Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dominiko ja do zeszłego roku też nie miałem jakiegoś urodzaju w drobiu bo były zwykle nioski i kaczki francuskie no ale przez pewnego tu "osobnika" stado zrobiło sie "bardziej kolorowo" :) i mam większą ochotę na więcej:) tak że uważaj bo to zaraźliwe:)

Co do koguta to grunt że sie wydobruchał a skakać po kurach jeszcze zdąży:) grunt żeby poczuł sie jak u siebie:)

Pozdrawiam

Aniu ja nie mam za bardzo jak skopać wybiegu bo mam ścielony:( dlatego chce go powiększyć i tylko część będzie ścielona poza tym zmusza mnie do tego powiększenie hodowli:)

Posted

Dokładnie.. mnie strasznie wciągło.. teraz 3 tysiace mam w planie wydać żeby im porządnie wszystko wyrobić..

Mam silki, sułtany, ściągne trójkolorowe czubatki i jeszcze mam brahmy ...

Pytanie czym pokryć wybieg, żeby sie nie brudziły błotem?

Gryz/ żwir/ piasek/ gryz z piaskiem?

Bo jak moje białe sułtanki i piekne silki wyjda na ple po deszczu to przez cały tydzien wstyd mi je pokazać.. maja zwykła ziemie.. i jak poleje masakra jak sie upierdzielą.. jeszcze jak silkom sie poklei ich puch to masakra..

Posted
Gegus, nie pomogę bo moje kurki mają normalny wybieg, no ale ja nie mam białych ozdobnych kurek :P chociaż nie wiem czy się nie skuszę na kilka sułtanów, moja siostra ma i coraz większą ochotę na nie nabieram :P
Posted
Taka już uroda pewnych ras drobiu. Jeśli nie masz odpowiednio dużego wybiegu ze stałym dostępem do trawy, to niewiele zdziałasz moim zdaniem, bo pomimo nawet podłoża ze żwiru czy piasku, jeśli nie będziesz regularnie wymieniał podłoża, to i taki jego rodzaj niewiele zmieni. Zwykle też w miejscu w którym kury opuszczają kurnik, wybieg jest znacznie bardziej wydeptany i wygrzebany, a tego raczej nie zmienisz.
Posted

Ja dla mnie to zbytnio nie widzę sensu takiego ściółkowania bo i tak trzeba go sprzątać a kury to drób grzebiący więc i tak nieźle wybieg przekopią więc może lepiej w taką paskudną pogodę drobiu nie wypuszczać?

Ja bynajmniej swoim ścielę słomą ale mam jeszcze kaczki a te straszne fleje:) bynajmniej teraz jak będę powiększał wybieg to ta część co jest ścielona to dalej będzie a reszta będzie na zielono:) oczywiście do puki nie wydziobią wszystkiego:(

Posted

Witam co do wybiegu to nie mam pomysłu, u mnie chodzą na ponad 1ha,część to trawnik a reszta to co po niej pozostało a i tak czasem łapy im się zabrudzą najbardziej kochinom olbrzymim,jakimś wyjściem było by zrobić wiatę i tam puszczać kury jak jest deszczowo a na resztę wybiegu jak jest sucho. co do kaczek to poprawka jest ich 12 jedna widać w gratisie się trafiła.pozdrawiam;]

Ps. Sławek mam na dzieję że tym osobnikiem nie jestem ja? ;]

Posted

Ps. Sławek mam na dzieję że tym osobnikiem nie jestem ja? ;]

Niestety Robercie to wszystko twoja wina:) ale oczywiście w pozytywnym sensie bo przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza:)

Pozdrawiam

Posted

witam :)

Dominiko, takie pytanko: czy ta kurka suseks siedzi na jajkach czy ona tylko znosi jajka? osobiście mam złe doświadczenie z wysiadującą kurką suseks, ale moja kura była jakaś walnięta :P

piękna pogoda :) tak więc świąteczne maluchy dzisiaj w końcu spędzą dzień na polu :) oczywiście za kilka godzin dopiero je wyniosę :P

co dziwne, gąsior pilnuje gąsek w stajni, a jak na pole wyjdą, to je przegania :P nie rozumiem, no ale ok. :P

Posted
Wlasnie ona to tylko niesie jajko, ani mysli siadać. Siedza dwie rajskie i jedna, której rasy nie znam. Ale ona ma takie łapcie przy nóżkach i odstajace piórkowe uszy :) nie mam niestety zdjęcia. ale jajka zalężone i tam mam tylko pod jedną, dla reszty nie miaąłm co włożyc :(
Posted
To sie zamieńmy :D żebyśmy miały blizej do siebie a tak to muszę liczyć, że kurom nie odechce sie siedzieć aż kogutek trochę nadrobi, bo wczoraj pierwszy raz udało mu się być 100 % kogutem :) problem jest też taki, że te fermowe kury nie wiedzą po co on tańczy przed nimi i ze zdziwieniem przyjmują jego zaloty i uciekaja od niego, a moje kury, ktore mam od kurczaczka to niewielki odsetek i nie dam rady kontrolować które jaja są od nich a które nie. Dam im z tydzień i po prostu zaryzykuję, podłożę to co bedzie.
Posted

u mnie gąsior biały nadal prowadzi młode adoptowane gąski :D rano wieczorem musiałam je tylko zagonić, ale rano sam je wyprowadza :) chodzi za nimi krok w krok, a i reszta stada zajmuje się małymi :D

młode z ADHD rosną i zdrowe, ale jeden mały mi kuleje :( nie wiem co mu się stało w łapkę, ale ma w jednym miejscu tak jak by delikatne stłuczenie. zobaczę jak dzisiaj będzie chodził. może źle sobie stanął ? nie wiem, wariują jak wariaty, więc wszystko możliwe.

wczoraj był piękny dzień, więc maluchy świąteczne spędziły dosłownie cały dzień na polu :) też się wyszalały w małej zagrodzie :D

Dominiko, kogutek szybko nadrobi i będziesz mogła jajka dawać pod kwoki :) a może warto przejść się po wsi i od kogoś kto ma kogutka odkupić kilka jajek pod swoje kurki?

Posted
Może bym i tak zrobiła ale zaparłam się na białe kury, a na takie mam szanse po swoim kogucie :) u mnie ludzie mają najczęściej czerwone koguty albo czarne. W każdym razie od cioci dostałam 14 jaj po cudnym, bialym i wielkim kogucie, bo siedzące mam trzy i walczyły o jajka przepedzając się wzajemnie, a teraz każda siedzi na swoich i gdyby jaja były 100 proc zalężone to bedę miaal 22 szt kurczaków :)
Posted

Dominiko, no to oby Ci się wykluły maluszki z wszystkich jaj :)

u mnie siedzi młoda kurka z końca września, młoda jest i trochę się obawiam dawać jej jajka, ale jak dalej będzie tak twardo siedziała, to pójdzie do odhowalnika i dostanie jaja zielonych.

Posted

Witam co do kury to różnie może być i nie ma zasady czy stara czy młoda bo ja mam tak z kaczkami że młoda mi siedzi a stara posiaduje ale jak na razie sie nie namyśliła no ale może sie namyśli:)

ADHD mają sie całkiem nie źle i coraz lepiej ich kolory wyglądają:)

A tu mam ciekawe kury z którymi sie jeszcze nie spotkałem:)

http://olx.pl/oferta/la-fleche-kury-diabla-ozdobne-CID757-ID5M9sp.html#6ed18b1cd8

Pozdrawiam