Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 To fajnie;] a te kurczaki to brachmy? szkoda kaczych jajek ale co zrobić jak indyczki mało delikatne;[ to tylko sześć jajek kurczaków miałeś podłożonych. Quote
wiejskieżycie Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Miałem podłożone 10, ale tylko 6 się ostało, co zważywszy na pierwsze klucie i tak jest sukcesem. Maluchy są czubatki bezbrodej, ale nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób je wychowam przy takim natłoku obowiązków i zajęć. Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Kupisz poidełko i paśnik taki jak dla przepiórek i gotowe,ja tak robię i jakoś to idzie,muszę popatrzeć co to za rasa i jak wygląda;] Quote
wiejskieżycie Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Znasz tę rasę, bo Ja się od rana motam w poszukiwaniu kwok bo poniedziałek tuż tuż, a w tygodniu nie znajdę czasu na jeżdżenie za kurami i trochę z nazwą pojechałem. To moje tzw. Białoczuby są rodzicami maluchów kurzych. Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Wiem poznałem jak zobaczyłem;] to wiele czasu ci nie zostało na poszukiwania;[ ja też kiedyś chciałem kaczkę piżmówkę kupić ale niestety nie trafiłem i zostało na tym że teraz kury siedzą Quote
dominika1989 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Panowie pomijając już temat naszych przychówków różnej maści to nawet nie wiecie jak miło się czyta wypowiedzi facetów, którzy autentycznie martwią się o dobrostan małych kaczuszek, kurczaczków i prosiaczków widać, że nie chodzi tylko o to żeby było co zjeść/sprzedać ale żeby tym maluchom było ciepło, żeby się najadły, nie umeczyły. No fajne to jest u mnie do klucia jeszcze z 2 tyg ale też chodzę i sprawdzam Quote
ania1983 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 witam Robercie, no to ładnie Ci się gąski pokluły teraz niech gąski i kaczuszki się zdrowo chowają Marcinie, szkoda z tą indyczką ze tak niszczy te jaja u mnie gąska która siedzi, tak mi kacze niszczy, albo zjada juz sama nie wiem. z 12 dzisiaj już tylko 4 zostało. za to gęsich nie rusza.Dominiko, oby ładnie Ci się wykluły 2 tyg. sporo czasu jeszcze, ciekawa jak moja młoda kwoczka wysiedzi jaja? na razie cały czas jest przykryta pudłem, wczoraj wieczorem jak już kurnik zamknęłam, wypuściłam ją żeby poszła zjeść, napić się i pozałatwiać konkretniejsze sprawy oczywiście potem weszła do gniazda głównego, gdzie kury sie niosą, więc musiałam ją przetransportować do jaj i dalej nakryć pudełkiem. no przykro mi, siedzieć to jej pozwolę, ale niestety miejsce musi zaakceptować to co ja wybrałam. a u mnie nowość, pamiętacie jak pisałam, ze wszystkie kury niosą się do jednego gniazda, a kur niosących jest 13 sztuk. no i że w ogóle do nowych nie zaglądają? otóż 2 dni temu kury dostały na stryszek kosz wiklinowy, ale nie głęboki tylko taki duży płytki, coś jak by na gazety. wczoraj idę po jajka, a tu w gnieździe głównym jajek brak. wchodzę na górę, a tam w nowym gnieździe czyli w koszu 10 jaj 2 pozostałe jaja były w tych nowych gniazdach do których siadać nie chciały moje maluszki świąteczne dzisiaj z racji chłodu siedzą w odhowalniku i jak byłam u królików słyszałam jak się dopominają o wyjście dostały 3 spore kępy trawy do dziobania, to zaraz sie uspokoiły kurczaki w ziemi grzebią, a gąski trawkę wcinają Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Witam Aniu ja jestem zadowolony w końcu z tego klucia;] bo gąsek takich chętnych do życia jest 5 i kilka kaczek nie liczyłem ale sporo się tam kłębi z gąskami siedzą pod lampą i się grzeją ale mam nadzieje że zaczną jeść;] a z 18 kaczych nie wykluje się na pewno 2;[ a co do jednej gąski to nie wiem jakaś taka niemrawa ;[ Jednak Aniu kurki zaczęły się roznośić po gniazdach;] szkoda że wszystkie prawie do jednego ale może każda sobie wybierze inne ;]te twoje maleństwa maja dobrze trawka ziemia w odchowalniku;] idę koniki wypuścić bo pora już na to;] Quote
ania1983 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 heh, nie tylko w odhowalniku jak jest ciepło, a ostatnio tylko tak było, to moje malutkie garbonoski kąpią się w basenie mam taki plastikowy, spory. używamy go do podlewania, wężem spuszczamy wodę ze stawu i mam na podlewanie pomidorów, papryki i rozsady, a teraz i gąski na tym korzystają po kąpieli jako, ze chodzą za mną krok w krok, to na trawkę ich puszczam jak mam czas jak nie to tylko dostają porządne kępy trawki co do Twoich kaczek i gęsi, to bardzo ładny wynik a ta jedna moze jeszcze odżyje? spokojnie Quote
Tofik Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Witam no to widzę że sporo sie u was dzieje i "obiadów" przybywa a u mnie nic nowego całkowita cisza nawet u kaczki co siedzi i na dziś ma termin cisza:( i tak sie zastanawiam czy aby tych jajek nie zaziębiła:( no ale niech jeszcze siedzi bynajmniej poczekamy zobaczymy najwyżej biegusów jej podrzucę a te wywalęCo do kurzych w inku to za prześwietlanie biorę sie we wtorek:) a ty Aniu prześwietlałaś? no chyba że czekasz do 8go dnia tak jak ja:)Pozdrawiamhehe Aniu fajny awatar:) Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Witaj Sławek, Ania fakt ładny ma ten gęsi awatar;];];];];] to widzę że u was też inku pracuje a tych butelek jeszcze nie mnożyłeś Sławku Quote
Tofik Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Nie Robercie bo na początku miało być że pójdą do inku ale potem złożyło sie tak że jednak kurze jajka będą więc stefany sie przesunęły:( no a w końcu doszedłem do wniosku że najlepiej będzie jak jajka podłoże pod kaczkę i niech sie dzieje wola nieba:) bynajmniej nie tak dużo będę podkładał bo najwyżej 20jaj bo coś mi sie teraz obcięły i jaj mało niosą a te stare to już dawno kurczaki wszamały:) a siwe to już w ogóle tragedia bo nic nie noszą no a ogólnie zniosły coś kolo 40 jaj z czego jedna siedzi na 18(chyba) no a pozostałe to chyba też pójdą do kurczaków bo ta druga kaczka sie rozmyśliła i chyba nic z nich już nie będzie:( Quote
ania1983 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 dzięki Chłopaki Tofik, ja jajka prześwietlałam w 3 dniu inkubacji, nie odrzuciłam żadnego, jedno rozbiłam prześwietlać będę jutro, zobaczymy co dalej się dzieje Robercie, a no fakt...inkubator chodzi bez przerwy za 3 tygodnie kolejny wsad, mam nadzieję kaczek francuskich Tofik, 20 butelek będziesz kluł? no to sporo. ja mam 10 w inku i jak wyjdzie więcej jak 3, to reszcie będę szukała nowego dobrego i przychylnego dla zwierzaczków domu co do kaczek, to słabo Ci się niosą może jeszcze zaczną? Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Tak propopo jajek kaczych to u mnie została tylko jedna kaczka staropolska łaciata i jeden kaczor koloru dzikiego,niestety dworka padła w niewiadomych okolicznościach więc jajek mam mało,no butelki są dwie pary ale jakoś ich mnożyć nie chcę pod jedną kurą jest kilka może 4 butelkowe a reszta od tej kaczki co mi się ostała;]mój na razie jeszcze pracuje nad jedną gąską która w nim się grzeje i kilka kaczek też wysychają,ale mam ten plan ale nie wiem czy jest sens,co do kaczek dałem sobie spokój z piżmowymi najwyżej kupię jeszcze z 15 jakiś pekinów czy mulardów. a wam może jeszcze wypalą plany z kaczkami;] Aniu a czemu nie chcesz mieć więcej butelek[myślę że dwie dla ozdoby;] ja zostawię jak nawet się wyklują też tylko kilka. Sławek a jak sprawa stoi z gęsiami białymi do gara? Quote
ania1983 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Robercie, nie chcę więcej, bo jak sam zauważyłeś, butelki chcę tylko do ozdoby i nie wyobrażam sobie mieć i karmić 10 kaczek tylko po to żeby sobie były 3 to takie moje max ale nadwyżkę oddam dopiero jak będę w stanie rozpoznać płeć kaczek bo nie chciała bym zeby mi sie trafiły same kaczorki Robercie, a na co masz plan i nie wiesz czy jest sens? bo nie bardzo zajarzyłam ja na wtorek planuje wypad na rynek, może już będą kaczki pekinki. a moze i indyki? jak nie będzie dopiero wtedy będę dzwoniła do chłopa na kiedy mają być indyki, bo tak czy siak planuję wypad na rynek, no chyba, że pogoda się zepsuje i będzie lało. Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Ano zachciało mi się strusia mi i mojemu wujkowi powiedział że pojedzie ze mną ponad 100km po jajka;] ale zastanawiam się czy ten mój inku utrzyma taką temperaturę jaka jest wymagana, i czy wilgotność będzie ok, wiesz ostatnio mam takie same zdanie co do trzymania dla ozdoby bo te co miąłem ładne kaczki odpadły jedne śm.tr.inne padły ni ewiem dla czego a te co są na rosół zdrowe i ładnie rosną, jak jeszcze były.a te indyczki to chcesz małe czy jakieś odrośnięte, widziałem takie indyki jak 1,5 kury;] ale nie pytałem;[bo drogie],a i jeszcze zapomniałem napisać że jak podglądałem małe to kaczki wzięły się za konsumowanie;] gąski jeszcze nie ale tez penie zaczną żerować;] Quote
ania1983 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Robercie, indyki jak bym kupowała to chcę jednodniówki, bo takie ma mieć chłop. w razie co mogę kupić najwyżej tygodniowe, większych nie chcę. no i jak kupię to w zależności od ceny max. 5 sztuk bo to na razie chcę zobaczyć jak to się będzie chowało,no i będę liczyła na parkę ale z moim szczęściem do samców, to różnie może być z tą parką.zawsze więcej kogutów jak kurek, rok temu na 20 kaczek 1 kaczuszka...zobaczymy no i mam te 2 jaja indycze w inku, zobaczymy czy uda się z tego coś wykluć czyli strusie Ci nei przeszły jak dla mnie za duże gabaryty ptaka do hodowli dobrze, ze kaczuszki zaczęły jeść to i gąski zaczną niedługo wcinać Quote
Tofik Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Co do biegusów to mam już 3ch chętnych dlatego 20 jaj powinno wystarczyć poza tym marzy mi sie takie stadko stefanów:) podobnie jak bialoczubów:) ale z tymi na razie problem bo jak na razie zniosły mi tylko 2 jajka:( ale za to silka mi zaczyna posiadywać i tak sobie myślę co by jej nie podłożyć tylko szkoda że są 2 jajka no ale może coś jeszcze doniosą za nim sie kurka rozmyśli:)Co do białych gęsi to kupie takie małe na giełdzie w s-rzu bo zwykle są co roku tak więc do gara coś będzie:) (ewentualnie pojadę do Opatowa a tam na pewno będą) Robercie no to twoje kaczki trochę przerzedziło tak więc wyjdą ci same mieszańce:( ale na do gara zawsze coś będzie. Aniu co do moich siwych to one za zwyczaj jaja zaczynały mi nosić tak w połowie maja tak że na koniec czerwca już jakieś kaczki były no a najwięcej jaj to wychodziło najczęściej na lipca tak więc w tym roku bylem zaskoczony że tak wcześnie zaczęły nosić. Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Aniu to takie małe na pewno będą tańsze;] al ez odchowem do wielkości kury to ile się trzeba nagimnastykować;]ale masz dużo czasu;]w cudzysłowie w domu jest więcej pracy niż 8 godzin w robocie;],mam i ja taką nadzieję że zaczną bo przecież długo bez jedzenia nie pociągną;[a na strusie mam nadal chęć w sumie 90 zł za trzy jajka to można zaryzykować;] na moje butelki nie ma chętnych więc kilka dla zachowania gatunku i mi wystarczy to te kurki za bardzo ci się nie wysiliły jak tylko dwa zniosły;[ a w inku były i moje jajka więc jakieś tam dworki będą,a reszta to od wujka tam są pekiny i jakieś a la staropolskie,mi zostało 6 sztuk kaczek w tym 4 butelki więc kiszka;[ ja na targu widziałem gęsi po 22 zł odłożyłem to na następny targ, ale zapomniałem żen weekend to majówka i nie kupiłem a teraz muszę czekać do soboty ale wezmę z 5 gęsi to i tak 100 pójdzie i jakieś 150 na kaczki wydam i na razie spokój z zakupami,indyk mi się odechciało na razie,ale temat nie zamknięty;] Quote
ania1983 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Tofik, no to oby silka Ci siadła i wysiedziała i niech Ci więcej jaj naniosą a co do gąsek białych, to ile planujesz kupic?Robercie, to widzę że u Ciebie juz konkretne zakupy zaplanowane ja to jeszcze nie wiem ile kupię kaczek, wszystko zależy od ceny. zwierzaków coraz więcej, więc i żarełka idzie sporo, dopiero co mąż kupił metr pszenicy, a już pierwszy worek sie kończy kukurydzy nie mogę nigdzie dostać, mąż był ostatnio u chłopa, po drodze jak pszenicę kupował, to ten mu powiedział, ze jak on chce tylko metr kukurydzy to jemu się z traktora nie opłaca schodzić :/ nikt nie ma qq, a jak ktoś ma bliżej nas to tylko na tony. tak więc biedne kury, ostatnią qq dostały w tym tygodniu i kiedy kolejna nie mam pojęcia, owsa nie chcą więc tylko pszenica. czasem jakieś smakołyki Quote
Tofik Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Robercie no to widzę że masz rozplanowane co i ile:)Aniu gęsi to myślę kupić 4-5 bo one i tak do gara no chyba że za bardzo sie przyzwyczaję to ze dwie zostaną (bo garbonosy też będą no ale chyba dopiero w przyszłym roku) tak więc biała by była jak znalazł a nawet jak by była chętna na siedzenie to kaczek bym jej podłożył bo więcej obejmie niż kaczka tylko nie wiem czy gęś nie pogniecie? Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 No tak zaplanowałem bo tak jak Ania liczę ilość potrzebnej paszy, a ja większość kupuję teraz to wszystko bo moja się skończyła;[a mam w tej chwili 12 kaczek jak kupie jeszcze 12 to będzie 24 do tego te co się wykluły i może wyklują to już jest sporo i do tego gąski i mamy już ładne stadko,właśnie co do gęsi białych to dobre powinny być z nich kwoki i dlatego mam małe co ich rodzice siedzą;] Quote
Tofik Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 No tak już jest że chcąc coś trzymać trzeba sie liczyć z kosztami:(Mi została tylko pszenica:( tak że teraz wdała sie dość ścisła dieta bo pszenica ospa i ziemniaki no ale teraz już jest trochę zieleniny:) a co do pszenicy to chyba będę musiał dokupić bo nie cale 2 beczki zostały:( tak więc do żniw bez wątpienia braknie ale za to w tym roku mam na zamiarze zostawić pszenicę z 1ha:) więc raczej mi nie braknie a co zostanie to sprzedam przed żniwami bynajmniej zobaczymy ile w ogóle sie wymłóci ale mam nadzieje że będzie lepiej a niżeli w zeszłym roku jarka:)a co do białych gęsi no to jestem dobrej myśli ze jak jakąś zostawię to sie odwdzięczy i na matkę sie na da:) no ale moje zakupy dopiero z początkiem czerwca bo najpierw trzeba zacząć zarabiać Quote
ania1983 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 to widzę, że nie tylko ja myślę o gąsce białej [o ile uda sie gąska] jako o matce bo te garbonose to nie nadają się do siadania. zobaczy co tej jednej wyjdzie z wysiadywania, ale szczerze to kiepsko to widzę...no ale jajek nie zabieram, może z ciekawości prześwietlę je dzisiaj? wcześniej jakoś na to nie wpadłam Tofik, to prawda z kosztami trzeba się liczyć, dlatego właśnei nie potrzebuję ozdobnego drobiu duzo, bo to tylko je i wygląda, ale kilka biegusów muszę mieć, bo mi ochoty narobiliście okropnej a i jak byliśmy po jaja perliczych to chłopak miał kilka biegusów i mężowi bardzo się spodobały Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Dlatego planuje kupić na raz więcej i mieć z bańki,a jak się coś wykluje to będzie taki gratis;] ja beczkę mam taką że w nią wchodzi metr zboża, to wystarcza mi na 1.5 tyg, więc tobie raczej nie starczy;[ a masz sporo tego drobiu, ja mam zasiane pszenżyto z pszenicą 80 ar więc może po żniwach nie będę musiał kupować,mówisz jak chcesz hodować do trzeba kupować, zgadzam się ale jak jest tego sporo to tygodniowo idzie 120 130 zł na paszę;[ i inne wydatki się trafiają,wiec trzeba pomyśleć zanim się nakupi za dużo dziobków;] ja też bym chciał gęsią mamkę ale się okaże co i jak wyjdzie;] Quote
Recommended Posts