Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Witam no to nie mile wieści przeczytałem na temat jaj:( Co do mojego drobiu to wczoraj zostałem pobity przez koguta bialoczuba:) a dziś ganiałem za kurką bialoczuba bo mi spierdzieliła jak sprzątałem klatkę i mogę powiedzieć że niezły lotnik z niej bo nawet na dach wyfrunęła i ni jak było ją stamtąd ściągnąć ale jakoś sfrunęła i wylądowała u psa hehe prawie pies ją dopadł ale na szczęście ją uratowałem i nic sie jej nie stało:) a tak to nic nowego u drobiu nie słychaćRobercie jak brakło ci prądu to otwarłeś inku czy tak same stygły?Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 No niestety same wystygły bo jak się obudziłem to już prądu nie było;[ a jajka zimne?;[ i tak zostały do popołudnia?ale nie otwierałem? bo jak nie mam prądu to zimno jest w domu więc stały w takiej temperaturze?;[a co do prac polowych to widzę że u ciebie Aniu wiosna ja dałem sobie na wstrzymanie? poczekam co dalej w pogodzie?a tak propo tego słonecznika to czytałem trochę o nim ciekawa roślina?;] w zamian ziemniaka i dla cukrzyków dobra;]mam kilku w rodzinie:[ a tak co do niego skąd wzięłaś bulwę?Sławek a co z tobą się działo? ale widzę że kurki dały ci popalić?;[ to ci kogucik awanturnik?ja dziś pozbyłem się jednej kurki sąsiad się ucieszył;]ma koguta mini to oddałem mu jedna nie czystej krwi feniksię? Quote
ania1983 Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Tofik, witaj heh, no to Cie kurka z kogutkiem urządziły Robercie, bulwy topinamburu kupiłam na allegro, za 10kg z przesyłką zapłaciłam 45 złotych. ale w smaku na surowo są rewelacyjne mąż jest zachwycony, ja zresztą też, smak orzecha laskowego surowego [mniam] Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 No to ciekawe co z tymi jajkami będzie ale miejmy nadzieję że będzie ok bo podobnież można schłodzić jaja w razie awarii a potem odliczyć ten czas od czasu inkubacji.A co ze mną sie działo:) a nic bylem wczoraj na forum ale nic sie specjalnego nie działo no to trochę poczytałem ale sie nie logowałem:)Co do koguta to sie niesamowicie uśmiałem bo wczoraj wypościłem koguta i chciałem kurkę złapać ale że one straszne dziki (jak biegusy) to zaraz rabadanu na robiły a jako że kogut był kolo mnie to jakoś dziwnie zaczął skakać mi na nogę i nawet na początku nie zczaiłem więc go odepchnąłem a on opuścił skrzydła jak indor, napuszył sie śmiesznie i walił prosto na mnie więc wsadziłem go do klatki ale uśmiałem sie co nie miara:) bynajmniej był bardzo bojowo nastawiony:) Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Aniu to 4,5 za kg ci wyszło?jestem ciekaw twoich postępów w hodowli,tego słonecznika?;] Sławek a czemu wylogowujesz się z forum ?a co do koguta musiał naprawdę bojowo wyglądać?;];];] a co moich jajek to nie wiem? mam zamiar kupić na przyszłość przetwornicę z 12v n a220volt koszt 120 zł a da mi prąd w razie awarii sieci? Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Aniu no to ciekawy smak ale ja wole kalarepęA wylogowuje sie bo zawsze tak robię jak wychodzę z forum no a kogut był nie samowity:) choć takiego zachowania nie widziałem nawet przy kurkach co były wcześniej ale on chyba chciał je bronić bo sie darły no a tamte bez problemu dawały sie łapać więc i kogut był spokojny:)Przetwornica to dobra sprawa bo podłączasz pod akumulator i masz spokój:)Znam takiego gościa co w żuku ma zamontowaną i ogląda sobie tv:)A tu znalazłem fajne stadko i może sam sie takiego dochowam:)http://allegro.pl/stado-bialoczubow-i4023369050.html Quote
ania1983 Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Robercie, dokładnie tak za kg. wyszło mi 4.50, a co do kalarepy, to my tez uwielbiamy, ale topinambur to zupełnie inny smak fajne to stadko białoczubów Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Ładne stadko;] będziesz miał takie;] na pewno,masz 1+2 a za rok będzie ich 20 szt, ja nie wylogowuje się wcale, bo i po co,ja nie jadłem ani topinambur ani kalarepy? a ciekawa jest to roślina,chodzi mi o topinambur;] Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Bez wątpienia to kurki bo widać to po czuprynie:) ciekawe tylko kiedy zaczną sie nieść no ale wcześniej czy później w końcu sie będą więc jestem dobrej myśli hehe o ile któraś mi nie spierdzieli:)Co do roślinki Ani to fakt ciekawa roślina:) Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Jak nie będziesz walczył z ich kogutem? to one nie uciekną;] a tak serio to kury mnożą się nie najgorzej,więc można szybko powiększyć ich liczbę;] a ta roślinka to warta uwagi szkoda że nie uprawiam ogródka;[, Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Wszystko zależy kiedy zaczną sie nieść bo jak późno no to nie będę lęg w tym roku bo na jesień nie chce dlatego właśnie kupiłem inku żeby mieć wcześniej młodzieżhehe nie mam ogródka:) no to może czas znaleźć kawałek na jego założenie:) a przy okazji będziesz mógł nasadzić dyni cukinii i takich tam dla drobiu:) Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Marchew i inne warzywa maja być przy ziemniakach na polu obok kuku i gryki, więc coś tam powinno urosnąć, a koło domu nie mam bardzo gdzie takich upraw sadzić;[co do kur to wszystko się okaże w niedługim czasie;] Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 A no to chyba że tak a ja mam ogródek:) 20*7 mniej więcej:) ale na szczęście ja sie nim nie zajmuje bo to działka Agi:) tyle co uprawie a reszta to już do niej należy:)A tak propo to ciekawe jak tam lęgi u Grzegorza bo jakoś sie nic nie odzywa od kiedy jajka rozdał no chyba że nie przeżył pączków od Ani:) Quote
ania1983 Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Tofik! miałam iśc spać, ale nie mogę Cię nie opierniczyć za te pączki i Grzegorza Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 He he;] może te pączki nie były takie złe?,a co do Grzegorza to fakt ostatnio cisza z jego strony;[,co do ogródka to ja nie lubię grzebać w ziemi,ale jak zasieję w polu to przy okazji pielęgnacji ziemniaków to i inne grządki się obrobi;],dziś wstępnie pytałem o sadzeniaki ziemniaków;] Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 kurka siwa przygasło mi:( ale już sytuacja opanowana:)hehe Aniu Dobranoc:)No ale przecież jakieś warzywka siejecie? a jak sie sadzeniak u ciebie klaruje? Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Właśnie nie ma żadnych warzyw od bardzo dawna ale względem drobiu i moich highlandów mam w zamiarze posiać to i owo;]To Ani podpadłeś kolego;]co do ziemniaków to jakieś żółte ale mają być dobre w smaku a odmiany nie pamiętam skleroza;[ale u sąsiada się rodzą to i u mnie powinny;] Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Zawsze dobrze mieć jakiś korzeń w polu dla siebie:)A Ania może nie jest zbytnio pamiętliwa:)Jak odmiana nie jest zbytnio wyrodzona no to na pewno sie udadzą bo teraz te ziemniaki co są to sie sadzi góra 4 razy choć i w 4tym roku już rewelacji może nie być ale to też zależy od odmianya tu mam nie złe wynalazki:)http://allegro.pl/showgirl-goloszyjka-jedwabista-i4028102312.html Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Ania jest w porządku;];] to daruje ;]a co do odmian to wiele roślin rodzi się kilka lat, a potem kiszka;[ niestety zdjęcia mi nie wchodzą;[szkoda zapowiadało się nieźle showgirl;] Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 Też tak myślęNo cóż teraz mamy kupę genetyki i takie są tego skutki że odmiany w krótkim czasie sie wyradzająCo do showgirl:) to wyglądają jak silki jedwabiste tyle że goloszyjce ale w takim puchu śmiesznie wyglądają Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 A to na pewno,puszyste kurki w gołą szyją;];] a jak z jajkami od drobiu ja od butelek to trzeci dzień nic nie mam;[kaczka łaciata tylko mi prezent dziś zrobiła;] Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 U mnie z jajami to mały ruch:) 2-4szt a u kaczek to żaden, biegusy też nic w sobotę czy niedzielę jedno jajko od biegusa było a teraz dalej cisza no a siwe sie jak na razie chędożą ale jaj nie widać no ale jak na razie mają czas bo kaczy zacier będzie(taki plan) dopiero po 20tym:) Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Ja wiem że mają czas ale ja mam nadzieję że teraz po wybetonowaniu podłogi w kurniku kaczki wysiedzą mi same kilka kaczek?,jedna już zadomowiła się w gnieździe co jej zrobiłem;] a biegusy to i u mnie strajkują;[ no ja też liczyłem, to kurczaki powinny być tak koło 20;] a czy kaczki nadążą nanieść jajek to nie wiem. Quote
Tofik Posted March 4, 2014 Report Posted March 4, 2014 hehe no to teraz po równym sobie chodzą no a jeśli chodzi o te skrzynki no to u mnie sprawdzają sie bez zarzutów:) no a cipciaki no to tak na 20 wychodzą jak zauważyłeś no a jeśli chodzi o kacze jajka no to przecież jak będą gdzieś na koniec marca albo na początek kwietnia no to przecież nic sie nie stanie bo przecież i tak będą wcześniej klute niż normalnie bo u mnie to zawsze sie wykluwały w lipcu sierpniu co może byc powodem że później mogę mieć jajka:( bo 2letnich mam 2 szt Quote
Robert ;-) Posted March 4, 2014 Author Report Posted March 4, 2014 Nie tyle co po równym co nic ich nie ruszy;] a jak postawiłem skrzynkę pod wiszące gniazda kur i zastawiłem płyta ci by miała ciemniej;] to kaczka zniosła tam jajko w ciągu pół godziny;] a chodziła i kwakała i szukała sobie miejsca na podwórku,a o kaczkach czytałem że dość długo dojrzewają to jak późno się wyklują to i później jajka zniosą;[ a ja to ma dzień w plecy z tymi jajkami z inku przez ten brak prądu;[ Quote
Recommended Posts