Jump to content

Recommended Posts

Posted

Grunt że masz od kogo wziąć jajka:) bo jak nie ma od kogo no to trzeba kombinować no a tak do końca nie wiadomo co z jaj będzie:( no a jak jest ktoś pewny no to i na "ładny" towarek można liczyć:)

A co do kubanów no to może tamta pani ci wypożyczy gąsiora:) i zrobi u ciebie robotę:)

Posted
Nawet jak by się na to zgodziła?to bym nie chciał,ja wole nie pożyczać niczego a w szczególności żywych stworzeń;] a co robisz z jajkami biegusów?znowu zona jajeczniczkę ci usmażyła dzisiaj?;]
Posted

A no to już twoja wola jak ci pasi:)

Co do jajek biegusów no to na razie leżakują w lodówce ale przypuszczam że skończą w garze u psa bo my kaczych nie jemy:)

hehe jajecznicy dziś nie było i nie będzie bo była wczoraj a tak w ogóle to kolacji jeszcze nie było:(

Posted
To ja lepiej bo za jednym zamachem miałem śniadanie, obiad i kolację dwie godziny temu?;] a co do jajek szkoda że nie ma kwoki żeby jej podłożyć małe bieguski szybko uczą się stać na baczność i śmiesznie wyglądają;]nawet lepiej jak duże?;]
Posted

hehe no to miałeś pracowity dzień skoro nie miałeś czasu na papu:)

Co do kwoki to racja bo nie mam ale grunt że mi jajka noszą:) no a biegusy na pewno śmiesznie wyglądają:) a tak w ogóle i tak załaduje do inku ponad 20 biegusów tak że jeszcze mi oko nacieszą:)

Posted
A ja się zastanawiam nad ich rozmnażaniem,choć może ze 4 jajka wrzucę dla zachowania gatunku? a dwadzieścia kolorowych butelek to musi być widok?;] jak widzę w necie duże stada kaczek kur itd to serce mi rośnie
Posted

Jak już kiedyś pisałem no to mam parę osób chętnych na biegusy więc dlatego więcej ich więcej będę inkubowal poza tym takie stadko to na pewno zajefajnie wygląda:) i w ogóle im więcej jajek tym ciekawsze barwowo osobniki mogą mi powychodzić z moich wynalazków:)

Posted
Też ciekaw jestem jakie ci wyjdą?masz sporo kolorów wiec i możliwości są?;],wiem że masz chętnych pamiętam z ta sklerozą to tak ściemniam aby jak coś palnę to żebym mógł się nią wytłumaczyć?;]
Posted

hehe ty gagatku:)

No kaczor i jedna kaczka to barwa standardowa:) no a pozostałe dwie no to sam jestem ciekaw co wyjdzie:) ale kto wie może będą ciekawe wynalazki:)

A dworek planujesz duże stado?

Posted
Jakoś trzeba sobie radzić;] a dworek i staropolskich po połowie jakieś 15 tych i tych,a jak załatwię jajka to z 10 piżmówek na jedno piętro a drugie dla gęsi ale kaczek to mało będzie,drugi zacier też by się przydał?
Posted

No to też na ładne stadko sie zanosi:)

Ja to kaczki na 2 razy chyba załaduje jeżeli oczywiście zmieszczą sie jajka do koszyka bo jak na siatce będę musiał a skutek klucia będzie bardzo pozytywny no to tylko raz załaduje:) ale to wszystko sie w "praniu" okaże:)

Poza tym mam na zamiarze jeszcze do mojej gromadki dodać staropolskie noi myślę o tych dworkach:)

Posted
Ja to liczę na inku? bo kupić tyle sztuk to bym w butach nie został,a na kaczki mam chętnych takich oskubanych;]więc dlatego kupiłem inku... a i do jedzenia się przydadzą?;] a twoje to też spore się zanosi a o liczbie gatunków nie wspomnę dworki są smaczne i staropolskie też dworki mają inny smak tak by najmniej mi się wydaję a poza tym fajnie wyglądają:]
Posted

No to widzę że trochę koszta chcesz zniwelować:) no ale trzeba sobie jakoś radzić

No jak załaduje w koszykach no to myślę załadować 30 siwych i 26 biegusów:) bo pewnie ze 2 siwe to i tak mi siądą:)

No a co do trzymania kilku ras no to jak najbardziej 4rasy kaczek mogę trzymać:) bo tyle kojców bo miało być 5 ale stwierdziłem że dla siwych jaki zwykłych kur no to za mało miejsca będzie więc przy 4 pozostanę:)

Posted
No to tak ile ty chcesz tych kaczek trzymać bo jak liczę to sporo mi wchodzi? siwe,butelki,i co do tego ?te staropolskie i dworki czy jakieś inne?np pekiny bo ja w tej chili nic nie mogę sobie przypomnieć?;[ a ja tak jak zauważyłeś tnę koszty jakoś trzeba kombinować a marzy mi się duże stado kaczek i gęsi:]
Posted

Myślę że kaczek to mi wyjdzie coś kolo 70-80szt no a rasy no to tak jak piszesz siwe butelki staropolskie i dworki z tym że nad dworkami sie zastanawiam:)

Moim plusem że tak powiem jet to że mam swoje ziemniaki i pszenice + jakaś zielenina tak więc nie mam kosztów że coś muszę kupować:)

No a co do twojego stada no to jak masz zmniejszyć ilość kur no to możesz powiększyć stado kaczek i gęsi:) choć fakt ty ponosisz większe koszta bo większość musisz kupować:(

Posted
To ładne stadko się szykuje ale ile to zje kaczki to jak kiedyś pisałeś jedzą i wydalają;[ a z kurami chcę tak zrobić jak mówisz mi nadal chodzą po głowie indyki? ale na razie kasy na nie? nie mam;[ a co do paszy to tak jest pszenice, kuku muszę kupić swoje to pszenżyto i gryka,ale jakoś się da radę,o ziemniakach myślę aby kawałek dla siebie zasadzić bo sprzęt mam, a tak apropo ile ty sadzisz arów,kiedyś czytałem w innym wątku że polecałeś ten gatunek na frytki ale u mnie chyba takich nie ma? tylko irgę ludzie sadzą
Posted

No duże stado kaczek to potrafi narobić:)

Co do indyków no to może sobie jakieś jaja skombinuj bo przecież masz inku a na pewno taniej wyjdzie a niżeli kupić dorosłe sztuki.

Co do ziemniaków to rożnie bywa ale tak 20-30arów a czasami to nawet mniej jak 20 poza tym dla nas to tak kolo 500kg to spokojnie starcza no a resztę to kury z kaczkami zjadają:)

A te ziemniaki na frytki to bellarosa tylko u mnie to straszne giganty rosną:) tak że za bardzo nie ma co na sadzeniaka wybrać:( ale na słabszej ziemi to może by mniejsze były poza tym dużo zależy przecież ile wsypiesz w pole:) bynajmniej ziemniaki są wart polecenia:)

Posted
Kiedyś jak jeszcze sadziliśmy to około 1 -1,5ha,ale myśle tak ze 30arow zasadzic, trochę warzyw[np marchew dla krów] i kuku na polu 80ar?bo to jedno mam nie zaplanowane?500 kg dla nas to mało dużo za mało a o te ziemniaki popytam czy ktoś nie ma? a i dla zwierzaków by były,a mi nmire koniecznie chodziło że narobić takie stado możąe tylko ile zje paszy jak tak patrze n ate koguty co też darmo się pasie,matka w przyszłym tygodniu bedzie w domu to by oskubała kilka sztuk na rosół bo dawno nie było?;[
Posted

hoho 1,5ha to ziemniaków jest od groma:)

My z warzyw to mamy taki mały warzywnik dosłownie parę arów ale Aga zawsze wszystkiego tam na sieje:)

Co do ilości ziemniaków no to zależy jaki kto ma apetyt ja bynajmniej za ziemniakami nie przepadam:) i takie 5-7szt jak najbardziej nam na obiad wystarcza hehe czasem nawet zostaje:)

Co do skubania to jutro mam w planie pyknąć 2 kaczory bo dziś Aga stwierdziła że nie ma ochoty skubać:)

No a te ziemniaki no to warte uwagi bo są smaczne a skórka czerwona a w środku żółte:)

Posted

Tak u mnie kiedyś się sadziło dla zwierząt i dla nas ale te czasy już raczej nie wrócą?a bez ziemniaka w różnej postaci to bym chyba sfiksował;[ a na obiad to zjem więcej jak wy oboje;] warzywa to takie podstawowe? chcę do zupy i marchwi sporo?;] a co do skubania to się jej nie dziwie to mozolna robota;[

a tu coś dla Ani tylko cena powala kiedyś takie miniaturki mi się marzyły http://allegro.pl/kozki-kozy-karlowate-zachodnioafrykanskie-i3954509933.html

a te troszkę tańsze http://tablica.pl/oferta/kozy-karlowate-CID103-ID4Sshd.html#5a6267b13d http://tablica.pl/oferta/koza-kozy-koziol-koziolek-cap-capek-karlowaty-miniaturowe-miniaturki-CID757-ID2FG9D.html#cc041d95cc

Posted

To u nas to aż tyle sie nie sadziło ale pamiętam jak bylem mały to po wykopkach zawsze była pełna piwnica a teraz to może ćwiartkę zajmuje:)

Ja tam za ziemniakami to nie przepadam ale za to pożeram duże ilości sałatek w różnej postaci:)

No a co do skubania no to jej i tak pewnie pomogę:) poza tym jeszcze mam w planie pyknąć koguta bo mi jeden biały jeszcze został tak więc Adze dam koguta a ja obrobię 2 kaczory:) bo teraz muszę z nimi uciekać bo nie dobrze jest jak jest dużo osobników męskich:) w czasie nieśności jajek więc bez wątpienia muszę sie uwijać:)

http://allegro.pl/kaczki-staropolskie-jaja-legowe-i3993083268.html

Nie wiem czy czasem nie są pomieszane rasowo?:)

Posted
Tak to wygląda ten pierwszy kaczor po lewej to mix kolorów a i kaczka tez taka sobie? a staropolskie są w kilku barwach nie tylko dzikim?;] a te dwa osobniki po lewej w górnym rogu to dworki zdjęcie 1, a ja znowu mam problem mam trzy kaczory i trzy kaczki ale tych to już nie mam gdzie zamknąć?;[ to z kogutem będzie miała lżej ja to nie lubię tej roboty;[ i wolę się ulotnić;] jak się skubie zaczyna?;]
Posted

Też mi te barwy jakoś nie leżą ale dworki są fajne:)

A to czemu taki skład zostawiłeś? czy masz na zamiarze jakieś kaczorki jeszcze do odstrzału przeznaczyć?

Co do skubania to też nie przepadam ale jak mus to mus:)

hehe a ty to taki "ananas" widzę w sprawach skubania:)

Posted

Tak mi zostało jeden łaciaty jeden dworek i staropolski i do nich po jednej kaczce w kolorze? trzy pary mam? a zabijać nie miałem ale się zastanawiam nad tym łaciatym? miał immunitet ale o niego za dużo;[ a kaczki mi to prawie wszystkie się podobają muszą być już naprawdę paskudne żeby nie?;]

http://tablica.pl/oferta/koziol-koza-miniaturka-CID757-ID3rL6n.html#908b9e5651 małe zoo

Posted

No to zdało by sie co by ich jakoś rozdzielić na okres nieśności co by ci potomstwo wyszło przyzwoite no chyba że ci obojętne bo i tak do gara:)

Mi sie wszystek drób podoba a zwłaszcza ten w brytfance:)