Jump to content

Recommended Posts

Posted

0,01ha = 1 ar = 100m2. Według tego mam 1,4 ar wybiegu dla kur.

"używam zwykłego wapna w worku, teraz nie pamiętam ale chyba gaszone, potem zajrzę jak pójdę do stajni"

ania1983 - sprawdziłaś jakie to wapno ?

Posted
To rzeczywiście nie dziwię się, że nie rozwijasz hodowli. Mam na szczęście nieco więcej terenu, choć tylko w zagrodzeniach mogę trzymać ptactwo. Inaczej lisy i psy sąsiedzkie zrobiły by spustoszenie. Kolejni mieszkańcy podwórka pod indyczką się wygrzewają. Czekam na ostatnich spóźnialskich - 3 kaczuszki i jedną, jedyną tegoroczną gąskę. :)
Posted

Robercie, gratuluję zielonego :)

ja jestem wściekła, a nawet to za małe słowo :/ prześwietliłam właśnie jaja kaczek piżmowych, które kupiłam od babki ze wsi, na 36 jaj, 3 zostały w inku :/ reszta albo czyste, albo zarodki zamarły w 2-3 dniu. jasna cholera mnie trafi. wczoraj dołożyłam 18 jaj od swoich kaczek, z tym że nie umiałam rozpoznać które od piżmowej a które od dzikiej i wsadziłam wszystkie. za tydzień dołożę do pełna kurzych jaj. ale myślałam, ze to będzie kilka, kilkanaście jaj, a tu się okazuje, ze kury będą w większości.

w tym tygodniu zabijamy koguta, kury raczej nie siądą, a jak siądą to jajka załatwię dla kwoki. do inku już kur na pewno nie będę wkładała, a chcę żeby kury trochę odpoczęły.

wczoraj powiększyliśmy wybieg kurakom :) mają teraz trochę zielonego, ciekawe na jak długo i jak szybko będzie to wyglądało jak klepisko :P plus taki, że będzie można jeszcze wybieg kiedyś powiększyć w bok, bo do tyłu juz nie pójdzie, przy samym lasku jest siatka :P ale coś jeszcze da się kiedyś powiększyć :) ale na razie niech się cieszą z tego co mają :P

Posted
Szkoda Aniu że tyle odpadło;[ ale i mi się od ludzi jajka nie poduliły;[ z tą ilością co masz a ile jeszcze się wykluje to pustynia będzie szybciej niż myślisz,znam ten ból po sobie.fajnie że masz możliwość powiększenia im wybiegu, w razie powiększenia jeszcze stada;];]
Posted

Witam. Ostatnie kaczuchy na świecie. Ogółem jest 9 sztuk, z czego 4 z mniejszymi i większymi nakryciami głowy. Za niecały tydzień postaram się porobić zdjęcia i zamieścić na mojej stronie, bo w podwórku znacząco się pozmieniało. Czekam jeszcze na gąskę, ale obawiam się że coś jest nie tak, bo od 4 dni rusza się w jaju, natomiast jeszcze się nie nakłuła. :(

Aniu zapominam spytać o pestki ode mnie. Powschodziły? U mnie pestki dyni, kabaczka i cukinii wszystkie powychodziły z ziemi jak jedna. :)

Posted

Marcinie, gratuluję maluszków :) oby gąska jednak się wykluła, trzymam za nią kciuki :)

co do nasion, to pierwsza partia pięknie powschodziła, ale po ulewach wszystko zechlały ślimaki :/ wczoraj posadziłam od nowa wszystko. na szczęście nasion od Ciebie miałam sporo, ale teraz zanim to wzejdzie i urośnie, to już będą plony sporo mniejsze. do tej pory u nas był spokój ze ślimakami, a w tym roku to jakaś plaga :(

Posted
U mnie wszystko powschodziło i najwyższa pora na pole wejść z motyką. Niestety pogoda nie pozwala. Jest tak mokro, że na nic moje pielenie by się zdało. Muszę dzisiaj jakieś 100 + sztuk kapusty późnej dosadzić, bo się okazało, że fasola którą dostałem w prezencie, jakaś wysoka i bardzo plenna nie wzeszła i kawałek pola mam do rozdysponowania, a że kapustę skarmię, to problemu nie ma. :)
Posted

Ile wybiegu muszę zagwarantować dla mniej więcej 10 kurek? Albo ile na łba, bo muszę jakoś rozwojowo podejść do sprawy :)

A propos kapusty, ostatnio pracownica kauflandu miała kilka skrzyń liści kapuścianych na wózku widłowym i aż ludzi zaczepiała, czy by ktoś dla kur nie wziął, bo ją serce boli, że wyrzucać musi. Aż mi żal było, że jeszcze za wcześnie ;)

Posted
Kapustę sadzę z sadzonek. Płaciłem po 10 groszy za sztukę i z tymi dosadzonymi dzisiaj przekroczę 1000 sztuk. Sadziłem kapustę stosunkowo wcześnie w doniczki i do foli doniczki wstawiłem, ale przy większym przymrozku jak już kapusta była na wierzchu, straciłem wszystkie sadzonki. Musiałem chcąc nie chcąc kupować, ale przy takiej cenie za sadzonkę nie martwię się w ogóle. Ludzie w tym roku chcieli 30-40 groszy za sztukę, a mi po prostu się udało. :) U mnie liście kapusty jedzą tylko gęsi, a i to tylko jak mają fazę. :)
Posted

Robercie' date=' przepraszam wyleciało mi z głowy :( sprawdzałam teraz, jest to wapno hydratyzowane.

[/quote']

Dzięki Ania za informację. Właśnie takie mam. Przy najbliższym sprzątaniu kurnika spróbuję zastosować.

Wiejskieżycie staram się jednak rozwijać hodowlę :).

Planuję na tym wybiegu na razie utrzymywać

14 niosek

2 koguty (do niosek i karzełek-liliput)

2 gąski (para) - docelowo

3 kaczki staropolskie - docelowo

7 arakun - na razie młode (6+1)

1 perlik (nie wiem jeszcze co dalej z tym będę robił, dokupywał do pary czy w jakąś niedzielę zrobię rosół).

W między czasie jakieś brojlery (kura i kaczka).

Kaczki i gąski mogę od czasu do czasu w inne miejsce "przegonić" gdzie będą miały więcej zielska.

Pozdrawiam

Posted

Moja gąska jednak nie podołała i padła w jajku. :( Pierwszy raz od ponad 10 lat zostaję bez ani jednej młodej gąski w podwórku. Zostaje jakaś wylęgarnia, ale nie wiem czy coś uda mi się zorganizować.

Aniu zapominam spytać ile ostatecznie indyków Ci się wykluło i co z nimi na ten moment.

Posted

Marcinie, nic nie pisałam o indykach, bo z 2 jaj wykluł mi się 1 i to bardzo słaby indyk, podłożyłam go pod kwokę, ale padł :( więc nie było o czym pisać. miałam kupować, ale na razie dam sobie spokój, może za rok spróbuje z indykami, w tym roku mam perliczki i kózki, więc na razie wystarczy mi nowości :)

co do maluchów pod kwoką, wczoraj padła mi mała zielononóżka :( była słabsza od innych, ale miałam nadzieję że da rade. perliczek zostało mi 11, bo 2 mi padło, nie mam pojęcia dlaczego. więc zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.

Robercie, to plany ładne na hodowlę :)

Marcinie, to tanio kapustę udało Ci się dostać :) u nas po 30-40 groszy

Gusia, ciężko mi powiedzieć, u mnie wybieg zwiększa się wg. zapotrzebowania.

dzisiaj pierwszy raz wypuściłam kwokę z małymi na dorosły wybieg z kurami :P poradziły sobie :) chociaż 3 kury próbowąły kwoce odebrać małe, szok zupełny :P

Posted

Witam u mnie też średnio wykluły mi się 2 gąski ale za to kaczka z inku mi padła nie wyglądała źle jednak;[ więc coś się rodzi a inne umiera bilans na zero;[

Gusiek kura jak będzie miała 5m kwadratowych to od biedy jej wystarczy,kaczkom i gęsiom to dużo za mało.

pozdrawiam;]

Posted

Moje kaczki i gąski z kacznika robią chlewik. Najgorsze jest, że cała wodę jaką mają na noc wylewają. Czy zostawicie na noc kaczkom wodę?

Zastanawiałem się wczoraj nad tym i doszedłem do wniosku, że jak by nie miały wody to całkiem inaczej by to wyglądało. Kurczę może przedobrzam dając im tą wodę :)

Posted
Robeercie kaczki i gęsi to ptaki wodne :P więc chociaż hodowcom przysparzają kłopotów swoim umiłowaniem wody to raczej ich gustów nie zmienisz :P Ja osobiście rozwiązałam ten problem tak, że po pierwsze robiąc wylewkę w kaczniku zrobiłam spory spadek poziomu i odpływ a po drugie zainwestowałam w dobre pojniki z których trudno jest wychlapywać wodę. Podejrzewam, że przez noc mogłyby się obejść bez picia ale po co je męczyć... zwłaszcza teraz kiedy jest lato a noce ciepłe i duszne. Zresztą jak nie dasz im wody to i jeść nie będą, a wówczas marzenie o kaczce w buraczkach nieco się oddali w bliżej nieokreśloną przyszłość... :D
Posted

Robercie, Agi ma rację :)

rok temu jak miałam kaczki, a nie miałam jeszcze kacznika, przestałam im dawać na noc wodę, przeżyły i nic im nie było :P zwyczajnie miałam dość chlewu w kurniku. teraz kiedy kaczki i gęsi maja kacznik, dostają na noc dość głęboką miskę wody i o dziwo nie jest tak nachlapane, jak wcześniej dostawały w poidle :)

małe wiadomo, są jeszcze w odhowalniku na noc zamykane, wiec mają w poidełku, no i tym trzeba codziennie zmieniać ściółkę, coby nie spały w mokradłach. jeszcze przypomniało mi się, że jak kaczki były w kurniku, to próbowałam dawać im wodę w wiadereczku takim 3-5l. w kąciku stawiałam i też lepsze wrażenia jak po poidle :P

ale nie zmienisz ich zachowania, bo jak zauważyła Agi, to ptaki wodne i bez wody im ciężko będzie :) ale noc spokojnie przeżyją, nic im nie będzie :)

Posted

Moje kaczuszki ostatnie i przedostatnie zaliczyły dzisiaj pierwsze wyjście na podwórko. Te najmłodsze wszystkie jak jedna wpakowały się do pojemnika z wodą, a później pół godziny schły na słońcu. :) Radości miały nie mało z tego.

Pojawił się pewien problem z Biegusami wyklutymi z sprezentowanych jaj. Nie wyobrażam sobie na ten moment pozbawienia ich życia. Są tak pocieszne, a rosną jak na drożdżach i czas wyroku zbliża się nieuchronnie, bo 11 kaczuszek trzymać tylko dla oka, nawet w moim przypadku jest nie do przyjęcia. :(

Jeśli Pani Anno nie ma Pani presji z indyczętami na ten rok, to proponuję spokojnie przeczekać rok i w przyszłym sezonie jeśli wychowam trzy sztuki maluchów które mam i jeśli będzie wśród nich indor, to jajkami się podzielę, bez szukania i proszenia o nie po ludziach.

Posted

Marcinie, dziękuję za propozycję :* tak jak pisałam, na ten rok daję sobie spokój z indykami, za rok będę "budowała" stadko :)

co do biegusków, to szkoda zabijać :( nie masz kogoś kto by chętnie przygarnął i się zaopiekował?

a z ciekawości, ile zostawiasz dla siebie kaczuszek? i czy już rozpoznałeś płeć? ja dopiero rozdam kaczuchy jak będę widziała co jest co :P ja chcę kaczuszki bez kaczorka :)

no to Twoje kaczuszki miały prawdziwą radochę :) ja moim bieguskom tez funduje kąpiel w basenie :) ale to tylko jak mam czas, bo skubane nauczyły się z niego wyskakiwać :P

Posted
Myślę, że kaczek jest mniej niż samców. Pewnie jeszcze z tydzień i po głosie można będzie prawie ze stu procentową pewnością rozróżnić płeć. Na ten moment zostawiam komplet, pewnie 3 kaczki i kaczora, ale jeśli tylko kaczor przeholuje i zrobi cokolwiek co mi się nie spodoba, zostaną same kaczki w zagrodzie.