Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja z tego co poczytałem no to im dłużej się jajka do inku przechowuje tym temp. powinna być niższa ale jak to zie przekłada potem na inkubacje no to nie wiem:) bo jeszcze nie inkubowałem a w zeszłym roku jak były pod kurę podłożone jajka z lodówki to też sie wykluły:) więc nie wiem jak to do końca jest i nawet nie były obracane:)
Posted

Tofik, z tą lodówką to prawda, ja w tamtym roku dostałam od szwagierki 6 jaj prosto z lodówki, szczerze to nie spotkałam sie z czymś takim, ale z ciekawości włozyłam i 5 kurczaków mi wyszło, bo jedno jajo było nie zalężone :P

ale to prawda, wszędzie pisze, ze im dłużej sie jaja przechowuje tym niższa temperatura

Posted

Niestety te kurki które do mnie na wieś docierają rok w rok niezależnie od pory roku są w podobnej lub nawet niższej cenie. Zmierzałem do tego, że robią ludziom z mózgu wodę, bo te kurki nie mają wieku o jakim wspomina sprzedający i jaki podają w ogłoszeniu. :)

Podobnie jest z młodymi kurkami. Jeśli ktoś hoduje kurki latami, bez problemu rozpozna chociaż przybliżony wiek. Liczą na ludzką niewiedzę. :)

Posted

Każdy kombinuje jak może dlatego ja nie kupuje dorosłych kur tylko kurczaki a tak z drugiej strony to i tak mnie 2 razy gość w bambuko załadował:( bo miały być kokoszki a były same koguty ale od tego roku już nie będę musiał kupować kurczaków:)

A tak propo to inku podłączacie przez listwę czy bezpośrednio do kontaktu?

Posted

No pewnie Robercie masz rację:)

Co do listwy to ja kupiłem bo kiedyś Grzegorz wspominał że lepiej przez listwę podłączać:)

A co do braku prądu w czasie inkubacji to wyczytałem że należy obłożyć inku butelkami z ciepłą woda i przykryć kocem:)

Posted

Listwa zabezpiecza elektronikę przed przepięciami. Wprawdzie listwa jest droższa od elektroniki, ale awaria to zawsze kłopot. W droższych urządzeniach zabezpieczenie jest przeważnie wbudowane.

Jeżeli braknie prądu nie polecałbym okładania kocem i butelkami z ciepłą wodą. Ten sposób można stosować w ostatnich dniach przed wykluciem. Najlepszym sposobem jest schłodzenie jaj do 22 stopni Celsjusza, a inkubator powinien być otwarty. Ten czas należy oczywiście doliczyć do okresu inkubacji.

Jutro ma się odezwać ten gość od jajek. Oby wszystko wyszło. Pozdrawiam!

Posted

witam :)

co do braku prądu i włączonego inku, w tamtym roku jak miałam jajka w inku był taki dzień że ''bawili'' sie prądem, burze były i tak było przez kilka godzin że chwile był prąd a zaraz nie było...jako że bałam się jajka schładzać, to przykrywałam kocem, ale samym kocem, bez wody ciepłej. zresztą jak nie ma prądu nie mam wody :P między czasem kiedy nie było prądu i inku był przykryty kocem, a czasem kiedy prąd był inku utrzymał temp. ale tak jak pisze Grzegorz, można jajka schłodzic, z tym że tak jak piszę, ja sie bałam, wybrałam koc.

paskudna pogoda, w nocy lało :/ ale zwierzakom to pasuje bo dżdżownice się pokazały :D

a, jeszcze napiszę o tej listwy, raz miałam podłączony inku bezpośrednio do prądu, bo miałam przy inku gniazdko, a innym razem miałam przez przedłużacz [nie listwę] bo gniazdko było dalej. ale w razie co listwę wolną mam, wiec nie będzie problemu podłączenie przez nią :)

Posted

Witam widzę że tu straszna cisza:)

Co do braku prądu to u mnie pisze tak:)

"W przypadku braku zasilania należy przykryć inkubator np.kocem. Należy również obłożyć inkubator butelkami z ciepłą wodą. Pomoże to utrzymać określona temperaturę u inkubatorze. W przypadku przedłużania awarii i braku prądu zalecamy otworzenie inkubatora i szybkie schłodzenie jaj do temp. około 12stopni, ale tylko w pierwszym lub drugim tygodniu inkubacji. Po włączeniu prądu, natychmiast usuń koc u butelki, aby nie doprowadzić do rozregulowania elektroniki i uszkodzenia wentylatora".

Więc w razie braku prądu coś trzeba będzie działać ale mam nadzieję że nie będziemy mieć takich awarii prądu:)

Pozdrawiam

Posted
Witam u mnie pisze to samo? dziś jajek ponad 14 więc tendencja wzrostowa;] i znalazłem kacze gniazdo a w nim 4 jajka zostawiłem je niech sobie niosą?;]szkoda myślałem że poczekają trochę?. pozdrawiam;]
Posted

heh, jasne kaczor by mnie pogonił a nie kaczka by się namyśliła :D

mój kaczor to prawdziwy tyran, godzina 17, wyglądam przez okno czy wszytskie kury juz do kurnika weszły a tam patrzę że nawet gęsi na polu i stare kury, zdziwiło mnie to, bo te wczesniej chodzą spać, jedynie młode kurki długo siedzą, aż do zmroku. no więc ide na pole patrzeć co sie dzieje, a kaczor stanął w drzwiach i jak kura czy gęś próbowała wejść to je przeganiał ogromnym syczeniem. normalnie tyran! przegoniłam kaczora, zagoniłam towarzystwo które spać powinno, a reszta sama sobie poradziła jak kaczora nie było w wejściu...

Posted

Witam hehe ale Robercie masz pomysły:) ale chyba w takim wypadku nie da rady bo na wszystko musi przyjść czas i pora:) moje Aniu też sie jeszcze nie niosą choć zaczynają sie już po woli chędożyć:) tak że i jajka nie długo pewnie będą:)

A co do jajek no to dziś niewiele bo 1 biegusa i 2 od kur tak więc dziś kury sie marnie spisały:)

Pozdrawiam

Posted

e, tak źle to nie jest, on mi nic nie robi, ze mną to się co najwyżej kłuci :P ale do zwierzaków jest okropny, szczególnie jak kaczka jest w pobliżu, a w sumie zawsze jest w pobliżu :P mój to z kaczką się zabawia już od dawna :P , bo jakoś od stycznia więc liczę na jajka jak najbardziej :)

a co do toporka, to kaczora nie chcę przeznaczać na rosół, ale to oczywiście kwestia do przemyślenia na bieżąco, zobaczymy jeszcze...na razie nic nie planuję :P

Posted

Ale po co trzymać takiego łobuza kury będzie ganiał o inne zwierzęta na razie jest potrzebny ale jak pisałeś wykorzystać go i do gara;]

A tak propo jajek to słabo dziś nazbierałeś ja znalazłem w schowkach kury poszły z gniazd a ile nie znalazłem to nie wiem,powiem jedno podkłady robią swoje kury chętniej siadają z jajkiem na jajko?;]