Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Jak sie na dobre weźmiemy za prześwietlanie to raz dwa trzy będziemy wiedzieć o co chodzi:)No ja też liczę że kupie ale nigdy nic nie wiadomo co będzie no ale jak bym trafił w dostępnej cenie to kupie 2 sztuki:) bo jak by dało rade je rozmnożyć to było by super bo kojec gotowy tylko siatki brakuje i niech sobie tam siedząA co do prosiaków to całkiem zapomniałem że miałeś jechać a co do kupna no to nie było co kupić czy cena powalająca? Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Dobre by to było z tą nauką co do jajek ?;] a co do kurek to fajne są szkoda by się jeden marnował;[ a w dodatku wszystko na nie czeka prawie gotowe;] a co do prosiaka to nic ciekawego nie było a poza tym 250zł para;[ myślałem że będą tańsze? Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 No mi też szkoda tego kogutka:( dlatego muszę skombinować kurę(y) a jak nie będzie to chyba zamówię jajka bo widziałem ogłoszenia i po kaczkach do zacieru z kurami:) no a (niby)wolierę to zrobiłem na jesieni tylko siatkę muszę kupić ale to dopiero na wiosnę a na razie wystarczy im klatka w której siedzi kogut:)Co do prosiaków no to cena taka sobie choć u mnie to ogóle nie ma na giełdach bo nie pozwalają jedyni pozostał Klimontów ale tam też czasami obstawiają drogi więc jedynie pozostaje jedynie kupno od chłopa z podwórka:) no ale wiadome że za takie sie drożej zapłaci:( Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Na tym targu na którym bywam Stanisławów to od dawna zwierząt nie można sprzedawać itd. itp.ale handlarze stają na drodze poza targowiskiem i handlują drobiem i innymi zwierzakami?taki Polaka sposób na władzę?;] a propo woliery to ten kojec dla pieska byłby super dla jakiegoś drobiu?;];];] a co do takich planów dopiero po budowie płotu?widzę że zostałem w tyle;[ Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 To widzę że sytuacja podobna z tym że na giełdę pozwalają wiecheć bo nie pytają z czym sie jedzie gorzej potem jak "władza przyjeżdża:(No wiadome że takie kojce to dobra sprawa bo zawsze można parę sztuk zamknąć i niech sobie siedzą.a co do takich planów dopiero po budowie płotu?widzę że zostałem w tyle;[ nie rozumiem:) Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Masz porobione kojce w kurniku i wybiegi porobione a ja takie plany dopiero jak zrobię płot betonowy to mogę coś pomyśleć o takich wolierach i temu podobnych?dlatego w tyle zostałem?;[ ja słyszałem że kary dostali ci co handlują prosiętami;[ a drób to po za targowiskiem sprzedają? Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 U mnie w okolicy po rynkach to całkowity zakaz handlu prosiakami no a cipciakami i innym pierzem:) to nie ma problemu bo handlują z tym że to wszystek zwykły drób no oczywiście prócz Opatowa:)Co do kojców no to jeszcze 2 muszę zrobić przy czy do zalania mi kawałek został i jak na razie stoją tam paczki:) no a wybieg no to mam powiększyć i nie wspomnę o drugim dla kaczek tak więc jeszcze kupa roboty mi została:(A co do ploty betonowego no to jak go postawisz no to w tedy będziesz miał spore pole do popisu bo wolierki będziesz mógł dostawić do płotu:) Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Właśnie o to biega będę miał prawie 20m miejsca na takie pomieszczenia?;]przy płocie?;];];]u mnie w gminie nie ma rynku z zwierzętami a w okolicy do 50 km jest duży targ drobiowy że tak powiem;] ale 50km ode mnie a tak daleko to nie chce mi się jechać;[ to z kojcami jesteś dobrze tylko dwa :] Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 hoho 20m to kawal miejsca na "manewry":) co do rynków no to ja nie licząc S-rza no to tak od 30-50km są rynki z drobiem ale takim zwykłym no a ozdobny no to tylko Opatów jak już pisałem:)Kojcami to sie nie przejmuje bo mam jak je zrobić bo tylko jakieś furtki co by przechodzić i siatkę kupić i gotowe:) gorzej z wybiegiem dla kaczek bo tu więcej kombinacji trzeba wykonać no ale na początek potrzebne są chęci:) a dalej to już poleci:) Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Tam teraz stoi stary rozwalający się kurnik i rupiecie a jak się wytnie drzewa i rozbierze kurnik to można coś pomyśleć,muszę tam jakąś szopkę na drzewo postawić a resztę planuję dla części drobiu poświęcić ale to trzeba czasu i kasy? wymyśliłem jeszcze żeby podwórko podzielić i oddzielić drób od domu i części podwórka od drogi?;] a siatka i furtki to tez jakiś koszt jest i czas trzeba poświęcić?a ten kaczyniec to pewnie na końcu wybiegów będzie i trzeba do nich przechodzić przez inne? Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 hoho no to kawal roboty przed tobą no ale jak sie zacznie no to jakoś poleci:) no ale jak zwykle wiąże sie to z kosztami:(a na nie trzeba sie jakoś przygotować.Co do grodzonych wybiegów no to to jest dobra sprawa bo jest jakiś porządek w okół tyle że wybieg trzeba dostosować do ilości drobiu tam trzymanego.co do furtek to zrobię z desek jak te co mam juz zrobione no a siatka to plastikowa bo łatwo sie ją zwija no a drób będę oddzielał tylko na czas uzyskania rasowych jaj:) a tak to będą biegać po całym kurniku:) no a kaczyniec to jeszcze tak do końca nie wiem jak zrobię bo opcji mam kilka tak więc muszę poważnie to przemyśleć bynajmniej będzie z drugiej strony kurnika niż ten dla kur. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Ogólnie mówiąc to kaczki powinny osobno od kur przebywać bo to brudasy[z ta wodą co odczyniają].A takie oddzielanie na czas zbierania jaj to się może wydłużyć do miesiąca czy dwóch więc drób powinien mieć wygodnie?;] Quote
Tofik Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Zgadza sie kaczki to ciapciuchy:) i mam możliwość żeby były osobno od kur z tym że wtedy nie dam rady żeby kury miały 5 kojców bo gdzieś kaczki musiał bym trzymać kaczki żeby nie były razem z kurami tak więc jak pisałem sprawa jest do przemyślenia:) bynajmniej zobaczę jak będzie wyglądał mój sezon warzywny:) bo w większości wszystko od nie go zależy:( Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 Tak to jest nigdy nie można mieć tego co się chcę?;[ ale i tak masz dobrze e to jakoś podzielić idzie?a co do warzyw w piecu się pali?jeszcze wrócę do inku to mój wedle tego termometru co kupiłem niestety elektroniczny różnica jest o,4stopnia więc rożni się dość dużo;[ a i mam pytanko wiatrak cały cas u ciebie pracuje?wiem mamy inne? ale zasada działania powinna być taka sama? Quote
Tofik Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 Pomyślimy zobaczymy jak to wyjdzie:)W piecu ja najbardziej sie pali rozpalam kolo 17 i potem podkładam kolo 19,22,01 tak że niebawem idę ostatni raz:)Co to temp no to ja raz sprawdziłem i różnica była chyba 0,2stopnia a na elektronicznym pokazuje mi 37,8-37,9 co do twojej różnicy no to spora ale mógł bym sie założyć że jak byś inny termometr włożył to by jeszcze inaczej pokazał no a wiatrak no to chodzi cały czas no to wymusza ruch powietrza z tym że ten mój jak sie włącza inku to śmiesznie "buczy" jak by jakiś boing startował:)a potem to go nie słychać Quote
Robert ;-) Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 Mój też cały czas chodzi? niby pisali niskoszumowy ale to tylko pisze papier wszystko przyjmie;[ co do termometru to wiem każdy inaczej wskazuje?;[ ale boing to niczego sobie buczy dobra panie kolego pora iść pać pozdrawiam i dobrej nocki;] Quote
Tofik Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 Witam no tak już to bywa że nie zawsze coś chodzi jak by sie chciało ale ogólnie rzecz biorąc to nie ma takiej tragedii bo jak sie bujnie to praktycznie go nie słychać.Jeżeli chodzi o jajka to mam ciemne plamy o których pisała Ania i na niektórych widać małe pajęczynkiCo do zakupów to kupiłem dziś 2 kurki:) tak że kogut zadowolony a i dziś biegus zniósł jajko po praktycznie tygodniowej przerwiePozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 Witam,a to dzień zaliczony do udanych;] a ładne te kurki są?,a u mnie biegusy nic znalazłem na podwórku dwa kacze jajka jedno duże drugie mniejsze ale czy dzisiejsze? a co do jajek to ja nie długo biorę się za prześwietlanie? ale u mnie dzień do bani kaczor dworek zginą śmiercią tragiczną za pieska pomocą;[;[;[ Quote
ania1983 Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 witam no to widzę, ze u Tofika dzień pozytywny, natomiast u Ciebie Robercie nie koniecznie a u mnie dzisiaj nic się nie działo ciekawego Quote
Tofik Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 No nie narzekam bo dziś to można było nacieszyć oko i nie tylko bo wybór był bardzo duży jeżeli chodzi o drób bo było 2 * więcej niż co bylem wcześniej:) no a kurki fajne tylko czuprynki mają trochę czarnych piór czyli nie są takie białe jak u tych co miałem ale inni co mieli to albo koguty albo sprzedawali na pary a ten gość miał akurat 2 kurki a że bardzo ładnie sie reprezentowały no to je kupiłem bynajmniej wyglądają na zadbane bo jeden co miał to były takie morusy że szkoda gadaćhehe no ja to czekam do wtorku-środy bo pewnie dobrze będzie wszystko widać bo teraz to 5szt prześwietliłem:)Szkoda kaczora:( a pies żyje? Quote
Robert ;-) Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 Witaj Aniu zawsze się coś dzieje na wsi i jak mam się zwierzęta;] a pies żyje co mu teraz zrobić i tak nie będzie wiedział za co?;[a co do kurek to fajnie że kupiłeś a jak z kwarantanną zastosowałeś? czy puściłeś razem? a co jeszcze mieli za rasy takie jakie znasz a kaczki były? Quote
Tofik Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 Kurki siedzą z kogutem całkiem osobno co by reszta była bezpieczna ale mam nadzieje że będzie z nimi ok:) a tak to nie miałem gdzie ich wsadzić bo nie mam żadnej innej większej klatki:(Co do ras no to kochiny brchamy syberytki bialoczyby silki jakieś goloszyjce:) no a z pływających no to kaczki francuskie białe czarne i brązowe mandarynki staropolskie i jakieś takie mini mini:), gęsi garbonose i białe bażanty gołębie pawie i w ogóle sporo tego było że nawet teraz już nie kojarzę o nawet małe jamniki były:) a kaczek dworek nie widziałem:( o i sporo indyków było zwykłych szarych i brązowych. Quote
Robert ;-) Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 To pokaźny targ był/;];] a o indyki nie pytałeś ile płacą?;]te kurki to co najmniej dwa tygodnie trzymaj osobno z kogutem? bo szkoda coś zwlec do domu?;[ Quote
Tofik Posted March 2, 2014 Report Posted March 2, 2014 Fakt targ był naprawdę spory szkoda że było zimno i niesamowita mgła:(Brązowe wołali 120 ale chyba za 100 by kupił a szare po 80-100zlCo do kurek to są w całkiem osobnym pomieszczeniu tak więc nie mają żadnej styczności z resztą drobiu a co do czasu ile tam spędzą to dożywocie:) jedynie później powędrują do "wolierki" ale to też z innej strony budynku tak więc inny drób najwyżej będą słyszały:) a do reszty to nawet nie mam na zamiarze ich puszczać bo jak koguta puściłem to zaraz go w czubek dziobały więc szkoda mi żeby sie nad nim znęcały bo czubek ma bardzo pokaźny i chyba nawet trzeba mu go przyciąć Quote
Robert ;-) Posted March 2, 2014 Author Report Posted March 2, 2014 A tą wolierkę masz w takim miejscu co by było je można podziwiać bez większych problemów z dojściem?to smutny ich los będą żyły w samotności w wolierce?;[ to indyki w dobrej cenie były a jeśli o mgłę to i u mnie kiepska pogoda zimno i pochmurno Quote
Recommended Posts