://tablica.pl/oferta/szynszyle-CID103-ID4tDRW.htmltylko nie wiem co to ogłoszenie robiło wśród drobiu ale mi i tak się podobają Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 fajne, ale mnie takie zwierzątka małe domowe nie kręcą co innego pies czy kot, a takie małe, nie, to nei dla mnie Quote
Tofik Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Ludzie różne cuda w domach mają a mi wystarczy kundelek pokojowy:) ale mimo wszystko fajnie wyglądają Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Kebab mniam mniam? taki oswojony szczurek;] Quote
ania1983 Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Robercie, jaki kebab? [a fuj!] Tofik, to widzę ze dużych wymagań nie masz mi też moje 2 psiaki wystarczają, dodatkowo męża psiak no i kot ale kota mogła bym miec jeszcze jednego tylko mąż sie nie zgadza ;( ale to do czasu, tak jak z wszystkim ;D Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Ja na kebab mówię szczur;] a ja to w domu żadnego zwierzaka nie toleruję? pies ma budę;] kot w stodole ma siedzieć a tak poza marginesem mam trzy koty do zbycia? nie łapią myszy w stodole tylko przynoszą z pola żywe do domu ;[ Quote
Tofik Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Ja mam 3 psy w tym jeden pokojowo-łańcuchowy:) i kota bo do taj pory go nie złapałem więc nadal się jeszcze koło domu kręci:) hehe no to rzeczywiście masz poczciwe sierściuchy:)ale chociaż ci kurczaków nie łapią Quote
Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Tak ale mam ich serdecznie dość;[ kiedyś zostawiłem sobie szarą sztukę miał być kot? a tu okazało się kotką i teraz ma dwa młode już dorosłe czarne koty Quote
Recommended Posts