Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Każdy ma swój sposób? ja się na tym nie znam;[ dopiero się uczę? jakbym miał najlepszy sprzęt to i tak wiedzy nie mam;[ Quote
wiejskieżycie Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Wszystko z czasem przyjdzie. Jak to mówią człowiek uczy się całe życie. Jeśli miejsce w inkubatorze i tak jest, to te kilka jajek których nie będziesz pewny nawet różnicy nie zrobi, jeśli ich nie wyrzucisz. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 I głupi umiera?; wiem nawet nie myślałem żeby wyrzucić to jajko niech sobie będzie zobaczę w piątym dniu albo i później to nic się nie stanie?;] a i piesek dostanie nowy kojec 2m na 4 tak na oko?;] w poniedziałek ogrodzenie mu zrobię a na daszek poczeka? w końcu ma gdzie spać? to mu się nie śpieszy;] Quote
ania1983 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 witam ja właśnie obracałam jaja i je prześwietliłam, 3 dzień inkubacji, wszytskie zarodki jak na razie pięknie się rozwijają żadnego jajka nie wyjęłam ani nie odłożyłam na bok. czyli koguty się sprawdziły . kolejne prześwietlenie jaj za 5 dni, czyli w 8 dniu inkubacji, zobaczymy co się wtedy będzie działo kaczka po pierwszym jaju się zacięła i na razie kolejnego nie zniosła.a u reszty drobiu bez zmian Robercie, spokojnie po jednej inkubacji nauczysz się jaja prześwietlać potem będziesz robił to raz dwa Quote
wiejskieżycie Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Na pewno bardziej by się cieszył, gdyby biegał cały dzień luzem. Mój na pewno. Jak mnie widzi ze smyczą w ręce, ogarnia go dziki szał i nawet nie pozwala się na tą smycz przewiązać, tylko skacze i się przymila. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Ale mój pies chodzi całą noc luzem? a w dzień siedzi w szopce? ma drzwi co by świat widział;] ale jak by chodził w dzień? to by mi wszystkie kury wymordował:[ a poza tym u nas dawno taka moda że pies w dzień zamknięty a w nocy ma pracować;] a smyczy to on nawet nie widział;] Witaj Aniu;] na razie jestem zielony w te klocki;[ ale się nauczę w sumie muszę?;] a to wszystkie jajka prześwietliłaś? a kaczki to dziś też nic mi nie zniosły;[ Quote
ania1983 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Robercie, tak wszystkie jaja prześwietlałam, całe 65 sztuk a Twój piesek na pewno ucieszy się z nowego lokum Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 A ja to tylko trzy na próbę w poniedziałek wszystkie?65 to sporo tych kurczaków będzie;];];] a co do lokum dla psa? to ja tez się cieszę nawet bardziej niż on?;];];];] bo to co on teraz zajmuje? obok kurnika ja przerobię sobie na odchowalnik dla młodzieży;] Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Witam Czyli Robercie plan wykonany:) jeszcze siatka i piesio szczęśliwy.Co do prześwietlania to chyba za wcześnie dla nas amatorów:) dlatego ja wezmę sie za to jak pisze w moim kajecie czyli 8dnia:) bo chyba już będzie widoczny pajączek:)U mnie u kaczek cisza a kury 3szt:( Co do pomieszczenia po psie no to nie zły pomysł przerobić go na odchownik.Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Z jajkami to i u mnie kiszka kury po przejściach z remontem kurnika to za dużo mi nie zniosły;[ ważne że kaczce odeszło i jest ok;],co do tej szopki co pies mieszka teraz to specjalnie mu robię drugie lokum bo dawno planowałem taki myk ;] a co do prześwietlania to nie jest takie proste jak na razie dla mnie nie tylko ;] Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Bynajmniej pomysł z kojcem nie jest zły:) no a prześwietlane jaja no to muszę najpierw obejrzeć fotki co by mieć orientacje to może by i teraz rozpoznał:)ale szczerze mówiąc to nie wiem no bo potem no to nie problem bo jak jest pajączek no to chyba jest ok:)Co do kur to grunt że robota zrobiona i będziesz miał spokój z "podkopami" ja też dziś poszalałem w kurniku bo w ogrodzie uciąłem tylko dwukółkę bo miałem jeszcze jechać ale zaczęło padać więc wysprzątałem w kurniku czyli widły i na przód:) Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 U mnie też dzień do bani? zimno i pochmurno;[ ale robiłem na dworze a w kurniku to zrobię nieco inaczej niż kiedyś mniej słomy i częstsze czyszczenie? co by nie było podkopów dziś pogoda zrobiła psikusa[a co do jajek i wietrzenia jak to robicie wyłączacie inku czy tylko odkładacie pokrywę? a jak z przekręcaniem podnosicie pokrywę za każdym razem? Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 U mnie do południa to pogoda była super słoneczko i lekki wiaterek:) dopiero po południu sie ciapać zaczęło:(Co do sprzątania to racja bo ja tak robię i w sumie jest wygoda bo sie tyle człowiek nie uszarpie:)Moje wietrzenie wygląda tak że wyłączam inku i zdejmuje pokrywę na 10 min a potem zakładam i włączam no a do przekręcania no to mam takie "ucho" tak że pokrywy nie zdejmuje:)Aniu a jak wygląda u ciebie zarodek w jajku:) możesz opisać? (chodzi mi o obecne stadium)A ty gęsia mama:)(chyba)http://tablica.pl/oferta/jajka-gesi-garbonose-kubanskie-CID757-ID58VAR.html#40010d6e60 Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Sławek źle napisałem nie przekręcanie tylko prześwietlanie;[ raczej kurza mama?hehe;] co do sprzątania to tak robię u koni i jest lżej Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 No wiadome gnój nie jest tak udeptany więc lekko idzie ja wcześniej u kur tak robiłem że ścieliłem 2-3 miesiące i dopiero wyrzucałem ale to była masakra bo kaczki tak udeptały że szkoda gadać tak ciężko szlo no a teraz raz na miesiąc i nie ma większego problemu:)No a jeśli chodzi o prześwietlanie no to można go wykonać w chwili chłodzenia jaj:) bo inku i tak otwarty.a tu mam ciekawe gęsi:) http://tablica.pl/oferta/gesi-srebrne-frankonskie-CID757-ID58WGd.html#dabe7c82ba Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 To nie czyściłeś stajni koni tam to dopiero jest ubite;[ ja od kur i kaczek wywiozłem 2 rozrzutniki obornika ale dwa razy tylko wyprzątałem kurnik ?;[ było głęboko? , co do jaj to świetny pomysł dwa w jednym a co dzień chłodzisz jajka? jak patrzyłem na kwokę to co dzień nie schodziła? czasem to i trzy dni siedziała? gęsi ładne jakby niebieskie[jak twoje kolory?] ale cena duża 6 paczek;[ Quote
ania1983 Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 ja specjalnie nie wietrzę inku, tylko jak jaja przewracam, bo teraz robię to ręcznie więc schodzi mi to jakieś 2-3 min i tyle wietrzenia. jak rok temu miałam jaja w koszyczkach i przekręcałam automatycznie to tez jaj nie wietrzyłam, tyle co przy prześwietlaniu i przy dolewaniu wody. wiem że tam pisze że trzeba wietrzyć, ale ja tego nie robiłam. co do opisu zarodka w tym momencie, to jak prześwietlasz jajo, to taka jak by ciemna plama, okrągła jest widoczna ciężko tego nie zauważyć, jak by któreś jajo było puste na tym etapie spokojnie można wywalić bo już widać które jest jakie. no ale przy pierwszej inkubacji też miałam stracha i w sumie puste jaja wywaliłam dopiero jakoś w 11 dniu kurcze, a ja dzisiaj ledwo żyję, ale dom już ogarnięty, teraz jeszcze tylko siły zebrać coby pranie powiesić z mężem dzisiaj składaliśmy tunel foliowy, na pudle pisze że dla 2 osób to robota na 1 godzinę, nam zeszło prawie cały dzień :/ a i tak nie zrobiliśmy tak jak powinno być, albo szkielet jest za duży o 2 cm., albo folia za mała o 2 cm. omordowaliśmy się, w sumie to mamy tylko problem z zamkiem, bo jak zasuniemy jedne drzwi to drugie za cholerę się nie zasuną, bo brakuje nam właśnie tych 2 cm. mąż zrobił prowizorkę, czyli połapał w 2 miejscach stelaż sznurkiem i się zamknęło ale w poniedziałek będziemy kombinować o co chodzi Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 A no wiadome że koń mocniej ugniecie:) ja na szczęście bylem za mały jak były konie:)Co do schodzenia kury to różnie z nimi bywa bo jedne schodzą co dzień a drugie nie:)A gąski to chodziło mi o ich wygląd bo cena to taka sobie nie zbytnio zadowalająca no a kolory na razie są ok ale bylem w sklepie i gość powiedział że jedynym wyjściem jest wymiana kabla gdyż wada jest przy monitorze:(ale nie myślę kombinować bo już od jakiegoś czasu myślę o zmianie monitora bo i tak sie coś psuje bo zwęża sie obraz bo to zabytek bo ma ponad 10lat więc nie mam na zamiarze w nie go inwestować a do zmiany na inny(płaski) mam powód i motywację Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Ja te trzy co sprawdzałem pod światło to jedno było takie że plama była pływająca około 2zł jak przekręcałem jajkiem to i ono pływało a drugie nie i było widać taką jakby pajęczynę?a co do zakupów przez neta to ja jestem sceptykiem choć i w sklepie może trafić się bubel jak z tą folią?nie sadzę abyście popełnili błąd przy montarzu? a co do kompa to laptop najlepszy tylko aby bateria była ok bo mój to na ładowarce jedzie cały czas;[ Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Czyli jak duża ciemna plama no to znaczy że ok bo o tym Ania pisała no a pajęczyna no to dobrze widać w 7-8dniu dlatego chyba każą w tych dniach prześwietlać bo dobrze wszystko widać, no a co do takiego wyobracania jajka no to chyba nie powinno sie tak robić co by zarodka nie uszkodzić bynajmniej tak mi sie wydaje:)Co do neta to ja też jakoś nie mam przekonania:)Jeżeli chodzi o laptopa to jakoś mi nie potrzebny bo niby kiedy miały bym na nim "stukać" fakt rzecz przydatna bo można go ze sobą zabrać ale też koszt sporo większy niż monitora bo za dobrego laptopa to trzeba dać kolo tysiaka no a nowy monitor 19 cali to coś kolo 300-350zl a jak ci wiadomo no to dla mnie teraz kasa sie liczy z wiadomych względów:) Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Ja tego jajka nie obracałem specjalnie tylko tak przypadkiem zauważyłem że jakoś pływa w środku? a co laptopa to ja tylko do neta używam a dałem za niego 500zł znajomemu co sam składa a parametry ma całkiem niezłe tak mi mówił;]do neta wystarczy a lepszy jest jak stary pc-et;] Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Ja jutro jak otworze to zobaczę co na moich widać bo aż mnie teraz kusi ale wole nie wietrzyć więc zaczekam:)Co do laptopa no to można coś wyrwać w "promocji" bo czasami ktoś sprzedaje a ja to kompa zmieniłem w zeszłym roku (bo mam znajomego co też bawi sie w taką elektronikę i też składa kompy) a stare mam monitor mysz i klawiaturę bo jako że chodziły to nie zmieniałem:) a kompa zmieniłem bo na tym starym to strasznie wolno mi net chodził poza tym tamten to był już antyk:) no a na tym nie narzekam:)Wracając do drobiu to jutro jadę po kurę i tak sie zastanawiam czy trafie że będzie:) Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Znaczy białoczuba?może trafisz?;] ja w poniedziałek będę prześwietlał wszystkie dziś to tylko próba czy coś widać bo takie od kury to już kilka sprawdzałem ale tu nic nie widzę? ja ze swoim starym kompem też miałem dobrze z netem ale to był składak i coś bez przerwy się psuło a ten jet ok;] Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Zgadza sie pędzę po kurkęCo do prześwietlania no to myślę że po niedzieli jak sie prześwietli to będzie już dobrze widać które jest dobre a które nie choć ja i tak jutro parę sobie sprawdzę z ciekawości:) żeby zobaczyć jak to wygląda no a poza tym Ania napisała jak to mniej więcej wygląda:) i jak to ujęła "ciężko tego nie zauważyć" więc pewnie ciemną plamę zobaczęCo do starego sprzętu no to wiadome że z czasem coś siada no a z drugiej strony sprzęty są coraz szybsze więc nie ma ma co w stare inwestować. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Tak jak w tym filmie ciemność widzę ciemność;] z tym prześwietlaniem? a co do zakupów to może będziesz miał więcej szczęścia niż ja dziś?prosiaka nie kupiłem;[ a ciekawość to pierwszy stopień do wiesz gdzie;];];];];] Quote
Recommended Posts