Robert ;-) Posted February 21, 2014 Author Report Posted February 21, 2014 Przekręcam tak dla zasady nawyk sobie chce wyrobić?;] a w domu jest18 stopni średnio więc nie powinno być im za gorąco;] Quote
Tofik Posted February 21, 2014 Report Posted February 21, 2014 Ja z tego co poczytałem no to im dłużej się jajka do inku przechowuje tym temp. powinna być niższa ale jak to zie przekłada potem na inkubacje no to nie wiem:) bo jeszcze nie inkubowałem a w zeszłym roku jak były pod kurę podłożone jajka z lodówki to też sie wykluły:) więc nie wiem jak to do końca jest i nawet nie były obracane:) Quote
ania1983 Posted February 21, 2014 Report Posted February 21, 2014 Tofik, z tą lodówką to prawda, ja w tamtym roku dostałam od szwagierki 6 jaj prosto z lodówki, szczerze to nie spotkałam sie z czymś takim, ale z ciekawości włozyłam i 5 kurczaków mi wyszło, bo jedno jajo było nie zalężone ale to prawda, wszędzie pisze, ze im dłużej sie jaja przechowuje tym niższa temperatura Quote
Tofik Posted February 21, 2014 Report Posted February 21, 2014 Zgadza się z tym że dolna granica to 10-12 stopni ale to dla jajek przechowywanych od 10-14 dnia:) Quote
wiejskieżycie Posted February 21, 2014 Report Posted February 21, 2014 Niestety te kurki które do mnie na wieś docierają rok w rok niezależnie od pory roku są w podobnej lub nawet niższej cenie. Zmierzałem do tego, że robią ludziom z mózgu wodę, bo te kurki nie mają wieku o jakim wspomina sprzedający i jaki podają w ogłoszeniu. Podobnie jest z młodymi kurkami. Jeśli ktoś hoduje kurki latami, bez problemu rozpozna chociaż przybliżony wiek. Liczą na ludzką niewiedzę. Quote
Robert ;-) Posted February 21, 2014 Author Report Posted February 21, 2014 Zgadza się Marcinie ale i tak znajda się chętni na taką wątpliwą okazję;[ a handlarz wszystko powie aby coś sprzedać ;[ Quote
Tofik Posted February 21, 2014 Report Posted February 21, 2014 Każdy kombinuje jak może dlatego ja nie kupuje dorosłych kur tylko kurczaki a tak z drugiej strony to i tak mnie 2 razy gość w bambuko załadował bo miały być kokoszki a były same koguty ale od tego roku już nie będę musiał kupować kurczaków:) A tak propo to inku podłączacie przez listwę czy bezpośrednio do kontaktu? Quote
Robert ;-) Posted February 21, 2014 Author Report Posted February 21, 2014 Ciekawe pytanie? u mnie 30 min temu wyłączyli prąd? a takie sytuacje[zanik zasilania i przepięcia] nie są zdrowe dla takich urządzeń tak mi się wydaję? Quote
Tofik Posted February 21, 2014 Report Posted February 21, 2014 No pewnie Robercie masz racjęCo do listwy to ja kupiłem bo kiedyś Grzegorz wspominał że lepiej przez listwę podłączaćA co do braku prądu w czasie inkubacji to wyczytałem że należy obłożyć inku butelkami z ciepłą woda i przykryć kocem:) Quote
DuzyGrzegorz Posted February 21, 2014 Report Posted February 21, 2014 Listwa zabezpiecza elektronikę przed przepięciami. Wprawdzie listwa jest droższa od elektroniki, ale awaria to zawsze kłopot. W droższych urządzeniach zabezpieczenie jest przeważnie wbudowane.Jeżeli braknie prądu nie polecałbym okładania kocem i butelkami z ciepłą wodą. Ten sposób można stosować w ostatnich dniach przed wykluciem. Najlepszym sposobem jest schłodzenie jaj do 22 stopni Celsjusza, a inkubator powinien być otwarty. Ten czas należy oczywiście doliczyć do okresu inkubacji.Jutro ma się odezwać ten gość od jajek. Oby wszystko wyszło. Pozdrawiam! Quote
ania1983 Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 witam co do braku prądu i włączonego inku, w tamtym roku jak miałam jajka w inku był taki dzień że ''bawili'' sie prądem, burze były i tak było przez kilka godzin że chwile był prąd a zaraz nie było...jako że bałam się jajka schładzać, to przykrywałam kocem, ale samym kocem, bez wody ciepłej. zresztą jak nie ma prądu nie mam wody między czasem kiedy nie było prądu i inku był przykryty kocem, a czasem kiedy prąd był inku utrzymał temp. ale tak jak pisze Grzegorz, można jajka schłodzic, z tym że tak jak piszę, ja sie bałam, wybrałam koc. paskudna pogoda, w nocy lało :/ ale zwierzakom to pasuje bo dżdżownice się pokazały a, jeszcze napiszę o tej listwy, raz miałam podłączony inku bezpośrednio do prądu, bo miałam przy inku gniazdko, a innym razem miałam przez przedłużacz [nie listwę] bo gniazdko było dalej. ale w razie co listwę wolną mam, wiec nie będzie problemu podłączenie przez nią Quote
Tofik Posted February 22, 2014 Report Posted February 22, 2014 Witam widzę że tu straszna cisza:)Co do braku prądu to u mnie pisze tak:)"W przypadku braku zasilania należy przykryć inkubator np.kocem. Należy również obłożyć inkubator butelkami z ciepłą wodą. Pomoże to utrzymać określona temperaturę u inkubatorze. W przypadku przedłużania awarii i braku prądu zalecamy otworzenie inkubatora i szybkie schłodzenie jaj do temp. około 12stopni, ale tylko w pierwszym lub drugim tygodniu inkubacji. Po włączeniu prądu, natychmiast usuń koc u butelki, aby nie doprowadzić do rozregulowania elektroniki i uszkodzenia wentylatora".Więc w razie braku prądu coś trzeba będzie działać ale mam nadzieję że nie będziemy mieć takich awarii prądu:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 23, 2014 Author Report Posted February 23, 2014 Witam u mnie pisze to samo? dziś jajek ponad 14 więc tendencja wzrostowa;] i znalazłem kacze gniazdo a w nim 4 jajka zostawiłem je niech sobie niosą?;]szkoda myślałem że poczekają trochę?. pozdrawiam;] Quote
ania1983 Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 Robercie, witaj no to fajnie że kaczki zaczęły się nieść wprawdzie jeszcze nie w porę tak jak byś chciał, ale fajnie że sie niosą ciekawe kiedy moja zacznie? Quote
Robert ;-) Posted February 23, 2014 Author Report Posted February 23, 2014 Aniu pewnie nie długo? to już w sumie pora?ale jak twoja jest młoda to może troszkę jeszcze poczekasz?mogły wcześniej się nieść,albo poczekać ale cóż będzie jedzonko kaczymi jajkami?;] Quote
ania1983 Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 heh, chyba nie mam innego wyjścia jak cierpliwie czekać w końcu nie mogę do niej pójść i zmusić ją żeby jajka zaczęła nieść Quote
Robert ;-) Posted February 23, 2014 Author Report Posted February 23, 2014 A czemu czekać mała perswazja i były by jajka,jakiś mały kozik w ręku i kaczka by się namyśliła ;] Quote
ania1983 Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 heh, jasne kaczor by mnie pogonił a nie kaczka by się namyśliła mój kaczor to prawdziwy tyran, godzina 17, wyglądam przez okno czy wszytskie kury juz do kurnika weszły a tam patrzę że nawet gęsi na polu i stare kury, zdziwiło mnie to, bo te wczesniej chodzą spać, jedynie młode kurki długo siedzą, aż do zmroku. no więc ide na pole patrzeć co sie dzieje, a kaczor stanął w drzwiach i jak kura czy gęś próbowała wejść to je przeganiał ogromnym syczeniem. normalnie tyran! przegoniłam kaczora, zagoniłam towarzystwo które spać powinno, a reszta sama sobie poradziła jak kaczora nie było w wejściu... Quote
Tofik Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 Witam hehe ale Robercie masz pomysły:) ale chyba w takim wypadku nie da rady bo na wszystko musi przyjść czas i pora:) moje Aniu też sie jeszcze nie niosą choć zaczynają sie już po woli chędożyć tak że i jajka nie długo pewnie będąA co do jajek no to dziś niewiele bo 1 biegusa i 2 od kur tak więc dziś kury sie marnie spisały:) Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 23, 2014 Author Report Posted February 23, 2014 To aż taki łobuz?;[ będziesz miała z nim problem?;[ jak on taki już jest, to co będzie dalej? Quote
Tofik Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 Jak zrobi co ma zrobić to na pniaka z nim i po problemie:) na mnie też sie dziś jeden sadził tak więc w najbliższym czasie trafi pod toporek:) Quote
ania1983 Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 e, tak źle to nie jest, on mi nic nie robi, ze mną to się co najwyżej kłuci ale do zwierzaków jest okropny, szczególnie jak kaczka jest w pobliżu, a w sumie zawsze jest w pobliżu mój to z kaczką się zabawia już od dawna , bo jakoś od stycznia więc liczę na jajka jak najbardziej a co do toporka, to kaczora nie chcę przeznaczać na rosół, ale to oczywiście kwestia do przemyślenia na bieżąco, zobaczymy jeszcze...na razie nic nie planuję Quote
Robert ;-) Posted February 23, 2014 Author Report Posted February 23, 2014 Aniu ja mam kaczki krótko ale takiego zakapiora nie miałem;[ale jak by mi się trafił to poszedł by do gara Quote
Tofik Posted February 23, 2014 Report Posted February 23, 2014 Zawsze można na takie wynalazki trafić poza tym podobnie bywa z kogutami:) Quote
Robert ;-) Posted February 23, 2014 Author Report Posted February 23, 2014 Ale po co trzymać takiego łobuza kury będzie ganiał o inne zwierzęta na razie jest potrzebny ale jak pisałeś wykorzystać go i do gara;]A tak propo jajek to słabo dziś nazbierałeś ja znalazłem w schowkach kury poszły z gniazd a ile nie znalazłem to nie wiem,powiem jedno podkłady robią swoje kury chętniej siadają z jajkiem na jajko?;] Quote
Recommended Posts