Tofik Posted August 7, 2013 Report Posted August 7, 2013 Plan mam taki sobie a jak sie uda to bede mial kolo 8ha w 2 kawalkach w niedalekiej odleglosci od siebie ale zobaczymy jak to bedzie bynajmniej ziemia nie zla i warto bylo by ja nabyc zwazajac ze jak sie dogadam to nie bedzie wystawiona do sprzedania wiec i zaden "bamber jablkowy " mi jej nie podkupi bo i z mojej okolicy tam ziemie kupuja. co do plonu to nieciekawie ale i klasa ziemi mowi sama za siebie ale tak czy inaczej nie musisz wszystkiego ziarna kupowac a co do roku to jest wogole jakis dziwny bo albo deszcze albo skwarek:( bynajmniej u mnie deszczu nie bylo ponad miesiac tak ze nawet jak nie popada to nawet scierniska nie bedzie jak zaorac no ale moze cos popadaHi Hi ale sie zastukaliśmy:) juz 00:28 wiec pora isc spać wiec dobranoc pora sie kłaść Quote
Robert ;-) Posted August 7, 2013 Author Report Posted August 7, 2013 w sumie mi też oczy same mi się zamykają a tak apropos to naszego kolegę Marcina gdzieś wcieło pozdrawiam i dobranoc Quote
wiejskieżycie Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Witam Was koledzy rolnicy. Mało piszę, bo choć do Was się równać nie mogę z ilością pól, to od rana do wieczora coś. Ciągle walczę z warzywami i z przetwórstwem owoców z mojej jabłonki. Jak by nie było ta jedna do tej pory stanowiła cały mój sadek z jabłoniami. Rok i dwa lata temu wsadziłem 5 dodatkowych jabłonek i w pierwszym roku od wsadzenia 4 z nich zaowocowały. Co do pracy i tego żeby chociaż spróbować żyć z ziemi to w pełni się z Wami zgadzam. Doją człowieka jak chcą w tym kraju i traktują jak śmiecia. Po raz n-ty złożyłem dokumenty aplikacyjne do pewnej instytucji państwowej i po raz n-ty choć spełniałem wszystkie wymienione przez Nich w ogłoszeniu kryteria, nie przeszedłem nawet pierwszego etapu (zgodności dokumentów z oczekiwaniami). Nie mam ani takiej siły przebicia, ani wpływów i wejść, żeby cokolwiek z tym zrobić. Po drugie nigdy nie wiadomo co przyniesie kolejny dzień, dlatego robienie sobie "gnoju" poprzez próbę ostrzejszej konwersacji z potencjalnym pracodawcą też odpada, choć człowieka język świerzbi. Ech. Też mi się marzy większe gospodarstwo, ale w okolicy nie ma nawet co szukać jakiegoś dodatkowego areału. Co do kosztów działek, to nawet nie wiem jak to wygląda w tym roku. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 Witam koledzy ja odpowiem z siebie jaki tam ze mnie rolnik mam 7 ha upraw i 3ha lasu wiadomo z robotą ciężko a dostać się na państwową tym bardziej,ale próbuj może kiedyś ci się uda,Marcin a teraz trochę o mnie lekarz stwierdził tasiemce u moich kur i dał lekarstwo na sześć dni a potem karencja na jajka przez 3 tygodnie ot taka diagnoza za tydzień mam zawieść próbki kału do badania. Quote
wiejskieżycie Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Czyli lipa z jajkami przez najbliższy miesiąc. Musisz się dowiedzieć czy możesz je dawać kurczakom, ale wydaje mi się że chyba tak. Jeśli im się poprawi, będzie dobrze choć wiadomo, że miesiąc z nieśnością będziesz do tyłu. Miałem w tym roku podobną sytuację z karencją u moich "niosek", ale wszystkie jajka zjadły wtedy maluchy, bo moje kurki nie miały tasiemca, tylko leczyłem całe stadko zapobiegawczo, bo u maluchów pojawiły się problemy z kichaniem. Chciałbym mieć choćby tyle pola co Ty masz, ale póki co i dopóki będę mieszkał tu gdzie dotąd, to mało realne. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 Piszesz o leczeniu zapobiegawczym ja też tak miałem z moimi kurami w zeszłym roku moje tez kichały i zdychały a potem jak coś kupiłem to przymusowe leczenie im robiłem, w sumie to nie pytałem się weterynarza o to czy kurczakom mogę podawać jajka od kur niosek, w sumie jajek to aż tak mi nie żal ważne by mi kurczaki wyzdrowiały i przytyły a jak mi się zachcę jajka to do babci pójdę na jajecznicę;-], każdy żyje tam gdzie się urodził i wychował nie mamy na to wpływu, ja też nie chciał bym się stąd wyprowadzać pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Nie no wpływ mamy, tylko z możliwościami nie jest zawsze tak łatwo jak by się chciało. Głównie jak zawsze zresztą rozchodzi się o finanse. Chwilę temu taka burza z piorunami i silnymi opadami deszczu, połączonymi z zawieruchami mnie nawiedziła, że co lżejsze w powietrzu latało. Na szczęście wszystko siedziało już w zagrodach pozaganiane. Ale żniwa przerwało, a były w pełni. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 No tak zawsze ta kasiora;-[to nie ciekawie z tą burzą u mnie bez opadów od 1,5 miesiąca sucho jak na pustyni ale wiaterek powiewa może coś przyniesie tylko mam nadzieję że nie takie opady jak u ciebie. Quote
wiejskieżycie Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 U mnie to lato należało, ba właściwie jeszcze należy do bardzo zmiennych. Burze co kilka dni były normą. Całe mnóstwo zboża na polach po okolicznych wsiach zostało. Muszą ludzie przeczekać. Podobno dzisiaj mieliśmy najcieplejszy dzień w roku, a na jutro zapowiadają kolejny najcieplejszy. Ukrop w ciągu dnia i jeszcze raz ukrop, a wieczorem takie wichury, że drzwi od szopy rzuca w obie strony. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 To prawda ta pogoda zwariowała u mnie to już zapominamy o żniwach ale u nas ludzi nie za wiele i ziemi uprawianej w okolicy że żniwa trwają dwa tygodnie razem z zwózką,ale i te burze to inne jak kiedyś były jak grzmi to jak by beczki taczali. Quote
wiejskieżycie Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Blachy po podwórku dzisiaj latały. Dosłownie. Zostało mi tylko kupić 3 baloty słomy tegorocznej i przygotowania pod kątem paszy i ściółki na najbliższe miesiące będę mógł uznać za zakończone. Jeszcze się nie rozglądałem za słomą, ale nie sądzę że uda mi się kupić balot za mniej niż 20 zł. Chyba że. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 no słoma to i u mnie tania ale za tyle to ciężko będzie no chyba że uruchomisz swoje kontakty;-] co do tych burzy to tylko żeby nie były takie bez tych trąb powietrznych bo to już tragedia Quote
wiejskieżycie Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Trąby powietrzne - przej****a sprawa ostatnimi czasy. Kiedyś w Polsce tyle tego nie było, a dzisiaj. Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 tak tylko my na to wpływu nie mamy trzeba mieć nadzieję że taki los nas nie spotka Quote
VoYtek8 Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 A u mnie panowie tylko upał, upał, gorąc, ciepło i wszystko co z tym związane. Od baaardzo dawna nie spadła nawet kropla deszczu. Nie daj Boże żeby jakaś wichura przyszła, ale o deszcz to wszyscy proszą już bo nawet kukurydza na piachach schnie na wiór... Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Siema. U mnie całą noc lało i od rana powtórka z rozrywki. Jak nie w jedną stronę to w drugą. U Ciebie Wojtku kukurydza na piach, a u mnie warzywa gniją w najlepsze. Coś czuję, że cały dzisiejszy dzień taki będzie. Jedyne zadowolone istoty to gęsi. Nie wiedzą co ze sobą zrobić. Jak szalone po łące zapierdzielają i łepki do góry podnoszą. Quote
VoYtek8 Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 To znaczy wiesz moja kukrydza stoi zieloniutka i rośnie W sumie to fajnie że te żniwa takie suche były bo zakończyły się bez obaw, ale teraz to szpadel można złamać jak się go w ziemię by wbiło, więc deszczyk potrzebny. Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Nie mam jak, bo bym podesłał go trochę do Ciebie. Quote
Robert ;-) Posted August 9, 2013 Author Report Posted August 9, 2013 To ja też trochę poproszę ale taki delikatny żeby ze 3-4 dni popadało;-] Quote
wiejskieżycie Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Już pakuję i w poniedziałek wysyłam. Ha Ha Ha. Quote
Robert ;-) Posted August 9, 2013 Author Report Posted August 9, 2013 Kolego Tofikarius zrobiłem a raczej starałem się zrobić fotki małym biegusom szybkie są i nie wyrazne zdjęcia mi wychodziły ale spróbuje jeszcze pozdrawiam żeby nie było ze zapomniałem pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 9, 2013 Author Report Posted August 9, 2013 dodam z zdjęciami na próbę link http://robert983.flog.pl/ Quote
Tofik Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Witajcie Panowie odrazu mi sie humor poprawil po zobaczeniu fotki biegusek:) bo wczoraj zaczolem i zakonczylem zniwa, plon mozna powiedziec ze tragedia i nie wiem zabardzo dlaczego bo ziarno drugi sezon a i nawozu na 1ha dalem sporo bo 300polifoski 50 soli i 150 mocznikia + odzywka a tu hu.a jeszcze jakies dyskusje:( Quote
wiejskieżycie Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Kiepska sprawa, jak człowiek nie zadowolony z tego co uprawiał miesiącami. Zrobiłeś co mogłeś. Na warunki atmosferyczne, które na pewno też wywarły duży wpływ na to co zebrałeś z pola, wpływu nie miałeś. Quote
Tofik Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 kłuski jak byk porosly ale cóż z tego jak w srodku ziarna nie wiele:( i teraz nawet niewiem czy wyjde na zero brzy takiej cenie Quote
Recommended Posts