Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja jak już to bym karmił tradycyjnie czyli ziemniaki ospa itd tak jak kiedyś ojciec hodował:)

co do twoich prosiaków no to ten jeden całkiem nie zły prosiaczek no a ten drugi to jakiś skrzek:) co do tego żeby zostawić na maciorkę to nie wiem czy po niej nie będą takie skrzeki bo cześć genów mogą przejąć:( no a wtedy dopiero by była wtopa:) poza tym jak jest taka nie duża to możesz z niej rożno zrobić:)

Posted
Nie no aż taka mała nie jest ale jakieś 20kg różnicy jest? no niby jest młodsza? ale sierść ma dłuższą no inny gatunek?;[ a co do karmienia do jak jesteś w domu i masz dostęp do ziemniaków to by było najlepsze jedzenie dla jakie może być;]ja nie mam czasu na dawanie im dwa razy dziennie ;[ więc mam to uproszczone;] jutro mam zamiar podwyższyć paśnik i zrobić wieszak, aby go do ściany przyczepić?wiem o tych genach ale znowu kupować małe i czekać aż urośnie na maciorkę?ciężki wybór?
Posted

No ja na okrągło jestem w domu tyle co mnie czasem nie ma bo jestem na giełdzie ale to nie problem:)

Co do ziemniaków to też nie ma problemu bo i tak gotuje kurczakom więc więcej ugotować to nie problem:) cześć ziemniaków nawet sprzedaje bo my nie jesteśmy w stanie przejeść.

Co do paśnika to widzę że jesteś postępowy:)

no a co do maciorki to może warto kupić nowe prosiaki zważając że Rosja zakazała eksportu z unii więc i ceny mogą być dość niskie (ale polityka i ekonomia to nie moja dziedzina wiec mogę sie mylić)

Posted
W sprawie paśników to bardzo ułatwia życie;] czy to kurom czy świniom podawanie paszy;] a ja nie jestem aż tak postępowy co leniwy;]wiadomo nasypać paszy raz na tydzień jak są małe, i co 3 dni jak większe, to co innego jak trzy razy dawać dziennie?;] a kurom też myślę podwyższyć bo kastra 30l ziarna na raz wchodzi do 4 paśników i znika w ciągu 2 dni?
Posted

No wiadome że wygoda tyle że ja mam tylko drób tak wiec nie mam zbyt wiele obowiązków ani pracy wobec niego:)a w sumie to dla mnie jakas rozrywka:)

a tak w ogóle to chętnie bym zobaczył jak masz to zamontowane u kur bo może do pszenicy ja bym sie na takie coś skusił:)

Posted
To jest prosty paśnik kubełkowy;]jeden ma duży i 2 małe i jeden 10l,chciałem z blachy rurę zrobić żeby więcej paszy weszło ja za ten duży dałem 40zł;[ a tu link http://allegro.pl/karmidlo-drobiu-kur-6-kg-kurczakow-drob-pasnik-i3920318745.html to te małe http://allegro.pl/karmnik-pasnik-drob-golebie-kury-10kg-producent-i3920355482.html ten większy mam taki jeden a dla świń mam jeden taki http://allegro.pl/pasnik-1-komorowy-warchlak-tucznik-exatig-i3936062510.html a drugi w tym stylu http://allegro.pl/pasnik-dla-trzody-90x60x30cm-1-5mm-alucynk-i3941818646.html
Posted

hehe czyli to taki prosty paśnik i właśnie o takim czymś myślę żeby kupić:) bo na zbożne to dobra sprawa bo tak to kury kupę zboża rozdrapują:( tylko jak sie pytałem w Sandomierzu na giełdzie to ceny mieli prawie 2 razy większe a niżeli te z linków:) a co do tej rury to dobry pomysł bo zamiast dekla to by rurę wsadził i sporo więcej by zboża weszło:) a co za tym idzie rzadziej trzeba by dosypywać tyle że taka rura by musiała być jakoś przymocowana co by sie wszystko nie przewróciło:)

A co do tych do świń to ciekawe rozwiązanie choć jeszcze sie z czymś takim nie spotkałem ale u mnie mało kto ma świnie więc nie ma okazji:(

Posted
Co do cen z netu to odbiegają trochę od rzeczywistości;[ a rurę do paśnika się nitami przyczepi ;] takie dla świń to ten plastikowy czarny kosztował mnie 250 a taki blaszany podwójny 150? ale plastik lepszy;] wydajniejsza konstrukcja:] dziś się pytałem w sklepie o poidła to kosztują 85 a w necie 60? jeśli chodzi o te dla kur to trzeba trochę przerobić? wstawić takie dławiki na dno, bo inaczej kury dziobiąc rozsypują w takim paśniku powinno być 1/3 ziarna w zasobniku?
Posted

No bez wątpienia takie paśniki muszę kupić ale może w Opatowie będą tańsze bo tam zawsze jest taniej, w ogóle w promieniu jakiś 30-40km dookoła Sandomierza jest taniej a niżeli w s-rzu bo tu to drożyzna że szkoda gadać:(

Nic idę spać bo 1 w drodze a rano do ogrodu:(

Dobranoc

Pozdrawiam

Posted

No i jest pierwszy sukces;d

Wiecie co się stało?

Od kilku dni mi zaczęły kurki nosić jajka.

Wpierw stopniowo jedno na dzień, później 2-3 na dzień.

A wczoraj dziadek przyniósł 5 jajek w tym dwa jajka cwergowe czyli takie mniejsze;d

W końcu zaczyna się nieśność i będę mógł na tym dorobić bo mam stałego klienta który płaci

po 80groszy do 1zł za jajko;d

Posted
Witam no to Paweł nieźle? a nawet bardzo dobrze;] że jajka ci znoszą;] i zawsze jakieś dodatkowe pieniążki;] Paweł jak byś mógł to wstaw fotki tych małych kurek? a u mnie dziś nic a wczoraj mi apetytu narobiły tym jednym jajkiem?a i dziś u mnie wszystko wiosnę poczuło koguty, kaczorki tylko ten lewus nic?;[ czytaj gąsior;[ pozdrawiam;]
Posted

Poczuje i on. W sumie to jego jedyna szansa, więc niech się spręża, jeśli nie chce wylądować w (aż nie wierzę, że to piszę) garze. :) Może jeśli masz możliwość spróbuj go wymienić na innego.

U mnie dzisiaj 6 niespodzianek w gniazdach było. Czyli taki normalny wynik jak na nie. :) Grunt, że cokolwiek jest.

Posted

Witam a u mnie 4szt:) a tak to nic szczególnego sie nie działo tyle że kaczory strasznie mi kaczki gniotą tak więc nie ma na co czekać i łebki spadną:)

Pawle ja też chętnie zobaczę te kurki:)

A lewus może jeszcze wiosny nie czuje:)

Posted

witam :)

a u mnie kolejny dzień rządów kaczora :P

byłam świadkiem jak przegonił koguta bo próbował zjeść z tego podajnika co kaczka, ba...mało mu było że go przegonił, kaczor go dogonił, złapał za skrzydło i nieźle nim potarmosił, na szczęście obyło się bez rozlewu krwi.

a wieczorem jak już wszytsko do kurnika szło i czekałam zeby zamknąć towarzystwo, kaczka położyła się w ulubionym kąciku gęsi, gęsi do "siebie" a kaczor jak skoczył na przywódcę, czyli na białego gąsiora, tak je pogonił że wszystkie 4 uciekły.

kurcze, no śmiesznie to wyglądało jak taki mały kaczor pogonił 4 gęsi :D

z jego zachowania wnioskuję że naprawde musi coś być na rzeczy, bo kaczor przy kaczce pozwala jedynie mi przebywać i "małym" kaczkom, reszta jest zaraz przeganiana i karana :P

dzień był fajny, ciepły, jedynie trochę wietrzny, ale na szczęście zwierzyniec był osłonięty stajnią bo akurat tak wiatr wiał :) no i poszły do kurnika dopiero po 16.30

Posted
Witaj Aniu to ten kaczor wyrasta na małego dyktatora ;]ale czasem tak jest że że mały dużego nałomoce;] dziś i u mnie ciepło było śnieg się topi to kaczki mają radochę z tej wody:] a kilka takich dni i przez dzień lub dwa przez podwórko będzie płynęła rzeczka
Posted

Zgadza sie niektóre młodziki dużo więcej potrafią niż stare i nie raz jest tak że młody starego prze pomorze

U mnie też fajna pogoda choć trochę wiatru było, śnieg powoli topnieje ale jeszcze jest go trochę poza tym jest lód pod spodem:(

Robercie taki masz plus że jak cie zalewa:( to chociaż wodny drób ma używantus:)

Posted
Na razie nie zalewa;] ale kilka takich ciepłych dni i woda z pól przyjdzie ze dwa dni i po kłopocie;] z tego corocznego zjawiska to tylko mam problem? bo do drogi muszę w gumowcach chodzić;] ale za to kaczki przez jakiś czas mają ubaw;]
Posted

Co tak jakoś temat zmarł:)

A ty Robercie nie możesz jakoś rowu wykopać co by cie ta woda nie zalewała? bo przecież po takim zalaniu to masz jedno wielkie jezioro na podwórku.

Posted
Sławek ta woda płynie nie wzdłuż tylko w poprzek jakieś 10 m szerokości jest wody?. kiedyś już o tym pisałem że tam gdzie moje podwórko to były sadzawki,a rowu przez podwórko kopał nie będę bo ta woda strat mi nie robi? tylko płynie;]
Posted
Wiem że pisaliśmy no ale bajoro robi:( stąd moje stwierdzenie że jak by się dało np za budynkami to byś miał spokój ale wygląda że to nie takie proste, no a szlamu itd ci na podwórko nie napłynie?
Posted
No niby tak ale akurat przez moje podwórko bardzo dawno szedł rów odwadniający> tylko ludzie zaorali ale i tak woda co roku płynie bo nie ma jak ominąć? taka topografia terenu więc ten temat raczej nie jest do rozwiązania?;[ a jak woda przyjdzie to zdjęcia zrobię i pokaże jak kaczki się kąpią;] a w zeszłym roku to ze dwa tygodnie, po wypuszczeniu rano z kurnika, całe stadko wodnego drobiu szło właśnie tam gdzie ta woda płynęła tak się im podobało;];];]