Tofik Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 hehe no bazylia to przyprawa:) no a chloramina no to też nie wiem:)Co do kojca no to jak będzie wysoki no to nie będzie potrzeby tam daszek bo kury nie przefruną no ale to zależy od wysokości no a jak będzie jakiś niski (myślę kolo 1m) no to jakiś daszek by sie zdał co by kury do kojca nie właziły bynajmniej mi sie wydaje że lepiej zrobić wyższy a niżeli robić daszek:) Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Co do moich kur to lotne france mam jedną klatkę pod sufitem to tam śpi kilka zielonych? a co do wysokości to nie wiem metr by starczył i daszek i po problemie by było ?;] a z bazylią to wiem;] niestety w mojej kuchni jej nie używam;[ i czy da się kupić to nie wiem?u mnie w sklepach w okolicy to średniowiecze na półkach;] Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 A no to chyba że tak:) ja to obcinam jedno loto i po problemie:)Co do daszku no to musisz pomyśleć na jaką wysokość zrobić bo chodzi o to żebyś miał jak tam wejść co by tam np. posprzątać no a jak będzie nisko no to nie będzie wesoło:)Co do bazylii to muszę Agi zapytać bo ja jej w garnki nie zaglądam:) Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Takie cwane są te kury?;[ ja podcinałem jedno loto i dalej latały i dałem sobie spokój? a co do kojca masz rację ja za długi jestem co bym się zmieścił w metrowej wysokości kojcu?;[ a warto spróbować po co niuchać z inku.. ja swój postawię w łazience na styropianie co by ciepła nie tracić? jutro jak pojadę żwir to zajadę do stryja ciotecznego za jajkami od białych gęsi w sumie nie daleko a dziś widziałem że chodziły gęsi u niego po podwórku to znaczy że na jesieni nie ubił? Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Ja zawsze podcinam jak są małe no a potem jak sa starsze i przytyją no to już dla nich nie jest dla nich takie proste:)Co do wysokości no to musisz przemyśleć sprawę bo jak by nie było daszku no to wysokość by nie była tak istotna:)Co do inku to ja jak na razie nie mam koncepcji ale chyba postąpię tak samo:)hehe co do jaj no to za w czasu musisz go odwiedzić co byś nie miał niespodzianki bo dziś są a jutro może ich nie być Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Co do niego to muszę najpierw zapytać? więc jutro podjadę i zapytam o te jajka a co do kur to te zielone za tłuste nie są a przy tym lotne,ja nie obcinałem nigdy lotek bo nie miałem potrzeby? a jak obciąłem to wraz latały;[ ale niech sobie latają? Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Wiadome jak pojedziesz to sie dowiesz co i jak:)no a zielone to fakt bo mam jedną sztukę ja lotki obcinam bo pewnie stado w szybkim tempie by mi sie zmniejszyło a tak to maja swój wybieg i chyba im tam dobrze bo nie wyfrówują choć nie powiem bo czasami jakaś/iś sie wymknie ale to rzadko.A gęsi jak będziesz kluł z kaczkami to ładujesz na raz czy najpierw gęsi a po tygodniu kaczki dołożysz? bo jest różnica coś chyba tygodnia o ile dobrze pamiętam Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Tak trzeba zrobić aby było dobrze czytałem że temp i wilgotność się zgadza więc skorygować ilość dni i razem wstawić? bo ja wiem ile czasu będą się niosły itp. wiem o jednym gościu w okolicy co ma indyki ale ja go osobiście nie znam?;[ a ze dwa jajka by się przydały?;] Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Indyk i kaczka no to 28 dni no a gęś u mnie pisze że 28-34 tak że jest pewna rozbieżnośćhmm indyki sie mażą hehe no to załadujesz taki mix:) Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Nie no indyka to nie razem z wodnym, tylko z kurami chyba bardziej by pasowało? a co do gęsi i kaczek to włożyć gęsie dwa dni wcześniej i będzie ok szkoda że swojej kartki nie mam przy sobie muszę jeszcze ze dwa razy poczytać ta rozpiskę?;] indyki to już dawno mi po głowie chodzą? a na drugi zacier to kaczki i gęsi?;] a zresztą się zobaczy? jak to wszystko wyjdzie? Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Wiadome że jak ma sie gotowe jajka no to nie ma problemu bo wiesz na czy stoisz no a jak musisz kombinować no to inaczej już to wszystko wygląda:(No a co do gęsi no to 2-3 dni i powinno być ok:) Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 Tak a ta babka od której mam mieć te kubańczyki mówiła że w kwietniu zaczynają się nieść ale jak u Marcina są to i jej wcześniej zaczną znosić i tak ja myślę że 2-3 dni i powinno się zgodzić?w końcu firma od inku pisze że różne gatunki można razem inkubować? Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Myślę że jak będzie cieplej no to i wcześniej pewnie zacznąA co do klucia no to na pewno można kluć gatunki o podobnych parametrach bo dni można skorygować no a jak wilgotność klucia maja taka samą no to chyba nie ma przeciw wskazań żeby ich razem nie można było kluć Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2014 Author Report Posted February 25, 2014 W końcu i naturalne kwoki są różne a kura kaczkę wysiedzi?;] a ja muszę jeszcze ten higrometr kupić miałem a allegro zamawiać ale przypomniałem sobie że w mińsku 30km ode mnie jest dobrze wyposażony sklep zoologiczny?i tam będą mieli w sumie matka tam pracuje to mi kupi mam dać 20żł za przesyłkę to prawie za to można kupić?;]a ty już masz wszystkie dodatkowe przyrządy chodzi mi o termometr bo higro już masz;] wiesz panie kolego kończym bo same gałki mi się zamykają pozdrawiam i dobrej nocy;] Quote
Tofik Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Fakt nie które osobniki potrafią i 2 razy wysiadywaćJa to mam bo miałem w zestawie higro a do temp to włożę zwykły termometr żeby sprawdzić czy sie zgadza z tym co pokazuje no i jeszcze listwę przepięciową sobie fundnąłem:) tak więc wlać wodę załadować jajka i czekać co z tego wyniknie:) no ale jeszcze zaczekam chwile na jajka no a jak nic z tego nie wyniknie no to ładuje swoje bo mam na tyle:) a i jeszcze muszę do ciotki pojechać bo w sumie nie wiem ile tam tych kochinów nazbierała:) ale pojadę dopiero w czwartek albo piątek:)DobranocPozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Hej. Jajka już do Was jadą? Z tego co wiem, najlepiej jest wysyłać jajka maksymalnie do środy, bo często się zdarza tak, że przesyłki które z założenia są przesyłkami 24 - godzinnymi wcale w tym czasie do odbiorcy nie dochodzą. To jest tak jakby tylko przybliżony czas realizacji dostawy, więc dla bezpieczeństwa Waszych przyszłych lęgów, lepiej żeby jaja poszły do Was dzisiaj. Obejrzałem zdjęcia Twoich kurek Aniu i Ja to widzę tak. Czarna kurka jest krzyżówką powstałą ze skrzyżowania kury rasy Araukana z jakąś inną rasą lub krzyżówki tej kury z innymi rasami. Mam w tej chwili dwie kurki, które wykluły się z jajeczek o zielonej barwie skorupki, jednak same znoszą skorupki kremowe. Natomiast kogucik ze zdjęcia moim zdaniem jest skrzyżowaniem kur rasy Araukana (raczej bezbroda) i Feniksa. Nie wiem w jakim zestawieniu płci, ale na pewno nie jest to Feniks, o czym wnioskuję na podstawie wyglądu grzebienia. Feniksy mają wypustki na grzebieniu, który wygląda jak grzebień zwykłych kur i kogutów niosek, natomiast ten Twój ma grzebień w typie kur Araukan. Długość ogona wskazuje mi na Feniksa lub ewentualnie Yokohamę, jednak tego byłabyś pewna znając poprzedniego właściciela lub właściciela jaja z którego się wykluł. Quote
Robert ;-) Posted February 26, 2014 Author Report Posted February 26, 2014 Witam dziś bieguska zniosła 1 jajko jest zielone a jak go papierem śćiernym to jest białe:) Quote
wiejskieżycie Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 A to czemu potraktowałeś je papierem ściernym? U mnie dzisiaj 8 jajek tak jak wczoraj zresztą. Muszę coś zdecydować w materii ilości moich ozdobnych, bo przy cenie 1 zł za jajko chyba zwrócę się w kierunku kilku niosek. Quote
Robert ;-) Posted February 26, 2014 Author Report Posted February 26, 2014 To jak taka cena to kup kilka niosek i będzie ok:) a co do jajka to wziąłem na próbę jak z tym kolorem jest? można by wyskrobywaną pisankę zrobić Quote
ania1983 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 haha, Robercie ale masz pomysły jajko papierem ściernym potraktować Marcinie, skoro masz taki popyt na jajka to nawet się nie zastanawiaj nad nioskami a u mnie wczoraj jak kura siadła na gniazdo, ta która sie pierzy tak siedzi do teraz, w ogóle z niego nie schodziła, nie wiem czy będzie kwoczyć czy co? gdyby tak było to miała bym niezłego farta ale to jeszcze do soboty zobaczę, jak będzie tak dalej siedziała namiętnie, to trzeba będzie odhowalnik zrobić i dać jej kilka jajek do wysiadywania pobożne życzenie, no ale tak jak piszę do soboty się wszytsko wyjaśni co z kurą a jeśli o kacznik chodzi to mąż ocieplił dzisiaj kolejną ścianę teraz to można już będzie drzwi wejściowe zakładać i na razie tyle, trzeba czekać na pogodę Quote
ania1983 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 ale fajne kurki znalazłam zwróćcie uwagę na kolor kurki ze zdjęcia nr.3 http://tablica.pl/oferta/kury-ozdobne-CID757-ID4UNIP.html#d1225bd1b9 Quote
Tofik Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Witam jajko papierem ściernym:) dobre:)Marcinie jak najbardziej powinieneś zainwestować w kokoszki:) skoro masz taki popyt na jajka:)Aniu co do linka no to ja znowu mam kolory jakieś takie lewe więc kurka z fotki 3 u mnie wygląda bardzo interesująco:) a mianowicie jest żólto-zielona z przebiciami białego:) a tak na serio to Aniu choć może to głupie pytanie to tą przystawkę to w jakim sklepie kupowaliście? bo w takich kolorach to raczej za dużo nie mogę obejrzeć Quote
ania1983 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Tofik, u mnie ta kurka tez jest w takich kolorach a tą końcówkę kupowaliśmy w sklepie z komputerami i częściami do nich. Quote
Tofik Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 hehe no to ciekawa barwa:) no a za tą przystawką no to musze sie rozejżeć choć w s-rzu nie ma takiego typowego sklepu:( Quote
ania1983 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Tofik, poszukaj dobrze, bo ja na necie widzę ze macie w Sandomierzu zarówno sklepy komputerowe jak i serwis z naprawą Quote
Recommended Posts