ania1983 Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 witam Marcinie, perlicze jaja dzisiaj byłam odebrać kupiłam 20 a w bonusie dostałam 5 perliczych i 2 indycze ale chłopak u którego brałam, piękne ma te perliczki, a indor jaki cudowny! czarny i spokojny. indyczek nie widziałam bo wszystkie na jajach siedziały. no i chyba trochę mąż się z tymi perliczkami uspokoił, bo było u chłopaka kilka perliczek ale ani razu ich nie słyszeliśmy przez ten czas co byliśmy, a pewnie z pół godziny oglądałam wszystko za to indora było słychać cały czas, pewnie nawoływał swoje kobitki, a one jajami zainteresowane ogólnie to jestem zachwycona zwierzyńcem u tego młodego u mnie gąski chyba naprawdę szykują się do wysiadywania i to jednych jaj w jednym gnieździe. gąsiory oba syczą, podejść nie dadzą, a nawet do kacznika jak się wchodzi po małe gąski to zaraz staja przy drzwiach i syczą. gąski siedzą na jajach na zmianę, ale puki co tylko wieczorami i rano. w ciągu dnia prawie cały czas widziałam je na polu. nic, mam nadzieję że jednak porządnie siądzie któraś z nich, w razie co zabrałam jaja z kaczki gniazda i dałam do gęsiego. kaczka zapomniała całkiem o gnieździe, więc może gąska coś wysiedzi? Quote
Tofik Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 Witam widzę że u was sie sporo dzieje u mnie siedzi tylko jedna kaka i mam ponad 20 jaj ale drugiej chętnej nie mam:( Z dzisiejszego dnia mogę sie pochwalić że kurka bialoczuba zniosła mi pierwsze jajko:) tak więc liczę na więcej a że inku niebawem uruchomię to mam małą nadzieję że kilka jaj bialoczubów dorzucęAniu widzę że ty też już zadbałaś o to żeby inku załadować do "pełna" Pozdrawiam Przeglądam ogłoszenia i taka załoga wpadła mi w oko:)http://olx.pl/oferta/kaczka-z-kaczuszkami-CID757-ID5Imo5.html#b860f27b34 Quote
ania1983 Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 Tofik, witaj no, super to stadko takie słodkie...a Ty nie płącz że siedzi Ci tylko jedna kaczka bo to aż jedna u mnie moja jedyna nie siedzi i co mam zrobić? Ty masz chociaż tę jedna ;Da inku to u mnie będzie na ful Quote
Robert ;-) Posted April 24, 2014 Author Report Posted April 24, 2014 Witam;] Dominiko gratuluje koguta choć po takim początku;[ teraz może będzie się dulił;]Marcin padła mi ładowarka a gość mi przyniósł nową do pracy i działa jak należy a co do udzielania to bym chciał ale czasu brak niestety;[Aniu to ładne stadko ci się zapowiada i indycze sobie załatwiłaś jajka, będzie kolorowo;] Sławek Ania ma rację ważne że jedna siedzi,pozdrawiam Quote
Tofik Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 Tylko że ja Aniu ma 12 czy 14 kaczek więc mogla by sie jakaś skusić bynajmniej spróbuje tą co siedzi zrobić w bambuko:) czyli zabrać jej małe kaczki jak sie będą wykluwać i podłożyć świeże jaja więc może i drugi wysiedzi bo bynajmniej w zeszlym roku sie taki manewr udał Quote
ania1983 Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 Robercie, indycze dostałam gratis, tylko 2 mam wiec mam nadzieję, że coś wyjdzie z tego ale na perliczek liczę przynajmniej 12-13 a może uda się więcej zobaczymy jak będą się kluły Tofik, no to rzeczywiscie leniwe kaczki w tym roku Quote
Tofik Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 Jak jajka są zapłodnione no to myślę że wynik końcowy będzie większy niż zakładasz a co do moich kaczek no to zazwyczaj siadały w maju tak że kaczki były po 15 czerwca a czasami to i później tak że kaczki kluły sie w sierpniu ale to jest już za późno:( dlatego mam nadzieje że ze dwie mi siądą w maju co bym nie zdechł w zimie:)Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted April 24, 2014 Report Posted April 24, 2014 heh, no to zostaje Ci załadowanie jaj do inku i wtedy na pewno doczekasz się kaczuszek jesli chodzi o lęgi perliczek, to wiem że w trakcie inkubacji może mi już coś odpaść jajek, dlatego wolę załozyć że wyjdzie mi mniej i się pozytywnie zdziwić, niż zszokować się na minus dobra, czas do łóżka, bo mam nadzieję że jutro będzie pogoda, a mam roboty w polu co nie miara...dobranoc Quote
Tofik Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Witam Aniu ale ja nadal mam cichą nadzieję że jakieś kaczki mi jeszcze sie skuszą i siądą bo jakoś nie widzi mi sie przez 5 tyg pilnować jajek:)Co do ADHD to dziś zauważyłem między nimi walki kogucie:) na szczęście obeszło sie bez jakichkolwiek obrażeń a tak w ogóle to myśleliście o podcięciu lotek co by tak nie fruwały? bo nie wiem jak wasze ale moje bardzo lotne sąPozdrawiam Quote
ania1983 Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 witam Tofik, moje też lotne i to bardzo ale mi to nie przeszkadza dopóki ogrodzenia nie przelatują puki co przechodzą pod ogrodzeniem do kaczek, bo tam zielony wybieg więc i jest co skubać, no i jest co wygrzebać, bo kaczki nie grzebiące, więc mięska masa o dziwo ani kaczki ani gęsi nic nie robią kurczakom, natomiast jak gęsi dałam na wybieg to gąsior wręcz oszalał...do mnie dzisiaj dzwoniła babka u której zamawiałam jajka od kaczek francuskich, no ale teraz mam inny wkład i nie ma szans na jaja kacze mam nadzieję, ze za miesiąc będą się jej jeszcze niosły... Quote
wiejskieżycie Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 U mnie za to już chyba dwie indyczki dopadło i w jednym niewielkim kotle postanowiły wspólnie wysiadywać. Do tych dwóch indyczek na pewno doszła kwoka i kto wie, może jutro coś dostanie pod kuper. Do tego któraś z gę gę, jak to mówi mój siostrzeniec dzisiaj zniosła się na łące. Ja młodym kurkom nigdy nie podcinałem lotek. Pewnie można to zrobić, ale musisz to robić bardzo ostrożnie. Quote
ania1983 Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Marcinie, to pożycz tej jednej indyczki, akurat by mi jajka kacze wysiedziała oj, mam nadzieję, że doczekam się indyczek i nie będzie problemu z wysiadywaniem jaj Quote
Tofik Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Co do podcinania lotek to była tylko taka mala sugestia bo nigdy małym kurczakom nie obcinałem poza tym nigdy nie miałem takich fruwających:) bynajmniej są w zamknięciu i to że fruwają mi nie przeszkadza:)Aniu co do jaj francuzek to nie masz co sie martwić bo one sporo jajek nosząMarcinie fajnie musi to wyglądać jak indyka siedzi kolo indyki a jeszcze gdzieś kolo nich albo między siedzi kura:) U mnie to tylko piętrowo sobie posiadują ale w amorach:) czyli kaczka na dole na kaczce kaczor a na kaczorze kogut a jeszcze kolo nich (jak zauważy) kręci sie mongoł Quote
wiejskieżycie Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Tak prawdę mówiąc to nie mam co podłożyć pod te indyczki. Choćby indycze jajka, na tę chwilę nie są w moim posiadaniu. Najbardziej chciałbym jakieś ozdobne kaczki i kto wie, co czas przyniesie. Może w tygodniu coś mi podeśle ktoś. Gdyby był jakiś gąsior, to choćby z przeznaczeniem na mięso niosą się wszystkie gąski, z weteranką po przerwie włącznie. Jajka duże i jest szansa, że na dniach zaczną znikać, bo dzisiaj w kaczych jajach zaczęły chrobotać maluchy. Quote
ania1983 Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 haha, Tofik to ładnie się Twój zwierzyniec bawi a u mnie jutro malutkie cipciaki i gąski trafią do odhowalnika, a gąski te co kupiliśmy trafią już normalnie do kacznika, z tym że zrobię im coś w rodzaju boksu coby je od reszty stada oddzielić, bo one jeszcze za małe na walki z gąsiorem Quote
wiejskieżycie Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Mój rodzynek wciąż sobie przebywa z mamusią w ciepłym miejscu i właśnie zauważyłem, że już nie śpi pod kurą, tylko na niej. Quote
ania1983 Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Marcinie, a ile masz tych kaczych jaj? a co do rodzynka, to on już spory chyba jest? ile on ma? Quote
Tofik Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 hehe Aniu takiego miałem koguta do dzisiaj rana no ale dziś przegiął i stefan właśnie moczy sie w wodzie a jutro spałaszuje go na obiad:) ta więc więcej pięterek nie będzie:)Marcinie a nie myślałeś kurzych indykom podrzucić?A tak w ogóle to kiedy siejecie dynie? Quote
wiejskieżycie Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Tuzin jaj, podłożonych przed godziną 20 we wtorek 4 tygodnie temu, więc bardzo wcześnie zaczynają ostatnią fazę, na prawdę wcześnie. Rodzynek to chyba kogucik będzie. Coś z nim trzeba będzie zrobić, bo czwarty nie jest mi do niczego potrzebny, a zabić takiego wypierdka szkoda mi będzie, jeśli już urośnie. Dynię sieję tak jak ogórki czyli jakoś w połowie maja o ile mnie pamięć nie myli. Wcześniej nie, bo mrozki mogą ją zniszczyć i po ptokach. Quote
ania1983 Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 ja dynie jutro wysiewam jak znajdę czas tak samo jak cukinię i ogórki, ale do doniczek i na razie w tunelu sobie posiedzą, tak do 15 maja, potem w pole Marcinie, no to niech maluchy zdrowo się lęgną Quote
Tofik Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 A więc ty Marcinie siejesz od razu do gruntu o ile dobrze rozumiem:) ja myślałem za tydzień zasiać tak jak sieje ogóra pod folię czyli w doniczki a potem wysadzić w pole.A tak w ogóle to kupiłem sobie jakąś dynię olbrzymią i mam na zamiarze na jednym krzaku zostawić jedną dynię żeby sprawdzić jaka duża mi urośnie:) no a reszta to tak jak cukinie zostaną rozszarpane przez dzioby:) Quote
wiejskieżycie Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Na pewno tak będzie, bo jajka były dane ze szczerego serca. Kwoki już coś czują, bo siedzą na jajkach jak na szpilkach, delikatnie i z uczuciem. Tak, sadzę dynię bezpośrednio do gruntu. Przy ilościach jakie wysadzam, nie miałbym w co wsadzać jej gdybym bawił się w doniczki. Dołek i w dołek i po robocie. Quote
ania1983 Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 ja normalnie też dyniowate prosto do gruntu wysiewam w połowie maja, ale w tym roku mam zamiar trochę z rozsady zrobić Quote
Tofik Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Z rozsady zawsze wcześniej zacznie owocować poza tym dobra rozsada ma dobrze rozwinięty system korzeniowy tak więc z łatwością sie przyjmuje i rośnie jak na drożdżach:) Quote
wiejskieżycie Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 Robercie i Sławomirze, przypomnijcie mi czy macie biegusy w białej barwie. Choćby jednego osobnika z nadzieją na przekazanie genu potomstwu. Quote
Recommended Posts