Jump to content

Recommended Posts

Posted
Tak trzeba pracować puki w polu roboty nie ma za dużo mi został oprysk od ziela i orka ale to dopiero pod koniec miesiąca.to rano wstajesz że już 8 przęseł zalałeś pozdrawiam zajrzyj na mojego floga niby to nie drób ale po dwóch dniach dodałem nowe zdjęcie;]
Posted
Ja mam pobutke co dzien kolo 6 bo pies mnie bydzi zeby go wypuscic wiec potam juz sie nie klade pozatym z rana lepiej sie cos robi jak w tym skwarku:) a w polu narazie nic niedarady robic bo zostala mi orka a tu susza wiec mam wolne a pod foliami to z rana albo wieczorem a na fotki zaraz zuce okiem:)
Posted
No wiadome ze nie:) u mnie w rodzinie 2 osoby maja konie stryj ma 2 klacze (nazwy orginalnej nie znam ale takie pogrubiane) to uzywa ich do bryczki i w zimie do sanek:) noi jeden wujek ma zwykla klacz to nia wszystko robi nawet 2 * w roku orze folie u mojego sasiada
Posted
wiadomo sanki fajna sprawa a do takich prac jaki w foliach konie są dobre mało palą;] to żart] no i wejdą tam gdzie ciągnik nie da rady kiedyś mój wujek który mieszkał pod warszawą to kasę robił na obrabianiu działek sąsiadom koniem.
Posted
No to ten mój wujek tak żyje bo robi u działkowców i w sumie nie zla kase z tego trzepie a u sąsiada to za taka 1 folie liczy sobie 40zl:) pyzatym ten koń mu do wszystkiego służy bo on nie ma prawa jazdy a konikiem po okolicy wszędzie dojedzie a i kieliszek chleba bez obawy może chlapnąć bo klacz sama do domu go zawiezie:)
Posted
A ja się ich boję nigdy na nią nie wsiadłem i próbował nie będę choć siodło mamy o tej dużej mówię ;] bo kucyki uwielbiam są mądre i grzeczne, nawet dla dzieci są wyrozumiałe jak je za ogon ciągają;].
Posted
Z tego co wiem to kucyki sa spokojne a zwykle konie to nigdy nie wiadomo chodz to tez zależny od charakteru konia bo np. u stryja jak jednej siodło założył to i dala sie dosiąść a druga to nawet nie dala sie osiodlac:) (tej juz nie ma) a tak z drugiej strony to taka klacz moze na siebie zarobic bo jak sie oźrebi to za źrebaka mozna pare ładnych groszy wziasc noi jeszcze jest kasa z unii tylko nie wiem czy do klaczy czy do ogiera ale do ktoregos jest bodejze 1500zl:)
Posted
Z kucykami różnie bywa bywają wredne i złośliwe ale tak jak piszesz to zależy od charakteru i obchodzenia się z nimi trzeba je dobrze traktować odwdzięczą się,z tym siodłaniem może nie uczona była tego albo taka zgaga;[ co do żrebaków to tak jak się poduli to parę groszy wpadnie co do dopłat to muszą być czysto rasowe i jest taka lista ras koni z tych co pamiętam to Małopolska konie Sztumskie i konik polski ale za dobrze nie pamiętam ja z dopłat do koni nie korzystam ale 1,5 patyka to sporo
Posted

O przypomniales mi ta siostra cioteczna co wczoraj pisalem co ma te kurczaki to ona ma jeszcze Konie Polskie z papierami bo kupili na wiosne bo maja 2 folie i musza je kopac lopatami wiec doszli do wniosku ze kupia konika i kupili parke ale oni wogole maja kupe zwierzakow roznego "kalibru":) ale w wiekszosci to ptaki bo nimi handluja:)

Narazie spadam bo samo sie nie zaleje:) a obiad juz zjedzony

Pozdrawiam

Posted
No tak samo nic się nie chce zrobić ;] a co do tej siostry to naprawdę maja małe zoo konie to fajne zwierzęta pozdrawiam ja też jadę do sklepu ale kompa nie wyłączam bo zdjęcie mi się ładuje może będzie drugie miłej i owocnej pracy;]
Posted
To dużo ogrodzenia przybyło? wiadomo wszystkiego naraz się nie zrobi trzeba i czasem odpocząć i czasem też i się już nie chcę po prostu;] ja też mam trochę takiej roboty ale muszę poczekać aż obornik na pole wywiozę i dopiero beton wyleję mam taką oborę że za progiem jest pół metra dół i chcę nawieść piachu i ją przerobić na płytszą co do fotki to nic z tego;[
Posted
Co do fotki to nie ma co sie przejmować bo co sie odwlecze to nie uciecze:) a co do mojego ogrodzenia to ja jeszcze go nie robie tylko wylewam takie betony co sa na ogrodzenia tyle ze moje nie maja żadnych wzorów:) bo miałem troche metalu co sie marnowało na deszczu wiec go troche zuzylem jako zbrojenie i to jak zaschnie to pójdzie na ziemie zamiast jakiegoś murku czy wylewki żeby kurczaki sie nie podkopywały sie pod siatka bo obecnie to jest pozatykane jakimiś blachami itp.:) a tak jak sie takie betony położy to mysle ze powinien byc spokój:)
Posted
czyli robisz płyty betonowe takie jak na ploty;] dobry pomysł nie będzie trzeba podmurówki robić pod to, to i pies nie powinien się podkopywać i zawsze będzie ładnie wyglądało ja chciałem w tym roku od sąsiada taki kawałek ze 30m płotu z betonu zrobić na 2.5m bo ciekawski ten sąsiad ale z ojcem nie mogę się dogadać szkoda mu kasy ;[
Posted

Moje płyty maja 30cm szerokości i 2,5m długości i mysle ze jak wkopie w ziemie to będzie dobrze a podmurówki nie chce robic bo kto wie czy kiedyś tego "kurnika" nie przebuduje wiec może trzeba będzie kuc ta podmurówkę a tak to płyty sie wyciągnie i juz:)

a co do spółek to dobrze to znam bo jeszcze jak ojciec zyl to tez ciężko bylo sie nam dogadać (obydwaj byliśmy uparci:)) a teraz od 3 lat gospodarze sam wiec nie mam z kim dyskutować i mam spokuj a jak ktoś coś tam twierdzi ze powinno byc tak to mowie krotko żeby zajol sie swoim podwórkiem:)

Posted
to są prawie wymiarowe i tak jak piszesz wyjąć zawsze możesz i przestawić,co do ojca to pracujemy razem w wawie ale jak jesteśmy razem w domu to wytrzymać nie idzie ja obrabiam pole co uhoduję i zbiorę z pola to moje ale pole i siedlisko i cały sprzęt jest ojca więc taki trochę dziwny układ ja nie mam za dużo do powiedzenia co do takich spraw jak płot i innych ale na polu i w obejściu robię co chcę takie życie
Posted
Znam to dokładnie bo my tez mieliśmy taka spółkę, ogród byl na pol gdzie z podziałem rożnie bywało no a z polem to miałem spokuj bo mialem swoj kawalek i ojciec sie nie wtrącał no ale sprzet byl jego:( i tez czasami do zgrzytów dochodziło:) teraz zaczolem oprawiać u teściów i mialo byc ze do odpisu tej ziemi (za 2 lata jak beda szli na rete) nie bedzie problemu ze sprzętem bo wszystko pożycza tyle ze rope opryski itd. bede sam kupował a tu ledwie zniwa skończyłem tu juz pierdo...e ze to ze tamto wiec doszedłem do wniosku ze musze kupic jakis drugi większy ciągnik agregat i plug trujke żeby sie nie prosić a do koszenia to zawsze moge nająć:)
Posted
wiadomo sprawy rodzinne;[ jak masz kasę to kup czytałem twój temat o agregacie więc kojarzę i tylko żeby przez te dwa lata się nie rozmyślili bo to różnie bywa dlatego ja ze swojej kieszeni nić nie kupuję po co mam tracić kasę gospodarstwo utrzymuję się samo
Posted
Zobacze jeszcze jak to bedzie bynajmniej od poczadku bylo mowione ze zona dostanie 3,5ha bo jej siostra tez tyle dostala ale ona sprzedla bo miasta sie jej chcialo:) a jezeli by tak bylo ze nie odpisza to zawsze moge sprzedac bynajmniej zobacze jak zakoncze tan sezon to wtedy dokladnie bede wiedzial ile moge zainwestowac