Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam no to nie mile wieści przeczytałem na temat jaj:(

Co do mojego drobiu to wczoraj zostałem pobity przez koguta bialoczuba:) a dziś ganiałem za kurką bialoczuba bo mi spierdzieliła jak sprzątałem klatkę i mogę powiedzieć że niezły lotnik z niej bo nawet na dach wyfrunęła i ni jak było ją stamtąd ściągnąć ale jakoś sfrunęła i wylądowała u psa hehe prawie pies ją dopadł ale na szczęście ją uratowałem i nic sie jej nie stało:) a tak to nic nowego u drobiu nie słychać

Robercie jak brakło ci prądu to otwarłeś inku czy tak same stygły?

Pozdrawiam

Posted

No niestety same wystygły bo jak się obudziłem to już prądu nie było;[ a jajka zimne?;[ i tak zostały do popołudnia?ale nie otwierałem? bo jak nie mam prądu to zimno jest w domu więc stały w takiej temperaturze?;[a co do prac polowych to widzę że u ciebie Aniu wiosna ja dałem sobie na wstrzymanie? poczekam co dalej w pogodzie?a tak propo tego słonecznika to czytałem trochę o nim ciekawa roślina?;] w zamian ziemniaka i dla cukrzyków dobra;]mam kilku w rodzinie:[ a tak co do niego skąd wzięłaś bulwę?

Sławek a co z tobą się działo? ale widzę że kurki dały ci popalić?;[ to ci kogucik awanturnik?ja dziś pozbyłem się jednej kurki sąsiad się ucieszył;]ma koguta mini to oddałem mu jedna nie czystej krwi feniksię?

Posted

Tofik, witaj :) heh, no to Cie kurka z kogutkiem urządziły :D

Robercie, bulwy topinamburu kupiłam na allegro, za 10kg z przesyłką zapłaciłam 45 złotych. ale w smaku na surowo są rewelacyjne :) mąż jest zachwycony, ja zresztą też, smak orzecha laskowego surowego [mniam]

Posted

No to ciekawe co z tymi jajkami będzie ale miejmy nadzieję że będzie ok bo podobnież można schłodzić jaja w razie awarii a potem odliczyć ten czas od czasu inkubacji.

A co ze mną sie działo:) a nic bylem wczoraj na forum ale nic sie specjalnego nie działo no to trochę poczytałem ale sie nie logowałem:)

Co do koguta to sie niesamowicie uśmiałem bo wczoraj wypościłem koguta i chciałem kurkę złapać ale że one straszne dziki (jak biegusy) to zaraz rabadanu na robiły a jako że kogut był kolo mnie to jakoś dziwnie zaczął skakać mi na nogę i nawet na początku nie zczaiłem więc go odepchnąłem a on opuścił skrzydła jak indor, napuszył sie śmiesznie i walił prosto na mnie więc wsadziłem go do klatki ale uśmiałem sie co nie miara:) bynajmniej był bardzo bojowo nastawiony:)

Posted

Aniu to 4,5 za kg ci wyszło?jestem ciekaw twoich postępów w hodowli,tego słonecznika?;]

Sławek a czemu wylogowujesz się z forum ?a co do koguta musiał naprawdę bojowo wyglądać?;];];]

a co moich jajek to nie wiem? mam zamiar kupić na przyszłość przetwornicę z 12v n a220volt koszt 120 zł a da mi prąd w razie awarii sieci?

Posted

Aniu no to ciekawy smak ale ja wole kalarepę:)

A wylogowuje sie bo zawsze tak robię jak wychodzę z forum no a kogut był nie samowity:) choć takiego zachowania nie widziałem nawet przy kurkach co były wcześniej ale on chyba chciał je bronić bo sie darły no a tamte bez problemu dawały sie łapać więc i kogut był spokojny:)

Przetwornica to dobra sprawa bo podłączasz pod akumulator i masz spokój:)

Znam takiego gościa co w żuku ma zamontowaną i ogląda sobie tv:)

A tu znalazłem fajne stadko i może sam sie takiego dochowam:)

http://allegro.pl/stado-bialoczubow-i4023369050.html

Posted
Ładne stadko;] będziesz miał takie;] na pewno,masz 1+2 a za rok będzie ich 20 szt, ja nie wylogowuje się wcale, bo i po co,ja nie jadłem ani topinambur ani kalarepy? a ciekawa jest to roślina,chodzi mi o topinambur;]
Posted

Bez wątpienia to kurki bo widać to po czuprynie:) ciekawe tylko kiedy zaczną sie nieść no ale wcześniej czy później w końcu sie będą więc jestem dobrej myśli hehe o ile któraś mi nie spierdzieli:)

Co do roślinki Ani to fakt ciekawa roślina:)

Posted
Jak nie będziesz walczył z ich kogutem? to one nie uciekną;] a tak serio to kury mnożą się nie najgorzej,więc można szybko powiększyć ich liczbę;] a ta roślinka to warta uwagi szkoda że nie uprawiam ogródka;[,
Posted

Wszystko zależy kiedy zaczną sie nieść bo jak późno no to nie będę lęg w tym roku bo na jesień nie chce dlatego właśnie kupiłem inku żeby mieć wcześniej młodzież:)

hehe nie mam ogródka:) no to może czas znaleźć kawałek na jego założenie:) a przy okazji będziesz mógł nasadzić dyni cukinii i takich tam dla drobiu:)

Posted
Marchew i inne warzywa maja być przy ziemniakach na polu obok kuku i gryki, więc coś tam powinno urosnąć, a koło domu nie mam bardzo gdzie takich upraw sadzić;[co do kur to wszystko się okaże w niedługim czasie;]
Posted

A no to chyba że tak a ja mam ogródek:) 20*7 mniej więcej:) ale na szczęście ja sie nim nie zajmuje bo to działka Agi:) tyle co uprawie a reszta to już do niej należy:)

A tak propo to ciekawe jak tam lęgi u Grzegorza bo jakoś sie nic nie odzywa od kiedy jajka rozdał no chyba że nie przeżył pączków od Ani:)

Posted
He he;] może te pączki nie były takie złe?,a co do Grzegorza to fakt ostatnio cisza z jego strony;[,co do ogródka to ja nie lubię grzebać w ziemi,ale jak zasieję w polu to przy okazji pielęgnacji ziemniaków to i inne grządki się obrobi;],dziś wstępnie pytałem o sadzeniaki ziemniaków;]
Posted

Właśnie nie ma żadnych warzyw od bardzo dawna ale względem drobiu i moich highlandów mam w zamiarze posiać to i owo;]

To Ani podpadłeś kolego;]co do ziemniaków to jakieś żółte ale mają być dobre w smaku a odmiany nie pamiętam skleroza;[ale u sąsiada się rodzą to i u mnie powinny;]

Posted

Też tak myślę:)

No cóż teraz mamy kupę genetyki i takie są tego skutki że odmiany w krótkim czasie sie wyradzają:(

Co do showgirl:) to wyglądają jak silki jedwabiste tyle że goloszyjce ale w takim puchu śmiesznie wyglądają:)

Posted
U mnie z jajami to mały ruch:) 2-4szt a u kaczek to żaden, biegusy też nic w sobotę czy niedzielę jedno jajko od biegusa było a teraz dalej cisza no a siwe sie jak na razie chędożą ale jaj nie widać:( no ale jak na razie mają czas bo kaczy zacier będzie(taki plan) dopiero po 20tym:)
Posted
Ja wiem że mają czas ale ja mam nadzieję że teraz po wybetonowaniu podłogi w kurniku kaczki wysiedzą mi same kilka kaczek?,jedna już zadomowiła się w gnieździe co jej zrobiłem;] a biegusy to i u mnie strajkują;[ no ja też liczyłem, to kurczaki powinny być tak koło 20;] a czy kaczki nadążą nanieść jajek to nie wiem.
Posted
hehe no to teraz po równym sobie chodzą:) no a jeśli chodzi o te skrzynki no to u mnie sprawdzają sie bez zarzutów:) no a cipciaki no to tak na 20 wychodzą jak zauważyłeś no a jeśli chodzi o kacze jajka no to przecież jak będą gdzieś na koniec marca albo na początek kwietnia no to przecież nic sie nie stanie bo przecież i tak będą wcześniej klute niż normalnie bo u mnie to zawsze sie wykluwały w lipcu sierpniu co może byc powodem że później mogę mieć jajka:( bo 2letnich mam 2 szt
Posted
Nie tyle co po równym co nic ich nie ruszy;] a jak postawiłem skrzynkę pod wiszące gniazda kur i zastawiłem płyta ci by miała ciemniej;] to kaczka zniosła tam jajko w ciągu pół godziny;] a chodziła i kwakała i szukała sobie miejsca na podwórku,a o kaczkach czytałem że dość długo dojrzewają to jak późno się wyklują to i później jajka zniosą;[ a ja to ma dzień w plecy z tymi jajkami z inku przez ten brak prądu;[