Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak najbardziej będzie widoczna bo nawet z okna domu będę ją widział:) a czy będą miały źle to nie wiem ale na pewno nie będą miały ciasno:) bo wymiary to coś kolo 6*2,5-3 ale dokładnie nie pamiętam:) więc chyba będą zadowolone.

Jeszcze wrócę do gęsi bo były jedne ładne garbonosy bo miały potężne garby jak i wole a cena to 200zl hehe i pewnie jak bym miał kasę to bym je kupił ale jak postanowiłem tak zrobiłem i wziąłem tylko 100zl:) no a pogoda to nie wesoła bo zimno i pochmurno:(

Posted
Czyli spora ta wolierka a będą miały dobrze ja tak żartowałem;] co do gęsi to za parę 2 stówki?a co do widoku to fajni ez domu jest drób oglądać nie trzeba wychodzić?;];] A i prześwietlałem jajka to 8 jest podejrzanych odłożyłem w jeden róg inku.. a reszta ma pajączki czarnych kropek nie widziałem
Posted

No cóż taki ich los:) ale na pewno będzie im wygodniej a niżeli w klatce:) no a gęsi to myślę że warte były tych pieniędzy bo nawet w necie rzadko sie z takimi garbami i wolami trafiają:)

hehe 8 podejrzanych:) na pewno w późniejszym czasie sprawa sie wyjaśni:)

Posted
Też tak myślę z tymi jajkami i dlatego je odłożyłem pod bok, co bym wiedział czy dobrze widziałem?;] a co do gęsi to może jeszcze takie będą?;] to sobie kupisz;] chyba że z jajek wyklujesz?
Posted

Jest czas żeby dokładnie jajka obejrzeć więc jak któreś będą dobre no to zostaną:)

no a jeśli chodzi o gęsi no to cały czas myślę o jajkach no ale sie zobaczy może przeczekam do późnej wiosny i kupie dorosłe no bo z jajkami no to różnie może być:) i nie wyjdą jakieś piękności no a jak sie widzi dorosłego osobnika no to się widzi co sie kupuje:)

Posted
A moje lewusy siedzą w kozie?;[ale jajek nie ma jeszcze ani jednego?;[ a jak wchodzę dać im jeść to mało o ścianę się nie pozabijają?;[dziki jedne tak samo jak z resztą i biegusy tak samo nie podchodź:[a co do kupowania to wiadomo jak widzisz to wybierasz?;]
Posted

Myślę że jak zaczną ci nosić jajka i nie będą miały zarodka to możesz sie dopiero martwić że lewus to prawdziwy lewus:) choć najpierw powinien je gąsior przetrzepać:) bo zazwyczaj jest tak że najpierw gody a potem jaja:)

co do dzikości to chyba nie wiele można zrobić choć jeśli chodzi o gęsi no to może da radę oswoić no ale biegusy to szkoda gadać bo moje to samo bo jak je zaganiam na noc spać to jak uciekają a gdzieś sie zaklinują to jeden po drugiej potrafi przebiec:)ale mam cichą nadzieję że jak będą chowane od małego to może nie będą takie dziki:)

Co do kupna to lubie widzieć co kupuje bo jak to sie mówi nie kupuje sie kota w worku:)

Posted
Tak trzeba będzie zrobić jak jajko zniesie któraś to rozbić i zobaczyć?a jak często dolewasz wody do inku ja mam taką szklankę setkową to co dzień dolewam jedną? mam niby na zewnątrz takie pojemniki co dolewam bez otwierania ale jest jedna wada takiego systemu? nie widać ile jest wody w środku?;[
Posted

No nigdy nie wiadomo kiedy gąsior może skoczyć i może być tak że nie będziesz widział i jajka będą ok.

Ja też wody dolewam co dzień jak otwieram co by przewietrzyć to tak po dobie wyparowuje nie cala polowa:) a dolewam takim hehe chyba można to nazwać kubkiem z dzióbkiem:) i według mojego higro wynika że wilgotność mam 45% a żeby zobaczyć i dolać wody to wyciągam jedno jajko od mojej kury bo jak ma coś być nie tak z jajkiem to wolę żeby to było moje jajko:)poza tym słabo widać ile jest wody przez jajka.

Posted
Ja nie mam żadnego dojścia z boku, a nawet jak sie zdejmie pokrywę to też słabo widać dopiero jak sie jajko wyjmie to wiadomo mniej więcej co jest:) i to jeszcze siatkę wyjąłem bo z siatka by w ogóle zasłaniała:) no a z gęsiami no to zobaczysz jak będą jajka bo na razie nie ma co gdybać
Posted
Będę musiał opracować jakiś sposób ju z zrobiłem taki myk że by za dużo nie nalać nadmiar sam się wylewa?;] a co do jaj to wybadałem jeszcze jedno miejsce z białymi gęsiami?jak skończę te roboty z tym kojcem to ruszam na poszukiwania jaj gęsich i kaczek piżmowych?;]
Posted

Ja na szczęście widzę ile leje tak więc nie mam problemu:)

hehe no to zapowiada sie ciekawy połów:) ja na razie z jajami poczekam aż mi sie zaczną kaczki nieść no to wtedy gęsi białych coś dorzucę:) bo jest spora szansa że będę miał:)

Posted
Zgadza sie jak najbardziej od nie go:) hehe kto wie może ma też garbonosy ale tego nie wiem na 100% ale jak ma no to może i od nich jajka by dało rade skombinować ale na razie to tylko gdybanie:) bynajmniej jak kaczki zaczną nosić to wtedy skupie sie na jajach gęsich:)
Posted

Moje kaczki były późno więc nie ma co sie dziwić że jaj nie ma a dwuletnich to są 2 bo trzecią potraktowałem na pniaku(przez pomylę) a jak zaczaiłem co to za kaczka no to było za późno:) ale nawet jak nastawie w kwietniu zacier to i tak będą wcześniej niż zwykle więc na przyszły rok i jajka będę miał wcześniej:)

A co do gęsi no to myślę że mogą cie mile zaskoczyć bo z ptactwem nigdy nie wiadomo a jak zaczną to już jajka będą nosić:)

Posted
A więc w tym roku pozakładasz im obrączki?w Opatowie pewnie zapomniałeś popytać i kupić szkoda kaczki;[ takie doświadczone[dwu latki] to lepsze mamki są;]a co do kaczek mam zamiar postawić im takie płytkie skrzynki, po pieczywie jako gniazda? jak myślisz nadadzą się?j ato zmykam spać bo jutro rano na targ po piątej pobudka pozdrawiam dobranoc;]
Posted

O zapomniałem o obrączkach (w sensie napisać) obrączki na rok 2014 mieli a raczej miał bo to chyba jednego były po 80gr/szt bo miał ceny popisane ale nie pytałem ile cala paczka:) poza tym i tak jeszcze będę w Opatowie tak więc kupie ale jak zobaczę ile mam kurczaków:)

Co do kaczek i skrzynek to ja mam takie polówki czyli na dwie klepki i kaczki bardzo chętnie mi sie niosą:) a nawet i kury bo nie wszystkie w "dziury" wchodzą żeby jajko znieść:)

Jeśli chodzi o te plastiki bo chyba wiem o jakie ci chodzi to myślę że jak najbardziej sie nadają bo to to samo co moje skrzynki tyle że plastikowe tak wiec naładować słomy i będą gniazda jak nic byle żeby centralnie na świetle nie były bo drób lubi w cieniu jaja nosić:) bo ja mam pod oknem ale chyba już o tym pisałem.

Dobranoc

Pozdrawiam

Posted
Czy ktoś może mi podać jakie są koszty pomocy weterynaryjnej w przypadku hodowli drobiu. Mam prawie 1500szt kur niosek i chciałabym wiedzie jakie są orientacyjne koszty w przypadku szczepień czy leczenia?
Posted

Najlepiej będzie jeśli skontaktujesz się z weterynarzem, który specjalizuje się w chorobach drobiu. Orientacyjnych kosztów leczenia w dodatku przy takiej ilości o jakiej wspomniałaś, nikt z tutaj udzielających się osób Ci nie poda, bo wszystko zależy od tego na jaką chorobę zachorują ptaki, jaki będzie procent ptaków zarażonych chorobą w ogólnej liczbie stada, jakie leki zaleci weterynarz, czy będziesz mogła podać je samodzielnie czy też ich podanie będzie wymagało wizyty weterynarza u Ciebie w kurniku. Jeśli na przykład stado zachoruje Ci na którąś z chorób wirusowych, a leczenie będzie wiązało się z podaniem leku rozpuszczonego w wodzie, a biorąc pod uwagę, że lek w opakowaniu 100 gramów wystarcza na stworzenie na przykład 10 porcji leku przy czym musi on być podawany na przykład przez tydzień, to kalkulacja jest prosta. Musisz tylko orientować się w temacie spożycia wody przez Twoje ptaki. Wiedząc ile wody wypija każdy ptak z Twojego stada (uwzględniając oczywiście różne pory roku, cykl nieśności oraz wahania temperatury w kurniku oraz na zewnątrz) i wówczas mnożysz koszt jednego leku przez ilość wymaganych przez Ciebie jego opakowań.

Przy takiej ilości drobiu o jakiej wspominasz bez stałego nadzoru zaprzyjaźnionego lekarza weterynarii się nie obejdzie.

Ze zdobyciem szczepionki nie powinnaś mieć problemu, bo na taką ilość drobiu często jest ją łatwiej zdobyć niż na kilkanaście czy kilkadziesiąt sztuk. Kosztów Ci nie podam. Po raz kolejny odsyłam do lekarza weterynarii.

Pozdrawiam.

Posted

witam :)

właśnie prześwietliłam jajka, wyrzuciłam 12 jaj z czego aż 7 Grzegorza :( kurczaczki zamarły w początkowej fazie inkubacji. zobaczymy co będzie dalej, ale mam nadzieję, że przy kolejnym prześwietleniu jaj, już tyle nie odrzucę.

a co tam u Was nowego na podwórku? do nas dzisiaj dojechały krokwie i deski na daszek do kacznika :) mąż juz ocieplił 2 ściany i nałożył siatkę z klejem, wiec w wolnej chwili może brać się za dalsze prace przy kaczniku :)

gęsi i kaczki dzisiaj miały super dzień, bo prawie cały dzień były na wolności :) ogrodzenie od ich zagrody miały otwarty i chodziły gdzie chciały :) ale to tylko dlatego ze miałam robotę na ogrodzie i mogłam ich doglądać :) nie codziennie takie super dni im się mogą zdarzać :)

Posted
Witaj Aniu to kaczuchy poczuły trochę wolności ;]a co do jajek to szkoda 12 sztuk to sporo,kacznik widzę że na ukończeniu;];];]a w ogródku coś siałaś?warzywko? ,u mnie dziś nie było prądu cały dzień około 10 godzin jajka w inku.. wystygły;[ zobaczymy co będzie?, a tak poza tym to zrobiłem kaczkom gniazda i jedna łaciata już sobie wybrała jedno gniazdo;] mam jeszcze jedno zrobić dla trzeciej kaczki i one już będą zadowolone;] a potem gęsiom jakieś skrzynki zrobić?
Posted

witaj Robercie :) no to mam nadzieję, że jednak coś będzie z tych Twoich jajek mimo tak długiego okresu braku prądu, a inku otworzyłeś w czasie jak nie było prądu?

kacznik jeszcze nie tak na wykończeniu, bo nawet jeśli mąż zrobi sufit, to ciągle przed nim wylewka do zrobienia, no i drzwi wejściowe, ale to najmniejszy problem, bo tylko wstawić.

co do ogródka, mąż mi pole zaorał, jako ze zaczęło padać to nie zdążył zabronować i mam nadzieję że jutro da rade. chciałam posadzić dzisiaj topinambur, ale z w/w powodów tego nie zrobiłam. no i po woli chciałam zacząć przesadzać maliny, ale to tak po trochu coby się nie zmęczyć :P

moja kaczka też dostała skrzynkę, ale jak zniosła swoje pierwsze jajko w czwartek tak do tej pory ciągle jest cisza...gęsi to nawet nie myślą o tym żeby jaja znosic :P