Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Co do trawy to masz racje bo ptaki zielone uwielbiaja a zwlaszcza jak zielone jest mlode moje maja do oporu jeszcze pekinki bo co mialem sprzedac to juz sprzedalem tylko resztki pozostaly:) a jakoze nie moge zaorac zeby sadzic na jesien:( to jeszcze chodze i im przynosze i najlepszy ubaw jest z biegusek bo tak to straszne dziki ale jak widza ze zielone niose to prawie na "palcach" przy siatce stoja:) i ubaw niesamowity Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2013 Author Report Posted August 11, 2013 Widziałem oczami wyobrażni jak one stoją na tych palcach przy siatce to uśmiałem się;-] to dobrze masz co im dać z zielonego u mnie to musi wystarczyć im podwórko Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 U mnie jako ze sa zamkniete ale zielonego dostaja caly rok:) bo od wiosny to duzo jest zielonego a ja dodatkowo daje im jeszcze ogorki i cukinie bo zona sadzi a wszystkiego niedajemy rady zjesc wiec i ptactwo ma ucieche a zwlaszcza kaczki:)no a w zimie to musi im wystarczyc pekinka bo jak sie obiera to zawsze zielonego zostaje:) Quote
wiejskieżycie Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 O ile sobie przypominam masz szklarnie lub folie. Sprzedałeś już to co przewidziane na ten czas? Moje też od kilku dni dostają ogórki w plasterkach. Na szczęście je jedzą, bo jest ich masa, a do tego jeszcze nie zacząłem skarmiać kabaczków i cukinii,a tego jest kilka arów. Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2013 Author Report Posted August 11, 2013 no dobrze a ja z innej beczki Marcin sadzisz te dynie kabaczki cukinię a jak to przechowujesz do zimy?Sławek to samo pytanie jak przetrzymasz pekinkę do zimy? Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Tak mam folie 4 sztuki:)a w nich ogorki z tym ze po wiosennych nie ma juz śladu i ogolnie jestem zadowolony (wziolem z tych 4 foli duzo wiecej a nizeli za pszenice:)) a obecnie rosnie kolejny ogorek na jesien ktorego powinienem zaczac rwac po 20 sierpnia:) a co do cukini to zona sadzi pare sztuk ale tak czy inaczej to wiekszosc zjadaja kurczaki z kaczkami:) a co do ogórków to ja kraje je na dlugosci na 4 czesci Quote
wiejskieżycie Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Do zimy bez problemu. Rwę z końcem września, początkiem października. Jeśli jest więcej gęsi, to do zimy nic nie zostaje. W tym roku lęgi były niezbyt duże, dlatego na pewno części nie skarmię. To czego mi się nie uda, najprędzej zostawię na polu. Mam na podwórku piwnicę taką starego typu i w niej przechowuję warzywa. Kapusta zimuje najlepiej, ale ona może nawet zamarznąć i jak rozmarznie nadaje się do zjedzenia. Nie raz widziałem, jak w okolicy na plantacjach kapusty rwali ją dopiero jak się zaczynały mrozki i to takie porządne. Sławek kiedy dokładnie sadziłeś ogórki na jesienny zbiór? Dokładną datę poproszę, jeśli pamiętasz. Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Na polu wycinamy w skrzynki i potem do piewnicy z tym ze moja piewnica daje rade najwyzej do stycznia bo potem zaczyna wszystko gnic:( wiec staram sie wiekszosc wysprzedac przed Bozym Narodzeniem jedynie jak jest mrozna zima to moge dluzej przetrzymac bo tak to piewnice mam za ciepla i nawet jej nie zamykam jak temp. nie spada ponizej -5Ogorka sadzilem 24-25.07.1013:) Co do bialej kapusty to jak sa spadki do -8 w nocy to kapuscie nic nie bedzie bo piewnica wyciagnie gozej jak mrozy utrzymuja sie dluzszy czas no to wtedy nie ma po co ciac:( Quote
wiejskieżycie Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Dzięki. Miałem zamiar w tym roku sobie posadzić drugim rzutem pod folią, ale jakoś czasu nie starczyło. Na szczęście gruntowe mam już ponad miesiąc. Do tego foliowe też prawie tyle samo czasu. Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Jesiennego ogorka musisz wsadzic przed sierpniem bo jak puzniej wsadzisz to roznie moze byc bo nigdy nie wiadomo jaka bedzie pogoda a jak bedzie zimno to powoli bedzie kszaka budowal i plon tez bedzie slaby:( Quote
wiejskieżycie Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Ja to bym najbardziej chciał, żeby ogórki się dało mrozić na przykład, to w zimę było by jak znalazł i na pewno taniej niż kupować za grubą kasę. Podobno można, ale jeszcze nie próbowałem. Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 zamrozic mozna ale potem to sie ciapa z nich zrobi jak rozmarzna Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2013 Author Report Posted August 11, 2013 Zrobiłem sobie przerwę na robienie zdjęć ale za bardzo mi to nie wyszło biegusów nie mogłem dogonić a kury się po krzakach pochowały ale zobaczycie sami,a więc za przechowalnie macie piwnice, ja też mam pod oborą tam kiedyś trzymaliśmy ziemniaki ale jaka tam temperatura jest zimą nie mam pojęcia Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 He he z kurczakami tak jest:) a co do piewnicy to mam 2 bo jedna pod domem a druga w ziemi tylko jak do niej mam coz wnosic albo wynosic to mnie skreca Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2013 Author Report Posted August 11, 2013 A czemu skręca? niska taka co do zdjęć to trochę chyba to potrwa zanim się wrzucą strasznie długo idą ;-[ Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Ładny kogucik a gdzie podziala sie kura bo ten kogut chyba z kaczka nie lata:)Bo schody niewygodne a i ja przy moim wzroście to i głową nie raz zawadziłem ze zadzwoniło:) Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2013 Author Report Posted August 11, 2013 No nie, kogut a raczej jest ich 14 maja swoje kurki w liczbie 13;-]co do wzrostu wiem coś o tym ile futryn zaliczyłem to nie zliczę mam 193cm a ty długi urosłeś ? ;-] Quote
wiejskieżycie Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 W koszykówkę mógłbyś grać. Też mam dwie piwnice i też jedną z nich pod całą powierzchnią kuchni. I też się nie raz pierdyknęło łbem o sufit. Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Co do kogucika to zart bo na fotce z kaczucha jest:)No to dlugi urosles:) ja wzrostu dokładnie to nie wiem ale jak mnie miezyli na poborze do wojska to wyszło 187 a czy dłuższy urosłem to nie wiem bo sie nie mierzyłem a i z drugiej strony to mnie to szczególnie nie interesuje:) Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2013 Author Report Posted August 11, 2013 No trochę długi urosłem ja też miarę z komisji podałem dużym być to wcale nie tak dobrze ubrania ciężko kupić ale za to pole widzenia dalekie;-] co do koguta to wiem że żart tak się dał podejść to mu fotkę pstrykłem, nie wiem jak u was ale moje kury to wypłochy takie że szok a tak apropo Sławek kogut sie znalazł Quote
wiejskieżycie Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Czas pierzenia, przerwa w niesieniu. Na odpoczynek pora. Ładują akumulatory przed zimą i szykują się na randki z młodymi kogutami. Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Nie wiem czy sie znalazl bo u tesciow nie bylem ale na tygodniu pojedziemy to sie dowiem bynajmniej mam nadzieje ze jest caly bo z checia bym mu fotke strzelil i wam pokazał bo naprawde niezly "wyploch" z niego jakby ciągle pod napięciem chodziłU mnie tylko kaczki siwe sa spokojne bo od malego byly noszone do ganku i do zagrody tak ze sie przyzwyczaily(jak byly male to byly noszone bo nigdy niewiadomo czy jakis gad by sie za nich nie zabral) Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2013 Author Report Posted August 11, 2013 Marcin one się nie niosą bo za młode są jedna z nich się niesie największa była jak je kupiłem ale pewnie malują się przed randką ;-] z tych 14 kogutów zostanie tylko najwyżej 2. kupiłem 30 kurczaków w maju i było po 15 kogutów i kurek ale kilka mi zaginęło,Sławek to ty tych prądem pieszczonych kurczaków nie trzymasz u siebie? ale fotki z chęcią obejrzę Quote
Tofik Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 Robercie ja mam 6 tych mongolek z tym ze 4 sa pradem szarpane a 2 maja gladkie piora a ta kurka czopkiem kolo ciagnika co niedawno wrzucilem to u tesciow zrobilem jak czekalem na kombajn bo w koncu najmowalem do pszenicy i jest tam jeszcze taki liliput kogucik co ma piora we wszystkie strony i wyglada zajefajnie:) noi chcialem mu zrobic fotke ale uciekal:((to bylo w srode) a w czwartek jak kosilem pszenice bo w srode nie przyjechal tylko wziolem calkiem innego i no i dobrze bo tamten bral jak sie puzniej dowiedzialem 400zl/ha(fendt) a ten co mi kosil "Rekord:)" bral 380zl/godz. tak ze pare groszy zaoszczedzilem a wracajac do koguta to caly czwartek go nie widzialem(moge wrzucic jego fotke ale nie jest specjalna bo dla tel. kogut byl za szybki:() Quote
Robert ;-) Posted August 11, 2013 Author Report Posted August 11, 2013 jeśli chcesz to wrzuć popatrzymy sobie a jak trafi się okazja to lepsze zrobisz;-] a widzisz czasem warto poczekać ciekawe tylko ile ha w godzinę robił tym fendt-em? Quote
Recommended Posts