Robert ;-) Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 Myślę że za kilka tygodni się okażę co mamy na razie wiem że mam jednego żółtego z łapciami,i jednego murzynka;] a reszta kto to wie? z wilgotnością to tak samo postaram się zwiększyć wilgotność,na razie szukam jaj ale coś znajdę na pewno jak nie tu, to tam Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 No tak jak podrosną no to będzie wiadome co nam wypadło:) oby tylko jakieś pary powychodziły choć u mnie tak nie da rady bo już teraz widać że nie które to pojedyncze sztuki:(Co do jajek no to na pewno coś znajdziesz bo teraz jest już cieplo a i więcej zieleniny tak więc i jaj będzie więcej:) nie mogę tego nie wrzucićhttp://tablica.pl/oferta/kaczor-biegus-biegusy-CID757-ID5odE9.html#9be3c5f444Jeszcze dorzucę takie piękności:) http://tablica.pl/oferta/wyandotte-jaja-legowe-CID757-ID5eAM1.html#2ee3ea6ada Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 Ja to wiem że cieplej ale z tego co dziś zauważyłem że kaczek nie pośledzi;[ bynajmniej w mojej okolicy, i też się zgadzam jak podrosną to będzie wiadomo co jest ja do na razie widzę jeden czarny i jeden żółty z łapciami a reszta to wyglądają identycznie?butelki oryginalne nawet ciekawe upierzenie[połowa w rosole a druga pieczona;];];]a Wyandotte ładne kurki te z rudymi piórami są piękne;];];];];] Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Stefany są super a ta ich barwa w ogóle powala:) no a wyandotte jedne jak i drugie super bardzo mi sie podobają dlatego chciałem jajka tej rasy od Grzegorza:) no a obecnie no to zobaczymy co nam urośnie najwyżej gdzieś indziej poszukam jajek:) Nawet znalazłem orpingtony niedaleko siebie tyle że w barwie złotej ale też ładne:) ale teraz to tylko oglądam bo wydatków kupa a 4 kwiecień nie daleko i kto wie może trzeba będzie posmarować Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 Zgadzam się co do wyandotte to są ładne kurki;] a butelki też niczego sobie;] na targu w sobotę było trochę kur ale jakoś nie patrzyłem bo mam niechęć do kur jako takich;[ za to nabieram chęci do indyków choć ich cena nie zachęca;[ co do twoich upodobań to w necie znajdziesz na pewno;] tylko aby blisko coby jechać daleko nie trzeba było;] Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Ja w tym roku chyba zrezygnuje z drobiu "krzyczącego" ze względu na bobasa ewentualnie coś zapodam na jesieni:)Co do indyków no to koszt spory no ale gęsi podobnie kosztują a co do tych wyandotte z linku no to mam nie cale 100km bo trzeba kolo robić tak więc koszt podroży nie będzie taki dużo większy od przesyłki a chociaż będę wiedział że jajka w całości do domu dojadątu są wynalazki podobne do moich:)http://tablica.pl/oferta/piskleta-kurczeta-zielononozki-i-zwykle-CID757-ID4UcyF.html#a7cf1e3be8 A tu z innej beczki ale też ładne:)http://tablica.pl/oferta/kroliki-CID757-ID2vuaZ.html#1425365546 Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 A no racja będziesz miał co słuchać po nocach i nie tylko ;] a te zielone są takie jak ja kupowałem,a króliki też fajne choć po za moimi zainteresowaniami miałem i już nie chcę tego mieć;[ Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Zgadza sie ba darcie na dworze i w domu to za dużo dla mojej głowy no a jak bobasa ma darcie budzić to wolę sobie na razie odpuścić z pól roku:) co do królików to tak tylko link wrzuciłem bo fajnie wyglądają a osobiście to nie chce miećWracając do indyków to polujesz na jakąś barwę czy obojętne? Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 Taka barwa jaką ma Marcin by mi pasowała;] choć brązowe i niebieskie też swój urok mają, a co do twoich obaw to chyba masz racje jeden wrzeszcz wystarczy;];];];] a króliki spoko ale o kot? wiec do jedzenia się nie nadaje ;[ Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Czyli barwa tradycyjna:) a ostatnio jak bylem w Opatowie to sporo było indyków w różnych barwach ale ja na indyki to chyba sie nie skusze jedynie na garbonosy ale to też w swoim czasie:)eeeetam między uszy i w brytfankę z warzywkami albo na rożen i wyżera:) Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 Tak dokładnie tradycja górą;];] a tak poważnie to akie są najładniejsze;] c o do królika to zdania nie zmienię nawet próbować nie mam zamiaru,nikt mnie nie przekona,a gęsi owszem aby nie takie jak moje lewusy;[;[ Quote
ania1983 Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 witam widzę, że rozmowa nt. domiemania tego jakie rasy kto ma nadal aktualna dla zainteresowanych napiszę jakie jaja Grzegorz oferował, ale pozwolicie, że nie skopiuję bo nie znajdę a przepiszę z notesu bo mam pod ręką 1.brakla srebrna duża2.australop duży czarny3.orpington łuskowany duży4.wyandotte srebrnołuskowe duze5.serebrytka srebrnołuskowa6.serebrytka złotołuskowa7.araukan bezogoniasty8.marans9.minor10.lekenfelder duży11.wąsacz antwerpski12.sułtan biały to jest lista którą podał Grzegorz i która przepisałam jak tylko dowiedziałam się, że jaja będą pomieszane jak podrosną będzie wiadomo co na podwórku nam się ewentualnie znajduje Robercie, pytałes czy moje małe żółte cipciaki mają piórka na łapkach, otóż nie mają, ale wszystkie jakie widać na zdjęciu żółte, to są moje susexy od Grzegorza chyba żadnego nie było żółtego jak dobrze liczę. Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Kolego nie wiesz co tracisz taki młody królik to pychotka:) No a gęsi kto wie na jakie trafie tyle że kupując dorosłe no to trochę szkoda je na pniak (chodzi o finanse) no a uchowane od małego to inna sprawa:)Aniu wrzuć jeszcze fotki poszczególnych kurczaków i będziemy zadowoleni:) Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 To ciekawe co to za mój jest rodzynek z łapciami?a co do zdjęć to chętnie obejrzę;] Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Aniu ty złośnico:)Robercie ja obstawiam na sułtana bo choć wszystkich ras nie kojaże to chyba tylko sułtan ma portki a tak w ogóle to jakiego jest on koloru bo jak żółty to bardzo możliwe bo zazwyczaj z żółtych wychodzą białe więc z sułtanem by sie zgadzało:) Quote
ania1983 Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 heh, trochę nam te maluchy podrosną to będziemy wiedzieli co mamy ja na razie jestem tylko pewna swoich susexów właśnie dałam odrobinę gotowanej kaszy maluszkom, ale się gwarno u nich zrobiło i jaki ruch, jak bym je od wyklucia głodziła dałam odrobinę bo takim maluchom to nie wiem czy można i może im przypadnie po 2 ziarenka na głowę w dzień dostają świeżą pokrzywkę z krwawnikiem aha, rano zauważyłam ze 2 brązowe cipciaki mają brudne dupki jedzą to co inne i nie wiem czemu. inne mają czyściutkie kuperki Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 U nas zawsze przez pierwsze 2 tyg daje sie tylko suchą pasze dla kurcząt i jajko i to cala dieta po prostu karmione na sucho dopiero później zaczynają dostawać jakieś frykasy:) do picia przez pierwsze 3-4 dostają gotowaną wodę a po 3-4 dniach dodawane są witaminy oczywiście rozpuszczane w wodzie. Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2014 Author Posted March 23, 2014 A tak apropo cipciaków to macie na zamiarze szczepić bo ja przez sobotnie zamieszanie zapomniałem;[ pojechać do weta;[ a na razie nie mam zamiaru przenosić ich gdzieś na razie będą w domu miały kąt w kartonie;] dobra ja spadam bo jutro rano pobudka;[, dobranoc pozdrawiam;];];] Quote
ania1983 Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 ja moje też nie karmiłam wcześniej kaszą, ale jakoś mnie poniosło, mam nadzieję że tego nie odchorują, ale to dosłownie nawet nie było pewnie po 2 ziarenka na łepka. ja moim też daję gotową mieszankę, ale w połączeniu z tym co zmielę, czyli pszenica, owies kukurydza. nigdy nie karmię samą paszą. aż wstyd się przyznać, ale witamin nigdy nie podawałam. jakie te witaminy Tofik podajesz? dla kur czy kurcząt? muszę zapytać w sklepie jak będę czy mają takie cudo Robercie, nie szczepiłam wcześniej cipciaków i tych też nie zamierzam. u mnie też na razie będą w domu, mają miejsce w łazience na pralce oczywiście jak pralkę załanczam to cipciaki na podłogę idą Dobranoc Robercie : Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Co do szczepienia to ja bym chętnie zaszczepił tyle że nie wiem jakim środkiem a u mnie nie ma typowego weta od drobiu więc jak bym wiedział jak nazywa sie środek to chociaż bym wiedział co ma być bo tak to pewnie poda co mu sie umyśli bo przecież wszystko sprzedadząAniu ja daje Polfamix B a później Polfamix A+Z ale to tak po 2ch miesiącach (pierwszy jest dla kurcząt a drugi dla niosek) Quote
DuzyGrzegorz Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Na pewno nie było Araukana bezogoniastego i Maransa bo jajka są charakterystyczne, więc te pozostałe rasy też są pod znakiem zapytania. Jajka brałem po kolei jak były ułożone na wytłaczankach. Mieliśmy mieć czyste rasy, a tu wyszła mieszanka. U mnie najwięcej jest "serdaków", czyli czarnych z białymi skrzydłami. Dużo jest pasiastych, ale należą do co najmniej trzech ras.Coś z tym trzeba będzie zrobić jak podrosną. Ja nabroiłem i ja będę musiał to naprawić. Pozdrawiam! Quote
ania1983 Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Tofik, dzieki w takim razie jak tylko będę w sklepie zapytam o witaminy dla kurcząt Grzegorz, nie Ty namieszałeś, Ty chciałeś dobrze dobra, zmykam i ja bo mało spałam dzisiaj a ciężki dzien miałam tak więc dobranoc Quote
Tofik Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Grzegorzu nie ma co na razie zachodzić za głowę co będzie później najpierw muszą urosnąć i sie zobaczy:) poza tym Ania ma rację "Ty chciałeś dobrze" bo przecież nie twoja wina że jajka były wymieszane grunt żeby były czyste rasowo.Aniu a te witaminy kosztują kolo 15zlJa też spadam bo jutro muszę przepikować ponad 2000 ogóra:( Dobranoc Quote
DuzyGrzegorz Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane! Miałem przecież sygnał, że facet nie chciał abym sam pojechał do niego po te jajka. Wyczułem, że coś nie tak ale myślałem że chodzi o warunki w jakich trzyma kurki. Szkoda że tak wyszło. Spróbuję to naprawić. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts