Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Tęż mi się wydaje że to dużo za drogo;[ cwaniak i tyle? a co do klonów to pewnie ue zafunduje nam dobre mięsko? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Z klonami chodzi o to czy mięso, mleko lub jajka z klonów można przeznaczyć do spożycia, czy nie można. UE chce zakazać wprowadzenia do obrotu takich produktów w ciągu pięciu lat. Nasz rząd uważa, że pięć lat to zbyt krótki okres. Musisz zatem swojego kaczorka "klona" zjeść zanim te przepisy wejdą w życie:D. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 A ja sie do tego lepiej nie odniosę:)bo polityka to nie dla mnie ale nie powiem że czasm sobie nie poczytam:)ale za to znalazłem ciekawe indyki z ciekawą ceną i przyznam że z takimi sie nie spotkałem:(http://allegro.pl/sprzedam-indyka-pawiego-samice-2013r-i3940099969.html Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 A to i ja takich nie widziałem ale cena super;[ co nie przeczy temu że wygląda zajefajnie;] Quote
pawelxy1 Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Aniu Cwerga to taka kurka mała;dGrzegorzu mam Cwergi. Dam Ci zdjęcie jutro ok?Niosą się w porze wiosenno- Letniej dobrze na 5 sztuk kurek są 4-5 jajek dziennie.W okresie jesiennym jest 2-4 jajek dziennie,a okres zimowy jedno lub wcale;d Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 No jak dla mnie to super wyglądają no a cena to zawsze bywa dosyć wysoka jak są jakieś unikaty:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Ładne są ciekawe jak je wyhodowali? za tą kasę to by kilka pawi kupił Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Zgadza sie ale jak dla mnie to te indyki ciekawiej od pawi wyglądają ale może tak mi sie wydaje że pawie widziałem i nawet swego czasu u nas były no a takie unikaty pierwszy raz widzę Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Fajne do oglądania ale tyle to bym nie dał;[a to pawie miałeś na podwórku? Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Ja to je słabo pamiętam bo bylem mały ale wiem że były a co się z nimi stało to w sumie nie wiem ale chyba ojciec sprzedał z tym że to były zwykle takie kolorowe jakich najwięcej a nie jakieś wynalazki:( a tak w ogóle to jakoś pawie za mną nie przemawiająCo do tych indyków to ja też bym nie dał (sierściuch czuwa:)) a tak poważnie to było by mi po prostu szkoda tyle kasy wyłożyć z prostej przyczyny że za taką kasę można by zrobić lub kupić coś bardziej konkretnego no ale z drugiej strony są fanatycy:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Właśnie kiedyś trzeba mieć kres tych zapędów hodowlanych bo nie każdego na to stać;[ ale popatrzeć można;]pawie są ładne ale podobno strasznie krzyczą;[ a ja mam dość krzykaczy? czytaj gęsi;[ kiedyś chciałem perlice ale to też wrzeszczące ptaszki;[ Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 No to sie rozumiemy bo ja patrze na te sprawy podobnie i tak darciuchy są podobnie jak i perliczki bo też były i pamiętam ze rosół był dobry:) ale też ich nie chce bo w moim wypadku butelki wystarczą Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 A tak propo butelek to te moje mieszczą się w skali głosu razem ze staropolskimi;] więc jakoś ich nie winię za hałasy;] a w lato dostaliśmy oskubaną perliczkę od rodziny;] to rosół taki sobie był;[ kaczy lepszy;] Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 No kaczka tłuściejsza ale raz na jakiś czas to takiego z perliczki bym nie odmówiłNo ja staropolskich nie mam bo kaczka zdechła a kaczor wyjechał do teściów bo butelki zbytnio napastował ale wiem że też lubią sie podrzeć ja dziś wypościłem biegusy bo w kozie siedziały tak więc na całą wieś się niosło:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 A to pozbyłeś się uszkodzonego kaczora;]no ale im dokuczał to co z nim zrobić?,a ja wiem jak to się drzeć zacznie to daleko słychać gęsi to z 500 m niesie albo i dalej? dziś jak oborę otworzyłem żeby słomę zawieść to kury i kaczki na oman się pchały nie wiem czemu tam tylko słoma?bo w lato to co innego kaczki tam na muchy polowały;]może dobre czasy im się przypomniały?;] Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 No nie było zbyto wyjścia a szkoda było mi go zabić bo ładny:) no a ptaki swój rozum mają a że było dość słonecznie no to pewnie myślały że jakiś kąsek tak na nie czeka:)hehe a co do darcia to masz jak w zoo:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Oj tak;] do tego kucyki krowy ten drób;] czasami sam myślę że to takie małe zoo;] a jeszcze owce mi się mażą?to by było już całkiem do kwadratu;] a kaczorka to pewnie że lepiej było oddać;] niż go ciapnąć;[ Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 hehe zoo jak nic, no a owce to chyba trzeba strzyc:) bo pamiętam jak u dziadków były to ojciec przynosił na stół a dziadek goliłNo a kaczor to u teściów dobrze ma bo tak lata parę kaczek tak że ma towarzystwo:) a tak w ogóle to jak mi sie trafiły by małe kaczki staropolskie to bym kilka sztuk kupił tak że jakby były ładnie ubarwione urosły to parkę bym sobie zostawił a resztę do gara:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 kaczki staropolskie są ładne ale na mięsko lepsze te białe niby mulardy?choć staropolskie są mniej otłuszczone;] a owce to tak dla ozdoby i to bym ich na pewno nie golił? Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 hehe to śmiesznie z takimi dredami będą wyglądać no a staropolskie to tak do ozdoby no a przy okazji do gara:) a tak sie spytam bo chyba masz orientacje:)Jedna bela słomy to ile to jest mniej więcej kostek? Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Ja nie ważyłem belki ale mówią ze jak dobrze zbita to 150kg to około 20szt tak mi się wydaje? Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Pytam tylko z ciekawości poza tym po pierwsze nie ma kto mi beli zrobić a po drugie też nie mam tura co by to jakoś pookładać no a kostka no to inna sprawa poza tym wygodniej mi busem przewieść kostki jak ciągnikiem bo na busa średnio ładuje 60szt i pomyłam 20km no a ciągnikiem to takie pyrkotanie:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 A ja wolę bele za sztukę 12zł za zrobienie? a załadować nie problem;] ja ostatnio ładowałem takim udźwigiem na tył do drzewa z dospawaną szpilą;] a poza tym to samemu można je zwieść a paczek nie;]w sumie to sam jestem ciekaw jak to wychodzi na wagę ale ja nie mam takiej wagi;[ Quote
Tofik Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Średnio przyjąć że 20 to 1 bela (jak napisałeś) no to jakieś 10szt by mi starczyło w obecnej chwili no a koszt był by podobny bo za prasę też przecież place 150zl/haCo do zwózki no to wiadoma sprawa że człowiek sobie poradzi:) bo potrzeba matka wynalazków:) Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Author Report Posted February 5, 2014 Dokładnie tylko do ścielenia lepsza słoma z paczek,ja prasę mam swoją? ale brak mi ludzi we dwóch to słaba robota a tak pojadę kombajnem na 2 godzinki i mam na belki;] a słomę zwiozę w pół dnia;] a w żniwa dla mnie czas ważny jest;] ja za prasę brałem 120 ale prasa mało robię?nawet myślałem o belce ale ja rocznie wydaje 500zł więc kupować mi się nie opyla,wolał bym drugi ciągnik? kasa jest ale decyzji nie ma komu podjąć? Quote
Recommended Posts