ania1983 Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 miałam zrobić dzisiaj kurze odchowalnik i nie zrobiłam :/ a jutro nie ma mnie w domu cały dzień, ech i trzeba do soboty czekać... brzoza ma już sok ale nie umiem go zebrać, tzn. nie mam odpowiedniej rurki, jutro coś kupię jak będę w Rzeszowie, obym tylko nie zapomniała Quote
Tofik Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Witam pączko-rzercy:) ja pozwoliłem sobie na 7szt:) u nie bez zmian u kaczek jaj nie widać a jaj to 5szt dziś było ale od biegusa nic:( co do jaj od Grzegorza to 1 miałem uszkodzone więc wylądowało w jajecznicy:) a reszta siedzi w inku:) z reszta moich + 10 kochiów od ciotki:) tak więc zacier sie inkubuje:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2014 Author Report Posted February 27, 2014 Witam u mnie kurzych jaj nie wiele?nie liczyłem,a od butelki dziś nic jak u Sławka? ale jedna kaczka zniosła olbrzymie jajko jak gęsie?;] a co do pączków to ani jednego zapomniało mi się;[w kurniku powstała połowa wylewki? co do inku to wszystkie jajka włożyłem?mam nadzieję że będzie ok;] ja wstawiłem 30 szt. na jednym piętrze? Quote
Tofik Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 hehe jak mogłeś zapomnieć o tłustym czwartku:)No a co do wylewki no to zrobiliście kawał dobrej roboty:)No a inku to widzę że działa a zatem spoksik:)hehe ciekawe jaki będzie skutek naszego klucia:) Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2014 Author Report Posted February 27, 2014 Trochę więcej byśmy zrobili ale późno zaczeliśmy a poza tym kury i kaczki muszą mieć gdzie spać?;] a co do inku to teraz jest 38,0 stopnia na tym co kupiłem w aptece?;]więc coś będzie ale ja czarnowidzem jestem?wiec czekam i nic nie mówię?;]a o czwartku zapomniałem byłem w mieście ale jakoś nie wpadło mi do głowy?;] Quote
Tofik Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 No wiadome że na świeżą wylewkę na noc ich nie puścisz:) a na wyświetlaczu ile ci pokazuje bo ja mam 0,2 stopnia różnicy a tak propo higro kupiłeś? jaką masz wilgotność w inku?Robercie to nie widziałeś jak ludzie latają z pączkami? ja dziś kolo biedronki jechałem to całymi pudlami wynosili jak by w życiu pączków nie widzieli:)Aniu pytanie też do ciebie jaką masz wilgotność? Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2014 Author Report Posted February 27, 2014 Jedna kura i tak zostawiła swoje tropy ale jutro jak obciągnie beton to poprawię? a co pączków to jakoś mi umkło byłem rano ale jakoś nie nosili?mniejsza z tym jutro kupię i za dziś skonsumuję?;];] a co do higro to nie;[ bo w mińsku nie byłem?;[ a ja leję wodę w jeden kanał pod pokrywą jest wilgoć w postaci kropel? Quote
ania1983 Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Tofik, nie zwróciłam uwagi na wilgotność a jaja już obracałam, jak nie zapomnę rano zerknę na higrometr i napiszę jaką mam wilgotność Quote
Tofik Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 hehe no to sie przespacerowała:) a pączka to wszamie za ciebie:) bo jeszcze 2 mi zostały:) Co do kropel to znalazłem coś takiego w mojej instrukcji:"zbyt niska temp np. poniżej 13stopni sprzyja powstawianiu kondensacji pary wewnątrz inkubatora, wilgotność wzrasta i powoduje przedwczesną śmierć zarodka". Ale miejmy nadzieję że te krople to nie z tego powodu a tak w ogóle to jaką masz temp w pomieszczeniu co stoi inku bo ja mam kolo 25:) Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2014 Author Report Posted February 27, 2014 To Aniu ręcznie obracasz ? ja wstawiłem w koszyki do tych malutkich to dorobiłem takie przejściówki?;] To u mnie jest mniej z 18 stopni? nie mam gdzie wstawić co by było cieplej?;[ a pączka zjedz smacznego;] a kura wlazła przez siatkę i wyszła bo jak chodziłem zaglądać? to już jej nie było francy jednej?;[A tak propo to dziś widziałem jak kogut kochin z kurką ta ciemną starszą się bawił;] a potem w gniazdo oboje weszli i tak siedzieli do wieczora? normalnie wiosnę poczuli?;] Quote
ania1983 Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Robercie, a no na razie dałam na kratkę, bo miałam za dużo jaj od Grzegorza miałam mieć 20, a tymczasem było 27 swoich miałam 38 zostawionych więc do koszyczków za duzo ale na pewno coś odpadnie przy pierwszym prześwietleniu, więc dalej się zobaczy, albo będę do końca ręcznie przewracała jaja, albo zwolni sie wystarczająco miejsc i jaja trafią do koszyczków co do pączków, to zapraszam do mnie, zostało jeszcze sporo jutro na 2 śniadanie będą u mnie inku stoi w łazience, ale z racji braku miejsca na razie chyba do pokoju jednak przeniosę, temperatura w łazience jak i w pokoju jest taka sama, więc nic się nie zmieni. Robercie, no to może Ci się małe kochinki szykują Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2014 Author Report Posted February 27, 2014 Prawdopodobnie bo kurka po tych zalotach poszła do gniazda i jakby układała sobie słomę w gnieździe? a niech sobie niesie ale podobno małe jajka niosą? ja na 41 miejsc w koszyczkach wykorzystałem 30? więc miejsca mam dużo;] nie miałem innych jajek a swoich nie kluję?dzięki za pączka jutro rano jestem?;] Quote
Tofik Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Dzięki już go pożarłem:) co do temp to to nie jest tak źle ale wyczytałem że temp powinna być 20-25stopni No dziś u mnie no to było normalnie jak na wiosnę cieplutko i słonecznie tak że nie ma co sie dziwić kogutowi:) Aniu a wodę wlałaś w jeden kanał czy w dwa? Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2014 Author Report Posted February 27, 2014 Dobra ja spadam jakoś dziś nie mam natchnienia na neta? pozdrawiam i dobranoc;] Quote
ania1983 Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 Dobranoc Robercie Tofik, wodę do 1 kanału wlałam tak jak w opisie:) Quote
Tofik Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 ok ale też pisze że jeden kanał daje 40-45%wilgotności a inkubacja(wylęganie) powinna być 60% a wykluwanie 75% więc w końcu jaka ma być wilgotność w inku w czasie inkubacji? bo suma sumarum jedno drugiemu zaprzecza. Quote
ania1983 Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 powiem Ci, że to jest moje pierwsze klucie z pomiarem wilgotności i raczej będzie mi służył po to żebym miała pojęcie jaka jest wilgotność ale nic poza tym, mam zamiar zalewać cały czas 1 kanalik z wodą i tylko tak jak z opisu wynika 3 dni przed planowanym kluciem zapełnię oba kanaliki woda. sama nie wiem jaka ma byc tak naprawdę wilgotność, bo w mojej książeczce nie pisze, a na necie znajduję bardzo rozbieżne informacje które każą mi zachować wilgotność dla kurzych jaj 40%-65% w czasie samej inkubacji, a w czasie klucia 55%-70%, dlatego zrobię tak jak pisze w książce, a poza tym już 2 razy tak klułam pisklaki. może Grzegorz jak zaglądnie coś na temat wilgotności napisze, on na pewno będzie wiedział Quote
Tofik Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 No w tym moim kajecie no to pisze tak jak wyżej napisałem no ale na zdrowy rozsądek to jedno drugie wyklucza.Co do neta to tyle opinii ile ludzi:) bo trochę poczytałem i w ogóle mi sie w głowie poprzestawiało:)No a Grzegorz to kiedyś pisał że ma wilgotność 58 a powinno być 52 no a z jednego kanału da sie wyciągnąć trochę więcej jak 40 bo tak mi pokazuje no a żeby zwiększyć do ponad 50 to trzeba by zastawić część 2 kanału i zalać go wodą ale chyba pozostawię tak jak jest:) choć zobaczymy może Grzegorz to jakoś skomentuje:)Jeszcze wrócę do mojego higro no to nie mam żadnej gwarancji że on dobrze pokazuje bo nie mam z czym go porównać Quote
ania1983 Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 dlatego właśnie jutro jak będę w Rzeszowie jak tylko znajdę niedrogi higro mam zamiar kupić, bo tak jak pisałam nic mi ten nie mówi. zresztą w końcu kupiłam jakiś tani a nie ten co Grzegorz polecał i miałam kupić, inne wydatki mi na głowę spadły, ważniejsze od higrometru :/ Quote
Tofik Posted February 27, 2014 Report Posted February 27, 2014 No ale skoro sie sprawdza na jednym kanale no to może nie ma sensu kombinować no a higro no to może być tylko do orientacji:) bo nie ma pewności że on dobrze pokazuje. Quote
ania1983 Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 witam sprawdzałam wilgotność i temperaturę i o d...to rozbić, jeden termometr pokazuje mi 35stopni, a drugi pokazuje mi 42stopnie, na wyświetlaczy jest 37.8. a wilgotność to 30%, nie będę się stresowała i wyjęłam w cholerę termometry i higro, będę kluła tak jak rok temu czyli bez żadnych sprzętów. może i nieco mniej mi się wykluje, ale gdybym patrzyła teraz na higro to musiała bym zalać drugi kanalik z wodą i zatopiła bym kurczaki. ech, jak to mój mąż mówi nie ma co kombinować z pomiarami, skoro rok temu udało mi się wykluć kurczaki bez nich w tym roku też tak powinnam i tu muszę mu przyznać rację. miłego dnia zycze Quote
wiejskieżycie Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Kurki, indyczki, gąski, kaczki i wszystkie inne ptaki też klują bez higrometrów i dają radę. Jedno jajo jest cieplejsze, inne nieco mniej ciepłe, ale w ogólnym rozrachunku wszystko kończy się dobrze. A wracając do tematu Roberta kury, która odcisnęła swoje paluchy w wylewce - ktoś się przecież pod robotą musiał podpisać. :) Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Witam w południe:)Aniu no to masz nie złą rozbieżność no ale skoro w zeszłym roku ci sie kluły bez żadnych "instrumentów" więc chyba przyznam ci racje że nie ma co kombinowaćU mnie wilgotność jest trochę więcej niż 40% więc chyba dobrze i mimo to że w kajecie do inku jedno drugie wyklucza to pozostanę tak jak ty na jednym kanale:) i nie sie dzieje co ma sie dziaćhehe Marcinie a czy podpisu nie pozostawia sie na koniec roboty:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Witam wieczorem;] wylewka zrobiona ale miałem przygodę;[ jak pojechałem po żwir tak się zakopałem że kabinę z góry oglądałem,a ciągnik siadł na skrzyni;[a co do inku.... to u mnie w końcu tempo się ustaliła na 37,8 i tak już ją zostawię a te kropelki znikły troszkę mi się wody za dużo nalało;[ a co do podpisu to co ja miałem wieczorem jak się kury pchały i tak jedna została w środku reszta w drugiej oborze z końmi nocuje?;] jutro kojec dla psa w planie?;] Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Witam hehe no to miałeś przygodę ale czasem tak bywa, a jak sie wydostałeś-wykopaleś sie samemu? tak czy inaczej ważne że robota zrobiona:)Co do inku no to super że wreszcie doszedłeś z nim do ładu:) a ile razy obracacie jajka? i wietrzycie jajka przez jakiś czas na dniu?No i na jutro też na pracowity dzień sie widzę zanosi:) Quote
Recommended Posts