Jump to content

Recommended Posts

Posted

Grzegorz, dzięki :) szczerze to kiedyś oglądałam na allegro ten śrutownik, ale zniechęciło mnie właśnie brak silnika :P a takie może głupie pytanie, czy taki silnik trudno się zakłada? mąż spi więc go nie zapytam :P

no i nawet gdyby policzyć śrutownik i silnik to jest taniej niż ten co ja wybrałam :)

a ten amperomierz to do czego? żeby znać obciążenie czego? tego ile mam wsypać zboża? sorki, że może głupie pytanie, ale dla mnie to magia :P

Tofik, co do kurczaków, to moje fruwają jak wariaty :D szczególnie jak je na pole wypuszczę do małej zagrody, w odhowalniku mają mniej miejsca, a na polu mogą się wykazać :D

Posted
Potrzebne będą koła pasowe (nie sprawdzałem ale z pewnością takie znajdę nawet na własnym złomie) i jeden lub dwa paski. Przykręcić go deski, kabel, włącznik, wtyczka i wszystko. Amperomierza odpowiedniego nie ma na Allegro, ale w razie czego mogę dać Ci jakiś uszkodzony miernik z działającym modułem amperomierza. Amperomierz w uproszczeniu pokazuje obciążenie silnika. Jak dasz więcej zboża to silnik będzie przeciążony i się spali. Można dać termik który wyłączy silnik jak obciążenie będzie zbyt duże, ale najlepiej dać też amperomierz aby nie doprowadzać do przeciążenia. Pozdrawiam!
Posted

no to będę musiała jeszcze sprawę obgadać z mężem, myślę że jak wszystko pójdzie dobrze, to śrutownik kupimy końcem kwietnia, może nieco wcześniej. przekażę mu co napisałeś i będziemy się zastanawiać :)

kurde, Grzegorz a skąd Ty wiesz co potrzeba do tego śrutownika? przecież w opisie nic nie pisze, a powinno wg. mnie, bo taki laik jak ja przeczyta, zamówi a potem będzie niezadowolony :P dobrze, że na forum można Fachowców znaleźć którzy pomogą i doradzą :D

Posted

hehe Aniu czyli to takie skoczno-fruwające gatunki:)

Grzegorzu a czy nie lepiej mocniejszy silnik który by sobie bez problemu radził z oporem? zamiast tej całej elektroniki. Ja fakt faktem mam silnik siłowy ale prędzej pas przypali a niżeli stanie:) więc czy mocniejszy silnik nie jest lepszym wyjściem choć nie wiem jak to dokładnie działa na 230

Pozdrawiam

Posted

2,2 kW to najmocniejszy silnik który wytrzyma domowa instalacja jednofazowa (jeżeli wytrzyma). Liczniki są najczęściej na 25 A, a silnik w czasie rozruchu pobiera 4-5 razy więcej prądu niż podczas pracy z pełnym obciążeniem.

Śrutownikiem zawsze możesz przeciążyć silnik nawet dużej mocy, więc osprzęt jak zaproponowałem jest co najmniej zalecany. Pozdrawiam!

Posted

pokazałam mężowi śrutownik, no ale jak to mój mąż będzie kasa na niego to będę dokładnie się przyglądał :P a ja to lubię wczesniej sobie upatrzeć, a potem jak jest kasa to kupić, a nie dopiero szukać :P

napiszę tak, mi śrutownik będzie potrzebny sporadycznie, kurom nic nie śrutuję, jak będą młode jeszcze to kukurydzę, a tak żeby zboża to tylko jak sa małe. więc jak bym ześrutowała wiadro dziennie to nawet nie wiem czy tyle będę potrzebowała. ja tego nie będę robiła na worki.

no ale skoro Grzegorz pisze, że na rozruch bierze tak dużo prądu, to chyba będzie lepiej raz na jakiś czas większą ilość ześrutować? wiem, że jeszcze mnie to nie dotyczy, ale lepiej wcześniej się dowiedzieć co i jak :)

pogoda piękna, więc pewnie jeszcze ze 30 min. i małe pójdą na pole :) ale to zaraz muszę sprawdzić temperaturę na ziemi jaka jest w ich zagrodzie

dzisiaj rano mojej młodej kaczce francuskiej obcięliśmy lotki w jednym skrzydle, mam nadzieję że pomoże bo mnie do szału doprowadza co wieczór, kaczki i gęsi w kaczniku a ona na polu, ja ją próbuję zagonić a ta sobie lata z miejsca na miejsce, nieraz mi pół godziny schodzi zanim ją zagonię, wczoraj to juz taka zła była, ze miałam ją na noc zostawić na polu, ale jakoś ją przegoniłam. dlatego mam nadzieję, że podcięcie lotek pomoże.

Posted

O widzę kolega rober wulkanizator :) Pozdrawiam ja też dorabiam jako wulkanizator :)

Aniu dzisiaj idę po te kurczaczki tam skąd wiązłem te co mam teraz czyli z sokoralni dogadałem się z jednym tam z nich i mam za darmo :)

I myślę że w następnym tygodniu już pojadę kupić z 15 szt 8 tyg kurek niosek tylko muszę się dowiedzieć jaką mają tam rasę :)

Pozdrawiam :)

Posted

Hej. Zastanawiam się czy te kurczęta które dostaniesz z hodowli sokołów, nie będą wyłącznie płci męskiej. Może się mylę, ale wydaje mi się, że są to kurczęta w jakiś sposób odrzucone do dalszej hodowli na fermach.

U mnie dzisiaj też bardzo ładna pogoda, choć nie mogłem z niej skorzystać. :) Pojutrze o 3:30 w nocy wyjeżdżam na szkolenie i wracam późnym wieczorem, więc też nie skorzystam z wiosennej pogody. :)

Indora wciąż brak, więc Robercie jesteśmy w punkcie wyjścia. To ostatni dzwonek, bo indyczki już pomału zaczynają sezon. Tylko czasu brak na poszukiwanie indora. :(

Pozdrawiam.

Posted

Marcinie, witaj :)

wyjazd na szkolenie o 3.30, matko! taż to zbrodnia w środku nocy człowieka z łóżka zdzierać :P

u nas dzisiaj było dość ładnie, ale jednak nie na tyle, żeby kurczaki na polu siedziały. były tylko godzinkę jak słoneczko przygrzewało, a jak się ruszył wiatr to wróciły do odchowalnika, więc dzisiaj za bardzo nie skorzystały, ale dobre choć co :)

Posted

Mój maluch jeszcze na podwórku nie był. Jakoś nie mam odwagi rodzynka wystawiać na dwór. Gdyby było ich więcej, może może, ale tak jednego - szkoda mi go utracić. :)

Wracając do wątku z poprzednich postów. Mój rodzynek w tym roku dostał całe ziarno pszenicy już drugiego dnia od wyklucia licząc.

Posted

Najlepiej, jeśli tak właśnie jest. Trochę dziwne tylko mi się wydaje, żeby wylęgarnie odsprzedawały w pełni zdrowe pisklęta sokolnikom. Wiem na pewno, że są wylęgarnie, w których kogutki automatycznie są utylizowane - bardzo brzydko to brzmi, ale tak właśnie jest. Natomiast tylko kurki są utrzymywane przy życiu z wiadomych celów. Twoje pisklęta trochę podrosną i sam ocenisz jaką masz płeć.

Posted

Witam wszystkich;] Tobiasz tak po fachu tylko że ja robię opony w sezonie a potem wszystko na warsztacie to moja praca całoroczna;]

wracając do drobiu to moje rodzynki to nie wiem czy latają nie zauważyłem;[ a jaja w inku wkładam juro jak wrócę z wawy, a kaczę dołożę w niedzielę,Ania masz dobry sposób najpierw szukać a potem kupować to dobra metoda bo można znaleść coś po dobrej cenie,a tak poza tematem to u mnie kuku mielona po 120zł za metr.pozdrawiam;]

Posted

Tak Tak wciągnęły :) Kurnik i wybieg już gotowy więc teraz czas na kurki :)

Pozdrawiam :)

Trzydzieści lat temu podjąłem decyzję że koniec z kurami. Ostatecznie zniknęły dziesięć lat później. Po lekturze tego wątku mam kury i kaczki, cieszę się z każdego wyklutego kurczątka, każdego zniesionego jajka, a nawet z kurzych porządków w stodole jak któraś się tam zapuści (no może trochę mniej).

Planuje ktoś coś inkubować zaraz po Świętach, bo ja planuję? Pozdrawiam!

Posted

Ja planuję jak tylko usiądzie jakaś indyczka i jeśli znajdę chwilę czasu, żeby ogarnąć temat - nie wiem jeszcze konkretnie ile jaj, ale mam zamiar wykluć parkę gąsek Kubańskich, parkę Landesów (tylko po tyle sztuk, bo żadne z nich nie skończy w rosole) plus może parkę indyków w barwie czekoladowej. Ciężko będzie na pewno wymierzyć konkretnie taką ilość, ale jak to mówią kto nie próbuje, ten nie spija szampana. :)

Dobrej nocy życzę i udanych pogawędek. Ja uderzam w kimę, bo o 5 pobudka, a padam z nóg. :)

Posted

Grzegorzu co do inkubacji to właśnie siwa kaczka inkubuje 16 jaj bo tylko tyle na razie miałem:( ale siedzi w zaparte:) mam nadzieję że jeszcze jedna sądzę bo chociaż 20szt na obiady w zimie są mi niezbędnie potrzebne:) a tak na poważnie to tak jak wcześniej już pisałem:) czyli po świętach mam na zamiarze nastawić zacier:) z dworek i staropolskich o ile takie jajka dostane noi oczywiście dołożę trochę stafanów bo te kaczki mnie po prostu rozwalają:)

Jeszcze myślę o kurach ale najpierw zobaczę co będzie z tych co sie wykluły ale nadal myślę o wyandotte srebrno-łuskowych i ostatnio poczytałem o jersey gigant i też trochę mnie kuszą choć cena jajka spora:(

Pozdrawiam

Posted

Teraz nic nie kluję, ale w trakcie lęgu wpadłem na kilka udogodnień w inkubatorze i samym sterowniku. Bardzo dobrze sprawdziły się dwie grzałki i zamierzam dać trzecią na spód inkubatora. Robię też automatyczny nawilżacz. Chcę też zrobić automatyczny obrót jaj. Sterownik będzie także sterował mocą poszczególnych grzałek. Całość wyglądałaby mniej wiecej tak w ustawieniach:

Temperatura inkubacji

Moc grzałki głównej

Czas mocy pełnej grzałki głównej (po tym czasie będzie pracować z mocą nastawioną wyżej)

Temperatura grzałki pomocniczej (niższa o kilka dziesiątych stopnia od temperatury inkubacji)

Moc grzałki pomocniczej

Wilgotność inkubacji (%)

Wilgotność klucia (%)

Histereza osuszania (%)

Temperatura grzałki dolnej

Moc grzałki dolnej

Kalibracja temperatury inkubacji

Kalibracja temperatury dolnej

Ilość dni inkubacji (po tym czasie wyłączy obrót jaj i wilgotność przestawi na wilgotność klucia)

Start inkubacji

Obracanie jaj (ręczna lub automatyczna, a jeżeli automatyczna to sterowanie silnikiem)

schładzanie jaj (dla jaj blaszkodziobów)

zraszanie jaj (j.w.)

czas schładzania (min.)

opóźnienie zraszania (min.) (zraszanie zaczyna się w chwili rozpoczęcia schładzania lub po ustawionym czasie od rozpoczęcia schładzania)

Alarmowe wyłączenie (w przypadku wzrostu temperatury ponad zakładaną jako temperatura alarmu).

Dostawię też sondę do pomiaru temperatury aby sterownik był jednocześnie termometrem elektronicznym dającym możliwość pomiaru temperatury w dowolnym miejscu inkubatora nie ruszając czujników sterujących jego pracą. Może dwie takie sondy? Pracą sterują zupełnie inne czujniki. Może uda mi się coś wykombinować w okolicy Świąt, a jeżeli nie to stary układ też się sprawdził. Jeżeli ktoś ma uwagi do mojego projektu to proszę krytykować. Pozdrawiam!

P.s.

Giganty znalazłem i wszystko wskazuje, że będę miał ich jajka. Co do wyandotte srebrno-łuskowych to u mnie jest kilka takich co mi podpadają. Ja na nie mówię serdaki bo mają korpus czarny a skrzydełka i łepek białe. Teraz na skrzydłach wyrastają im biało-czarne łuskowane pióra.

Posted

Hehe a co tu krytykować:) zapowiada sie bardzo interesująco i krótko mówiąc inku będzie całkowicie elektroniczny więc wystarczy włożyć jajka i czekać efektu końcowego oczywiście przy automatycznym obracaniu jaj, a tak propo to nie myślałeś jak zrobić co by np. woda sie sama uzupełniała?

a i jak ze schładzaniem czyli sam będziesz otwierał inku czy automatycznie?

Posted
Inkubator będzie suchy. Za utrzymanie wilgoci będzie odpowiedzialny sterownik odpowiednio włączając nawilżacz powietrza, taki zwykły do pomieszczeń za ok. 60 zł. Co do schładzania planuję, że będzie dodatkowy wentylator który poda chłodne powietrze na dół inkubatora przy wyłączonym wentylatorze mieszającym. Właśnie dlatego planuję grzałkę dolną. Pozdrawiam!
Posted

o matko! Grzegorz, niezmiennie mnie zadziwiasz swoją wiedzą [szacun]

ja nic nie skomentuję, bo dla mnie zapowiada się niezły bajer :) kurcze, ale chciała bym miec taką wiedzę, zeby też tak sobie pokombinować :) no ale nie każdy ma talent i cierpliwość [czytaj, mi tego brak :P ]

Tofik, spokojnie mamy dopiero początek kwietnia, a z tego co wiem to siwe aż do września siadają, więc na pewno w końcu Ci siądzie :D

ja na sobotę zaplanowałam zabicie 1 koguta, ,mam dylemat którego. mam 2 białe i 1 krasy. szczerze to chętnie zostawiła bym krasego i białego, to są kumple i fajnie wyglądają, a ten jeden biały to taka bida, te 2 koguty ciągle go przeganiają, jeść mu nie dają, bo ile bym nie postawiła pojemników z jedzeniem to z każdego go przegonią, a już jak do kury jakiejś podejdzie to w ogóle bida...chude to to jak nie wiem co, przy tamtych dwóch normalnie mizernota. normalnie szajka kogucia mi się trafiła :P i pewnie trzeba będzie zabić tego bidoka chudego, bo nie liczę na to, ze na wadze mu przybędzie, chyba że zabiła bym krasego i jego kumpla, ale krasego mi szkoda :P bo liczę, że będę miała po nim więcej takich kurek, a nie tylko biało w tej mojej zagrodzie :P

jak moje przypuszczenia się sprawdzą, to z pisklaków tych z Grzegorza jaj będzie brązowy kogutek, dopiero wtedy miała bym radość :D już widzę te małe brązowe puchate kuleczki biegające po tym kogutku :D oby tylko się sprawdziło, ze to kogutek :D