Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Obkopałem się al ei tak sąsiad podjechał drugim nie dał bym rady sam;[ no i jutro jeszcze mamy blachę na dach krowom kłaść,więc roboty nie zabraknie,rano wybieram się na targ, po prosiaka ?;] a co do obracania to rano i wieczorem obracam a otwieram na chwilę wieczorem,a i kaczka butelka zniosła kolejne jajko ale już mniej zielone? takie jakby jaśniejsze? Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 To dobrze że chociaż na sąsiada możesz liczyć no teraz pogoda jest całkiem sprzyjająca więc trzeba ja wykorzystać.Co do inku to ja też rano i na wieczór a otworzyłem kolo południa na jakieś 10minNo a moje kaczki sie zacięły i całkowita cisza u mnie panuje:( no ale mają jeszcze czas bo prawie 3 tygodnie a zważając na ich ilość no to myślę dadzą radę Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Ja wiem czy tak często trzeba otwierać? kura trzy razy dziennie z jajek nie schodzi? tylko raz na dzień albo dwa,a w książce nie pisze jak to ma wyglądać? ja to dziś zebrałem tylko 6 jajek ale kury nie miały dostępu do gniazd więc się nie dziwię a kacze to tylko to jedno butelkowe?;]a propo kaczek to moja młoda dworka jakoś dziwnie chodzi jakby na nogi siadła ale to może te nadpobudliwe kaczory ją wymęczyły;[lepiej żeby jej przeszło bo to 1 z trzech kaczek jakie mam? Sorki nie doczytałem z tym obracaniem a pomyślałem o wietrzeniu?;[ Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Ja nie otwierałem 3 razy otworzyłem tylko w południe a przekręcałem jaja o 8 i o 20U mnie jaj było 4szt:) co do kaczki no to lepiej co by nic poważnego jej nie było bo szkoda kaczuchy a teraz to może jak masz gdzie to ją odizoluj co by odżyła bo pewnie dalej ją będą męczyćhehe u mnie w ogóle to jakieś dziwne rzeczy sie dzieją bo koguty nawet na kaczki włażą a dwie kury to już mam prawie łyse mimo że koguty mam 2 + 2 mongoły i śmiesznie z takimi białymi głowami wyglądają Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Wiem sprostowałem się nie do czytałem z tym przekręcaniem;[ a co do kaczki to jak jutro beton trochę obciągnie to postawię klatkę i odizoluję tą kaczkę,bo po tym wczorajszym betonie to dziś chodziłem, a co do dziwnych rzeczy z drobiem to mnie nic nie zdziwi bo co u mnie się dzieję to przechodzi ludzkie pojęcie;[ a dziś widziałem jak kura nioska pobiła koguta kochina goliat dostał wciery;[od dawida;] a kury to jak kogut jej pióra powyrywa to wygląda obciachowo;[ to masz prawię gołoszyjki;];];] ale moje to plecy mają gołe jak któraś wpadnie w oko kogutowi;] Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Izolacja na pewno jej nie zaszkodzi:) to znowu u mnie najbardziej wojownicza jest kochinka bo ona znowu kury duduje jak jakaś jej wejdzie w drogę no a te moje kury to są cale ładnie opierzone prócz białych kółek na środku głowy:) hehe to może kurom zakup odzież ochronną o której pisał Marcin:) Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Ja stawiam na kaczory że ją ta załatwiły?;[ a u mnie to taka zwykła kura z kogutami walczy taka czarna mała pchła;] a kochinka duża jest więc warunki ma;]a ja już z moich kur dziwolongów robił nie będę?;[i ubranek im zakładał;];];];] a to może masz kury mniszki z ogolonymi głowami hehe Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Tak czy inaczej no to miejmy nadzieje że będzie z kaką w porządkuCo do kochinki no to jej masa nie pozwala na pogoń i najczęściej kończy sie na tym że najeżą sie na siebie a potem kochina tak jak by frunęła na przeciwniczką po czym przeciwniczka ucieka no ale waga lekka cóż może poradzić przeciwko masie ciężkiej:)hehe no ale te moje to jeszcze jakieś 3 miechy temu całkiem nie źle wyglądały bo były cale porośnięte:)Żuć okiem na fotkę nr.5:) bo tan dziób wygląda mi znajomo:)http://tablica.pl/oferta/gesi-garbonose-kaczki-CID757-ID3E4Dp.html Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Butelki bym nie poznał?;]a co do kochinów to one śmieszne są takie ciapy;] to te jej zmagania muszą śmiesznie wyglądać?;]a co od kur to tak już jest że kogut pozbawi je piór ładnego wyglądu?;] Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 hehe a mi dziób od razu sie rzucił w oczy:) no a kochiny to fakt takie "ciapy" a co do skoków to one dosłownie kapkę do góry potrafią bo chyba im masa nie pozwala:) no a te moje 2 kury (bo tylko 2 są łyse) to teraz całkiem fajnie (śmiesznie) wyglądają z tymi rondami na głowie:) Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Butelki maja specyficzny kształt głowy więc trudno nie rozpoznać? a te twoje też wydają dziwne dźwięki? bo moje to jak małpy dziwnie skrzeczą piszczą coś w tym stylu?;[ dziś podsłuchiwałem je jak w klatce na dworze były?;] Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 Moje to drą dzioba na okrągło:) dosłownie masakra jak zaczną sie drzeć wszystkie 3 a najlepszy jest chyba kaczor bo on chodzi kolo nich i o wiele ciszej wola tak tak:) no po prostu ubaw po pachy:) no a kaczki to coś w stylu nak nak naaakkkkkk:) Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 To moje gadają w innym dialekcie?;];];] ale to są pocieszne kaczki o tym już nie raz było ale to mówię?;];];];] Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 No jak by nie były takie pocieszne to chyba nie były by takie "popularne":)A tak zapytam Gucia to już pościłeś do stada czy dalej w kozie? Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 No Gucio w kozie siedzi? coś ostatnio na mleko się obraził;[ dawałem mu otręby po troszku to mleko spije a otręby zostawia;[ Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 hehe a to cwaniaczek:) ale z czasem powinien sie przyzwyczaić i zrozumieć że to dobre:) Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2014 Author Report Posted February 28, 2014 Tak mądrala z niego taki że jak się go wypuści to we trzech trzeba po niego iść? bo tak daję dyla? i ganiaj go po podwórku wcale do obory nie chce iść?;[ łobuz jeden a jak go wypuszczę to pod płotem krów cały dzień przesiedzi?;]Dobra ja spadam bo jestem off i jutro muszę rano wstać;[ dobranoc pozdrów Agę ode mnie;] Quote
Tofik Posted February 28, 2014 Report Posted February 28, 2014 No jak by nie patrzył no to kawal już pewnie z nie go byczka:) poza tym młode ciele lubi sobie pobrykaćJa jeszcze z godzinkę muszę przeczekać piec założyć i dopiero palulu:) no a jutro do ogrodu z pilą bo potrzebuje mokrego drzewa bo suche ubywa a nie ma potrzeby tak cwałować bo mrozu dużego nie ma więc mam w planie przywieźć dwukółkę co by suche z mokrym mieszaćAga też Cie pozdrawiaDobranocPozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Witam w dżdżyste popołudnie. http://allegro.pl/jaja-legowe-i4020795191.html Śliczne mają pejsy. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Witam;] dziś jajek kilka zebrałem;] a biegusich nic? kaczych tez nie ma;[,a propo jajek dziś jak wieczorem wietrzyłem jajka i inku.. to włączyłem prześwietlarkę i kilka sprawdziłem? i jedno obracając to ta czerwona plamka pływa sobie po całym jajku? więc to się już nie nadaje? a inne miało takiego jakby pajączka? to by było dobre no nie? Quote
wiejskieżycie Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Kiedy dokładnie włożyłeś jajka do inkubatora? Proponuję nie postępować pochopnie i poczekać jeszcze kilka dni. 100 % pewność ma się dopiero po około 5 dniach. Później zarodki mogą obumrzeć,ale to zauważysz porównując jajko z takim zarodkiem z jajkiem w którym zarodek rozwija się prawidłowo. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Ja to jajko zostawiłem nawet włożyłem tak samo jak leżało?;] ale ja to zrobiłem z ciekawości?;] wiem że po pięciu dniach się sprawdza ale jak inku był otwarty to sobie spróbowałem kilka sztuk? te małe to problem;[ bo za małe są do otworu prześwietlarki?;[ Quote
wiejskieżycie Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Czyli zostaje metoda tradycyjna. Jajko pod zwykłą żarówkę włożoną w lampkę nocną. Z tyłu jajka tworzysz cień ręką i sprawdzasz. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Nie, tak łatwo się poddaje ma plan, zrobić redukcję tzn taki kawałek plastyku? okrągły z mniejszą dziurką zakładany na ten co jest oryginalny,da się zrobić tylko troszkę czasu potrzeba?skoro mam takie ''cudo'';];];] to można pokombinować?;] Quote
wiejskieżycie Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Mi się od zawsze najlepiej sprawdzało pod zwykłą żarówką z lampki lub przez szybę w chlewie przy bardzo słonecznej pogodzie. Quote
Recommended Posts