Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 No kura ma 21 dni poza ty reszta sie zgadza tak więc jakby wsadzić tydzień wcześniej indycze to może by było:) Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 To jest jakaś możliwość? ale teraz to trochę późno na to bo jajka kurze będą w przyszłym tyg.? Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 No na te to raczej już nie bo jaja mają być w weekend:) ale w moim wypadku wszystko zależy od tego ile będę miał kogutów bo jak będzie mało:( to załaduje inku jeszcze raz ale dopiero po kaczkach:) wiec będę miał czas żeby sie namyślić na indyki:) Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 To też jest jakiś pomysł? mając inku..mamy więcej możliwości,nie musząc kupować małych piskląt?to Grzegorz tobie pisał że w ten weekend będą? Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Zgadza sie teraz możemy poszaleć tylko trzeba mieć jajka:) bynajmniej cipciaków nie mam na zamiarze kupować bo pewnie znowu mnie jakiś kaban zrobi w bambuko:( a jak wyjdzie mi sporo kokoszek to też nie będę narzekał bo jak będę miał zbyt dużą ilość jajek to zawsze będę mógł sprzedać gdyż u mnie to nieliczni mają jakieś kury tak więc na pewno jacyś chętni sie znajdą W zeszłym tygodniu Grzegorz pisał że na następny weekend:) więc chyba mu chodziło że w ten co będzie no ale jak będzie no to pewnie sie dowiem wkrótce:) bynajmniej jak coś to ma pisać co by sie dogadać Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 Aha?więc i ja czekam na info?,patrze że masz dalekosiężne plany?;] tak trzeba aby tylko kurki były zdrowe to podstawa? ja jak bym miał sto kur to jajka bym opylił bez problemu? Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 To nie tak ze mam plany to tylko takie założenia:) w lecie sąsiadka przychodzi po jajka (matka tego połamanego) bo oni kupują więc wiem że jak bym miał większą ilość to i inni by byli chętni:) A tak jeżeli chodzi o kury to i tak mam na zamiarze je zaszczepić żeby mi jakaś zaraza nie wlazła i mam cichą nadzieje że aż tak dużo mnie to nie będzie kosztować bo w sumie nie wiem ile taki środek (środki)mogą kosztowaćCo do jaj to jak Grzegorz będzie miał to na pewno nas poinformuje co kiedy jak gdzie:) A tak w ogóle skoro masz możliwość sprzedaży jaj to czemu nie spróbujesz? zawsze to jakiś grosz:) Quote
pawelxy1 Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 A ja mam stałego odbiorcę na jajka nawet 20 szt tygodniowo za 80-90groszy i placi kazde pieniądzebo wie że w 95% ekologiczne;d Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 hehe Pawle a nasze to niby jakie? przecież tylko stosujemy karmę naturalną a co do ceny to mi by wystarczyło 50gr:) Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 Jeśli chodzi o szczepionki to kiedyś rozmawiałem z wetem to mówił że opakowania są na tysiące sztuk drobiu,i dla tego mało kto to kupuje,a jeden środek co ja go o niego pytałem to mówił że kosztuje coś 30zł bierzesz trochę? resztę wyrzucasz, bo trzymać długo nie można,;[nazwy i przeznaczenia niestety nie pamiętam;[ więc koszt może być nie mały zależy jaka szczepionka? Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Sprawa wygląda tak że mogę nawet dać 100zl tylko żebym wiedział że będzie skuteczna i zabezpieczy mi drób:) Quote
pawelxy1 Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 no tak 50groszy to okej tylko że on płaci za kupne nienaturalne po 70groszy a za 80groszy ma nautralne.I wiecie że on już pisał mi kiedy jajka bo nie mogą się doczekać?;d Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 To to ja wiem;] aby tylko pomogło?;]ale ja po moich przejściach to już taki pewien nie jestem?kiedyś ludzie kury trzymali i takich perypetii nie mieli? bądź nie znali takich chorób? a najlepszy tekst usłyszałem od babki co ma różne kurki i ozdobne i gęsi kubańskie, Na moje pytanie czy jej kury chorują? ona mówi że nie? bo jak widzi jakąś podejrzaną to ucina jej łepek? i ma tylko zdrowe;];];] Paweł ludzie teraz szukają w miarę eko jajek jaj też mam dużo chętnych tylko co z tego? jak jajek nie mam;] a cena jajek ze wsi[czytaj wiejskich] ostatnio spadła i wynosi około 70gr;[ Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Pawle różne rejony różne ceny ale mając większą ilość nie ma co szaleć z ceną bo przy niższej i tak swoje sie zarobi:)Robercie pożyjemy zobaczymy ale mam nadzieje że będzie ok a co do tej babki no to zawsze jakieś wyjście tyle że było sie jej zapytać co by zrobiła jak by sie jej wydawało że cale stado jest podejrzane:) Quote
pawelxy1 Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Robercie i Tofikariusie( nie znam imienia:D) ostatnio jajka sprzedać chcialem za 17zl 20 sztuk ale on miał 20złw całości. To przy następnej sprzedaży jemu zszedłem do 10zł za 20jajek;d Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 Śmiać mi się zachciało z jej odpowiedzi,i dałem sobie spokój z dalszą dyskusją?;] a co do ceny jaj to ludzie wiedzą po ile takie chodzą i nie chcą płacić więcej niż muszą;[ a jak by brał po 70gr to już jest dobrze bo taniej to po kosztach? Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Ja tam wiem tyle że chcąc hodować kury na jajka no to trzeba cenę trzymać jak najwyższą no ale przy sprzedaży nadwyżki no to zawsze jakaś kasa wpada bo przecież lepiej sprzedać a niżeli jak mają sie zmarnować bo przecież sie ich nie zamrozi jak mięso:) Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 Też racja? a ja do tej pory nadwyżki rozprowadzałem po znajomych w gratisie? ale jest kryzys i trzeba kombinować,aby wyjść na swoje?;] w każdym razie jakiś dodatkowy dochód z jajek jest? a przede wszystkim jajko swojskie lepsze niż mięso ze sklepu? Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Co racja to racja:) hehe no to ładne gratisy dawałeśa sprzedając nadwyżkę to zawsze w jakimś stopniu niweluje koszty utrzymania stada:) a że stado sie trzyma dla siebie to nie powinno sie narzekać Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 A kto tu narzeka? powiedźmy ze ci co dostawali, jakoś się odwdzięczyli lub to zrobią? innym dawałem z czystej sympatii?, ja za jajka miałem chleb dla koni i krów i bułki? wiec trochę szło jako handel wymienny. Quote
Tofik Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 hehe no handel wymienny też nie jest zły:) tylko żeby była równowaga co by obie strony były zadowolone:)Dobra ja spadam bo kolo 4 muszę być na szpitalu żeby pilnować kolejki żeby wykonać rejestracje a jak sie za późno pojedzie no to darmo sie czeka bo powiedzą że nie ma miejsca i czas zmarnowany i znowu za tydzień trzeba znów próbować ot taka nasz służba zdrowia:)Dobranoc Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 12, 2014 Author Report Posted February 12, 2014 Witam inkubator jest już u mnie szybcy są Quote
TomekW Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 Co prawda nie zajmuję się hodowlą drobiu, ale interesuje mnie pewna kwestia. Otóż ostatnio głośno było o certyfikacie jakości drobiu QAFP (więcej informacji - http://www.sprawdzonydrob.pl/system-qafp/co-to-jest-qafp/) Czy ten certyfikat wpłynął w jakiś sposób na Waszą hodowlę drobiu? Czy zakładając hodowlę drobiu musiałbym przestrzegać zapisów certyfikatowych? Quote
wiejskieżycie Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 Muszę później przeczytać Twój link Tomku, ale na chwilę obecną wydaje mi się, że w odniesieniu do Nas użytkowników tej zakładki forum, w większości nie możemy nawet mówić o hodowlach drobiu jako takich. Niestety nie mogę otworzyć linku który podałeś. Quote
TomekW Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 Trochę mnie pocieszyłeś, bo bałem się, że z tym wiążą się jakieś dodatkowe zasady.Masz rację, musiałem źle wkleić link - tutaj jest poprawny - http://www.sprawdzonydrob.pl/system-qafp...est-qafp/ Quote
Recommended Posts