Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witajcie koledzy w tym roku pogody na plonowanie nie było i to taka o przyczyna,czy ci się zwróci to nie wiem ja na życie dostałem po tyłku jak trzeba na drugi rok wysieję z 5metrów i to wszystko co z żyta.dziś dodam lepszej jakości zdjęcia pozdrawiam
Posted
Siemka zapomniałem napisać że ten deszcz miałeś wysłać pocztą w poniedziałek ale doszedł wczoraj około godziny 22 tak dolało że poezja grzmiało i błyskało się ale choć dziś jest 15 c i pochmurno wreszcie można odżyć;-] widzę że u ciebie naprawdę dolewa w jednym miejscu za mało a w drugim za dużo tej wody
Posted
rozumiem że miejsca masz mało czy wody by nie było u mnie na sadzawkę nie ma szans bo woda głęboko ja to myślałem nad takim płytkim tak 4x4metra wyłożyć to folią do oczek ale pomysł odpadł bo co ja bym zrobił z tą wodą jak kaczki by tam pobyły zrobiły by ''syf'' bo wody koło mnie to nie ma ;-[
Posted
kiedyś przestanie padać to pójdziesz, czasu do zimy dużo;-] no tak jeśli miejsca mało to nic nie zdziałasz ;-[ ale taki mały brodzik ja kaczkom postawiłem taką jakby balię ma z 50 litrów może więcej i w niej się kąpią kaczki i gęsi kaczki to i nawet 4 wchodzą a wodę to co da dni wymieniam połowę to wyleją a na dnie to pół wiaderka piasku nanoszą
Posted
Moje mają do dyspozycji duże wiadro z wodą. Problemu z piachem nie mam, ale dzień w dzień jest czyszczone. :) Niedaleko od domu jest rzeka. Na szczęście na tyle daleko, że się tam jeszcze nie wypuściły. Nigdy jej nie widziały to i nie wiedzą że mogą sobie popływać. Pewnie tyle bym je widział gdyby odkryły jaka możliwość kompu kompu koło nosa im przechodzi. :)
Posted
to one nie są ogrodzone że tak powiem szkoda by było jak by dały dyla;-[ ale kaczek nie masz gęsi tak nie nanoszą piasku te moje kaczki to nawet chodzą do obory do kucyka i kąpią się w jego wiaderku na wodę takie spryciarze;-]
Posted
Moje ulubienice od reszty świata oddziela jedynie pastuch elektryczny, który przez 3/4 roku nie jest nawet używany. Falami nachodzi je przemożna chęć udawania się na spacerki po okolicznych polach, a poza tym cały rok mam spokój. Nie licząc tego, że chwytają wszystko zza płotu na taką odległość na jaką im szyje pozwolą. Do tego od wczoraj zasmakowały w liściach fasolki szparagowej, a Ja nie potrafię im odmówić. :)
Posted
to ciekawe że nie uciekają myślę że mówisz o gęsiach ,ja mam cale podwórko ogrodzone siatką jest dość duże ale i tak zielone przelatują za płot dobrze że na moje pole gdzie pasą się ziubry [krowy] ono jest ogrodzone siatką ale boję się że jastrząb albo lis złapie a fasolki ci nie szkoda czy już po zbiorach babcia kiedyś siała dobra taka swojska była
Posted

Fasolki mam już powyżej uszu. Tego towaru Ci u mnie dostatek. W ogórki też pozwalam im wchodzić, bo narobiłem tyle, że wojsko można by obdzielić. Z tego co na polu jeszcze zostało starczyło by na drugi garnizon. :) Rozdaję i jedno i drugie temu kto chce i sobie z podwórka zabierze. Należę do osób, które nie lubią niczego marnować.

Gęsi to mój konik, mają największe prawa w podwórku i chyba o tym wiedzą. :)

Posted
to znajomi mają z ciebie pożytek;-]ogórków w tym roku było do oporu u nas bynajmniej susza je przypaliła,a gęsi zwłaszcza te duże to super wyglądają jeśli jest ich więcej to super obrazek jak po podwórku się przechadzają a tak poza tematem to jakie gęsi rosną najwyższe orientujesz się może?
Posted
Nie wiem czy chciałeś spytać o to które rosną najwyższe czy największe z masy. Obstawiam to drugie. Tuluskie gąski są największe i gąsiory tej rasy dorastają do 40 kg. Występują u tej rasy problemy z naturalnym zapłodnieniem. Widziałem chyba wczoraj jakieś aukcje z takimi gęśmi. Dorosły osobnik to wydatek nawet 1000 zł.
Posted
ciekawe że aż tak ciężkie rosną poczytam w necie o nich, ale chodziło mi o najwyższe ojciec mi kiedyś opwiadał że widział gęsi z czewonymi dziobami i że były takie wysokie wyższe niż mój kubańczyk ciekawe czy są takie
Posted
Możliwe. Co do wagi to tych Tuluskich jestem pewien. Wielu ras na pewno też nie znam, bo i informacje nie o każdej rasie do Polski docierają. Bardzo podobają mi się gęsi Chołmogorskie. Pytałem nawet o nie w innej zakładce tego forum, ale cisza. :)
Posted
wiadomo Polska kilka lat za murzynami,ale tak serio to naprawdę ciekawe te gęsi patrzyłem przed chwilą na allegro to para tych gęsi z roku 12-13 to 1000 zł drogo ale i może warte zachodu skoro tyle kosztują i takie duże rosną,co do tych gęsi które widział moj starszy to było dużo lat do tyłu może ze 30? wiadomo że nie nikt nie zna wszystkich ale myśle sprubuje kiedyś szukałem w necie to żadna mu nieprzypominała tych które widział więc dałem sobie spokój.a i zobaczę coś na temat tych chołmogorskich
Posted

To że nie za wiele o nich informacji to akurat prawda. Później może jeśli nie zapomnę podrzucę Ci jakieś linki na pw. Jest kilka stron w języku rosyjskim chyba, więc nie pode mnie. Gąsior z fotki wyglądem bardzo przypomina tamtą rasę. Tym bardziej że białe Chołmogorskie są jednymi z najpopularniej występujących w obrębie tej rasy.

Ps. Umieszczenie linku w Twoim wątku było niezamierzone. Zagapiłem się. Miałem wkleić link w moim. :)

Posted
Ja w sumie nie szukałem za długo ale nie za wiele znalazłem wierzę ci na słowo;-],ja po rosyjsku też noga niby w szkole miałem ten język w rozkładzie lekcji ale nie za dużo pamiętam;-]a ten gąsior z fotki to do mojej białej byłby parą,co do linku to mi nie przeszkadza w ogóle
Posted

Witam co ty Robercie zle sypiasz?:)

Co do tych gesi cholomogorskich jak kiedys szperalem w necie to znalazlem tylko tyle ze jest mozliwe sprowadzenie jak ze wschodu i nawet jeden gosc szukal chetnych ktorzy chcieli by takie jaja zakupic bo twierdzil ze im wiecej zamowic tym taniej wyjdzie bo przesylka kosztuje ale nie wiem czy to wiarygodne zrodlo

Pozdrawiam