Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 To ta zielona to taka rodzynka;] a ja wiem czy ona taka najzwyklejsza to są piękne kurki;] a to i tak te dwa kogutki mają po jednej na głowę i jedną na spółkę,ale jak ich mniej to się może jakoś podzielą?;] Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Zgadza sie rodzynek:) A co do tych kogutów to one za bardzo za kurkami nie latają bo wolą napastować zwykle kury choć nie wszystkie sie im dają nawet kochinkę napastują więc kochinka siedzi z silkami i biegusami a jak ostatnio ja wypuściłem to sama siadła przy drzwiach że chce wracać ot takich mam rozbójników:) Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 Małe trzęsą całym obejściem?a kochinka to duża jest więc nie powinna się dać tym konusom;]ale widać woli siedzieć z butelkami a te butelki to są już oddzielone żeby się nie krzyżowały czy coś przeskrobały bo to za co siedzą? jakoś mi umknęło;[ Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 No takie urwisy:) no a kochinke wziąłem osobno żeby jej darmo nie deptały bo czasem to we 3ch na niej siedziały i jeden drugiego spychał:)no a teraz kurka ma spokuj:)Co do biegusów no to są osobno bo kaczory wali miedzy sobą odczyniają i deptaja kaczki a nie chciał bym co by i butelki molestowały jak kaczor staropolski co wyjechał poza tym mam mała nadzieje że wkrótce zaczną sie nieść Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 A to takie buty?ale żeby jajka były dobre to musisz w końcu połączyć te biegusy?a jajka będą?dziś widziałem wielkie amory kaczek więc już nie długo?coś powinno się pojawić a w dodatku kaczki już się niosły a to o czymś świadczy;] Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Ale kaczorek z nimi jest:) tak że on tam swoje charce odstawia tak że jak będą jajka no to powinny być w porządku:) a co do ich harców to jest ubaw po pachy a najbardziej mi sie chce śmiać jak już kaczorek z kaczki zejdzie a ona go potem goni:) Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 I tak kiwa śmiesznie głową,jak by mu przytakiwała?;] no to jajka będą dobre;] Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 hehe no jakiś taki gatunek:) bo zwykła kaczka to najwyżej sie otrzepie i gitara no a te gody to mają za...te:)a i jeszcze śmiać mi sie chce jak kaczorek stoi jak paw i tak tak tak a zaraz po nim kaczki taaaaaaaaaak tak tak i sie chórek niesie na wieś Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 U mnie tego nie widać bo wszystkie kaczki razem,ale to masz taki kaczy chórek;] Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 No na jesieni powiększyłem im kurnik a teraz przedzieliłem go na pól i na jednej połowie są kaczki z kurami a na drugiej biegusy z silkami + kichinka:) no a z wybiegiem podobnie tyle że żeby wyszły biegusy na dwór to je taką płytą odgradzam żeby wyszły i potem zastawiam żeby się nie pomieszały z siwymi:) Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 To mają dobre warunki te butelki;] a tą kochinkę to masz jedną? zdawało mi się że miałeś 2kurki tej rasy tylko koguta brak?łapałeś ją ile może ważyć? Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Kochinki mam 2 szt ale ta jedna to jakaś taka lewa:) tak że na taką czystą kochinkę nie wygląda bo ciotka dokładała inne jajka jak kura siadła i z tad chyba taki wynalazek no a ta druga to co innego bo widać że kawal kury a i jest co podnieść:)ale ile waży to nie wiem bo trzeba by ja na wagę rzucić jak kaczora:) Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 To są duże kury więc ciężka;]a to że ciocia podkładała inne jajka to chyba na nią nie przeszła inna rasa?;] Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Na początku 2 kochinki i kogut były oddzielone i jak ciotka miala kilka jajek (nie wiem ile) to ich wypościła i widać zwykły kogut na którąś kurę musiał skoczyć a jak sie kwoka trafiła to podłożyła jajka te od kochinów i od zwykłych kur i skutek jest taki że jedna kochinka jest jak kochinka a ta druga to jest większa od zwykłej kury a mniejsza od kochinki z tym że ma łapy obrośnięte:) (mam nadzieje że zrozumiesz o co mi chodzi:))a co do wyboru to nie miałem zbytnio wyboru bo brałem za koleją bo i tak było ciemno no a teraz nie będę do niej jechał żeby wymienić poza tym i tak najpierw muszę skombinować ładnego koguta co by coś z tego było:) Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 Teraz kapuje jakoś mam pomroczność jasną ;]a w sumie często mi się to zdarza ;];] to jak załatwisz tego koguta to tylko jedną zostaw co by mieć oryginalna parkę?;] po co mieć cudaki ni to pies ni to kot;] Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 O kocie to mi lepiej nie wspominaj:)Jak najbardziej taki jest plan co by tak zrobić bo jak ma coś ładnego chodzić to niech to będzie jakiś rasowiec a nie mieszaniec:) A tak w ogóle to mogę trzymać 5 ras bo na tyle mam spokojnie miejsca tak więc 2 rasy od Grzegorza i mam nadzieje że trafie na kury i koguty:) trzecie to by były kochiny 4 to ogólne nioski no a na 5 rase to jeszcze nie wiem co:) bo bialoczubów to nie liczę bo one mają osobne miejsce i nie są liczone a w ogóle to pupile Agi:) i ona sie nimi zajmuje szkoda tylko że jak na razie to tylko kogucik został Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 A to fajnie że żona lubi drób ,ale tej opieki to nie ma za wiele jak tylko jedną sztuką;]kup jej więcej pupili;]to masz możliwości?a ze zwykłymi to różnie może być? jak będziesz miał 4 rasy to i jajka od nich będziesz miał więc i jajecznica będzie ozdobna;];];] Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 No bez wątpienia będzie więcej w swoim czasie tak więc będzie miała do kogo zaglądać poza tym to Aga je wypatrzyła i dlatego je kupiłem:) (oczywiście mi też wpadły w oko) a co do kur no to wszystko puszcze razem na cale pomieszczenie no a kolo stycznia poprzedzielam siatką i jajka będą czyste rasowo:) ot tak mi sie w głowie ukrochmaliła myśl która jest jak najbardziej do wykonania:)A co do kaczek no to też mogę mieć 5 ras:) choć pewnie pozostanę przy siwych i biegusach ale myślę jeszcze nad staropolskimi:)A jajecznica to na pewno będzie mniam mniam:) Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 To kolego zazdroszczę takich planów?10 ras to już sporo;]ale do uzyskania czystych ras konieczne podzielenie tą siatką pomieszczenia? a kaczki staropolskie warte uwagi ale te czysto rasowe są śliczne i smaczne:] do tego dworki i komplecik gotowy z tych ras w miarę tanich w kupnie?;]a gęsi gdzie będą chodzić w którym zagrodzeniu? Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Jako że na tyle mam miejsca no to tyle mam na zamiarze trzymaćCo do podzielenia to nie mam problemu bo tylko siatkę kupić i poprzegradzać bo mam jak i do czego przymocowaćCo do kaczek to na razie pozostanę przy siwych, biegusach i staropolskich:)Gęsi będą z kaczkami a im już wymyślałem wybieg z drugiej strony budynku razem z oczkiem co by mi sie kury nie potopiły jak teraz w lecie w wannie:) bo słupki mam tylko siatki brak bo zbierałem sie i w końcu sie nie zebrałem i zima mnie zastała:( Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 Ato takie buty te twoje zwierzątka mają super warunki;] każde na swoim;] ja też miałem kilka planów nie koniecznie związanych z drobiem ale zaczynam je realizować[ewentualnie dokończać] ale i tak mi zostanie;[sporo do zrobienia;[ a jest jakaś różnica wagowa[smakowa] między siwymi a białymi piżmówkami? Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Przypuszczam że jak bym za bardzo gdzie tego trzymać to pewnie bym sie nawet nie brał za jakąś hodowle tylko by zostało tak jak było:)Ja Robercie mam taką zasadę że żeby coś zrobić to trzeba coś robić a jak sie powoli robi to sie w końcu zrobi:) tak jak kiedyś pisałem łyżeczka nie chochląCo do smaku to nie wiem czy jest różnica bo z młodego to fajne mięciutkie nieżylaste mięsko:) jedynie jest takie moje odczucie że te siwe są większe od tych czarnobiałych:) ale to może tylko moje złudzenie:) Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 Ta twoja dewiza podoba mi się;] ja nie lubię za dużo pracować lubię coś podłubać iść od czegoś innego i znowu wrócić;]a wiadomo do takiej hodowli trzeba mieć warunki?fajnie że masz je? i lubisz drób;]trzeba mieć jakąś odskocznie od rzeczywistości;] oczy mnie pieką;[ kurzu mi nalazło jak zboże workowałem?aż mi przeszkadza;[ Quote
Tofik Posted February 8, 2014 Report Posted February 8, 2014 Hehe ja już tak mam że małymi kroczkami do celu:) i fakt to taka mala odskocznia:) bo ja to od maja do grudnia to taka monotonia giełda dom dom giełda no ale z tego żyje:) poza tym nie że narzekam ale czasami to mi sie nawet nie chce na giełdę jechać albo pod folie iść bo wiem że jak na giełdę pojadę to będę musiał sprzedać za bezcen no ale taki życie:)a kurz to znam bo jak z przyczepy zsypywałem to ledwie wrota widziałem tak sie nakurzyło:(a zboże to kończysz czy zaczynasz handlować? Quote
Robert ;-) Posted February 8, 2014 Author Report Posted February 8, 2014 Zaczynam i kończę zarazem? muszę zostawić dla prosiaków tych co mam i dla następnych? a żyta nie mam dużo;[opchnę to co mam a za kasę kupię pszenice i kuku dla kur i świń?tak sobie wymyśliłem;] a tak to prawda zebrać musisz bo co wyrzucisz,a tak to jakąś kasę zarobisz?teraz takie czasy że za człowieka prace dostaje się marne grosze;[ a ja co do kurzu to kiedyś mi nie przeszkadzał a teraz bardzo;[ Quote
Recommended Posts