Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co do jajek to ja wcale nie narzekam choć czasami jest bida:) ale raz jest 3 a raz 6-7 z czego u mnie jest chyba 10kur:) ale z drugiej strony to my tacy jajorzercy nie jesteśmy tak więc coś kolo 40 jaj już leżakuje:) i za bardzo nie wiadomo co z nimi zrobić mimo klusek i placków:) bo ileż można jeść w kółko to samo.

hehe no to sie zabawiłeś w niuchacza:) no a podkład to zawsze skusi kurę bo wystarczy że jedna kura zniesie to zaraz inne na to miejsce wchodzi:)

Posted
To skoro masz 10 kur to co innego da się wytrzymać;] a ja lubię placki i temu podobne[smaka mi narobiłeś] ,a z podkładami się sprawdza;]trochę dziś pochodziłem po podwórku i na pole sobie poszedłem,a jajka do inku włożysz więc nie jest źle?
Posted

hehe właśnie opyliłem sernika kawałek i jakiegoś przekładańca:)

U mnie w polu całkiem nie źle tak że jak by coś chcieć działać to chyba można wjechać no ale na razie nie mam potrzeby bo na razie nie mam co sadzić:) hehe jutro mam w planach dopiero siać ale rano z Agą do doktora tak więc sie zobaczy jak dzień sie ułoży:)

Co do jajek no to nie mam co narzekać bo do inku starczy mi bez problemu:) ale na razie czekam na dobre wieści od Grzegorza:)

Posted
Z tego co wiem jajka będą najwcześniej we wtorek? a ja to z tym nawozem ruszam do składu we wtorek? a siać to nie wiem? jak na tym polu to mogę w tygodniu już z tym uderzać?;] a co do jajek do inku tak się martwiłeś? a tu masz swoje ;] a co będziesz siał?
Posted

gdyby nie to że u nas ostatnio pada to w pole też by mozna juz wyjechać, nawet mąż w czwartek się przejechał traktorkiem po polu :D ale wczoraj już padało i dalej mokro :/ a mieliśmy tunel rozkładać :/

co do kaczora to tak jak pisałam, się zobaczy :) nic nie będę pisała ani na tak, ani na nie :)

Posted

Dlatego napisałem że czekam na dobre wieści od Grzegorza:) bo przecież parę dni różnicy nie robi bo jak dla mnie to grunt że będą:)

No to sie na wycieczkę namyśliłeś:) co do siania w polu to chyba jeszcze za wcześnie nawet jeśli chodzi o nawozy bynajmniej ja jak na razie nawet za bardzo o tym nie myślę:)

Co do jajek no to trochę przepiekałem raki no ale jajka miały być wcześniej no ale jest jak jest tak więc już nie mam żadnych obaw:)

Co do mojego siania no to kapusta a kolo 10 marca ogórek:)

Posted

Wiesz Aniu szkoda go skreślać? ale jak zabraknie mu żelaza to napisz?;] a co do pogody to teraz jest ok a co będzie później to nikt nie wie? a ja to obawiam się że teraz pogoda cacy a potem będzie deszcz?;[ i nie będzie można robić w polu;[

Grzegorz szkoda zielonej;[ fajne kurki;] a co do dostawy to najlepiej pocztą;]

Posted

Tofik, 10 marca ogórek? ale to chyba w szklarni? i kapustę też już będziesz siał? tak prosto w pole?

co do zielonej Grzegorzu, no to szkoda kurki, ale tak juz jest z tymi drapieżnikami :/ u nas na okrągło lata 5 jastrzębi więc dopóki chodziły luzem to też sporo w ten sposób straciłam, ale teraz do zagrody nie wlatują bo są krzaki i kury zawsze w razie co zdążą sie schować :)

Posted

No w obecnej chwili no to nie wiadomo co myśleć o pogodzie bo dziś tak no a za tydzień całkiem inaczej poza tym nie ma gwarancji że zima jeszcze nie powróci:(

Aniu kapustę sieje w multiplaty a za jakieś 5-6 tyg w sadze w pole no a ogórek no to sieje w wychówku a za jakieś 4 tyg pod folie:)

Co do fruwających drapieżników no to tak z nimi bywa a i u mnie najczęściej ich ofiarami bywają gołębie:(

Posted

u mnie na straży to kogut stoi :) ale tak jak pisałam, teraz jastrząb raczej nie jest za bardzo w stanie coś im zrobić, a latem jak drzewa i krzewy mają liście to już w ogóle, no ale jak im wybieg powiększymy to możliwości jastrzębia się zwiększą :/

ale u nas i tak największą plagą dla posiadaczy drobiu sa lisy :/ masa lisów...

Posted
Witaj Marcinie i jak tam z wynikami konkursu wiesz już coś,a to prawda gęsi i kaczki mają super dobry wzrok;] ja w zeszłym roku postawiłem taki maszt z 6m z czerwoną szmatą na końcu i stracha obok ale pies mi ją popsuł;[
Posted

Aniu kolo 10 marca śmiało ogóra możesz sobie w domu zasiać no a jak będzie już dość ciepło no to wysadzisz do folii a jeśli sadzisz pomidora no to jak najbardziej możesz już zasiać:)

Co do drapieżników no to u mnie aż takiej tragedii nie ma na szczęście choć czasami wypadki sie zdarzają:(

Posted

Nie znam jeszcze wyników konkursu. W weekend i tak niczego bym się nie dowiedział, bo instytucja pracuje od poniedziałku do piątku, ale od rana jutro znów śledzę stronę internetową, z nadzieją na pozytywny wynik. Dla mnie oczywiście. :)

Rok temu postawiłem na polu stracha na wróble, który miał odstraszać od warzyw wrony, ale jedynym zwierzęciem które na niego reagowało był mój psiak. Strach wyzwalał w nim najgorsze instynkty, w postaci wrrrr i hauuuu. :):)

Posted

Tofik, pomidor i papryka posiane tydzień temu siedzą na parapecie :) ale jako ze brakło mi ziemi do warzyw to w tym tygodniu resztę będę siała w paletki jak tylko mąż mi ziemię kupi.

mnie najbardziej wkurza to, ze związki łowieckie nie polują wg. mnie tyle ile powinni na zwierzęta, jeszcze kilka lat temu nie było aż tyle lisów, nie mówiąc o dzikach które pustoszą pola z kukurydzy, ziemniaków i buraków :/ ale to tylko moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać :P

tak mi się teraz przypomniało apropo klucia kur i kaczek w jednym inkubatorze i już wiem czemu nie chcę kluć ich razem, chodziło mi nie tylko o to że jest inny czas klucia, ale również o to, że kaczki w czasie klucia potrzebują dużo większej wilgotności od kur. nie wiem, może pisałam o tym, ale w razie co się powtórzyłam :P wszak mam sklerozę :D

Posted

A u mnie raz widziałem jak jastrząb przelatywał nad nim i jakby się wystraszył i odleciał nie wiem czy dla tego? ale odleciał, a był już bardzo nisko, mnie nie widział bo byłem w oborze,trzymam kciuki za ciebie;] w sumie teraz weekend nie pomyślałem;[

Aniu co do dzikich zwierząt zgadzam się z tobą w 300% u mnie dziki to plaga a lisów trochę jest? ale w dzień nie widziałem? a co do polowań to powinni z tym zrobić porządek?a tu jeszcze przywożą młode dziki i wypuszczają;[ przypomina mi się historia z okolicznej gminy gdzie rolnicy wysypywali mąkę zmieszaną z gipsem przeciw dzikom?

Posted

U mnie myśliwi polują tylko na sarny i dziki, zależnie od sezonu. Inna zwierzyna ich nie interesuje. Kiedyś rozmawiałem z jednym myśliwym - nie moim znajomym, który powiedział mi, że polowanie na lisy im się nie kalkuluje, bo nabój jest droższy od ich skóry (chyba wspomniał dosłownie o takim przeliczniku). Za to na sarny polują w sezonie jak najęci. Gdyby mogli pewnie wszystko by wytrzebili. W 10 chłopa przyjeżdżają na 4 samochody, do tego z gromadą psów i działają. Za to w sezonie zimowym nie pomyślą, by zwierzynę dokarmić.

Dzięki za kciuki. Niestety mój gąsior z ogłoszenia coraz bardziej się oddala. :)

Posted
Moja okolica ogólnie rzecz ujmując jest bardzo uboga w dziką zwierzynę. Bażantów nie widuje się od wielu, wielu lat. Chyba że jakiś inny niż obrożny nawieje komuś z hodowli i nie zdąży zostać zjedzonym przez jastrzębie lub psy. Kuropatwy lub przepiórki ostatnio widziałem chyba z 2 lata temu, a zając jeden od przypadku do przypadku przemknie gdzieś po łące. Swojego czasu miałem jednego blisko kapusty na moim kawałku łąki, ale psy sąsiada jak go dopadły, to było po nim. Tak się zdenerwowałem, bo usłyszałem że dobrze zrobiły, bo przecież nie będzie mi w kapustę wchodził. A co to kogoś obchodzi co mi w kapustę wchodzi. Moja kapusta, moje pole.
Posted
Podobnie jest u mnie tylko ja widziałem 1 bażanta a zające to okazjonalnie widzę?;[ najwięcej jest dzików i saren choć tych ostatnich to ze trzy stadka po 5-7 szt,a wkurza mnie to że te zwierzęta żerują na naszych polach a oni przyjdą i zastrzelą;[ a jak są jakieś straty to oni się migają[w ostatnim roku dziki mi stożyły 0,75ha łąki;[ a ci ludzie to głupsi jak te psy co zająca zjadły?
Posted

U mnie bażanta i zająca to czasami sie jeszcze spotka ale też różnie bywa bo mimo że takiej dziczyzny nie wiele to kłusownik co drugi dom:( A co do wypłat to zawsze sie migają bo w biurokracji tak jest że jak zapłacić to ok z jak żeby oni zapłacili już im sie nie widzi a jak chcą już wypłacić to dają grosze:(

Znalazłem indory w niezłej cenie:)

http://tablica.pl/oferta/para-indykow-niebieskich-CID757-ID3hQgf.html#5b2a338e94