Robert ;-) Posted February 4, 2014 Author Report Posted February 4, 2014 Tak ganiają po całym podwórku;] karencja im minęła po lekach? to trzeba się ich pozbyć;[ ale rosół będzie dobry;] a ta kurka duża jest? co te koguty rozstawia po kątach;] Quote
Tofik Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 hehe no na rosół to na pewno nie będziesz musiał narzekać:)mniam mniam taki młody kogucikNo a ta moja kura to wielkością normalna nioska tyle że kolorowa i z czubkiem ale bynajmniej nie daje sobie w kasze napluć noi chyba jest już 5ty albo 6ty rok tak więc jakaś długowieczna:)Dobra chłopaki ja spadam bo pierwsza niebawem:) a jutro robota czeka więc trzeba wykorzystać pogodę bo ma być w miarę ciepło:)Dobranoc Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 4, 2014 Report Posted February 4, 2014 Podstawą są resztki ze stołu. Dostają też gotowane obierki z ziemniaków i innych warzyw tłuczone ze śrutą pszenną. Kapustę dostają surową, główka na pół i wydziobują. Daję też trochę paszy dla niosek "EKO" gdyż ta nie zawiera dodatków chemicznych i kukurydzy GMO. Z temperaturą nie było najlepiej w mrozy, ale woda przeważnie nie zamarzała tylko dlatego że miały włączoną przez osiem dni sztuczną kwokę. Co do światła to bardziej skomplikowana sprawa. Moja mama zawsze lęgi ustawiała na pierwsze dni marca lub ostatnie lutego właśnie z tego powodu. Pierwsze 3 dni kurczaki miały oświetlony sztuczną kwoką cały odchowalnik i wybieg zwykłą żarówką. Po trzech dniach gaszona była żarówka na wybiegu i oświetlany był tylko światłem dziennym. W odchowalniku od pierwszego dnia były grzędy kilka cm nad ziemią. Po tygodniu lub dwu wszystko siedziało na grzędach, choć to też zależy od rasy. Jak było na tyle ciepło, a kurczaki odpowiednio duże to lampa w odchowalniku wyłączana. W lipcu było włączane światło tak aby noc dla kur zaczynała i kończyła się tak jak w najdłuższym dniu. Taki wymiar dnia i nocy pozostaje już do końca nieśności. Ja tak wcześnie nie wylęgałem, ale starałem się odzwierciedlić ten cykl przy pomocy żarówki z jednej strony i koca na okno z drugiej. Też efekt był dobry. Na dzień dzisiejszy światło załącza się o 3:15 i wyłącza o 21:00. W dzień oczywiście jest wyłączane, chyba że jest bardzo pochmurno. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 WitamZnakiem tego można powiedzieć że największą różnicą jest długość dnia bo do jedzenia dostają praktycznie to samo:)choć moje resztek ze stołu nie dostają jedynie czasami makaron:) Co do utrzymywania dnia no to wygląda na to że kury mają tylko 6 godzin nocy czyli 18 godzin dnia więc wychodzi na to że długość dnia ma duże znaczenie:) Co do drobiu to wszystko zadowolone siedzi na dworze:) Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 witam widzę, ze nie mieliście spania w nocy u nas kolejny piękny dzień, w nocy było -3, ale nad ranem zaczęło sie robić zimno i temp. spadła do -6 a teraz już jest do słońca +18. dzisiaj musiałam zwierzyniec wypuścic o 8 rano, jak uchyle okno w kuchni czy łazience to słysze co sie dzieje i gęsi tak dokazywały, tak krzyczały,ze musiałam je wypuścić, a i kaczki nie zostawały dłużne w tym wołaniu o wolność wszytsko na polu siedzie kaczuszki które sa w domu już po kąpieli w wannie, teraz sobie spią w czystym pudełku przy piecyku Quote
wiejskieżycie Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Witam się z Wami po południu. Moje stado dzisiaj dość długo chodziło sobie po podwórku. Gdyby nie to, że próbują zjeść każdy fragment folii, który znajdą na podwórku (podejrzewam, że przez jej leciutkie podobieństwo do szatkowanej kapusty, którą codziennie dostają) chodziły by od samego rana. Mrozik im nie straszny. Zważywszy na to, że ani jednej nioski u mnie nie ma dzisiejsze 7 jajek uważam za sukces. Szkoda tylko, że te duże kurki zamiast nieść się w wyższych gniazdach wolą te niżej usadowione, które z kolei są z ogromnym zamiłowaniem wywracane do góry nogami przez mniejsze koleżanki. Wydarzenie dnia u mnie to bitwa kogucika rozmiarów liliputa z gromadą 6 agresywnych indyczek, w której o dziwo żaden ptak nie ucierpiał. Quote
pawelxy1 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Aniu 14 kurek jest w wieku jednorocznym a pięć w wieku półtora rocznym.Jest jeden kogucik także półtora rocznym.Dziś znów wyszedłem i rozsypałem im ziarenek to się rzuciły jak wczoraj ale co mnie martwito to, że zwykłe kury brązowe odstraszają cwergi. Muszę później im rzucać gdzieś indziej i cwergą też gdzieś indziej;dCoraz cieplej u mnie jest;d Quote
ania1983 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Paweł, co to jest cwerga? a nie lepiej było by żeby kury miały cały czas w podajniku czy korytku zboże? wtedy wszystkie miały by czas zjeść Marcinie, no to z tego liliputa niezły bojowiec agresor się dziwię ze indyczki nic mu nie zrobiły ja też jestem dzisiaj z jajek zadowolona, 4 jaja na 7 kur w tym 2 ciągle się nie niosą a dzisiaj dokładniej się przypatrzyłam młodym kurkom z końca września, no i po takim dokładnym oglądnięciu okazuje się że mam białego koguta, a czarne są 2 kurki nie potrafię tylko na 100% powiedzieć czy ten "siemieniaty" to kurka czy kogut, jeszcze niedawno myślałam ze kurka, ale coś mi pod koguta podchodzi jednak Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Witam:)mój drób cały dzień? no może do zmroku chodził, ciepło jest:) Paweł ja też jestem ciekaw co to jest te cwergi?pozdrawiam Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 hmmmm cwergi:) chyba to kury ale trzeba poszukaćA dziś zaglądam kolo 12 do kurnika a tam 2 jajka:) a zamykając patrze a tu jajeczko jeszcze jedno tak że dzisiejszy dzień zamykam z trzema jajami:) Quote
ania1983 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Tofik, no to ładnie a teraz coraz cieplej to i co dzień będzie lepiej z jajkami Quote
DuzyGrzegorz Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Jakie Paweł masz cwergi? Jak się niosą? Takie kurki to teraz rzadkość. Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Też tak Aniu myślę a najwięcej radości było u biegusów bo jako że siedzą w kozie razem z silkami to ponad tydzień nie wychodziły na dwór ale dziś by słoneczny dzień więc je wypościłem i darcia było chyba z godzinę zanim się uspokoiły a tak to cały czas było tak tak taaaaak a wracając do jajek no to myślę że się zmobilizują gdyż w ciągu niecałych 2 tygodni muszą mi nanieść 36 jajek:) Noi Robercie znalazłem:)ale to liliputkihttp://tablica.pl/oferta/sprzedam-kury-liliputki-cwergi-CID757-ID38AjB.html Quote
ania1983 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 widzieliście to ogłoszenie ?\http://tablica.pl/oferta/zamowienia-na-legi-kurczakow-indykow-kaczek-gesi-itp-CID757-ID4JlTb.html#e1a511d598kurcze, ceny za inkubację 1 jajka wieksze niz koszt jajka czyli cwergi to kurki Quote
wiejskieżycie Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 O ile dobrze pamiętam kurki rasy Cwerg, to inaczej liliputki - potoczna nazwa - (bez opierzonych skoków i palców ) kiedyś dość licznie występujące na polskich wsiach. Dzisiaj nieco w zaniku. Kilkanaście lat temu miałem ich prawie 100 w podwórku, ale wówczas były to poza nioskami jedyne moje kurki i jedyne poza psem i kotami zwierzęta. Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 hehe no najwyraźniej chce zarobić a co lepsze to trzeba jeszcze jajka dostarczyć ale na szczęście my nie musimy sie już martwić o inkubacje:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Witam wszystkich Sławek to jakaś odmiana liliputów te cwergi ciekawe czy to nazwa rasy? czy nazwa regionalna jak moje japonki?Aniu ale sobie interes wymyślił? a ceny z kosmosu ;[ Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 A ja znalazłem staropolskie z ciekawą ceną tylko nie wiem czy to za wszystkie czy za parę czy za sztukęhttp://tablica.pl/oferta/kaczki-staropolskie-okazja-CID757-ID4SE0X.html#5b2a338e94 Marcin napisał że cwerg to po prostu liliput:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Małe ale fajne kurki;] a kaczki ładne? a ten kaczorek po lewej to klon mojego łaciatego;] tego co szczurzy atak przeżył. Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Znakiem tego szczęściarz:)no a w końcu doczekałeś się na jajko?A tu znalazłem fajne białoczuby:)ta biała jest fajna http://tablica.pl/oferta/czubatka-bialoczub-kura-kogut-CID757-ID4BgZ7.html#40010d6e60 a tu są same koguty ale mają fajne barwy:)http://tablica.pl/oferta/kury-koguty-ozdobne-drob-ozdobny-CID757-ID4BguN.html#dabe7c82ba Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Ano i szczęściarz;]a jajka nie było;[ ale może jutro?;] ten z 1 zdjęcia super;] taki zakapior? Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Nie ma co sie martwić wcześniej czy później jaja będą, moje dziś aż 3 szt zniosły tak więc pewnie jutro będzie jedno albo wcale:( ale jak na razie to rekord lutego:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Ja to już się przyzwyczaiłem do braku jajek;] Quote
DuzyGrzegorz Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Cwergi to w gwarze wielkopolskiej kurki większe od miniaturek ale mniejsze od normalnych.Sympatyczne te czubate z linków.Jeżeli wylęgowość jest na poziome 70-85% to oznacza że przy cenie 4 zł za jajko wyklucie pisklaka kosztuje 5,16 zł. Gość pisze, że ma inkubator na 56 jaj, a profesjonalnych takich małych nie ma, chyba że samoróbka. W profesjonalnym inkubatorze powinno się wykluć ponad 90-95% zalężonych jaj.Daj spokój Robert z tymi klonami. Właśnie siedzę nad Wnioskiem Dyrektywy Rady w sprawie wprowadzania do obrotu żywności pochodzącej od klonów zwierząt:@. Jutro też spędzę nad klonami, ale chociaż nie do jedzenia. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Nawet przy kosztach 4zl\szt to i tak sie chyba za kurczaki nie kalkuluje bo takie 3 dniowe kurczaki sa 2-3zl\szt(bynajmniej u mnie)A tak propo to o co chodzi z tymi klonami?(jeśli można wiedzieć oczywiście) Quote
Recommended Posts