Jump to content

Recommended Posts

Posted

no właśnie Robercie jej też są małe kogutki, tak samo zresztą jak kurki :)

a najbardziej mi się w nich podoba to, ze nie sa jak mój kogut natarczywe dla kur, tylko tak fajnie kurki zachodzą, takie zaloty prowadzą :D a dopiero potem się do roboty biorą :) bo mój kogut to potrafi deptać kurę za kurą :P

Posted

heheAniu ciekawe spostrzeżenie muszę obadać sprawę bo może pomoże:)

Robercie no to widzę że sobie też dogadzasz:) a co do jajek to myślę że będzie ok:)

Posted

Pogrzebałem trochę i jak sie okazało to ten kabel co od kompa idzie do monitora (jak Ania pisała) przy samym monitorze nie lączy bo jak sie nim pokręci to jest ok ale nie da sie ustawić żeby było w porządku:(

Robercie a czemu robisz podkłady? kwoki ci sie zachciało? czy kury same gdzieś sie niosą?:)

Posted
A to Ania ma pomysły;] i dobrze będziesz mógł kury i kaczki w kolorze oglądać;] aja zawsze podkłady zostawiałem znaczyłem markerem i sobie leżały a mi się wydaję że chętniej się niosą w gniazdo, gdzie jajko leży?;] bo jak puste to idą gdzie indziej:[ na podwórko mi się wyprowadzają;[
Posted
hehe tylko dokładnie Ani nie rozumiem o co jej chodziło:( no a co do jajek no to kury tak już maja że jak jajko jest to donoszą:) bynajmniej u mnie jest tak że jak jakaś kura zniesie jajko to zaraz druga donosi i tak zazwyczaj jest że dwa albo trzy jajka są w jednym gnieździe:) więc sposób z jajkiem może być dobrym pomysłem co by kury nie szukały nowych miejsc na jaja:)
Posted
Wiem o tym tylko tamte stare już się zrobiły,i u mnie też po kilka jajek w jednym gnieździe a dziś coś mało było więc mam podejrzenia że poszły w podwórko;[ a poza tym brat mi te stare wyrzucił nie wiem po co?;[ a Ania mówiła o przejściówce ale ważne że pomogła;]
Posted

hehe to musisz sie brajdaka zapytać:) a czy sie wyniosły z kurnika no to zobaczysz po pewnym czasie czy w kurniku będzie przybywać czy też nie, ewentualnie możesz po niuchać:) za jajami po podwórku:)

Co do kabla to on sie od monitora nie odpina bo przy monitorze jest przylutowany bo zaglądałem:) jedynie przy stacji więc nie wiem jak to ugryźć musiał by sie znaleźć co jest bardziej w temacie rozgarnięty:)

Posted
A nie ja się nie tykam elektroniki po ostatniej próbie ściągania programu to tak se kompa przerobiłem że szok;[muszę go do kogoś zawieść aby go do użytku doprowadził?;] a co do jajek to kilka razy znalazłem po naście sztuk pod deskami czy w innych kątach więc pokłady to dobra sprawa;]
Posted

Moje kury jak na razie wszystkie grzecznie jaja w gniazdach noszą ale w lecie czasem na wybiegu też gdzieś w kącie skitrane znajdywałem:)

A co do elektroniki to jak też sie nie tykam bo różnie by sie dla mnie mogło skończyć dlatego osobiście wolę gwoździe i młotek:)

Posted
U ciebie prościej z jajkami bo masz wydzielony kat a u mnie chodzą po całym dużym podwórku i poza nim;[ ale co się martwić zawsze dla mnie starczy,jutro jadę po siano bo moje się skończyło;[i blachę na dach dla krów więc dzień będzie robotny;[,a jak dziś łapałem gęsi to ciężkawe są?;] lewus to był naprawdę ciężki więc do gara by się nadawał ;]
Posted

Fakt moje maja pole ograniczone tak że w krzakach mi się nie skitrają:) poza tym jak nie miały by oddzielonego to pewnie nawet polowy bym nie miał z tego co mam:)

hehe to żarłoki ale wiadome przy pustym żłobie przecież stać nie będą i grunt że masz od kogo kupić czy przywieść:)

No a gąski no to super jak upasione noi lewusowi możesz wytłumaczyć że jak sie nie postara to w garze wyląduje bo jak najbardziej sie do nie go nadaje:)

A co do roboty to ja tradycyjnie o ogrodu:) ale już jestem w 4ty rzędzie tak więc polowa nie długo:)

A tu jest ładne stadko:)

http://tablica.pl/oferta/mlode-kury-nioski-CID757-ID3Rt3P.html#5b2a338e94

Posted
Coś koło 50 sztuk naliczyłem więc nieźle;] a co do siana to kupie 3 tony może starczy,do nowego????? jak załaduję przyczepę to tą fotkę obiecaną zrobię,a lewus w brew moim obawom grzecznie siedział w na rękach a bałem się tego łapania;] a co do twojej pracy to wycinasz sad czy obcinasz gałęzie?bo jakoś mi umknęło;[
Posted

hehe ja nie liczyłem ale stadko fajne:)

Co do siana to grunt że masz od kogo kupić no a fotkę chętnie zobaczę:)

hehe czyli lewus nie był taki straszny jak mogło by sie wydawać:)

Co do cięcia to obcinam gałęzie w tym młodszym bo tamten stary jak nawet zdąży puścić liście to i tak mi nie przeszkadza bo i tak wszystko do karczowania:) no a młody jak puści liście to już masakra bo kiedyś tak już zrobiłem i stwierdziłem że więcej do takiej sytuacji nie dopuszczę a że teraz pogoda fajna a i folie poprawiłem tak więc śmiało mogę w sadze z sekatorem działać bo w sumie innego konkretnego zajęcia nie mam:)

Posted
Na takie prace pogoda dobra ja zamierzam za nawozem się ruszyć bo już nie długo można by siać a w polu sucho dziś wywoziłem obornik z pod szopy krów to poszedłem na żyto i pszenżyto popatrzeć,to sucho aby tylko śniegu już nie było?,jak pamiętam gęsi szczypały a to bolało więc tak sobie myślałem co by mnie nie uszczypną bo ja taki mały i szczupły?a co do drzewa to najlepiej jest ciąć zanim soki puści
Posted

Ja co miałem kupić to już kupiłem jedynie pod proso mi zostało ale to i tak stoi pod dużym znakiem zapytania:( co do pola to fakt bo ziemia (bynajmniej u mnie) to parę cm zamarznięta bo jak kopalem dołki to widziałem:) tak że jak kogoś nagli to może działać:)

hehe to do bezpieczeństwa było go wziąć pod pachę i z dziób:)

hehe mały i szczupły:)

A co do drzew to fakt powinno sie zdążyć z cięciem zanim soki drzewa puszczą ale patrząc jaką mieliśmy zimę to nie jestem pewien czy w ogóle stanęły:(

Posted
A mi się nie spieszy z nawozem ale kupić by pasowało żeby był pod dachem w razie potrzeby?;] a co do lewusa to właśnie tak zrobiłem i był nad podziw grzeczny;] a co do tej zimy jak na razie była znośna i krótka?;] zbierasz wiosną oszkołę[wodę z brzozy]
Posted

No wiadome że wygodniej jak leży pod dachem w domu:)

Co do zimy to nie wiadomo czy aby czasem nie powiedziała ostatniego słowa:)

"zbierasz wiosną oszkołę[wodę z brzozy]" a w jakim celu że pozwolę sie zapytać?

Posted
Jak to po co jest bardzo dobra[zacinasz młoda gałązkę taką z 7-10mm]zakładasz butelkę a po paru godzinach masz super smaczną wodę a i można na niej super bimber zrobić? dobra panie kolego dziś ja spadam spać bo oczy same mi się kleją narka;] dobranoc;] pozdrawiam ;]
Posted

hehe dobre muszę wypróbować:) choć bimbru nie będę pędził bo nie lubię bo ta goryczka okrutnie mi nie smakuje choć wiem że nie którzy potrafią tak zrobić że wchodzi jak woda:) tylko potem głowa pracuje a nogi nie chcą:)

Dobranoc

Pozdrawiam

Posted

witam :)

no właśnie, Robert ma rację , to się nazywa przejściówka :) skoro już wiesz że nie styka to kup ją kosztuje grosze i powinno pomóc :) a przykręcasz ją nie od strony monitora, a przy komputerze.

widzę, ze Robert zbiera wodę z brzozy :) ja rok temu przespałam ten moment, ale w tym roku się pilnuję i juz nawet byłam sprawdzać ostatnio ale drzewa jeszcze puste :P

dobra, trzeba gąski i kaczki przegonić na staw, bo mąż mi je wypuścił już jakiś czas temu, a te siedzą pod drzwiami zeby na ogród wyjść :D

Posted

Witam Aniu rozkręciłem monitor i złożyłem spowrotem i jak na razie jest ok:)

Co do tej wody z brzozy to niby co z nią robicie?

A co do drobiu to nic nowego jedynie mam przypuszczenia że wszystkie 3 bieguski mi sie niosą bo wczoraj było małe jajko a dziś rano jedno małe a drugie duże więc dlatego tak mi sie wydaje że wszystkie 3 sie niosą no a siwe jak na razie cisza:) ale w pewnym sensie to i dobrze bo kacze jajka będą mi dopiero potrzebne gdzieś za miesiąc:)

Pozdrawiam

Posted
Witam;] woda z brzozy jest smaczna,spróbuj a się przekonasz?;] u mnie dziś 14 jajek od kaczek zero i dobrze bo mi jak i tobie Sławku dopiero za jakiś czas potrzebne?poza tym dziś załatwiłem jajka ładnych kubańczyków,jak się zaczną nieść to mam zaklepane;] i to jedyna dobra rzecz jaka mnie dziś spotkała? lepiej nie mówić;[;[;[;[
Posted

hehe aż obadam sprawę:) bo parę brzózek u mnie rośnie:)

no a zbiór jajek no to widzę że obfity:)

hehe co do jajek Kubańczyków to możesz powiedzieć że nie musisz już liczyć na lewusa skoro jaja sobie załatwiłeś:)

Czyżbyś Robercie miał pechowy dzień?

Posted
Jakby tak powiedzieć? to taaak;[;[;[ a co do jajek to nie wiem ile szt? ale nie dużo;[ ona ma jedna parę. Ale i tak jestem zadowolony;] jeszcze tylko jajek od białych gęsi ugadać i kaczki piżmowej?;]